Fortum (FUM1V) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Fortum (FUM1V)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • www.fortum.com

    Fortum (FUM1V) on Põhjamaade juhtiv energiagrupp. Firma tegevus katab kogu ahela alates energia tootmisest energia tarbimiseni. Firma tegeleb sooja ja elektri tootmise ning müügiga, nafta ja gaasiproduktide tootmise ja jaotamisega ning elektrijaamade majandamisega.

    Fortumi 2001. aasta käive ulatus 10.4 miljardi euroni, firmas töötas üle 14000 inimese.
  • Aktsia juba hästi tõusnud paar aastat, aga ilus elektrihinna graafik täna www.nordpool.com
  • Külm ilm ei tohiks ka Fortumi aktsiat külmaks jätta, täna +2,90%
  • Endiselt toetab aga Fortumit tõusev elektrinõudlus ja Lenenergo/Kolenergo investeeringud. Pikemas perspektiivis võiks Olkiluoto tuumajaam, merekaablid, Venemaa mõju jne aga ka elektri pakkumist tõsta. Arvan et Fortum teenib üle 0,90 EUR/aktsia puhaskasumit 2005, võiks veel tõusta 2006. Fortumi sensitivity analysise järgi tähendab 1 EUR/MWH elektrihinna muutus => 20 MEUR kasumimuutus. Ikkagi müüsin natuke täna.
  • Ma pole midagi näinud. Eelmisel aastal maksti 0,58 EUR + neljandik Neste Oil aktsia. Investeeritakse nii Venemaal, tuumajaama, viimati Espoo elektrifirmas ja tulevatel aastatel elektriliinides päris kõvasti. Arvan et kuskil 0,3-0,4 EUR dividendi.
  • Täienduseks

    Fortumi dividendipoliitika (Nov 2005):
    "Fortum aims at paying a dividend that corresponds to an average payout ratio of 50% to 60%"
  • Ilusad tulemused täna.

    Dividend isegi 1,12 EUR (millelt 0,54 erakordne)
  • Täna ex-dividendipäev (1,20 EUR), hoolimata sellest aktsiahind enam-vähem muutmatu. Elektrihind Q1 on olnud püsivalt kõrge, ent tuleb arvestada et kaks kolmandikku Fortumi toodangust oli juba müüdud termiinlepingutega. Soojusemüük on ilmselt hästi läinud. Äkki Q1 puhaskasum 0,40-0,50 EUR/aktsia.

    Ei oma enam positsiooni.
  • Viimastel päevadel on tulnud palju kriitikat Rootsi tööstuselt kõrgete elektrihindade tõttu. Rootsi valitsus, kes on hiljuti pannud kinni kaks rootsi tuumajaama, tahab probleemi lahendada tulumaksutõstmisega (surprise-surprise). Juba on juurutatud eriline maks toodetud tuumajaamaelektri- ja veejaamaelektrile, ja neid võib ju edaspidigi tõsta, mõtleb vist Rootsi valitsus.

    Kindlasti on selles põhjus miks Fortum on hiljuti natuke langenud. Elektrihinnad on jätkuvalt väga kõrgel tasemel.
  • huvitav... Soomes vastukaaluks üks vanadest EL riikidest odavamaid elektrihindu kui mitte kõige odavam
  • Fortumi üheks languseks võib pidada ka seda, et paljud, kes ostsid Fortumit kõrge dividendi pärast (div.-tootlus üle 5%) soovivad nüüd pärast viimast dividendipäeva (16. märts) oma positsioonidest vabaneda. Samuti mõjus hinnale negatiivselt aktsionäride üldkoosolekul tehtud otsus, et aktsiate tagasiostuprogrammil on aktsia ostuhinna ülempiiriks 19,79 eurot. Praegu on aktsia dividendieelsest 21,25 eurolt tulnud alla 19,84 euroni.
  • ja elekter:
    Fortum and Imatran Seudun Sähkö have today signed an agreement according to
    which Imatran Seudun Sähkö will purchase Fortum Elekter AS, Fortum’s subsidiary
    in Estonia. In conjunction, Fortum will give up its share of Imatran Seudun
    Sähkö Oy. The ownership and proprietary rights will transfer from Fortum to
    Imatran Seudun Sähkö at the turn of the year.

    Fortum Elekter AS has 24,400 electricity transmission and electricity sales
    customers in Estonia. The company’s sales were EUR 15 million in 2010, and it
    employs 43 people in Haapsalu and Viimsi.

    "The investment in Fortum Elekter offers us a strong foothold in Estonia’s
    liberalising electricity market," says Jorma Tapaninen, Managing Director,
    Imatran Seudun Sähkö. "Combining our know-how and experience optimises our
    opportunities to develop the business of both companies and offer reliable
    electricity distribution and modern services to our customers in both
    countries."

    "Fortum Elekter is a company with good local management, solid know-how and a
    high level of customer satisfaction," notes Ari Koponen, Vice President, Fortum
    Distribution. "However, in our 2010 renewed strategy, we have decided to focus
    on electricity distribution in the Nordic countries and that is why we are
    divesting Fortum Elekter."

    Fortum Corporation
    Corporate Communications
  • Olen ostnud täna. On olnud palju halbu uudiseid korraga, ja ilmselt nõrk Q4 tulemas. Aga aktsia minu arvamusel hea hinnaga.
  • Fortum tundub huvitav jah. Lugesin aruandeid ja vaatasin, et E'ON praegu veel rohkem alla pekstud, täna Fortumiga praktiliselt sama hinna juures teeb rohkem kasumit aktsia kohta.
    Huvitav, kas põhjus võib olla, et halbadel aegadel Saksa - Skandinaavia utiliitidest kaitset otsinud raha hakkab ilusa ilmaga väljuma.
  • Fortum pole paha mõte, aga vaadake seda ka, East Capital osales hiljuti nende IPO-s ja hind on endiselt atraktiivne.

    Our most interesting deal during the month was the participation in the IPO of the largest Baltic electricity trading
    company, Inter Rao Lietuva. After several meetings with the management and owners, we found the offering to be very attractive, with a price earnings ratio of 6.7x and sustainable dividend yield of around 15%. The placement on the Warsaw stock exchange was oversubscribed 1.3 times and was one of the most successful IPOs in the Baltics for the last few years.
  • Mis on täpsemalt Inter Rao Lietuva ning Fortumi seos?
  • TaivoS
    Mis on täpsemalt Inter Rao Lietuva ning Fortumi seos?


    vabandust, lugesin postitust veidi valesti. võtsin kiiruga sabast kinni, kuna Inter Rao ka endale huvi pakkunud. seal tuleb siiski üksjagu poliitilise riskiga arvestada. Inter Rao peaks praktikas olema Vene elektri vahendaja Balti turule
  • Inte Rao Lietuva likviidsus pole ka just kõige parem, aga firma enda tulemused on küll olnud muljetavaldavad. Lisaks Taivole veel seda, et poliitiline risk ehk jah peamine risk, kuid üsna pea hakatakse elektrit müüma ka Poola turule, mis on Baltikumiga võrreldes päris hea tükk.
  • " E'ON praegu veel rohkem alla pekstud, täna Fortumiga praktiliselt sama hinna juures teeb rohkem kasumit aktsia kohta."
    Kui edasi lugeda, siis Fortum'i äri täna selgem ja riskid madalamad.
    E.ON 2012 tulemus hea ja dividened tuleb arvatavasti 1,1 eur, kuid ta jääb veel kauaks poliitikute meelevalda.
    Nad on nii palju haiget saanud tuumajaamade teemaga seoses, et ka mujal oma osalused seda tüüoide jaamades müüvad. Kogu nende ümberstruktureerimist raske mõista.
    Seega vist kaldun ka Fortumi poole.
  • Stefan, mida Fortumi tulemustest ja outlookist arvad?
  • Minu jaoks on kogu see story väga põnev. Kuigi Venemaal on riske, siis nüüd on võimalik, et analüütikud on mõtelnud valesti. Ma arvan, et analüütikute peamine mure on võlgnevus, aga võlgnevus ongi suures osas neis jaamades, mille ehitamine on valmis või valmimas, ja mis kohe-kohe hakkavad töötama. Isegi Olkiluoto kohta ongi lõppu näha. Riiklike makse ja regulatsioone, kui ka hüplev elektrihind mõjutab Fortumit, aga kui aktsia on ajalooliselt võrdlemisi odav, siis "bettin" et tuleb tõus. Q4 iseenesest midagi väga üllatavalt vist ei toonud.
  • Kindlasti peeti ka dividendi suuruse säilitamist peaks uudiseks. 7,1% brutoyield on täna päris kõrge.
  • Ostsin pärast tulemusi.
    Numbrid tundusid head, kasvõi näiteks Swedi ootustega võrreldes.
    Stefan, kuna Sul juurdepääas ka rootsi- ja soomekeelsele infole, siis igasugu mõtete vahendamine siia tänuväärt tegu.
  • Fortum tahtis Soome veel ühte tuumajaama ehitada. Valitsus jagas neid lubasid mõni aasta tagasi ning Fortum jäi ilma. Kas see soov on läinud? Olen laisk ja küsin - mingit CAPEX-i roadmappi järgmiseks 3-5 aastaks on ka kellelgi käepärast? Eelkõige just suuremate projektide raames.
  • Capexi kohta paremat, kui viimase aruande lk. 18-21 pole leidnud.
    http://apps.fortum.fi/gallery/Fortum_Corporations_Financial_Statements_Bulletin_2012.pdf
    Mulle tundub, et Fortumile ei tule kahjuks teiste tuumajaama-projektide jamad: Olkiluoto kallinemine ja venimine, oktoobri lõpus teatas müüb EON, et müüb oma 34% - lise osaluse Fennovoimas. See võib ka takerduda, aga samas ka tekib osaluse ostu variant.
  • Soome meedias on viimasel ajal Fortumi osas kõneainet pakkunud elektriülekandeüksuse müügisoov. Ei ole teab mis energeetik, aga äkki on see siis midagi sarnast nagu Eestis on Eesti Energia tütarettevõte Elektrilevi?

    Sel teemal poliitikud sõna võtnud, näiteks endine majandusminister Mauno Pekkarinen, kes neid plaane kritiseerinud. Üldine diskussioon siis ootuspäraselt see, kas valitsus ei peaks neid plaane (ka omanikuna) blokeerima, et strateegilist tähtsust omav taristu ikka Fortumi kätte jääks. Poliitilisest riskist ei pääse üheski riigis täielikult.
  • Nüüd märkan ise ka, et Fortumil kaudselt osalus Olkiluotos. ;-(
    Poliitiline risk - jah, energeetikas alati, kusjuures antud juhul spetsiifiline, valitusel pisut üle 50% osalus.
  • In Finland Fortum is participating in the country's fifth nuclear power plant unit, Olkiluoto 3, through the shareholding in Teollisuuden Voima Oyj (TVO) with an approximately 25% share representing some 400 MW in capacity.
  • Päris omapärane on Fortumi aktsia liikumine. Eeldaks, et selline instrument kaupleb üsna efektiivselt, seega graafikud peaksid olema ratsionaalselt põhjendatavad.

    Fortumi 5 aasta graafik:



    Eeldasin leida OMXH 5 aasta graafiku, mis Fortumit märkimisväärselt outperforminud on, kuid võta näpust:



    Siiski, miks treidib Fortum praegu kusagil 2009. aasta tasemetel? Olkiluoto probleemid ei tohiks siin olulist rolli mängida, kuna Fortumi exposure suhteliselt väike? Aastate jooksul on jäänud silma artikleid, kus on pettutud Fortumi Venemaa-investeeringutes.

    2012. aasta ärikasum on tõepoolest kusagil 2009. aasta tasemel, kuid müügitulu tõusnud. Mis on hetkel ärikasumi osas peamised väljakutsed? Võlaprobleemist saan aru ning töö selle kallal peaks käima.
  • Ei ole vist väga originaalne, aga ikkagi:
    Mulle tundub, et hinnataseme põhjuseks väljavaated majanduses tervikuna, kehvapoolne ja raskesti prognoositav nõudlus, kogu tuumajaamadega kaasnev temaatika, täiendavad turvameetmed. (Sama kirjutas EON, kusjuures kontinedil hinnad veidi kõrgemad.)
    Kasumilikkusest:

    average prices 2012 2011 2010 2009
    Spot price for power in Nord Pool power exchange, EUR/MWh 31,2 47.1 53.1 35.0

    Keskmisest rohkem sademeid, keskmisest rohkem hüdrot 2012, mis turul hinna alla lõi. Viimase mõju tervikuna suurem, kui oma hüdrojaamadest tulenev sääst.
  • Loen mina Fortumi effektiivsusprogrammist - ärikasumi peamised väljakutsed: saada lahti mitte vajalikest varadest (500mln), vähendada püsikulusid (2014. aastaks 150mln võrra vs 2012) ja kapitalikulutusi (250-350mln).

    Ilmselt oleneb ärikasumi kasvu osas ka, et kuidas Venemaal tööle saadakse.
    2013 lisandub Venemaal läbi Nyagani 1254MW kapasiteeti ehk ca 50% olemasolevale juurde. Ma ei tea, kuidas suurema kapasiteedi ärikasumiks muutmine õnnestub, aga head eeldused on olemas.
  • Kui me vaatame mõned aastad edasi, siis kavatseb Saksamaa loobuda tuumajaamadest täielikult. See peaks tekkima suuri pingeid ja hinnasurvet Põhjaeuroopas. Olkiluoto 3 tuleb siis õigel ajal.

    Rääkimata naftahinna üldisest tõusust ja üleminek uutele kütustele.
  • Hinnasurve on tegelikult juba täna, sest alles mõned päevad tagasi rääkis Saksamaa majandusminister, et energiahinnad on riigis liiga kõrged ja midagi tuleb ette võtta nende alandamiseks, pakkudes ühe variandina välja maksumäärade alandamise energiasektori firmadele. Fortum on päris heas seisus.
  • Stefan, finantskriis Valges Euroopas on hakanud reaalselt mõju avaldama suurtele infraehitustele. Brittidel on nüüd seis, kus nende kaks tuumajaama jääb ehitamata, kuna prantslaste EDF loobus oma kohustustest müües osalust ning britid saavad edasi minna ainult, kui nad Hiina Guangdong Nuclear Corporation asemele võtavad. Põhiline probleem on sama, mis kõikidel jaamadel on olnud - ehitus venib, maksumus tõuseb ning rahavood nihkuvad.

    Ma ei usu, et Olkiluoto saab õigeks ajaks valmis, kuna EDF on ka seal mängus. Sama probleemid hakkavad olema meie jaamaga.

    Our nuclear power stations could be built by the Chinese after Centrica pulls out of deal for four new reactors
  • Fortumi põhiäri on Soomes. Mil määral, kuidas ja miks korreleeruvad Saksamaa ning Skandinaavia elektrihinnad? Kas Norral ja/või Rootsil on piisavalt suured ühendused Saksamaaga, et ühine turg toimida saaks?

    Ise arvan, et piisavalt mitu kvartalit majanduslangust jõuab Saksamaa plaane ikkagi tänasel kujul muuta. Võib olla jõuab asi tuumaenergeetika mahu vähendamiseni. Kaotamiseni vaevalt, et jõuame - nagu ka Jaapanis.

    Kuuldavasti tunnevad aga prantslased end piiri taga üsna hästi ja samas tempos nagu sakslased jaamu sulevad, planeeritakse piiri taga võimsust lisada.
  • See Saksamaa teema on keeruline. Skandinaaviast liigub ka täna elekter kontinendile, kuid seda peavad piirama ülekandevõimsused, (ma ei tea täna millised need on), mered ka vahel. Mida pikemad vahemaad, seda kõrgem pinge vajalik, tekivad kaod.
    Megaprojekt "Saksamaa tuumavabaks" raames tehakse kindlasti ka võrkudesse suuri investeeringuid, kuid nagu ikka tehnilis- majanduslikult tekivad piirid, kui kaugel ja kui palju tasub toota.
  • Ülekantavad võimused ja hinnad siin näha,
    http://www.statnett.no/en/The-power-system/Production-and-consumption/State-of-the-Nordic-Power-System-Map/ mingil määral,
    pidasin silmas, et ei tea kui plaju võimsusi suurendada kannatab.
    Fortumi müük Rootsis pekas olema suurem kui Soomes.
  • Elektri merest läbi ajamise suurusjärkudest Eesti värskematel näidetel:
    Auveres ehitatav elektrijaam ehk nn I plokk - võimsus 300 MW, eelarve 640 M eur
    Estlink II, 650 MW, eelarve 320 M eur.

    Seega jaam 2 eur/W ja ühendus 0,5 eur/W.
    Ilus pilt kah.
    http://estlink2.elering.ee/estlink-1-vs-estlink-2/
  • Soome metsatööstuse energiatarbimine on vähenenud ühe tuumajaama võrra 6 aasta jooksul.
    7 aastaga on metsatööstuse kapatsiteet vähenenud neljandiku võrra,
    Metsatööstus kasutab neljandiku kogu Soome energiatootmisest.
    -Taloussanomat
  • See on kindlasti probleem, kuid Põhjamaade ühendatud elektriturud vast vähendab seda efekti. Samas on rasketööstus ja eriti selle väiksemat lisaväärtust genereerivad lõigud (kus samas energiatarve suur) tervikuna Põhjamaades löögi all.
  • Viimases "Imelises Teadudes" kirjutatakse, et järjest pikemaid merekaableid tehakse: 2020 peaks valmima "ühe tuumajaama võimususega" ehk ma arvan siis 600 - 800 MW võimsust üle kandev 1500 km pikkune Island- Suurbritannia. Tulemas veel kaks 600 -kilomeetrist Norrast brittidele. Põhja -Euroopa olemasolevatest pikim 600 km Norrast Hollandisse ning veel üks sealtsmast Saksamaale tegemisel.
    Seega, kütuse kuludeta saadud energiat, mis maa seest pärit või hüdroenergiat, kannatab kaugele ka läbi mere toimetada.
  • Päris huvitav, milliseks kujuneb dividend järgmisel aastal kui äris olulisi tagasilööke ei tule. 2012. aasta äritegevuse rahavoog oli 1,3 mld EUR. Aastatel 2013. ning 2014. oodatakse täiendavaid rahavooge 1 mld EUR läbi põhitegevusega mitteseotud varade müügi ning investeeringute vähendamise.

    Dividendi kujundamisel mängib esimest viiulit Soome riik ning seis selles osas Eesti Energiaga sarnane. Soomes samuti eelarve pidevalt pingeline olnud ja kui raha voolab mingi aeg senisest märksa enam sisse, võib valitsusel olla soov see sealt välja võtta.
  • Pikemat vaadet omavad Fortumi-investorid peaksid arvestama ka sellega, et Soomes planeeritakse 2014. aastaks windfall-maksu kehtestamist. See rakenduks nendele energiatootjatele, kes ei suvatse oma tegevuses CO2-emissioone toota (hüdroenergia ja tuumaenergia) ja seetõttu saavad söepõletajate ees "ebaausa eelise". Seetõttu on valitsusel vaja raha kuidagi teisiti kulupoolelt kätte saada, et mäng ikka lõpuni aus oleks. Samuti on juttu eraldi uraani kasutamise maksustamisest.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon