Brasiilia - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Brasiilia

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kindlasti vääriks Brasiilia oma teemat. Jätan siinkohal pikema sisulise teemaarenduse tegemata ja suunan küsimuse esmalt otse Karum6mmile. Oled kõigile tuntud kohalikus ärilehes värskelt Brasiilia osas bullish. Seda olen üldjoontes ka mina, kuid kuulaks hea meelega veel täiendavaid professionaalide mõtteid Brasiilia teemal, seda eelkõige fundamentaalse ja tulevikuperspektiivide aspektist. Viimane investeerimisproff ei pidanud küsimust kahjuks vastuse väärilisena.

    Brasiilia turu üks madalamaid P/E suhteid tuleneb küll suurest commodity sektori osakaalust, kuid valuatsioonid peaksid siiski sellest hoolimata suhteliselt OK olema. Lootus intresside langusele võiks sealset majanduskasvu globaliseerumisest tulenevatele efektidele lisaks omakorda boostida. Millised võiksid olla Brasiilia-spetsiifilised key sektorid, millest kasv tuleneda võiks? Kas Brasiilia hakkab maailma jaoks (veel olulisemaks) "viljaaidaks"? Hiina impordib Brasiiliast aina rohkem oma toidust ja loomasöödast (näiteks on sojaubade eksport Hiinasse viimastel aastatel kiirelt kasvanud). Biokütuste laiem kasutuselevõtt saab põllumajandussektorit ainult toetada. Võib olla saame mõne aasta pärast rääkida ka USA kaitsetollide lõdvendamisest Brasiilia etanooli vastu. Muidugi teravilja jms toiduainete hinna lend stratosfääri on (õnneks?) oluliselt keerukam kui metallide ning energia puhul. Loomulikult ka kõigi teiste mõtted oodatud ja Brasiilia-teemalist mõttevahetust võikski ühtlasi siin edasi veeretada.
  • Kuigi see räägib tervest Ladina-Ameerika regioonist, sobib ennustus vast siiski siia. 

    MSCI Ladina-Ameerika indeks on aasta algusest tõusnud 30%. Selle aja jooksul on vallutatud mitu ajaloolist tippu ning viiendaks järjestikuseks positiivseks aastaks on kõik eeldused loodud. Regioonis olevatele riikidele ennustab Deutsche Bank 2008. aasta esimeseks poolaastaks järgmisi tootlusi:

    Brasiilia Ibovespa selle aasta tõusuks pakutakse 7% ning 1H08 lõpuks 16%.

    Mehhikole ennustatakse FY07 tõusuks 4% ja järgmise 12 kuu jooksul 9%.

    Tšiili suhtes ollakse negatiivsemad - FY07 puhul oodatakse 3% kukkumist ning ka 2008. aasta esimeseks poolaastaks ennustatakse kukkumist 2% jagu.

    Argentiina Mervali indeks peaks näitama selle aasta jooksul 2% tõusu ning 12 kuu jooksul 5% tõusu.

    Ladina-Ameerika MSCI indeksilt oodatakse selle aasta jooksul jõudmist 4100 punkti juurde, mis tähendaks 6% tõusu. 1H08 jooksul oodatakse tõusu 4300 punkti juurde, mis teeb 12 kuu tootluseks 11%.

    Selliste tulemusteni jõutakse üsna ebatraditsioonilise analüüsi kaudu. Võetakse arvesse kasumite kasvu ja P/E suhte muutumist. Allolev tabel peaks illustreerima, et viimase 7 aasta jooksul on 70% aktsia hindade kasvust tulenenud EPSi kasvust ning ülejäänud 30% P/E (ehk sisuliselt ootuste) muutusest.

    Ladina-Ameerika

    Pildil olev P/E Re/DE-rating saadakse kasumi kasvu lahutamisel aktsia tootlusest. Tasakaaluna tekib P/E suhe, mis näitabki investorite meelestatust. Sealt siis tõenäoliselt ka nimi, mis peaks viitama ootuste suurenemisele või vähenemisele. Graafikul on näha, et 2007. aasta jooksul peaks P/E mängima hindade kujunemisel suuremat rolli, seda tänu kasumite aeglustumisele.

  • Mõned huvitavad mõtted, kuhu kavatseb raha paigutada suurim Brasiiliasse investeeriv fond. HSBC fondijuht märgib, et edaspidi investeeritakse vähem toorainesektorisse ja rohkem sisemaisele tarbimisele suunatud tööstustesse.

    Fondi 12 kuu tootlus on 83% ning fondi peetakse viimase kolme aasta jooksul saadud tootluse põhjal maailma kümne kõige parema fondi hulka. Seda kõike tänu panustamisele toorainetele. Infrastruktuuri arendamine ja Aasia kasvav nälg on suurendanud nõudlust mitmete toorainete, nt. raua järgi. Suunitlust plaanitakse aga muuta, ning viimase aja jooksul ongi investeeringuid hakatud ümber paigutama.

    Ettevõtete kasumid kasvavad ja Brasiilia börs ületas eelmine kuu turuväärtuselt triljoni dollari piiri. Riiki on voolanud suurel hulgal raha ja intressid on langenud 2005. aasta 19,75% juurest tänaseks rekordmadalale 12% peale. Tänu langevatele intressidele ennustab fondijuht kulutuste tõusu kinnisvarale, toidule ja muudele kaupadele.

    Jaekaubandus tõuseb juba praegu suurepärases tempos, ulatudes 11,5% tõusuni märtsis ja 7,5% aprillis. SKP kasvuks oodatakse sellel aastal 4,34%. Kiire majandustõus ja intresside langus peaks kütust lisama nii kinnisvarasektorisse, aga ka nt. logistika- ja raudtee-ettevõtetele.
  • LHV vahendusel saab osta JP Morgani Ladina-Ameerika fondi, mis investeerib 60% Brasiiliasse ja on piisavalt tarbijale suunatult. Lisaks on börsil kaubeldav EWZ, milles ligi pool moodustab energia ja tooraine, aga on siiski täiesti arvestatav variant.
  • HSBC fondi sümbol on HSBBRA, ostul miinimumsumma 3000 euri ja saab teha seda fondide ostu müügi alt.
  • Brasiilias langetati eile oodatult intresse 0,5% võrra 11,5%-le.
  • Franklini BRICil mida oman (40% BRA firmasid) on JPMiga üsna sarnased BRA paigutused:
    Petrobras, Cia Vale Do Rio Doce/CVRD, Unibanco Uniao ...(UBB), Banco Bradesco

    kindlapeale minek, minagi huvitavamat oleks vaja leida, kaubandust näit.........

  • Brasiilia on viimase aja börsirahutustes läbi teinud ühe suurima korrektsiooni, olles juba enne korrektsiooni üks madalaima valuatsiooniga arenev turg.

    Kas põhjust tuleb otsida USA lähedusest ning majanduse eeldatavalt suurest seotusest USA käekäiguga? Tõsi, toorained on samuti järgi andnud ning Brasiilia on toorainetest rohkem sõltuv kui Hiina ja India. Kas kellelgi head materjali võrdlemaks USA mõju Brasiilia majandusele võrreldes muu maailma ning arenevate turgude powerhouse'dega nagu näiteks Hiina ja India?

    Üldiselt tugeva päeva taustal EWZ-indeksaktsia momendil punasesse sukeldunud ja 51 USD tasemel kaupleb silma järgi kusagil aprilli alguse tasemetel.
  • Kas tegu pole brasiilia valuuta tugevnemisega? http://finance.yahoo.com/currency/convert?from=BRL&to=USD&amt=1&t=1y
  • Isegi oman HSBC Bra fondi ja kaotused üpris valusad, samas enne ülemaailmset turulangust oli tõus ka ikka päris hea. Eks ikka Brasiilia liigub samas suunas mis USA, lihtsalt intensiivsemalt, kuid üks põhjusi miks Brasiilia aktsiad viimasetel nädalatel ühe suurima korrektsiooni tegid, võib olla ka see, et paljud on Brasiiliasse investeerinud pikaajaliselt erinevate fondida kaudu ja nüüd otsustavad kasumi välja võtta.
  • Koperdasin ühe saidi otsa mis pakub võimalust investeerid Brasiiliasse, metsa (Nigeeria skeemide alla plaanisin küll algselt postitada): The Financial Picture for Brazilian Grown Eucalyptus.
    Kas keegi oskab kommenteerida selliste skeemide usaldusväärsust või returni 15% p.a?
    Või kuidas lõuna-ameerika (kasvavasse) puidutööstusesse investeeritakse üldse? IShares WOOD?
  • ...........ja teise puidu ETFi Claymore/Clear Global Timber (CUT) top holding on Brasiiliast: Fibria Celulose S.A., formerly Votorantim Celulose e Papel S.A., is a Brazil-based paper product company. The Company produces bleached eucalyptus kraft pulp, which is a variety of hardwood pulp (NYSE:FBR)
  • See riik on täiega plindris vist, asjad ei liigu ja kui natuke liiguvad siis vales suunas. AEP ootab IMFi appi juba.
    Variandid laual, teoorias:
    - IMF julma säästukuuriga
    - võla väärtuse diluutimine läbi suure inflatsiooni (hetkel pea 11%)
    - majanduse langus mis lõppeb võla restruktureerimisega

    LINK. Kui seal ventikasse lendab siis saavad muud arenevad turud ka korraliku laksu jälle.
  • Dramaatiline lugu pres. tagasikutsumise istungist alamkojas, meie RK-l ja Krimi-partei(de)l on veel natuke ruumi:
    "Yes, voted Paulo Maluf, who is on Interpol’s red list for conspiracy. Yes, voted Nilton Capixiba, who is accused of money laundering. “For the love of God, yes!” declared Silas Camara, who is under investigation for forging documents and misappropriating public funds. And yes, voted the vast majority of the more than 150 deputies who are implicated in crimes but protected by their status as parliamentarians.
    At times the session exposed the farcical side of Brazil’s democracy, such as the Women’s party that has only male deputies, or the Progressive Socialist party that is one of the most right-wing groups in congress.....arguably the lowest point was when Jair Bolsonaro, the far-right deputy from Rio, dedicated his yes vote to Carlos Brilhante Ustra, the colonel who headed the Doi-Codi torture unit during the dictatorship era. Rousseff, a former guerrilla, was among those tortured. Bolsonaro’s move prompted left-wing deputy Jean Wyllys to spit towards him. Deputies were called one by one to the microphone by the instigator of the impeachment process, Cunha – an evangelical conservative who is himself accused of perjury and corruption – and one by one they condemned the president" http://www.theguardian.com/world/2016/apr/18/dilma-rousseff-congress-impeach-brazilian-president

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon