Pangalaen - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Pangalaen

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere.
    Kas keegi oskab kiirelt vastata:
    Ettevõte on hiljuti vastavalt nõuetele registreeritud ja alustanud tegevust(praeguseks umbes 1.5kuud). Majandustegevuse alustamuseks renditi pinda, tehnikat, inventari jne. Kuid tuli pakkumine kõik vajaminev ära müüa, ehk saaksin eelisjärjekorras kogu tegevuse jätkamiseks vajalikud seadmed ja inventari välja osta. Plaan küsida laenu pangast, vajadusel kasutan kredexi käendust. Küsimus pigem selles, et kui pika majandustegevusega peab olema firma, et laenutaotlust tagasi ei lükata? Ehk kas see, et pole ette näidata värske firma puhul möödunud aasta aruannet ega pikenalt julusid/tulusid võidakse ära öelda? Kas neile piisaks jooksvate kuude majandusnäitajad, tagatiseks soetatav põhivara ja finantsprognoosid kuni laenu tagasimakse lõpuni? Kellegil kogemusi?
  • See ei ole foorumiküsimus. Neid muutujaid on siin liiga palju, et sellele küsimusele kiiresti korrektselt vastata.

    Esimene küsimus on kui asjakohane see pakkumine on? Kas pakkumise hind vastab turuhinnale ja/või on võrreldav alternatiivkuludega (ettevõtte ülesehitamine 0-st uues sobivas asukohas+kaotatud kliendid, aeg ja raha). Ära osta enda ja müüja emotsioone.

    Sõltuvalt tegevusalast ja muudest tingimustest võib ettevõtte taotleda EAS alustava ettevõtja toetust (kindlasti käiksin läbi EAS, või tema partnerite (lingid all) juurest ja küsiksin, missugused võimalused sel ettevõttel on).

    Siis ma konsulteeriks pankadega, vähemalt 2-ga ja kuulaks, mida nad räägivad.

    Lisaks sellele on selles pakkumises:
    1) kinnisvara
    2) seadmed
    3) inventar

    Kui tagatised üle mõistuse kasvavad - iga garantii maksab - siis võiks kokkuleppel pangaga proovida järgmist:
    Kinnisvara soetamiseks kinnisvara laen (tagatiseks soetatav kinnisvara).
    Mõned suuremad/kallimad seadmed liisida (kui vähegi võimalik).
    Sellega kaasneb küll jooksvate kulude kasv, kuid samas vähenevad ka riskid.

    Lisaks Kredex garantiile pakuvad pangad Euroopa Investeerimispanga garantiid. Vt LHV Väikelaen garantiid.

    Samas rõhutan veelkord, et see ei ole foorumi küsimus. Tasuta ettevõtlusalast nõu pakuvad Eestis maakondlikud arenduskeskused. Harjumaal ja Tallinnas vastavalt Harju Ettevõtlus- ja Arenduskeskus ja Tallinna Ettevõtlusamet. Nad aitavad ka toetuste taotlemisel.

    Loodan, et on abiks.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon