Investor AB (INVEB) - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Investor AB (INVEB)

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Investor AB on Stockholmi Börsil kauplev investeerimisfirma, mis loodud Rootsi rahamaailmas ilmselt tutvustamist mitte vajava Wallenbergide perekonna poolt.

    Hetkel omavad Wallenbergid 21,5% ettevõtte aktsiatest, kuid 46,1% aktsionäride koosolekul esindatud häältest.  Rootsi börsifirmade puhul on tavaks A ja B aktsiate olemasolu, millest A aktsiad annavad rohkem hääli.

    Firma CEO on ka praegu mainitud perekonnast: Marcus Wallenberg

    Firma aktsiaportfellist 50% moodustavad 4 YTD enim tõusnud Stockholmi Börsil noteeritud suurettevõtet OMXS30 indeksi koosseisust.

     Ettevõte

     Tootlus YTD

     Osakaal portfellis

     AstraZeneca +48,65%

     15%

     ABB +45,44%

     7%

     Atlas Copco +36,5%

     10%

     Ericsson +29,24%

     18%

    Samas kaupleb Investor AB B-aktsia 24% discount`iga NAV suhtes.

    Carnegie ülevaade Investor AB kohta (PDF)

  • Sarnane investment-case Stockholmis on Industrivärden. Industrivärden C (INDUC) on tunduvalt odavam kui A, kuigi aktsiad annavad siis samad õigused (peale üldkoosoleku hääletamise). Küll juba tänavu natuke tõusnud. Suurimad osalused portfellis: Handelsbanken, Ericsson, SCA, Sandvik.

    Net asset value 2 august oli 213 sek/aktsia, hind hetkel 170-175.
    Stabiilne dividendipoliitika, väike tõus iga aasta, viimati 6 sek.
  • Carnegie reiting Investor outperform, Industrivärden underperform

    Industrivärden A aktsia hind -15% ja C aktsia hind -21% NAV suhtes esmaspäevase raporti alusel

  • jah (miinusnumbrid siis tänane discount)

    Ma ütleksin et Investori beta on olnud kõrgem, ja see on maitse küsimus kas Industrivärdeni konservatiivsem portfelli või Investori rohkem kasvu-orienteeritud portfelli eelistada. (Börsi bearid äkki eelistaksid täna Industrivärden, ma arvan). Ericssonis on firmad koos enamusomanikuks.

    Üks selge ajalooline eelis Industrivärdeni kasuks on olnud firma administratsioonikulud. Investorit on kritiseeritud päris palju suure organisatsiooni ja suurte rahasummade Wallenbergidele tõttu. Industrivärdenil seevastu on väga väike ja suhteliselt odav administratsioon.

    Industrivärden on küll äärmiselt igav aktsia mis liigub aeglaselt. Ise kasutan selle cash-aktsiana, kuhu võib investeerida kui teisi ideid pole parajasti peas.

    Huvitavaim sündmus viimastel aastatel on olnud kinnisvaramiljardär Fredrik Lundberg aktsiaostud. Jätkuvalt on aga nn Handelsbankeni sfäär võimul. Selles veel üks negatiivne joon, nimelt SCAs kus Industrivärden kontrollib SCA samal ajal kui SCA on suuraktsionär Industrivärdenis.


  • Investor ja Industrivärden on stabiilselt tõusnud viimastel kuudel.

    Industrivärden raport täna: NAV/aktsia 262 SEK, kurss praegu 211 SEK (=>discount 19%), dividend 7 SEK/aktsia.


  • Industrivärden (INDUA, INDUC) avaldab alates 31 märts igakuiselt aktsia NAV. 31 märts oli NAV 288 SEK/aktsia, aktsia (INDUC) hind praegu 225 DEK. NAV peaks olema mõnevõrra tõusnud aprillis, nii et discount praegu umbes 25%.

    Industrivärdeni suurimad positsioonid: Handelsbanken, Ericsson, SCA, Sandvik, Skanska, SSAB.
  • Bows
    Investor is a Nordic-based industrial holding company mainly concentrating on Swedish companies. Investor is an engaged owner working to develop both listed and unlisted companies.
    The business is divided in two areas:
    * Core investments:
    Globally listed companies and operating subsidiaries the investments are on long-term basis. The investments include ABB, AstraZeneca, Atlas Copco, Electrolux, Ericsson, Husqvarna, Saab, SEB, Nasdaq OMX, Sobi and Wärtsilä. The subsidiaries are Mölnlycke Health Care (single-use surgical and wound care products), Permobil (electrical wheelchairs) Aleris (health care provider) , Grand Hotel (Hotel in Stockholm) and Vectura (property management)
    * Financial Investments:
    Investments in EQT Funds and Investor Growth capital, as well as partner owned companies, such as 3 Scandinavia, Kunskapsskolan, Memira, Tobii, Newron och Lindorff.


    Tundub päris hea aktsia, üht aktsiat ostes saad kaudse osaluse paarikümnes suurfirmas (k.a. börsil mitteolevas), pluss see, et Investor on aktiivne omanik, mitte passiivne fond.
    Kogemusi?


    Tõstan siia ümber.
  • Aitäh ja vabandust, et ei osanud otsida 11 aasta tagusest ajast :)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon