Micron Tecnology (MU) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Micron Tecnology (MU)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Micron Tecnology (MU)disainib, arendab , toodab ja turustab pooljuhtidest tooteid. Firma pakub väga erineva arhitektuuriga lahendusi, erinevate seadistustega seadmetele. Põhitoode on Dynamic Random Access Memory ehk DRAM. DRAM on arvuti mäluliik, kus säilitatakse suurtes kogustes infot, mida on võimalik sealt kiirelt kätte saada. Lisaks toodab firma ka SDRAM, flash memory ja SRAM tooteid. Flash memory on arvuti see mäluosa, mis säilib ka elektri väljalülitamisel, kuid on ülekirjutatav.
  • Elustaks siis MU teema... endal võetud hetke põhjade juurest positsioon ja ootan ~14$ jõudmist nagu ka nüüd vähemalt 1 hinnasihti uuendanud analüütik. Tõusu näen just eelkõige seetõttu, et micron on tootevaliku laiendanud, teinud vana toodangu säästlikumaks ja partnerlus NAND osas inteliga ei saa küll midagi halba tähendada. Inteliga väga head koostööd suutis teha ATI(ATYT) enne AMD-ga liitumist - inteli chipsettide ja int. videokaartide turul kasvas viimase turuosa väga hea kiirusega, samas AMD poolt omandamine lõikas minu silmist isegi 75% tuleviku käivet maha. Mingit tugevat analüüsi ma teinud pole või muutujatega mänginud - lihtsalt summa väike ja pole mõtet nii suurt vaeva näha.
  • Eile kommenteeris Micronit AG Edwards, tõstes reitingus “osta” peale varasemalt “hoia” tasemelt. Hinnasihiks 12-18 kuu jooksul $14. Põhjusteks PC ja DRAM nõudluse tugevus ning NAND hinnastatus.

    Kuigi tõstetakse prognoose, nähakse firmat raporteerimas kahjumit järgneval neljal kvartalil kuni 2008. aasta mai kvartalini.

    Põhipunktid:

    *We believe that over the next two quarters notebookunit growth could remain in the 25-30% year/year rangeand desktop growth could accelerate somewhat fromthe 4% achieved in the June quarter.

    *NAND spot prices have improved to the $8-9 range foran 8Gb chip over the last few weeks, up from a low ofclose to $5 in February this year.

    *Risks for Micron include lack of profitability, thelikelihood that NAND price will start to come downagain at some point in the future, lack of consolidationin the DRAM industry and fairly high needs for capitalinvestment.

  • Keegi oskab seletaga ER järgsel hinna langust? Oli korralik beat ja guidance, aga hind langes vahepeal uuesti ER eelsest tasemest madalamale.

    DRAM demand püsib endiselt väga kõrge ja see lähiajal ei muutu. Uus CEO on suurte kogemustega. Konkurendid on näidanud samuti korralikke tulemusi ja nõudluse püsimist. Forward P/E on 5. Siit võiks hind edasi ainult ülespoole minna.
  • 1Y +138%
    YTD +26%

    Mind paneks ka muretsema :)

    Täna siin müüakse NANDU päris maha, WDC. Seal on see gäpp analüütikute targetite ja hinna pealt eriti suureks rebinud.

    Natuke raske on osta seda kraami taoliste tõusude pealt, kuna tegu tsüklitega. Ja enamus forward PE-st on üks asi, millega mitte kellelgi mitte kunagi väga hästi ei lähe.
  • MU on peale tulemuste avalikustamist vaikselt ärkamas. YTD hetkel +75%. Muretsema ei pane, sest endiselt kõikide näitajate poolest alahinnatud, analüütikud ka nõustuvad. Forward PE peaks kuskil 5 kandis olema. Nimetage mõni odavam tehnoloogiaettevõte, kes näitab sarnast tõusu ning on industry leader omas valdkonnas.

    Põhimõtteliselt prinditakse raha, aga aktsiahinnas see millegipärast ei kajastu. Täiesti arusaamatu. Räägitakse mingitest tsüklitest. Kust peaks tulema nõudluse langus või pakkumise tõus?
  • Kontrollküsimused:
    a) mis oli MU P/E 2014 lõpus?
    b) mis oli MU P/E 2016 aprillis?
  • Madalaid suhtarve põhjendatakse sellega, et kohe tuleb crash, sest 2015 ju nii oli. Selle peale võiks öelda this time it's different. Nõudlus püsib tugevana. Näiteks:

    2011 sügis: iPhone 4S (8GB, 512MB RAM)
    2014 sügis: iPhone 6 (16GB, 1GB RAM)
    2017 sügis: iPhone X (64GB, 3GB RAM)

    Sama praktiliselt kõikide elektroonikaseadmetega, rääkimata serveritest, autodest, graafikakaartidest, IoT seadmetest jms. HDD on varsti ajalugu.

    DRAM, kust tuleb 2/3 MU käibest, on oligopoolne turg kolme pakkujaga (Micron, SK Hynix ja Samsung). Mulle tundub, et keegi neist ei ole eriti huvitatud uuest hinnasõjast. Samuti peaks Samsung olema iseenda üks suurimaid kliente (kõrge hind teeb konkurentide tooted kallimaks).

    Kardetakse ka Hiina toodangu pealetungi, aga uutel tootjatel ei ole lihtne siseneda (vaja palju raha ning puudub IP).
  • Aga oodake, $10 juures ei arvanud keegi, et Micron on pandav ja nüüd $40 all on megadiil?
  • Lenzer
    Aga oodake, $10 juures ei arvanud keegi, et Micron on pandav ja nüüd $40 all on megadiil?


    Ju siis olukord sektoris on analüütikute arvates kardinaalselt teine. Mõned kindlasti sõidavad tahavaatepeegli abil ka.
  • Täiesti hullumeelse sprindi on MU teinud viimase kuu jooksul. Sisenesin eelmise aasta lõpus suhtarvude põhjal ja võtsin selle aasta põhjast jaanuari lõpus/veebruari alguses veel juurde. Keskmiseks hinnaks kujunes 40$. Realiseerisin esimese kolmandiku 55$ pealt, teine kolmandik oli plaanis 60$ pealt realiseerida, kuid vaadates praegust momentumit ma veidi kahtlen selles otsuses. Võimalik et realiseerin teise kolmandiku vahetult enne tulemusi et mitte ahneks minna, kuigi sealt ei tohiks halbu üllatusi tulla. Aktsia läks ju tõusu pärast Q2 guidance tõstmist.
  • MU käis peale Q2 guidance tõstmist turu "crashi" ajal $38 juures ja oli enne sprinti hullumeelselt odav. No-brainer strong buy 2017. Isegi tipust ostjad on praegu kenasti plussis. Mis on vahepeal muutunud? Kas nüüd leiti, et tahavaatepeegli järgi tsüklite ennustamine ja PE 4 ei ole päris õiged asjad? Tahaks paremini mõista, miks turul taoline olukord niivõrd kaua kestis.

  • WDC on MU tuules jalad alla võtnud, samas kui SSD hinnad on tugevas languses alates aasta algusest ja langevad veel 5% lähinädalatel. Lisaks puudub WDC-l konkurentsivõimeline high end toode, millelt saaks kõrgemat marginit teenida.

    imo outlook ei paista hetkel roosiline.
  • MU jätkab traditsiooni earnings ja revenue beatiga, aktsia pärast beati punases, nagu juba kombeks saanud.

    Micron Technology (NASDAQ:MU): Q2 EPS of $2.82 beats by $0.08.
    Revenue of $7.35B (+58.1% Y/Y) beats by $70M.
  • Kui pärast 40% YTD rallit tuleb kõige näkasema beadiga, siis sa ootad siit rohelist?
  • ymera, kas need majade ug-d ja PT-d on siis täiskelbas? läksid ise õhtul peale "näkast" lühikeseks nagu aru saan?
  • olevik
    ymera, kas need majade ug-d ja PT-d on siis täiskelbas? läksid ise õhtul peale "näkast" lühikeseks nagu aru saan?



    Targeteid tõsteti, sest osad polnud veel tõstnud ja numbrid läksidki üles. Lased kordajasse ja saadki suurema targeti. Hoopis keerulisem on leida inimene, kes selle peale vau teeks ja ostma kukuks.
    Aga ei, ma ei olnud short. Arvamust võib vist avaldada ka positsioonita. Tavaliselt nii saabki adekvaatsema.

    Aga analüütikuid pimesi uskujad on üks väljasurev liik.


  • Tulemused ja guido tugevad. PT samuti üleval, aga ega see veel eilse follow up turujõudude vastu ei saa.
    Nüüd peaks olema õhk ajutiselt puhtam. Aga jällegi, hetkel head suunda turul veel peale languse ei ole, ja kui peaks kukkuma sellest põhjast läbi, siis ei ole muud kui väikese lossiga kinni.

    PS - tegin ka väga väikese kogusega short enne tulemusi, mille katsin 55 juures premarket. See oli ühe teesi testimine. Enamus enne tulemusi asju on minu arvates puhas gämble.

  • Before we move to the next section of our call, I would like to address a supplier maintenance issue, disrupting nitrogen supply to 1 of our 5 DRAM SAS which occurred on Tuesday of this week. We expect this event will impact our DRAM production output by 2% to 3% for the quarter. Our teams are working around-the-clock to recover from the situation and we expect to return to full production within the next week.


    We expect this event to decrease our total revenue by approximately 2% in the third quarter, which we've accounted for in our guidance. Having said that, we continue to experience a strong demand environment and we, therefore, expect fiscal third quarter revenue to be in the range of $7.2 billion to $7.6 billion, and non-GAAP gross margins to be in the range of 57% to 60%.


    Tarnebläki tõttu jäädakse 3. kvartalis 100-150 miljonist DRAM müügikäibest ilma. Guidance seega kasvu mõttes tagasihoidlikum, kuid üldine väljavaade on positiivne. DRAMi ASP on kõrge ning nõudlus suur.
  • rraid
    Guidance seega kasvu mõttes tagasihoidlikum, kuid üldine väljavaade on positiivne. DRAMi ASP on kõrge ning nõudlus suur.


    Firma väärtus on siiski selle tervik ja Nand oligi väga halva trendiga, seda enam, et detsembris olid hinnad veel üsna OK. Hinnalangus ligi 30+% kvartaliga.
    WDC sai ka korralikult sisse tänu sellele.

    DRAM ilmselt jääb mitmeteks kvartaliteks head tulemust näitama aga pakuks, et sellest ei piisa, et hinda siit lähiajal yle 60 lükata.
  • FQ2-18: record revenue, gross profit, EPS. Solid tulemused, aga mitte ootuspärane huge beat. Ettevõte peaks praeguseks olema juba net cash positive. Kas tõesti põhjustas NAND ASP langus selloffi? ASP ei ole ainus muutuja. Kuidas on samal ajal muutunud ja millise trendiga on bit output growth, cost/bit ja turuosa? Milline on NAND osakaal ettevõtte kogukäibest? Pigem võeti lihtsalt kasumit ja varsti tagasi $60+.
  • UBS hakkab katma Micronit selli ja $35 targetiga.

    Imelikuks teeb asja see, et tüüp ei ole lihtsalt tavaline lollakas. Calli sisu ei tea, ruttan ette teatama.
    Paneb ühe silma peale.
  • UBS uudise peale -6.6%. "Peak NAND" või veel hullem "Peak DRAM" headlined vähegi mõjukate isikute poolt ja algodel kohe sell mode on. Päris suur risk. Väidetavalt pakkumine suureneb, aga kust see tulema peaks seda ei öelda. Enne vist suurt ei muutu, kui tuleb dividend või aktsiate tagasiost.

    William Tidwell: "We all know how we got to his ugly number 5-handle on the PE, right? All together now - let's hear it for the "C" words - "commodity". And there's another one - "cyclic". The dominant Micron narrative is that no matter how good today is everything goes to hell tomorrow."
  • ymeramees
    UBS hakkab katma Micronit selli ja $35 targetiga.

    Imelikuks teeb asja see, et tüüp ei ole lihtsalt tavaline lollakas. Calli sisu ei tea, ruttan ette teatama.
    Paneb ühe silma peale.


    Sorry, aga mille poolest see tüüp (Arcuri) siis ikkagi eristub neist enne MU ER ug-sid ja pt-sid 60 ja 100 vahele visanuist? Koostas lausa 14-ühikulise nimekirja ning mh lajatas INTC pt $70 ja AVGO pt $350? Ok, memory on tema mureks, aga millest nii optimistlik siis muu kama osas?
  • ymeramees
    No ja siis oli mingi mees, kes seal põhjas osta soovitas:
    https://www.barrons.com/articles/micron-cowen-likes-their-technological-edge-in-cloud-era-1460508360


    Palun postitage selliseid ideid siia kohe mitte kaks aastat hiljem.
  • velvo
    ymeramees
    No ja siis oli mingi mees, kes seal põhjas osta soovitas:
    https://www.barrons.com/articles/micron-cowen-likes-their-technological-edge-in-cloud-era-1460508360


    Palun postitage selliseid ideid siia kohe mitte kaks aastat hiljem.


    Kas vale jalaga voodist või midagi pähe kukkunud?

    See kaks aastat tagasi postituses olnud tüüp oligi seesama, kes eilse languse Micronis tekitas. Oma arust ma selle siin teemas välja tõin, et pole suvaline töll. Spread oli sel ajal $52.7/$52.9. Praegu $47.69. Ja see tüüp, kes esimese $100 targeti eelmise kuu lõpus pani ja sellega teised lemmingud samas suunas hinnaga kaasa jooksma pani, oli seesama, kes tsükli põhjas asju väga mustalt nägi.
  • Time will tell... aga turul on ka muid hirme, kui Arcuri tiimi dg-d. Trumpi twitter nt.
    Aga mainisid jälle "...tsükli põhjas...". Hästi ei saa enam aru, kui pikast tsüklist siis nt memory tootmise puhul juttu on? 2a tagasi oli põhi, nüüd tipp, tsükkel = 4a?
    Õue vaadates paistab, et kõik uuem tehnokraam tuleb juba mingit sorti mäluga, vist isegi teekannud ja munalõikurid... Nõudlust võiks olla.


  • Q3 guidance upgrade täna.

    Q3 revenue is now expected from $7.7B to $7.8B (consensus: $7.47B; was: $7.2B to $7.6B) with EPS from $3.12 to $3.16 (consensus: $2.84; was: $2.76 to $2.90).

    Päris tõsine EPS upgrade.
  • Introduced $10B share buyback; returning at least 50% of annual free cash flow.
  • Morgan Stanley downgrade täna MU-le.
    Ida-Euroopa unetud viisid ta jalutama, aga mingi suure pöidlaga tüüp kutsub teda koju tagasi.
    Popcorni vääriv vehklemine on täna ees.
  • PT jäi samaks. Overweight to Equal Weight, sest hind jõudis nende $65 targeti juurde. See ilmselt seletab ka eile peale lõunat alanud kukkumist. Selles suhtes on neil õigus, et iga väiksemgi negatiivne muutus fundamentaalnäitajates karistatakse karmilt ära, eriti kui storm clouds on the horizon väide juba nii palju hinda alla tõmbab. Iga väiksemgi negatiivne teade on suure võimendusega. Kõik teised buy ja strong buy $100+ targetiga ei tähenda enam justkui midagi. Ehk läheb paremaks, kui $10B buyback käima pannakse.
  • MU tulemused täna, ilmselt kõigil silmad punnis, mida nad hyperscale kohta räägivad.
    Kui peaks väikegi märk olema sellest, et tellimuste maht vähenemas, siis ilmselt ees lageraie MLNX, CAVM, WDC, NVDA.

    hetkel tundub nõudlus stabiilne olevat.
    https://pcpartpicker.com/trends/price/memory/




  • Mida sa siis ootasid? 2 nädalat enne Q lõppu tõsteti eps guidance $3.12 to $3.16 peale ja rev $7.70B to $7.80B peale. Praegu siis $3.15 ja $7.80B.
  • Kus on MU guido? Enam ei anna? See küll stockile hea poleks.
  • Nii NAND, kui DDR on koguseliselt flatQ/Q, võit on tulnud kõrgemast ASP-st.
    Nii kui kogused peaks vähenema, kukub ASP sodiks.

    Erinevalt varasemast ei sisalda PR Kuidot, mis on pehmelt öeldes imelik.


  • Jup, guido netu. Alati on olnud nii 10 mintsa peale numbrit
  • Tugevad numbrid, ei imestaks, kui siit teised datacentri asjad ka boosti saavad.
  • Micron sees Q4 adjusted EPS $3.30, +/- 7c, consensus $3.21 Sees Q4 adjusted revenue $8B-$8.4B, consensus $8.07B. Sees Q4 gross margin 59%-62%.

  • Upgrades across the board. Peaaegu. Rosenblatilt street high $120 PT. MS Joseph ‘storm clouds on the horizon’ Moore tunnistas QA käigus, et "sales are coming in lot better than at least I expected this year" ja kordas $65. UBS Arcuri kordas ainsana selli $42 targetiga, tundub ikka tavaline lollakas olevat. Varem oli oversupply tema põhiargument. Nüüd siis "though we do acknowledge that recent Samsung pushouts reduce supply for 2019" ei oma mingit mõju.

    P/E expansion toimub kuidagi aeglaselt. Üldiselt on olukord liiga hea, mis tähendab, et edasi saab ainult halvemaks minna? Seni aga jätkame raha printimist.
  • But...but I was told 85-120usd. No on ikka...jaanid ma ütlen. Ettearvatav juba.
    NFLX 420 PT tipus....sama. Millal õpitakse et keegi ei jaga tasuta profitit.

  • UBS upgrades Micron from Sell to Neutral. PT $60. Seda siis neli päeva peale selli kordamist $42 targetiga. Pesuehtne manipulatsioon või ebakompetentsus.
  • Stockton
    UBS upgrades Micron from Sell to Neutral. PT $60. Seda siis neli päeva peale selli kordamist $42 targetiga. Pesuehtne manipulatsioon või ebakompetentsus.


    Kuidagi kibestunud? Millegipärast tundub, et turg ei taha enam seda osta. Täpselt sama asi oli seal all, kus enam stock alla ei läinud, vaid üles ronima kippus.

    Aga kui üks udupea toob targeti tulemuste peale from $115 to $120, siis on kōik vinks ja vonks ning vajab eraldi väljatoomist, kui hästi kōrge ikka see upside siiit nii alt on?
  • ymeramees
    Stockton
    UBS upgrades Micron from Sell to Neutral. PT $60. Seda siis neli päeva peale selli kordamist $42 targetiga. Pesuehtne manipulatsioon või ebakompetentsus.


    Kuidagi kibestunud? Millegipärast tundub, et turg ei taha enam seda osta. Täpselt sama asi oli seal all, kus enam stock alla ei läinud, vaid üles ronima kippus.

    Aga kui üks udupea toob targeti tulemuste peale from $115 to $120, siis on kōik vinks ja vonks ning vajab eraldi väljatoomist, kui hästi kōrge ikka see upside siiit nii alt on?


    Justnimelt see panebki imestama, et millegipärast turg et taha osta. Ilmselt tuleb anda rohkem aega. Nagu aasta tagasi $30 all. Tegemist siis oligopoolsel turul tegutseva tehnoloogiaaktsiaga kiirelt arenevas valdkonnas. AI, crypto, isesõitvad autod jms märksõnad on kõik olemas. Ühtlasi SP500 odavaim aktsia. Sisenemisbarjäär väga kõrge. Järjest vähem ollakse ainult commodity komponentide tootja. Peagi hakatakse tagasi ostma suures koguses aktsiaid. Praegu ajaloo parimad tulemused ja finantsolukord, net cash positive.

    Targetitel olid käärid päris suured. Kas $120 juures oleks tegemist liiga kalli aktsiaga? Kas aktsia oleks kallis, kui eps langeks 2 või 3 korda? Kas fundamentaalnäitajad üldse enam kedagi huvitavad? Karude tees seisneb selles, et 2019 kukub põhi alt ära, kuigi mitte miski peale ajaloo sellele ei viita.

    Loodan, et rinx jõudis oma hästi ette arvatud MU ja NFLX short positsiooni õigel ajal likvideerida :)
  • Jah eile panin turu põhja lähedal kinni. Mul oli üldine semicond index, mida ehitasin pikemalt juba varem üles. NFLX oli 415 juurest, see lausa karjus sellel tasemel shortima. Pmts no risk olukord.
    Nõustun et MU on sigaodav 4-5 pe, aga turg ei osta seda hetkel. Mujal sama TSM, AMAT, LRCX...kõva müügisurve. 2016 juurest on muidugi väga kõva ralli olnud..4x osad nimed. Saame näha kas see on vihje kpgu sektori tulevasele nõrkusele või tehniline ajutine selloff.
  • Niisama paar uitmõtet MU teemal..
    1) Kas teil on õrna aimu ka, mis tootja DRAM on teil arvutis? Või telefonis? Mul küll pole. St, telefoni osas muidugi lihtne - Samsungis on ikka Samsungi mälu ka. Aga üldiselt - whogivesadamn? DRAM on DRAM on DRAM. Mis üldiselt tähendab commodityt, ehk siis üsna asendatavat "toorainet" või jubinat.
    2) Kas DRAM on viimase mingi 5 aastaga mingisugust reaalset arengut teinud? Okei, natuke on kiiremaks läinud. Natuke. Samas, NAND (vähemalt läbi SSD'de) on meeletult muutunud, praegused SSD'd on mitmetes mitmetes kordades kiiremaks muutunud viimaste aastatega. Aga DRAM.. peaaegu sama. Ainult palju-palju kallim.
    3) Pee jee on kõige mõttetum meeter tsükliliste asjade hindamisel. By default on tsükliliste asjade pee jee kõige suurem siis, kui aktsia põhjas on ja kõige madalam siis, kui aktsia tipus on. Mis oli MU pee jee siis, kui aktsia 10 juures oli? Või siis, kui aktsia 30+ oli aastal 2014?
    4) MU jeed aitas tugevasti see, kui nad (mälu järgi) mingi aasta-kaks tagasi hakkasid oma equipmenti amortiseerima pikema aja jooksul. Tore pee-jee jaoks, aga kuidas see näiteks ROIC mõjutab? Ma pole siiamaani head analüüsi selle kohta näinud.
    5) Price elasticity for DRAM/NAND.. DRAM jaoks *praegu* peaaegu pole, mis hind on, ikka ostetakse. Tuleb hind alla, vahet pole, ostetakse ikka sama palju. Ehk siis kui supply mingil hetkel ületab demandi, siis sellest lisanõudlust väga ei teki. NAND hind osas - kui hind tuleb alla, siis rohkem SSD vs HDD.. mis toetab nõudlust/hindasid.

    Ehk siis kokkuvõttes - ma saan rohkem aru NAND sekulaarsest võidukäigust.. Aga krt, DRAM on DRAM on DRAM.
  • Selle jama nimi on Donald, enne kui see tariifide jama üle pole, jäävadki läägima. Üsna sama muster, mis AA, X, need ju jama algusest -20%


    disc long MU, tundub nagu liiga alla surutud
  • jim
    Niisama paar uitmõtet MU teemal..
    1) Kas teil on õrna aimu ka, mis tootja DRAM on teil arvutis? Või telefonis? Mul küll pole. St, telefoni osas muidugi lihtne - Samsungis on ikka Samsungi mälu ka. Aga üldiselt - whogivesadamn? DRAM on DRAM on DRAM. Mis üldiselt tähendab commodityt, ehk siis üsna asendatavat "toorainet" või jubinat.
    2) Kas DRAM on viimase mingi 5 aastaga mingisugust reaalset arengut teinud? Okei, natuke on kiiremaks läinud. Natuke. Samas, NAND (vähemalt läbi SSD'de) on meeletult muutunud, praegused SSD'd on mitmetes mitmetes kordades kiiremaks muutunud viimaste aastatega. Aga DRAM.. peaaegu sama. Ainult palju-palju kallim.
    3) Pee jee on kõige mõttetum meeter tsükliliste asjade hindamisel. By default on tsükliliste asjade pee jee kõige suurem siis, kui aktsia põhjas on ja kõige madalam siis, kui aktsia tipus on. Mis oli MU pee jee siis, kui aktsia 10 juures oli? Või siis, kui aktsia 30+ oli aastal 2014?
    4) MU jeed aitas tugevasti see, kui nad (mälu järgi) mingi aasta-kaks tagasi hakkasid oma equipmenti amortiseerima pikema aja jooksul. Tore pee-jee jaoks, aga kuidas see näiteks ROIC mõjutab? Ma pole siiamaani head analüüsi selle kohta näinud.
    5) Price elasticity for DRAM/NAND.. DRAM jaoks *praegu* peaaegu pole, mis hind on, ikka ostetakse. Tuleb hind alla, vahet pole, ostetakse ikka sama palju. Ehk siis kui supply mingil hetkel ületab demandi, siis sellest lisanõudlust väga ei teki. NAND hind osas - kui hind tuleb alla, siis rohkem SSD vs HDD.. mis toetab nõudlust/hindasid.

    Ehk siis kokkuvõttes - ma saan rohkem aru NAND sekulaarsest võidukäigust.. Aga krt, DRAM on DRAM on DRAM.


    Lisan paar uitmõtet.

    1) Kui kunagi oli DRAM peamiselt PC-des, siis praegu on DRAM hajutatud. PC, mobile, data center, graphics, automotive, embedded - kõik on mõnevõrra erinevad erinevate nõudmistega ning ei ole päris sama kraam samast veskist. Ühte ei saa otseselt teisega asendada ja tehnoloogilise arenguga suureneb ka keerukus. Samas liigub Micron järjest rohkem higher-value solutions poole ehk siis lõpptootele lähemale - multichip packages jms. Kõik 3 DRAM tootjat on tehnoloogiliselt tasemelt ligilähedased, kuid kõik ei tee kõike. Näiteks 3D XPoint saab olema ainult Microni/Inteli kasutuses ja Micron ei paku praegu HBM-i.

    2) Just ongi läinud kiiremaks, valmistamine odavamaks, mahud suurenenud. 3D XPoint varsti masstootmises.

    3) See eeldab, et samasugune tsüklilisus on säilinud. Praegu on ainult 3 tootjat ning kõik on mõista andnud, et tootmismahte suurendatakse väga ettevaatlikult. Samal ajal on nõudlus suurenenud erinevates valdkondades. Microni juhtkond on korduvalt rõhutanud, et olukord turul on muutunud - viimane ER "... has driven the secular growth patterns we are currently seeing across nearly all of our markets and believe that it will persist into the foreseeable future." Keda nüüd uskuda, kas CEO-d või närvilist analüütikut, kes näeb silmapiiril tormipilvi.

    5) Kust peaks tulema DRAM lisa pakkumine, mis ületab nõudluse kasvu? Hiinlased varastatud IP ja üleostetud inimestega? See ei saa olema lihtne ja odav. Trump ka tuututab USA tehnoloogia kaitsmisest hiinlaste eest.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon