Somm Tallinnast – kus oled? - Vaba teema - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Vaba teema

Somm Tallinnast – kus oled?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Mäletan umbes 15 aasta tagant KV.ee foorumitest geniaalset tegelast nimega Somm Tallinnast, kelle majandualaseid mõtteid mingi aasta jagu jälgisin ja nähes et mees teab millest räägib, ta nõuannete ja prognooside järgi oma liigutusi kinnisvaraturul planeerisin ja voila! käsi kullas! Paljasjalgne ilmarändur, kel endal majanduse tendentsidest aimugi polnud sai tarkade nõu järgides (ja sõpradelt kokku kaabitud laenude abil) kinnisvara buumi laineharjal sõites endale majanduslikult eluks jalad alla. Tookord tänasin Sommi selle eest ka südamest. Kas keegi teab kus ta tänapäeval toimetab? Tahaks küsida, kas ta on huvitatud oma teadmisi taas jagama. Olen vahepealsed aastad teemast eemal olnud ja nüüd tahaks taas end kinnisvaraturu jms asjadega kurssi viia. Tänud.
  • ...Või siis üldisemalt küsides:
    millest ma peaks alustama kui sooviksin leida kedagi mulle usaldusväärset investeerimisalast nõu andma ning mu investeeringute eest hoolitsema. Kuidas sellise tegelase ametinimi kõlada võiks? Olen aastaid investeerimisest eemal olnud (peale kümne aasta– tagusel üleilmsel börsikrahhil kuninglikult kõrbemist). Muidugi võib ju lapse kasvatamist nimetada kõige vägevamaks investeerimiseks üldse... Aga ei ole aega foorumiteemasid läbi kammida ning end teemaga kurssi viia. Tahaks et keegi andekas inimene selle töö mu eest ära teeks ja siis mõnusasti nõu annaks. Elan praegu veel kahjuks Eestist eemal (loodetavasti mitte enam kauaks), tutvusi ei ole selle ala inimeste hulgas, sõpradelt ka soovitusi kuskilt tulemas ei ole. Äkki oskab keegi siit kedagi soovitada või mind kuhugi edasi suunata selle küsimusega? Või kuidas teie olete enda jaoks välja selgitanud, kuhu või kelle kätte oma higi ja vaevaga teenitud säästud usaldada?
  • Personaalne portfellihalduse teenus on igas pangas olemas, aga seal on mingi miinimumpiir, alla mille sind jutule ei võeta. LHV-s oli vist 100 000 EUR.
  • kindsigo
    Personaalne portfellihalduse teenus on igas pangas olemas, aga seal on mingi miinimumpiir, alla mille sind jutule ei võeta. LHV-s oli vist 100 000 EUR.

    vaadates meie pensionifondide käekäiku, siis lisaks turukorrektsioonide korral võib su portuga pangas juhtuda sama, mis 2008-9 aastal, seega abiks oleks ise endale asi selgeks teha, vähemalt tead, et oled ise süüdi.
    Soovid, et keegi selle töö sinu eest ära teeks, tasuta lõunaid ei ole ja mida suuremat tulu soovid, seda suurem on risk kaotada, vt. siinsamas Etaloni teemat.
  • Minul ka portfellihaldurit ei ole, teen oma kodutöö ise ära, aga kui palju keskmine jaeinvestor oma peaga mõeldes suudaks lüüa professionaalseid portfellihaldureid pikaajalises tootluses? Ma kipun arvama, et esimesed 10 aastat nad jäävad selgelt alla.
  • kindsigo
    Minul ka portfellihaldurit ei ole, teen oma kodutöö ise ära, aga kui palju keskmine jaeinvestor oma peaga mõeldes suudaks lüüa professionaalseid portfellihaldureid pikaajalises tootluses? Ma kipun arvama, et esimesed 10 aastat nad jäävad selgelt alla.

    nagu teises teemas LHV esindaja soovitas, siis on olemas ETF id ja fondid, mis keskmiselt jälle neid haldureid löövad:D, mis ei tähenda muidugi, et ma hetkel raha nendesse panna soovitaks korraga.
  • pahurik
    kindsigo
    Minul ka portfellihaldurit ei ole, teen oma kodutöö ise ära, aga kui palju keskmine jaeinvestor oma peaga mõeldes suudaks lüüa professionaalseid portfellihaldureid pikaajalises tootluses? Ma kipun arvama, et esimesed 10 aastat nad jäävad selgelt alla.

    nagu teises teemas LHV esindaja soovitas, siis on olemas ETF id ja fondid, mis keskmiselt jälle neid haldureid löövad:D, mis ei tähenda muidugi, et ma hetkel raha nendesse panna soovitaks korraga.


    Olles ise olnud portfellihaldur aastatel 2006-2013, siis võin kinnitada, et kusagil aastal 2012 jõudis investeerimisteenuste vallas finantskriisi poolt algatatud regulatsooni tõhustamine faasi, kus ülereguleerimise tõttu ei ole vähemalt enamike kohalike pankade portfellihalduritel võimalustki haldustasu järgselt turu keskmist lüüa ... mis omakorda muudab selle teenuse kasutamise ebaotstarbekaks. Vähese kodutööga suudab iga kirjaoskaja kodanik ka ise turu keskmist tootlust pakkuva portrfelli kokku panna ja omandada.
  • "aastal 2012 jõudis investeerimisteenuste vallas finantskriisi poolt algatatud regulatsooni tõhustamine faasi, kus ülereguleerimise tõttu ei ole vähemalt enamike kohalike pankade portfellihalduritel võimalustki haldustasu järgselt turu keskmist lüüa "
    Mida sa selle ülereguleerimise all täpsemalt mõtled? See haldustasude faktor on arusaadav või tahtsid õelda, et tänu ülereguleerimisele on haldustasud liiga suured?
  • Henno, kas see tähendab umbes seda, et portfellihalduritel on keelatud suuremaid riske võtta ja see paratamatult surub tootluse alla?
  • Ühe siinse panga portfellihaldus reklaamis ennast kuidagi nii, et meie tagame su raha säilimise ja heal juhul teenime ka midagi peale, ise võtsid vist 1-2% teenustasu. Pole numbrites kindel, suurusjärgud olid sellised. Rohkem ei vaevunud edasi uurimagi, tegelen ise. Milleks sellist teenust kasutama peaks üldse? Võimalik, et reaalsus on edukam, aga siis võiks nad seda kuidagi paremini välja ka näidata. Huvitav, mis siinsete pankade porfellihalduste track recordid on üldse?

    Muidu Sirtsule vastuseks, et kõige parem võiks olla äkki küsidagi edukate investorite käest, mõni neist peab blogi ka. Vaata näiteks siinse tuntuima eduka investori Jaak Roosaare blogi aadressil www.roosaare.com sealt saad mõtteid, näed tema tulemusi ja ta vastab seal küsimustele ka. Pankade investeerimisnõustajaid kindlasti ei soovita, need on üldiselt ainult enda tööandja aktiivselt juhitud fonde promomas. Eesti juhitud fondidel paraku track record on nagu ta on.
  • LHV-s mulle kunagi räägiti, et nende haldurid ikka löövad S&P500 indeksit regulaarselt. Ma ei tea, äkki see oli alatu vale :)
  • Suur aitäh, kes te oma mõtteid/ kogemust viitsite jagada. Nii ma saangi pildi kokku.
  • ...ehk siis et Tallinna kinnisvaraturust on hetkel targem eemale hoida
    ning aktsiatesse oma nina toppida pole ka eriti mõtet.
  • to sirts: on ikka mõtet, aga "you have to know what you're doing"
    Algajatest väikeinvestorid on tihti riskialtimad ja saavad seetõttu ka suuremaid kahjumeid kui valikud on osutunud valeks või ei ole suudetud kannatlikud olla...
  • sirts
    ...ehk siis et Tallinna kinnisvaraturust on hetkel targem eemale hoida
    ning aktsiatesse oma nina toppida pole ka eriti mõtet.


    Sirts, keegi ei suuda Sulle personaalseid detaile teadmata adekvaatset ja just Sulle sobivat investeerimisnõu anda ... vastus mõlemale küsimusele võib sõltuvalt investori profiilist olla nii EI kui JAH , aga profileerimiseks oleks vaja vastuseid vähemalt paarikümnele küsimusele

    Ma kirjutan sellest täpsemalt järgmisel nädalal ...
  • Ma loll olen kogu aeg arvanud, et rikkaks saamine on rämedalt konkurentsitihe valdkond. Tegelt tuleb lihtsalt ilusti küsida ja saadki plaani.
  • Rikkaks saamine ongi konkurentsitihe, pikas perspektiivis investeerimine indeksite kaudu aga lihtne. Need ei pruugi samad asjad olla, sõltub palju võimalik investeerida on.
  • Milleks seda rikkust taga ajada, elage parem!
  • Mul juba on rikas tunne, nii et ei ajagi midagi taga. Nii palju elu ka juba elatud et pea käib ringi. :)
    Lihtsalt et olen viimased nädalad Eesti Kinnisvara turul ringi vaadanud ja mitu korda on sõbrad mind mõne Põhja –Tallinna putka ostmisest välja rääkinud. Peale vaadates, maailmaga võrreldes ja saadava võimaliku üürituluga krt hinda võrreldes tunduvad korterite hinnad jahh hetkel paisutatud. Niisiis tulin siia uurima, et mis seis on.
    Elu jooksul on mul kinnisvaraga tunduvalt paremini läinud kui börsil nii et kv on mu jaoks seni palju sümpaatsem. Renoveerimine on põnev. Megakasumeid taga ei aja. Pigem mängu ilu. Ja et miinusesse ei jääks. Ja et ajapikku väärtus kasvaks. Tahaks tasapisi kodumaal taas kanda kinnitama hakata. pankadelt laenu ei saa kuna välismaal olnud ja Eestis midagi ei oma peale maalapi Võrumaal. Ainsad kelle olen leidnud kes on nõus sellises olukorras korteriostuks laenama on Põhja–Eesti laenuühistu. Kas keegi ehk teab soovitada laenuandjaid kellelt veel küsida võiks? Alustaks millestki väga tagasihoidlikust, teeks selle korda. Selle abil oleks juba järgmise (ja suurema) jaoks kergem laenu saada. Jne. Nii et kodumaale tagasi kolides saaks ehk enda kodus elada, mitte üürikas.
    Mul kuidagi ei tule loomulikult suurt osa mu ajast veeta aktsiaturgu tundma õppides, et siis sinna investeerida. Selle jaoks on inimesed, kellele see põnevust pakub. Ma ei tee midagi mis punnitamisena tundub. Maailmal on must rohkem kasu kui ma oma aja veedan muid asju tehes. Aga see foorum on tore, juba mitmeid asjalikke mõtteid siit leidnud. Tänud.
  • puhkjapojad1
    Ma loll olen kogu aeg arvanud, et rikkaks saamine on rämedalt konkurentsitihe valdkond. Tegelt tuleb lihtsalt ilusti küsida ja saadki plaani.


    Ega see pole mingi pirukas, et kui keegi suurema tüki endale krabab, siis teistele jääb vähem. Rikkust ja heaolu on lõpmatus koguses nii et kõigile jätkub ja tuleb järjest juurde, universumi pideva laienemise tõttu :)
  • sirts
    puhkjapojad1
    Ma loll olen kogu aeg arvanud, et rikkaks saamine on rämedalt konkurentsitihe valdkond. Tegelt tuleb lihtsalt ilusti küsida ja saadki plaani.


    Ega see pole mingi pirukas, et kui keegi suurema tüki endale krabab, siis teistele jääb vähem. Rikkust ja heaolu on lõpmatus koguses nii et kõigile jätkub ja tuleb järjest juurde, universumi pideva laienemise tõttu :)


    Kas tohiks Teie dokumente paluda?
  • Kindlasti tohiks paluda. Millest selline idee?
  • sirts
    Kindlasti tohiks paluda. Millest selline idee?


    Tsitaat filmist "Keskea rõõmud"
  • sirts
    Rikkust ja heaolu on lõpmatus koguses nii et kõigile jätkub ja tuleb järjest juurde, universumi pideva laienemise tõttu :)


    Seni oli kõik hästi, nüüd läks lappama.
  • Üritaks ikka viisakalt edasi suhelda.
  • Nojah. Tahtsime paremini, kuid välja kukkus, nagu ikka. Või kuidas see täpselt kõlas. :-(
  • Vaevalt et Somm tagasi tuleb, millegi pärast Sommi ideed siin foorumis kaasamõtlemist ei leidnud ja osad tegelased suhusid tasse isegi vaenulikult, ei viitsi vanades postides sorima hakata, et kellegile näpuga näidata.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon