Mida osta Tallinna Börsilt? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Mida osta Tallinna Börsilt?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eesti aktsiad on pakkunud viimastel aastatel head tootlust ning küsimus on, kas see ka jätkub, kas on veel kuhu investeerida? Endale on silma jäänud kolm aktsiat Norma, tallinna Kaubamaja ja Kalev, milledest kaks viimast kuuluvad ka portfelli. Miks just need? Pikemas perspektiivis tundub küll Hansapank kõige perspektiivikam, kuid tegemist ettevõttega, mille areng ei pruugi olla enam nii kiire, seega tuleks otsida üllatajaid.

    Tallinna Kaubamaja Peale Selveri keti ümberorienteerumist rikkalt kliendilt keskmise sissetulekuga kliendile on see pood mulle üha sümpaatsem ning ka käibe kasv on olnud oma haru keskmisest kiirem. Riskantsust lisavad aktsiale suured ehitusprojektid Tallinnas (Viru keskuse laiendus, mis peaks tõestama ennast 2004 a teisel poolel) ning Tartus (üle 300 miljoni kroonine kaubamaja peaks valmima kesklinna 2005 aastaks). Negatiivne oleks ehk aktsiate lisaemissioon, mis tulevast kasumit praeguste aktsionäride jaoks vähendab. praegune hinnatase 100 krooni juures paistab olevat õigustatud ning kõrgemalt aktsiat osta ei sooviks.

    Kalev Tegemist on müstilise seguga magusatootjast, piimakombinaadist, leivakombinaadist, küpsisetootjast ja kinnisvaraarendajast. Firma tegemistest on seetõttu väga raske aru saada, kuid agressiivne laienemine ning tugev kaubamärk on igatahes tugevaks plussiks. Miinuseks juhtkonna suhtumine börsil olekuks ning kindlasti aktsia likviidsus. Taaskord hinnatase 40 krooni juures on õigustatud ning kõrgemat hinda väga maksta ei sooviks, kuid perspektiivi ettevõttel kindlasti on.

    Norma Ettevõte on sujuvalt idaturult liikumas madalamate riskide ja marginaalidega lääneturule. Kui paar aastat tagasi kõikus Norma P/E 4 ja 6 vahel ning peegeldas seega suuremat riski, siis nüüdseks on P/E kerkinud 10 peale, samas kui riskid oluliselt vähenenud. Positiivne on kindlasti aktsia puhul suur dividenditootlus.

    On kellelgi teistsuguseid arvamusi?
  • Baltika võib olla ka üllataja(positiivne).
  • Baltikat olen mõelnud ka, aga aktsia praegune hind ei peegelda minu jaoks tegelikku olukorda, nõus maksma ehk 15 krooni aktsia eest, aga mitte 25 praegusel hetkel. Stabiilsus on saavutatud, aga aktsiale tõusu siiski ei näeks just põhjusel, et kukkumine ei ole olnud piisav.
  • Mulle on ka viimasel ajal jäänud silma just kalev, ilmselt ostan varsti veidike, kuna endal on palju tulutoovamaid projekte momendil käsil. Hansat olen alati soovitanud osta, arvan et nende areng on paljuski veel ees, sest Läti ja Leedu hakkavad varsti andma suuremat tulemust kui Eesti ( majanduse areng, rahva arv, ... ). Norma sobib jah sellisele inimesele, kes loodab saada normaalseid dividende, sama kehtib ka Saku ja Telekomi puhul, kuigi arvan, et telekom ostetakse lähima 2 aasta jooksul ära. Baltikasse ja klementisse erilist usku pole kahjuks
  • Need kes suudavad ühte või teistmoodi välismaale minna on võitjad. Majanduslikus mõttes on Eesti pisikene osa Euroopa turust ja ettevõtted kes on piiratud ainult Eestis tegutseda, nendele puuduvad kasvuvõimalusi samal ajal kui konkurents välimaalt siia tuleb. Sellepärast ma usun et järgmiste ettevõtete minevik on parem kui nende tulevik: Eesti Telekom, Tallinna Kaubamaja, Kalev, Saku. Eesti kaubamärgid (Kalev, Saku, Monton) võiksid teoreetiliselt välismaal läbi lüüa - eelkõige Saku Soomes, aga ma usun et see on isegi suurepärase õllesordile raske.

    Tootmisettevõtted (Norma, Harju Elekter, Viisnurk) on minu mellest ka pikaajaliselt konkurendivõimelised - aga kahtlen kas "tootmishoonete aktsiad" on eriti põnevad.

    Hansa ja Merko on olnud uskumatult edukad ja nii nad kindlasti jäävadki. Probleem on aga selles et nende aktsiad on liiga kallid järgmises madalkonjunktuuris.

    Kokkuvõttes ma leian et eesti aktsiad (kui ka kinnisvara) on liga kallid ja soovitan teisele olla eesti turult väljas paar aastat.

  • Pole lihtsalt midagi öelda. Veel kinnitust, et börsil pole tegeliku ettevõtte väärtusega mingit seost. Ei tahaks eriti uskuda, et veel kauaks kütust jätkub.
  • see ei tohiks küll kellegile üllatusena tulla. samas võib küsida, mis on tegelik või "see õige" väärtus.

    börs on ju nagu iga teinegi turg - nõudlus ja pakkumine panevad hinna paika. kes oleme meie sellele vastu vaidlema.
  • Iga sellise kommentaaari peale läheb turg punaseks! Kas kokkusattumus?

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon