Kaks aastat nulltootlust - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Kaks aastat nulltootlust

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Pikaajalistele Euroopa investoritele on 2 viimast aastat lõppenud sisuliselt nulliga. Kui dollari langus indeksist maha võtta, siis näiteks S&P 500 on samal tasemel, mis 2 aastat tagasi. Sisuliselt pole turg kuhugi tõusnud. Need investorid, kes EUR-is on plussis, on seega indeksit löönud. Ma ei teagi, kuidas seda dividenditootlust indeksite puhul arvestatakse, aga tundub, et see ongi siis olnud viimase 2 aasta tootluseks. Ma olen justkui kuulnud, et indeksid avanevad miinuses, sest mingi aktsia läks ex-dividends.

  • Samal teemal, kuid 2004.a. kohta - turg on allapoole tulnud, kuid sellisel kujul, et teenimisvõimalused on olnud kesised. Langeval turul on ka piisavalt võimalik teenida, kui trend on selgelt alla (2002.a. näiteks), kuid 2004 on olnud keeruline keskkond nii kauplejatele kui investoritele.

    Olen rääkinud ka mitmete turuosalistega teiseltpoolt lompi ning ka nende sõnul on turg pakkumas vähe võimalusi. Ehk nagu üks fondijuht ütles "aasta 2003 oli väga halb alustamiseks, kuna tootluse saavutamine oli väga kerge. Aasta 2004 on alustamiseks väga hea - kohe toimub karastumine lahingus".

    Kindlasti turg selliseks ei jää, seega kui olete kasvõi väikses miinuses, on teil head eeldused edasiseks.
  • Raske ütelda, milliseks see turg siis kujuneb. Vähegi pikaajalisem investor USA turul peaks endale selgeks tegema, millega see jooksevkonto puudujääk võib tipneda ja kaua asiaadid seda tahavad kinni maksta. Ma isiklikult ei imestaks kui järgmise 2-3 aasta jooksul veel üks nätakas ära käib (kasvõi taala nõrgenemine), mis muudab ka paar järgmist aastat suhteliselt viletsaks. Seda ei usu, et indeksid väga nõrgeneksid, aga pigem ei-liha-ei-kala seis.
  • Seoses USA presidendivalimistega turg lihtsalt peab ühe korralikuma ralli tegema. Ainult mingi korralikum terroriakt suudab seda plaani ohjeldada. Pärast seda tuleb aga veel aastaid mulli tühjaks vihistada, sest ka asiaadid tahavad/saavad lõpuks tarbima hakata ja seega pole USA-l nagu kellegi arvelt enam elada.
  • No presidendivalimised ei lähe investoritele meelepäraselt. J. Kerry poliitika pole kuigi rikka sõbralik ja on siiski mingi oht et just tema, mitte George "Tax cutter" Bush, saab presidendiks.

    Ok ok, Bush pole midagi hullu veel nende maksudega teinud kuid nimi kõlab lahedalt...
  • Rallit ei põhjusta mitte oodatav uue presidendi poliitika, vaid Bush teeb kõik võimaliku, et enne valimispäeva inimesed õnnelikud oleks ning ameeriklased on lihtsalt optimistlikumad kogu selle presidendivalimiste kampaania ürituste kontekstis.
  • Mitmed kommentaatorid on rõhutanud, et ajalooliselt pole pärast börsikrahhe turu tõus kunagi alanud nii kõrgete P/E tasemete juures kui praegu on. Seega siis võiks parimal juhul külgsuunas libiseda ja kasumite kasvu oodata, kuid suurem languski pole võimatu. Ammu pole juhtunud nägema Jaapani mulli lõhkemist ja USA viimaseid aastaid ühel graafikul - mida analoogia näitaks?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon