Venemaal läheb olukord paremaks - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Venemaal läheb olukord paremaks

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Taas on tekkinud kenake lootus, et Yukose case jääb üheks erandiks. Vedomoisti teatel on Putin kiitnud heaks asepeaminister Zhukovi ja rahandusminister Kudrini ettepaneku karmistada maksuseadusi viisil, mis OLULISELT vähendaks maksuamentnike võimet ja õigust ettevõtteid Yukose-stiilis ahistada. Olulisim ettepanek on piirata maksuametnike õigust nokkida-norida varasemate aastate kallal, mille eest "maksud juba makstud." Uute regulatsioonide jõustumisaeg oleks 2006. aasta algus.

    Ilmselt on tegu piisavaölt hea uudisega selleks, et välisraha jälle veidi julgemalt Venemaale liiguks.

  • Mulle tundub see pigem sellise tühise muutusena (kui palju muutub pilt reaalselt), välisraha on ilmselt hakanud nägem Venemaa läbipaistvuse probleemi, seega ma ei usu küll, et välisraha nii pea uuesti massiliselt hakkaks Venemaale suunduma.
  • Noh - maaklerid igatahes ütlesid, et "targemat sorti" välisflow hakkas uudise peale täna praktiliselt KOHE kasvama, samas kui kodumaises muudatusi ei toimunud. Igatahes minu jaoks üllatavalt bullish uudis, mis lubaks portfellis Venemaa osakaalu veidi kasvatada küll.

    Läbipaistvuse probleemi olemasolu tunnistan, kuid ma arvan, et see eelmainitud uudis + plaanitav aktsiaturu reform loovad konteksti, kus vähegi KIE-st huvituvad fondijuhid ei suuda/saa oma sõrmi Venemaast eemale hoida...
  • Oot, kas Yukost ahistas maksuamet omal algatusel? Või oli seal ikka pisut kõrgema juhtkonna käsi ka mängus, ja seda hoolimata kehtivatest või mittekehtivatest seadustest?
  • Õige point, fun, kuid isegi evides Venemaa suhtes maksimaalset skepsist, annab selline samm tunnistust sellest, et Putin tahab maailmale mingit signaali saata...
  • See on näopäästmise operatsioon ja ma arvan, et Kristjani skeptitsism on kohane. Kuna Hodorkovski nõiajaht ja Yukose pankrotti ajamine ei olnud ju teadagi Kremli orkestreeritud, wink-wink, nudge-nudge, siis nüüd saab sellele lisaks veel väita, et "näete, me ju teeme endast kõik oleneva, et see ei korduks."

    Teater toladele.

    Aga kuna Karumõmm juba huumorinurgakese avas ja ka esimese oksüümoroni (vastukäivus terminites, sobalajobala) teema pealkirjas välja käis, siis pakun ka omalt poolt paar tükki välja(panen väljamaa keeles, kuna mõned on keelespetsiifilised sõnamängud):

    1) Military intelligence
    2) Honest politician
    3) Peaceful russian
    4) Modest rapper
  • Loen parasjagu Anna Politovskaya raamatut "Putin's Russia" ja see ei sisenda just usku seaduste maksvusesse Venemaal. Loomulikult on see ühe inimese (võib-olla natuke äärmuslik) nägemus aga omamoodi huvitav lugemine siiski. Kristjani skepsis selles valguses täiesti omal kohal.

    Teisalt on KIE regioonile mõeldes Venemaad raske ignoreerida - võimalik potensiaal on tohutu. CEE on igatahes minu Kasvukonto oluline (= 20%) komponent.
  • noh, umbes nagu nii, et kui parlament ei tee mis putin tahab, saadab ta selle laiali.

    ja vene rahvas uskus ka, et stalin ei teadnud kyyditamistest, et kui vaid stalin oleks teada saanud, oleks koik vaevad loppenud. ja nyyd usuvad koik, et putin on hea ja ametnikud pahad.

    venemaa on koht kust peaks eemale hoidma. miskid riskihullud topivad pappi sinna ja loodavad megakasumeid, aga venelane on alati neil naha yle korvade tommanud. ja teeb seda veel.

    loll saab kirikus ka peksa..
  • Jah, üldiselt peaks varsti Hiina juhtidega kokku saama ja selle meievahelise puhvertsooni edasise staatuse üle otsustama. Tõenäoliselt peaks ta jäädavalt demilitariseerima ja bandiitluse seal lõpetama. Üks mõistlik lahendus oleks Ojuland-Zhaoxing'i pakt, millega võiks selle natuke mõlemale poole uuraleid ulatuva maalapi kaheks jagada. Hiina RV'le aasia osa, meile euroopa.

    Should work.
  • suffiks, Sa oled sutsu õel ;-) Loomulikult saan ma aru, et tegemist on PR-i seisukohalt olulise uudisega. Saadetava signaali all pean ma silmas just seda, et Putin tahab näidata, et Yukos oli erand, mitte reegel. Kui ta seda näidata tahab, ei saa ta homme lasta AK-74dega "maksuametnikel" joosta mõne muu ettevõtte kontorisse ja anda välja pressiteateid, et aastast 1997 ollakse võlgu ziljoneid dollareid. Kui ta seda ei tee, siis tasapisi taastub ka usk ja seega ka papi sissevool. Olukord, kus meil on "the biggest commodity bull market since the 70-ies" ja Venemaa ON commodity play, tekib mul kiusatusi seal mingilgi tasandil sees istuda. Ja commodity teema pole ainus - MBT ja VIP... pole ju fundamentaalselt sugugi pahad... Ja tagatipuks - planeeritav aktsiaturu reform... See ilmselt tekitab piisaval tasandil action'it selleks, et mõned institutsioonid (fondid) osutuvad vajavat suuremaid positsioone...

    Mis puudutab pidevat verbaalset näkitsemist Putini rezhiimi ebademokraatlikkuse kallal, siis olen ma nõus. Ei ole meeldiv. Inimlikul tasandil mitte. Olin aastavahetusel Venemaal ja suurelt ekraanilt "pealiku" kõnet vaadates valdasid mind veidi ebameeldivad emotsioonid. Umbes nagu unenäos, kus tunned liigagi selgelt, et oled ENSV-s... Samas, nagu me Tshiili ja Pinocheti näitest teame, ei vaja edukas majandusstoori sugugi sellist ühiskonnakorraldust nagu demokraatia. Venemaal ei ole sisulist demokraatia kogemust ja seetõttu julgen ma mõelda võimalusele, et Putini võimu tsentraliseerimine (kohalikelt jupijumalatelt otsustusõiguse ära rebimine) võib majanduse (!) seisukohalt kokkuvõttes kasulik olla...

    Honest politician ja peaceful russian... Esimesi ei ole kohanud. Teisi seevastu küll. Teemapüstituse oksümoroniks diagnoosimine... Mnjah... võib-olla siis, kui teema oleks püstitatud "Venemaal läheb olukord heaks." Mis puudutab teatrit toladele, siis ma arvan, et siit foorumist leiaks minu tagasihoidlike õhtuste mõtete kõrval ka oluliselt heledamaid välgatusi... Kõik Venemaale ja KIE-suunalistesse fondidesse investeerinud tegijad ikka ka tolad pole, mis? ;-)

    riq, mulle tundub, et sa välistad enda jaoks terve huvitava regiooni... Riskid? Jah, suured... Potentsiaal - hiiglaslik! Mulle siiski tundub, et enamus selle foorumi vestlustest käib suuremate riskide kontekstis.


  • M6mm ma ei mõelnud "tola" all ei sind ega inimesi kes sinn investeerivad või ei investeeri. See teater on kvaliteedilt lihtsalt nii madal, et ainult toladele mõeldud. Kõik mõtlevad inimesed saavad ilmselt siiski aru, et see on PR trikk, millega käib kaasas peidetud idee. "BRING MONEY HERE! NOW!"
  • RTS indeks - 27.01 ehk selle teema püstituse päeval oli sulgemistase 612.24. Täna aga 650.98.

    Mõned päevad ja 6,33%... Huvitaval kombel pärast uudist, mis...? ;-) Ok-ok, see ei ole kindlasti ainus tegur, kuid siiski...

    Ja selleks, et mitte teid ärritada, ei hakka ma rääkima mõningatest II esheloni aktsiatest, mis on viimase paari päevaga ikka korralikke kosmoselende teinud.
  • Karum6mm, vaevalt, et sa teemat alustades rääkisid nädalasest perspektiivist.

    Aasta lõikes ma usun küll pigem, et RTS on tublisti madalamal kui see tänane 650 punkti.
  • Karumõmm, kosmoselende võid iga päev ka USA turul harrastada, kuid samas võid kindel olla, et täna ostetud aktsia ka homme Sulle kuulub...
  • Igal turul võib hävida, mõned Yukosega, mõned Enroniga.
  • Kristjan, loomulikult ei pidanud ma silmas nädalast perspektiivi. Ma olen lihtsalt hetkel kõrgendatult motiveeritud Venemaa exposure'it omama. Põhjused kirjas minu selle teema alla pandud pikimas postituses... Raha hetkel liigub Venemaale - isegi ilmselt osa sellest rahast, mille Wall Street'ilt ära liikumine sealmail tõeliselt nigela jaanuari tekitas. Isegi Merrill-Lynch oma veebruari strateegias igatahes märgib Venemaa positiivses valguses ära.

    Mis puudutab Sinu arvamust RTS-indeksi liikumiste osas, siis ....well, maybe... Samas isegi kui Sinu nägemus vastab tõele, on "vahepeal" ilmselt võimalik praeguste märkide kohaselt kenasti raha teenida. Aga kas Sa kihla ei taha vedada? ;-)

    Tarmo, USA turu kosmoselennud on minu jaoks eri teema. Võiks isegi öelda, et kosmoselennud toimuvad täiesti eri universumites. Ma ei saa parata, et isiklikult meeldivad mulle arenevad turud hetkel rohkem. Meeldimine on muidugi nullmõiste ning selle üle võib arutama jäädagi. Teinekord võiks seda mõne teema all isegi teha...

    alien, väga (!) hea point! Lisaksin siia, et mõned kasvõi Baltikaga...
  • Arenevate turgude fondidesse on jaanuaris sisse tulnud $900 mln... Tegelased ilmselt PEAVAD Venemaale pappi sisse ajama... Samas üha enam tundub mulle, et kõik, mis puudutab kohalikke blue chip'pe, ollakse lihtsalt treidimise peal väljas - ning seetõttu võime me neis näha suhteliselt suurt volatiilsust. Seega fookus ikkagi II eshelonile!
  • Noh, mehed - selle postingu kirjutamise hetkel on RTS-indeks näitamas 712,37 punkti. Ehk siis esimesest postingust 16.35%.

    Turu on (just eelmise nädala lõpus ja täna) kohalike maaklerite sõnul üles ostnud suured välisfondid. Eriline fookus on olnud aga metallurgiasektoril...


  • Sorry eelmise post. eest.
    Eile oli ilus tõus , ületati 700 ,kas keegi kommenteerib?
  • Aga Vene Föderatsioon on ja jääb ikkagi pommiauguks. :(
    Nagu nad seal ise ka aru saavad ja räägivad:
    "Tahtsime ainult parimat, aga välja kukkus nagu alati"
    Ei ole sealt midagi head oodata. :/
  • vähemalt autotööstus ei kiratse http://www.epl.ee/artikkel_286224.html
    kuulikindlad klaasid standardvarustuses, kui õigesti aru sain.
    varsti ka kuulipildur.
  • Noh, keda Venemaa autotööstus rohkem kui naljapärast huvitab, võiks uurida palju AvtoVaz'i eelisaktsia dividenditootlus on ja miks ta seda on.... ;-)
  • Mnjaa autotööstus tõesti ei kiratse.
    ehk siis H2 näeb pisike väikemaastur Combati (8,1 liitrise montstrumi) kõrval välja.
  • Noh, poisid - Venemaal võidakse täna duumas arutada ettevõtte tulumaksu alandamist... Kas meil jälle investeerimiskliima paraneb natuke äkki...
  • Palju neil praegu on? Eraisikuil vist 10%?
  • OPEC-il puudub kontroll naftahindade üle!

    http://www.msnbc.msn.com/id/7190109/

    Eile Venes langus 3%. Mida teadjamad arvate ? Kas need sündmused on kuidagi seotud?
  • Küsiti Ida-Euroopa foorumis Venemaa kohta ja selle liikumisega koos Ida-Euroopaga. Eks siis korrelatsiooni ikka ole, kuna ilmselt mitmed USA ja UK fondijuhid vaatavad seda sarnase regioonina. Vaatame ka Venemaa tehnilist pilti.

    Lühiajaline graafik:


    Viimase 2,5 a. graafik:

  • Tänane FT uudis:

    A Moscow court on Monday found Mikhail Khodorkovsky, formerly Russia’s richest man and founder of the Yukos oil company, guilty of fraud and tax evasion. The judge has passed a guilty verdict in four out of a possible seven charges, the hearing was adjourned until Tuesday.


  • Noh, poisid - selle teema alustamise hetkel oli RTS indeksi väärtuseks 612.24. Praegu ma vaatan, et indeksi tasemeks 831.58. Mingi 35.8 protsenti ja mitte just kõige pikema ajaga. Kristjan ei uskunud, et välisraha Venemaale voolama hakkaks. Hakkas. Kristjan väitis, et RTS lõpetab madalamal kui 650 käesoleva aasta. No isegi, kui mingi megajama tulema peaks, on raha nagu saanud teenida küll, mis? Kahju, et kihlvedu olemata jäi, kuid siin sõna võtnud skeptikutele võib naljaga pooleks öelda - IN YOUR FACE...!!! :-D (NB - see oli sõbralikult öeldud)

    Ja nalja ka. Emerging Markets fondid on Venemaal ikka veel underweight. Kui Gazpromiga kauplemine liberaliseeritakse, siis kasvab Venemaa osakaal MSCI indekistes 1.8 korda. See tähendab veel mingit 2 mld dollari voogu Venemaale. No kuulge - kui see turgu ei kergita, siis mis kergitab?

    Hetkel olen ma siiski veidi skeptiline - tõus on olnud tugev ja valuation gap on täis jooksmas. Samas Troika ja Renaissance on vastavalt RTSi targetiteks vihjamisi andnud 900 ja 1000 (aasta lõpu seisuga). Lühemas perspektiivis ettevaatlik, pikemas optimistlik...

    Lõpuks veel tahaks kodanik Tanilasega tänitada. USAs mingi asjaga raketti sõita (noh, mingi 123se PE-ga tehnoloogiajamaga) on ikka HOOPIS TEINE asi, kui rääkida INVESTEERIMISEST piirkonda, kus võib rääkida reaalsest KASVust.


  • Kas see RTS mitte liiga nafta mäng ei ole.Kui suur võiks neil kahel omavaheline korrelatsioon olla?Olen kusagilt lugenud,et ilma õlita on Vene jooksevkonto -7% SKP-st.
    Samas ei ole väga laia elatustaseme vahega riikide(USA-Vene-Ida-Euroopa) C/A-d võimalik pikalt sarnase märgiga hoida,keegi peab järele andma.Lühidalt öeldes sõltub Vene õli tsükkliline(7-8-9 CRB indeksil)edu USA jooksevkonto defitsiidist,mis omakorda sõltub USA keskpanga intressimäärast,mis omakorda sõltub kinnisvaraturu olukorrast ja kodanike meeleolust jne..
    Kuna FED külmutab lähiajal inflatsiooni USA housingus peatub või hakkab kokku tõmbuma USA jooksevkonto defitsiit ja õli hind võtab suuna allapoole.Õli tipp(lähim WTI) aastateks tehakse lähima poole aasta jooksul,tingimusel,et Iraanis kõik hästi läheb.
    Toormed pikemas perspektiivis(vähemalt suhtelises mõistes) on kindlasti väga huvitavad.
  • popmart, õli tipp kui pikas perspektiivis?
    Väike korrektsioon IMHO võimalik, aga nõudluse vähenemine isegi aasta-paari perspektiivis ainult siis, kui tuleb suuremat sorti ülemaailmne majanduslangus? USA ei oma maailmamajanduses enam nii suurt rolli kui 20 aastat tagasi, probleemid seal on rohkem psühholoogilise mõjuga.
  • Noh, Karum6mm - praktiliselt samal ajal selle teemaga algatasid Sa "Miks ma peaks ostma Baltikat?" jutulõime. Baltika aktsia hind sel perioodil kerkinud üle 3,5-korra, mille kõrval jääb RTS indeksi tõus pehmelt öeldes kahvatuks.
  • Alvar - Sa oled juba teine mees selle teema all, kes ei tee laiemas mõistes vahet kasiinol ja investeerimisel, aial ja aiaaugul, seal ja käol.... Minu väide oli see, et Yukos on erinevalt meie kohalike arvamusest ajalugu ning commodity play ja alanud välisraha sissevool parandavad oluliselt võimalusi, et Venemaa turg tervikuna võiks ülespoole liikuda.

    Baltika aga on kohalik väikse kapitalisatsiooniga ettevõte, millel on LÕPUKS hakanud veidi paremini minema. Juhiksin tähelepanu sellele, KUI palju suutis ettevõte SAMA juhtkonna all töötades raha huugama panna. Ehk siis Venemaal toimus trendi tabamine, samas kui Baltikaga läks lihtsalt õnneks... Või tuled Sa järgmine kord võrdlema ka poksijat ja ujujat? Laeva ja veesuuska? Loomulikult on mul kahju, et ma seda Baltika-nimelist raketti ei püüdnud. Aga see ei ole koht, kus seda mainida. Või kui hakata demagoogiaga tegelema, siis kas Alvar sina polnud mitte see, kes Farmaatsiatehases "turgu tegi?" (evil laughter)
  • Olukorras, kus enamus Eesti panku soovitab investeerida Ida-Euroopasse ja eriti Venemaale on minu arvates väga ilus, kui keegi suudab leida koduturul ümberpöörduva ettevõtte. Mitte ei diskonteeri minevikukahjumeid igavesse tulevikku, nagu Eesti analüütikutel kombeks.
  • Eesti turg on koht, kus väikse raha sipsida on tore, kuid kus suure raha jaoks on riskid ilmselgelt liigsed.
  • Seega haldad sa hiigelsuuri summasid? :P
  • Ei halda, kuid vaata Baltika päevakäibeid ja kujuta ette, et Sa peaks sinna ka tõesti raha paigutama...
    Ja siis mõtle, et kui raha oleks rohkem, kas sa nii väga ka tahaksid...
  • No mina näiteks ei tahaks raha Venemaale paigutada ja siis igapäevaselt Putini altaril ohvritalitusi läbi viia, et ÄKKI seekord kõik läheks hästi :)
  • Mingi hetk ei soovinud keegi eriti Baltikat osta ja 20-30K aktsiat kokku kahmida poleks olnud probleem. Tootluse võib igaüks ise välja arvutada.

    Vaatamata investorite usule on Venemaa ikkagi riskantne.
  • a) Karum6mm nägi tõesti Venemaa tõusu õigesti ette;

    b) täpselt samamoodi ei näinud Karum6mm Baltika tõusu ette;

    c) aktsiaturul muidugi ilmeksimatu on võimatu olla;

    d) mistõttu ülalolev "IN YOUR FACE!!!!" tekitas kerge üllatunud ilme mu näole hetkeks;

    e) "Ehk siis Venemaal toimus trendi tabamine, samas kui Baltikaga läks lihtsalt õnneks". see on juba päris hea! mina arvasin õieti, kuid sinul läks õnneks! Iroonilised märkused Alvari suhtes tundusid kohatud, Sa ennustasid suunda kahe asjaga, üks läks pihta ja teine mööda, käive mu meelest ei mängigi rolli.
  • Ja et jutt ei läheks liiga ühte äärmusse, usun, et ka Venemaal on häid investeerimisvõimalusi ja sinna tasub raha paigutada (kiiresti kasvav majandus ju ikkagi). Kuid sinna ei tohiks paigutada liiga suurt osa portfellist.
  • mida arvata TRF-ist? kas Venemaa kasvust osa saamiseks on paremaid lahendusi?
  • Minu arvates Baltika ja Venemaa aktsiaturg nii oluliselt ei erine (nagu siga ja kägu). Kui investeeringu riski võib mõõta numbriga 1, siis Venemaa puhul on see päris kindlasti 2 (miks mitte ka rohkem). Seega mängid Vene ruletti, aga rauas on 2 kuuli.

    Baltika oli klassikaline ja väga edukas firma ümberpööramise näide. Tallinna börsile omaselt ei toimunud hinnatõus kohe, seega oli piisavalt aega aktsiaid suhteliselt odavalt soetada. Risk oli loomulikult olemas, aga see polnud kindlasti suurem kui Venemaa avarustesse raha paigutamisel. Muidugi on üksikasktsia risk suurem kui laiemat turgu kajastaval indeksil.

    Olen omanud nii Baltika aktsiaid kui Venemaa suunalisi fonde ja ka Venemaa aktsiate hoiutähti. Hetkel on väga palju häid uudised juba sisse arvestatud, mistõttu ei näe ma põhjust olla Baltika väikeaktsionär ega paigutada raha Venemaale.
  • "IN YOUR FACE" sisaldas ka sulgudes kõrval märget, et see oli sõbralikult öeldud. Kristjan - ma ei ole paha inimene ja olen varmas vabandama kohe, kui keegi mõnda minu küünilist remarki kohatuks peab. Sorry! Olin lihtsalt veidi küüniline ja tegin "nanananananana." Olen täheldanud, et siin foorumites vahest ikka nii tehakse. Enam ise nii ei tee. :-( Aktsiaturul ilmeksimatuks luban end kuulutada ka alles postuumselt ja siis, kui minu poolt turgudel teenitud rahaga on kõik maailma hädad likvideeritud. Selle sündimise tõenäosuse võivad kõik kodus ise välja arvutada...

    Punkt e)... Ma kindlasti ei väitnud, et OOO, mina tabasin trendi ja Baltikaga läks vaid ja ainult õnneks. Mina tark - teised lollid. No! Minu point on see, et Venemaa ja Baltika on kaks väga erinevat asja ning neid EI SAA siinkohal võrrelda. Minu jaoks ei ole fond ja üksikaktsia võrreldavad. Samamoodi nagu ei ole geograafiline piirkond ja üksikettevõte. Sellest ka emotsionaalsed Alvari suunas lennanud verbaalsed nooled.
  • Ja mul ON kahju, et ma Baltikat ei tabanud. Valus kogemus varasemast!
  • Palju kirutud ÄP reedeses nr`s oli Sorose sõnaseade. Umbes nii:investori tugevust ei näita mitte see kui palju ta võidab, kui tal õigus on vaid kui palju ta kaotab,kui ta eksib.
  • Osaline vastus popmardi küsimusele RTS ning nafta & muude loodusvarade korrelatsioonist

    RTS +35,8%

    5 YTD parimat ETFi - http://screen.morningstar.com/etf/Lists/ETFReturns.html

    Energy Select Sector SPDR (XLE) +37.66%

    Vanguard Energy VIPERs (VDE) +36.29%

    iShares Dow Jones US Energy (IYE) +33.65

    iShares S&P Global Energy Sector (IXC) +31.84

    iShares Goldman Sachs Natural Resourc (IGE) +30.35 

  • And the saga continues...

    Trading: Russia's RTS trading up +1.3% in late-day trading (3:40 pm
    Moscow time) after reaching a new high yesterday as well as continuing
    a trend of above average volumes. Russian oils were mixed in early
    trading, as oil continued to strengthen, but these names along with the
    rest of Russian blue
    chips began a solid rise to the broad-based rally we see now on real
    volumes, highlighted by Gazprom locals up +3.4% with $59 mn volumes on
    its own (and
    continued speculation re: buy-out of Sibneft).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon