SEB Eastern Europe Small Cap Fund - Mida arvate selle tulevikust? - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

SEB Eastern Europe Small Cap Fund - Mida arvate selle tulevikust?

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tere,

    Soetasin juunis selle fondi osaku, kuid siiani on ta mind tugevasti petnud. Hetkel -13%

    Kas targemad soovitavad müüa või hoida? Hetkel tunduvad teiste pankade sarnased osakud ka kahju kandvat.

    Päikest


    https://www.seb.ee/cgi-bin/unet3.sh/un3.w?act=VPFOND&frnam=INV#
  • aga palju teller tootlust lubas, kui ta su ära rääkis?
  • Asi ongi nii nagu sa ise kirjutasid-võta lahti enam-vähem ükskõik millise ida-euroopa suunalise fondi tootlus juuni 07-detsember 07. Pea kõik on 10-20% allpool juuni tasemetest. Hulk raha on välja voolanud ning viimaste aastate ralli kasumid realiseeritud.

    Üldiselt...relax.Kõik saab korda.
  • Nussa, sul sai fondiga liitumiseks lihtsalt vale aeg valitud. Kuna fondi investeeritakse mitmeteks aastateks (näiteks 7 aastat) siis tõenäoliselt sa ei kaota. Eks näib mida majandus lähiaastatel toob.
  • Tere,

    Olles selle fondi taustaga natuke tuttav võin tõdeda, et tõepoolest - väiksemad ettevõtted on perioodil juuli kuni praegu väga valusalt pihta saanud. Samamoodi on see olnud mitte ainult Ida-Euroopas vaid ka mujal maailmas - volatiilsetel aegadel kannatavad väikeettevõtted rohkem. Samas ma usun, et fondil on pikas plaanis suhteliselt head väljavaated. Fondi eesotsas on 15 aastase kogemusega poolakast fondijuht ja tema taga 7 eestlasest, poolakast ja leedukast analüütikut. Esimese kvartali võiks ehk ära kannatada ja siis otsustada. Samas muidugi oleks Sul olnud tark teha väike wash sale enne aasta lõppu, et saaks seda muude väärtpaberitulude vastu kasutada tuludeklaratsioonis.

  • nussa

    kas Sa valisid selle fondi ise või oli see SEB soovitus?

    viimasel juhul täitsid Sa kindlasti ka miski riski- või investeerimisküsimustiku ja sellisel juhul tasub ehk meelde tuletada, mis Sa kirjutasid sinna oma tootluse ootuse, investeeringu pikkuse, riskitaluvuse jne. kohta

    tean isiklikust kogemusest, et väga tihti valitakse küsimustikku täites algselt maksimaalne võimalik tootlus ja minimaalne võimalik risk, kuna aga selle tulemusel saadud soovitusliku portfelli ajalooline tootlus ei rahulda, siis täidetakse küsimustiku uuesti niikaua kui soovituslik portfell tuleb kõrgeima ajaloolise tootlusega ... mis on võimalik siis ainult riskitaluvust oluliselt tõstes

    SEB lehel on selle fondi kohta muu hulgas kirjas, et sobib investorile, kes soovib pikaajalist kapitalikasvu ja paigutab raha vähemalt 5 aastaks, samuti et tegu on KÕRGE RISKIGA fondiga, ma ei tea mis see viimane SEB skaalal täpselt tähendab, aga ca 15-20% fondiosaku väärtuse kõikumise talumist vist ikka - kui tegu ei olnud SEB soovitusega, vaid oma otsusega, siis seda oleks võinud tähele panna
  • Inimesed ei saa tihti aru mida tähendab sõna "risk". Eriti vähe taibatakse, mida tähendab sõna "risk" mingi konkreetse varaklassi, fondi, väärtpaberi jne. valiku puhul.
  • Eks ta natuke olene ka, kui suur su positsioon seal on. Vbl oleks mõtekas iga 3 kuu tagant positisooni suurendada ning võtta kõrvale mõni venemaale suunatud toode.
  • "risk" tähendab tavainimese mõttes seda, et fondi tootlus ei olegi 20% aastas, vaid ainult 15%...
  • SEB Eastern Europe Small Cap Fund (Former SEB Baltic Fund , former SEB Lux Capital Selection - Baltic Fund)

    Kas ilmselt ajaloo tõttu siis siiani asset listis TEO, Tallink, Erste Bank, Raiffeisen, Sberbank, Lukoil, Aeroflot ja paljud teised, keda keskmine investor küll ei peaks small-cap aktsiaks (antud turgude vaates). Või noh, esimene mulje asset sheetist jäi küll, et see ei vasta hästi fondi nimele...

    SEB Ida-Euroopa Väikeettevõtete Fond (SEB Eastern Europe Small Cap Fund) investeerib Ida-Euroopa, sh Venemaa, aktsiatesse ja aktsiatega seotud vabalt kaubeldavatesse väärtpaberitesse, mille on emiteerinud väiksemad ettevõtted ( kelle turukapitalisatsioon on ostmise ajal kuni 500 miljonit USA dollarit)
  • Fondi tingimuste kohaselt investeeritakse sellistesse ettevõtetesse >50% portfellist. Kuna fondijuhile ei tundunud small capi valuation varem eriti sobivana, siis hoiti seda taset suht minimaalsena... ei saa öelda et seeoleks kõigevalem mõte olnud...
  • Olen ka natuke erinevaid fonde torkinud ja kui vaatan nt viimase kahe aasta kokkuvõtet, siis selgub, et aktsiatega olen üliedukalt toimetanud ja fondid on miinuses - seejuures on seda miinust oluliselt vähendanud likviidsusfondi pluss (perioodil, kui olen leidnud, et "ka raha on positsioon"). See kõik võib muidugi olla juhus, kuid edaspidi eelistan aktsiaid.
  • Vabandan, viivitunud vastuse pärast.

    Positsioon on selles 25%, mis on suhteliselt suur. (kui arvestada portfelli ka investeerimishoiused, kui mitte siis peaaegu 50% :S)
    Antud miinus, on tõmmanud koguportfelli miinusesse.

    Nüüd olen kahevahel kas müüa ja kannatada kahjum ära, mis on koguportfellist 3-4% või oodata niiöelda paremaid aegu.
    Lisaks sellele oman sama suurt positsiooni SEB kasvufondis, mis on hetkel 8% plussis.

    Kas peaks selle kasvufondi rahaks tegema või on sellel head väljavaated?

    Mida targemad arvavad?

    PS. Tänan elava vastukaja eest.

    Päikest,
    Henri
  • Mis on sinu hinnangul muutunud võrreldes selle ajahetkega, mil otsustasid fondi soetada? (sinu riskitaluvus, usk sebi, usk ida-euroopasse, usk small capidesse, sihtturgude valuatsioon, fondi struktuur, sihtturgude risk, sihtturgude potentsiaal, fondijuhid jne?)
    Kui need muutused kirjas on, siis saab edasi vaadata, kas need muutused pädevad.
    See et mingi asi, eriti fond, on +x% või -x% ei ole pädev põhjus, et ostu -ja müügiotsuste tegemiseks
  • No muutunud on see, et tahaks kevadel/suve algul 25% ulatuses rahaks teha, et tsikkel osta. :)

    Ja ei tahaks rohkem kahju kanda (kui võimalik). Et äkki oleks kasulikum seda raha hoida cash-ina. Samas kahjumiga müük on kehv igaljuhul. Tuleb ka tunnistada, et usk Ida-Euroopasse hakkab jahenema, kuigi samas ei ole ka paremat võtta kusagilt.
    Paraku olen peamiselt võrrelnud seda small cap-i kasvufondiga ja kuigi mõlemad paigutavad raha Ida-Euroopasse on tulemus ristivastupidine.

    Olen alles algaja ja ei mõista taolist liikumist.

    Hetkel tundub maailma majanduses hüsteeria olevat, mis võib ju iseenesest vabalt terve 2008 kesta?! Mis tekitaks kahju kordades suuremaks. Loomulikult on see minu, kui algaja, isiklik hinnang.

    Mida arvate teie, kes te olete asjas sügavamalt sees?


    Päikest,
    Henri
  • siis tee 25% rahaks ja osta tsikkel. Ei maksa arvata, et suve algul on seis parem.. Muidu võid veel üldse rattast ilma jääda
  • Ehk, siis targemad arvavad, et suvel pole kahjum mitte -11% vaid veelgi enam??

    Või tuleb tõdeda ,et antud fondi puhul on tegemist lotoga?? :)


    Henri
  • ma tahtsin öelda, et poole aastast raha ei maksa hoida aktsiates. Selle jaoks on tähtajalised hoiused või kui sul oleks tegu suurema summaga, siis võiksid ka võlakirja või mõnda struktueeritud toodet küsida.

    Paari kuu persektiivis on iga investeerimise puhul tegu rohkem lotoga, ehk siis kauplemisega. Kui sa just staar ei ole
  • Osta talvel tsikkel, saad allahindlusega.
  • Jah, peab tõdema, et antud fondid on pettumuse valmistanud. Loomulikult saan ma aru,et kõikjal on kahju kantud.

    Eile ja täna on fondid lisaks kogunud 2% miinust. Masendav :)

    Ma nüüd olen kahevahel, kas peaks selle kasvufondi oma 5% plussiga kähku rahakse tegema või kannatama.

    Kuidas need reeglid SEB-is on - et kas enne kella 15 saab tänase hinnaga seda teha?

    Tänud vastukaja eest.

    Henri
  • Enne kl 15. saad homme määratava hinnaga(järgmisel pangapäeval).
  • mul oli eelmisel aastal ühel ÄP seminaril esinedes ühel slaidil turuprognooside lehel bullet stiilis "small-cap fondid on oma investorite pantvangis". Täpselt nii see mõnda aega juba tundub ka olevat. Pole mingit erilist vahet, kui odavad fundamentaalnäitajate poolest on aktsiad, mida parajasti riskidest hoidumise perioodil mõnda aega osta ei juleta. Vähe on sellest, et selline (eeldatavasti) süvitsi ettevõtteid analüüsiv manager ise on leidnud mõne tõeliselt hea aktsia (mida teised tihtipeale ebapiisavalt katavad), mis pikaajaliselt peaks/võiks hinnas n-kordistuda. Kui fondi investorid ei saa ühel heal hetkel enam aru, millesse nad täpselt on raha pannud ja tahavad seda välja võtta just siis, kui fondi positsioone turgu müüa on ülimalt raske, juhtub fondihalduri jaoks halvim võimalik - sa pead müüma vastu oma põhimõtteid aktsiaid, millel sa ise pigem sellel hetkel ostupoolel oleks.

    Sellised investeeringud on olemuselt pikaajalised ja minu arvates on üleüldse CEE's selliste aktsiate jaoks avatud tüüpi fondid üsna äkiline ettevõtmine. Aga muidugi ei arva ma, et SEB, Avaron jt. ei oleks (oma) investorite käitumisest tulenevate riskide suhtes teadmatuses.
  • Nii see on mul tänasega miinus 20 %

    Üldiselt muudav väga murelikuks ja paneb kahetsema., et sinna üldse kunagi raha toppisin.

    Kas peaks kiiresti müüma ja rongilt maha jooksma või on vastupidiselt muu maalima raskustele Ida-Euroopal mingeid kasvu lootusi??

    Minul on usk kadunud. Küsimus on nüüd ainul, et millal müüa.

    Mida soovitate?

    Päikest,
    Henri
  • to nussa:
    Henno Viires kirjutas: SEB lehel on selle fondi kohta muu hulgas kirjas, et sobib investorile, kes soovib pikaajalist kapitalikasvu ja paigutab raha vähemalt 5 aastaks, samuti et tegu on KÕRGE RISKIGA fondiga, ma ei tea mis see viimane SEB skaalal täpselt tähendab, aga ca 15-20% fondiosaku väärtuse kõikumise talumist vist ikka - kui tegu ei olnud SEB soovitusega, vaid oma otsusega, siis seda oleks võinud tähele panna.

    Loe see tekst uuesti läbi,hinga sügavalt paar korda sisse-välja ning rahune maha. Nii agressiivsesse fondi paigutatakse raha aastateks. Kõige hullem,mida teha saad,on 20-30% miinuses osakuid müüa. Igale kukkumisele järgneb (peaaegu :)) alati tõus.
  • See on täpselt sellise pangabroileri mula, kes pole kunagi oma raha põlemas näinud.
  • SideKick
    üks kuradi õige seisukoht kogu nende valgekraede poolt korrutatava möga kohta . Kui ma poleks mitmed aastad tagasi lõpetanud seda ajupesu kuulamast , oleksin ikka kordades vaesem .
    nussa , kuigi parim aeg on sul mööda lastud , tundub mulle , et kui sa ka täna fondist välja astud , õnnestub sul kuu või paari pärast sinna odavamalt tagasi siseneda . Ja odavamalt isegi ka sisenemis ja väljumistasusid arvestades . Kui sa sellel ajal soovid üldse veel sinna siseneda . Ja lisaks oleme üle languse keskpunkti jõudnud , seega tuleb olla tähelepanelik .
    Loomulikult tasub arvestada , mis toimub üleüldistel aktsiaturgudel lähikuudel . Sealt võib tulla üllatusi mõlemas suunas . Siiski , Ida-Euroopa pole praegu populaarne . Kuid seekord võib olla ka nii , et Ida-Euroopa ei kukugi rohkem kui arenenud turud , sest siin säilib (praeguste prognooside kohaselt) siiski arvestatav majanduskasv .
  • Teemaalgataja asemel teeksin osakud rahaks juhul kui: 1. ma tõepoolest ei saanud aru ega uurinud,kuhu ma oma raha panin 2. tegemist on minu jaoks tähtsate säästudega,mis peavad mulle andma kindlustunde tuleviku suhtes.

    arvon,kõik on muidu õige,kuid see uuesti sisenemise jutt on sul küll pullik..a. Oletame,et nussa sisenebki 3 kuu pärast 20% madalamalt tasemelt. Ta lööb uut tõusu seirates arvuti ümber tantsu ning tuba täidavad rõõmuhõisked. Siis aga läheb Kosovos madinaks,aktsiahinnad tulevad mõne päevaga jällegi 20-30% alla. Ning ta on siin foorumis halades ja nuttes tagasi. Minu seisukoht on,et see fond pole tema jaoks,kui see seedehäireid ja unetust tekitab.
  • Piiirkonna vastu huvi taastumisel taastuvad esmalt ilmselt tuntumad ettevõtted/riigid ja alles seejärel teise, kolmanda, neljanda ja pagan teab mitmenda laine riikide small capid mis võivad pikaks ajaks vinduma jäädagi. Suurel osal investoritel ei õnnestu sealt madala likviidsuse tõttu hetkel väljuda ja iga väiksemagi tõusu korral üritatakse natukene väiksema lossiga välja saada. Need investorid, kes avatud fondi viimaseks mohhikaanlaseks jäävad jäävad kardetavasti hoidma mõttelist osa eriti radioaktiivsetest jääkidest.
  • arvon:
    "Ja lisaks oleme üle languse keskpunkti jõudnud , seega tuleb olla tähelepanelik ."

    Mille järgi sa seda languse keskpunkti nii kindlalt määrad? Kus on põhi? Millal tõusma hakkab?

    ...kui teaksin seda, teaksin kõike;)
  • See keskpunkti määramine loomulikult selline hinnanguline ja ei määragi kindlalt . Minu jaoks oleks ka vastutustundetu öelda , et languse hoog pole veel kätte jõudnud . Sama vastutustundetu , kui keegi soovitab osta , sest oleme põhja teinud . Pigem manitseda ettevaatusele .
    Eks tänased hinnangud vaadatakse ikka homme üle ja vajadusel korrigeeritakse .
  • Siim susi kirjutab: Siis aga läheb Kosovos madinaks,aktsiahinnad tulevad mõne päevaga jällegi 20-30% alla. -- Et siis, kui kodanik nussa ilma tõmblemata oma raha fondis hoiab, siis ei lähe Kosovos madinaks, aga niipea kui nussa oma raha fondist välja võtab ja madalamal tasemel jälle fondi raha tagasi paneb, siis läheb Kosovos madinaks ja fondi osakud kukuvad veelgi?
  • ttrust:
    Kosovos madinaks=mis iganes poliitiline/majanduslik sündmus piirkonnas või maailmas,mis turge oluliselt mõjutab.Ning veelkord-see fond pole kd. nussa jaoks,kui ta ei suuda aktsepteerida riske.Kui ta neid aktsepteeriks,poleks ta siin halamas,vaid hoopis ostmas.
  • Minu meelest pole kodanik nussa küsimus sugugi nii rumal, kui ta tipptasemel asjatundjatele paistab.
    Nimelt on mulle jäänud elus mulje, et small-capid performivad pulliturul tiba paremini, kuid karuturul saavad väga heleda laksu osaliseks. Oluliselt heledama, kui large-capid.
    Kui lisada siia juurde veel see, et kodanik nussa suguseid on maailmas miljoneid ning olukorra halvenedes panevad nad globaalselt oma fondiosakud müüki ja sunnivad fondihaldurit müüma sõltumata sellest, mis Kosovos toimub, siis üle languse (hmm, missuguse languse?) keskpunkti jõudmine ei päästa tema portut edasise kukkumise eest. Ma ei tahaks olla mingi kohalik kassandra (nagu neid börsikrahhi jutulõimes veel vähe oleks!), aga isiklikult nussa asemel ootaks ära põrke (tulgu see siis helikopteriga või ilma) ning siis müüks. Fondi tulevik sellest muide ei muutu, ainult fondiosaku väärtus võib muutuda.
    Aga loomulikult on see ainult mu isiklik arvamus asjadest, mitte investeerimissoovitus nussale!!!
  • Riskide aktsepteerimise küsimus on vaieldav. Kui osakud soetati juunis, siis olid küll ohu märgid olemas, aga börsidel polnud suurt häda midagi. See on loomulik, et vähemasti poole aasta tagant tasub oma positsioone üle vaadata. Konkureerivas foorumis toodi eile näiteks välja Prantsuse aktsiaindeksi areng viimase 10 aasta jooksul ja tegelikkus on see, et turg on sealsamas paigas, kus 8 aastat tagasi (eks ta suures osas läänemaailmast ole nii igal pool). Seega - kui juuni oli ida-Euroopale näituseks 2000a. alguse tase (!!! ma ei taha seda väita, vaid jutt on näitlikustamisest), siis on ääretult rumal ja küüniline irvitada kodanik Nussa nõrkade närvide üle. Sestap on küsimus, millises kohas ida-Euroopa turg on. Ja siit küsimus Nussale - kui palju tegureid tema meelest hetkel eksisteerib, mis muudaks kõnealuse fondi hetketulemuse pisikeseks korrektsiooniks ning viiks lähikuudel ida-Euroopa börsid uusi tippe vallutama.
  • Põhja ja tippu ei ole võimalik tabada. Seetõttu on mõistlik fondidesse investeerida regulaarsete sissemaksetega (nn dollar-cost-averaging), ülibuumiaegadel võid soovi korral sissemaksed katkestada. Päeva lõpuks saavutad palju parema tootluse oma investeeringult ning jääb ära peavalu a'la kas langus on alguses või poole peal.
  • -- Siinsete inimeste tulevikunägemused on väga erinevad, osad soovitavad juba juurde osta, osad arvavad, et langus alles pole õiget hoogu sisse saanudki. Samuti pole Nussa öelnud, et kui pikalt ta raha tahaks fondis hoida, ta ei paista seda isegi teadvat. Pigem loen välja, et ta kasutab fondi kohana kuhu paneb raha sisse ja siis võtab jälle osaliselt välja (ostab tsikli).
    -- Huvitav, kas siinsel rahval on võimalik jõuda konsensuseni , et mida võiks SEB fond teha poole aasta, aasta, pooleteist aasta, kahe aastase seisuga tulevikus? Kolme, nelja aasta pärast?
  • Kui leitakse konsensus, kas siis fondiosak käitubki nii nagu konsensus ütleb? Kui ei käitu, siis pole nagu ka suurt mõtet mingit konsensust proovida leida.
  • Ttrust, muide, üks ei välista teist, isegi mitte väikeinvestori jaoks. IMHO on mõned instrumendid, mida ma juba vaikselt ostaksin, samal ajal teistega olles alles õiget langust alustamas. Ühes ja samas portus.
    Nussa puhul on küsimus ju ühes väga konkreetses fondiosakus, siis mulle on küll mulje jäänud, et kes soovitavad seda juurde osta, siis lihtsalt seetõttu, et osta, mitte mõelda. Ükskord jõuab ka sedasi ju plussi niikuinii - küsimus on ainult et millal ja kui palju. Kindlasti mitte 12% aastas.
  • Lugupeetavad,

    Mul on muidugi heameel näha, et meie väike fond siin niipalju kajastamist leiab, aga soovitaks tähelepanu pöörata asjaolule, et see ei ole kuidagi mitte SEB-spetsiifiline teema, tegelikkus on see, et SEB nimetatud fond oli KIE väiksematele ettevõtetele keskenduvate fondide hulgas kõigele vaatamata mullu üks paremaid. Mitte, et selle absoluuttootluse üle saaks väga uhke olla... Aga tasuks võrrelda võrreldavaid asju, eks?

    Soovitaks vaadata võrldusgruppi.

    Samuti pole see isegi mitte KIE-spetsiifiline teema. Väiksemad ettevõtted on langenud tublisti ka igalpool mujal. Näiteks kasvõi LHV enda valikusse kuulv JPM Europe Small Cap (juhin tähelepanu - tegu on areneNUD Euroopa small capidega) on langenud päris tublisti rohkem juulist kui see SEB EE Small Cap.

    Just my two cents.
  • Kuidagi päris üleolev suhtumine matroxi poolt?

    Teema algataja oli ju algaja, kes panigi automaatselt foorumipealkirjaks selle fondi, milles tema raha põleb.

    AGA.. järgnevad postitused juba asjaga kursis olevate inimeste poolt puudutavad Ida-Euroopa regiooni kui sellist mitte mingisugust SEB-foobiat või mida iganes. Seega täiesti mõttetu, ebaprofessionaalne ja ennast õigustav kommentaar.

    Just my two cents.
  • Jah, matrox, tegelikult on antud teemas kajastatud fond kolmetäheliste Eesti pankade KIE regiooni small cap fondide hulgas kõige paremat tootlust näidanud, eksju.

    Fakt on see, et kui regioon on tõusmas, siis ükski fondijuht ei tule seletama, et näe, regioonil on hästi läinud ja tänu sellele on ka meie fond tõusnud. Ei, ikka räägitakse, kuidas on ilgelt head tööd tehtud ja patsutatakse endale õlale.

    Teine fakt on see, et tellerid ja muud fondide pähemäärijad ei räägi riskidest. Räägitakse mingisuguse eelmise perioodi (periood on valitud loomulikult endale sobivaim) tootlusest, unustades mainimata, et tuleviku seisukohalt on selle informatiivsus absoluutne null. On keegi teller üldse kunagi maininud, et hoogsasti reklaamitav fond võib kukkuda ka?

    Teemaalgatuse juurde tagasi tulles: fond investeerib ülimalt ebalikviidsetesse aktsiatesse, mille hind lühemas perspektiivis sõltub ainult raha sisse- ja väljavoolust. Ilusa jutu asemel oleks võinud matrox muidugi sellest rääkida, kuidas institutsionaalse poole pealt vaadatuna inflow/outflow paistab, aga pilt on selleks vist liiga kole?
  • -- Ega algajast väikeinvestori jaoks ei ole see oluline mis võrdlusgrupiga tuleks mingit fondi võrrelda, ta vaatab kõiki fonde ühe kompotina. Tema jaoks on see ikkagi takkajärgi tarkus, et "oleksin pidanud oma raha hoopis sinna paigutama!" või "Ei oleks pidanud kuhugi raha paigutama!". Arvan, et kui keegi pangateller investorile seletaski, et misasi on turul toimuv ajutine börsilangus, siis oli hea näitena tuua 2006 aasta mai kuu jõnksatust alla, peale mida turg uuesti üles kihutas. Hetkel toimuv langus aga paistab hoopis muus valguses ja eks ärevatest teadetest taipab seda iga mõistlik inimene, kes pole eriti väärtpaberitesse süvenenud.
    -- Kas SEB Eastern Europe Small Cap Fund on võtnud midagi ette et langust vähendada, näiteks, kas fond on rahasse minemas?

  • Rahasse minek antud juhul on ikka langust suurendav tegur ... nii kurb see ka pole.
  • Ma pole subjektiivse hinnangu alusel nõus, et matrox suhtub asjasse ülbelt. Minu meelest täiesti objektiivselt ja kooskõlas üldlevinud tõekspidamistega.
    "...aga soovitaks tähelepanu pöörata asjaolule, et see ei ole kuidagi mitte SEB-spetsiifiline teema, tegelikkus on see, et SEB nimetatud fond oli KIE väiksematele ettevõtetele keskenduvate fondide hulgas kõigele vaatamata mullu üks paremaid..."

    See ei ole tõesti SEB-spetsiifiline teema. Kuni turg tõusis, seni tõusis ka see fond kõvasti ja see on ju väga positiivne. Lihtsalt, nüüd turg enam ei tõuse ja mõneks ajaks tuleb ära unustada meenutused ilusast pullituru perioodist kuni eelmise aasta sügiseni.

    "...Väiksemad ettevõtted on langenud tublisti ka igalpool mujal. Näiteks kasvõi LHV enda valikusse kuulv JPM Europe Small Cap (juhin tähelepanu - tegu on areneNUD Euroopa small capidega) on langenud päris tublisti rohkem juulist kui see SEB EE Small Cap"
    Väga hea tulemus fondijuhi poolt. Siiralt ja ilma irooniata. Ainult et antud teema kontekstis sügavalt offtopic, sest kui SEB smallcapi fondist väljuda, siis vaevalt keegi ntx JPM või kelle iganes smallcapi fondi kohe siseneb.

    Seega, küsimus on ainult selles, kas väljuda ja kui jah, siis millal, mitte aga selles, mis fond viimasel aastal paremini performis.
  • SEB ametliku seisukoha järgi (18.01.2008 15:59, fondijuht Vahur Madisson) on arenenud turgude põhi musta stsenaariumi järgi maksimaalselt 5% kaugusel:
    --
    Lähikuude perspektiivis on aga USA ja Euroopa makromajanduses suund selgelt nõrkuse suunas ning aktsiaturgude põhjast saab rääkida ajaloolises kontekstis 3-4 kuud enne majandusaktiivsuse madalpunkti. Viimase toimumisaja ennustamine on aga hetkel üsna väheusaldusväärne. Mitmete majandusanalüütikute arvates võib see juhtuda millalgi aasta keskel aga võimalik, et ka kvartal varem või hiljem. Seda arvestades võib aktsiaturgude põhi formeeruda millalgi vahemikus jaanuarist maini.

    Vahur Madissoni kommentaari kokkuvõtteks on, et mustema stsenaariumi järgi võib põhi olla maksimaalselt 5% allapoole hetke tasemetest. Mis tegelikult näitab, et põhiosa langusest on juba toimunud ning riski taluval pikaajalisel kliendil pole vajadust reageerida ning olukorda võiks kasutada hea ostukohana.
    --

    Võib ilmselt arvata, et ka arenevate turgude põhi tehakse umbes samal ajal. Loomulikult nende põhi võib mõnevõrra süvamal olla suuremast volatiilsusest tingitult, aga kui USA ja Lääne-Euroopa on sügavaimast punktist kõigest 5% kaugusel, siis pole vast väga tugevat kukkumist enam karta KIE-l. Võttes arvesse tänase 3% languse Lääne-Euroopas, siis ongi sisuliselt põhi käes, ja seda musta stsenaariumi järgi.

    Liiga roosad prillid SEB-l?
  • SEBi parem tulemus on tingitud sellest, et neil on fondi reeglite järgi võimalus 50% ulatuses paigutada raha ka mitte-small-cap'idesse. (vaata eelmisi matroxi poste). Ning seda võimalust on nad ka kasutanud. Selles mõttes võib jah öelda, et hea fondijuht. Kuigi mina just sellel põhjusel sinna fondi ei investeeriks. Sest kui tahan small cap fondi, siis soovingi, et raha oleks 100% small-cap'ides. Ning oleksin nõus ka sellest tuleneva suurema volatiilsusega. Samas arusaadav, et väikeinvestorile meeldib küll sõnaühend Small Cap (tõuseb äkilisemalt), aga allapoole volatiilsust nad näha ei taha... Seega jällegi strateegiliselt õige otsus SEBi poolt.

    btw, kuna fondiinvesteeringud peaksid olema suures osas dollar-cost-averaging, siis selle strateegia puhul ei tohiks volatiilsust üldsegi karta, pigem vastupidi, aga noh väikeinvestorile seda teller ju selgeks ei suuda teha :)
  • palun vabandust, kui ma liiga teravalt üritasin tähelepanu juhtida asjaolule, et small capid on pihta saanud ka arenenud Euroopas ja et on ka teisi, ja isegi mitte nii väga small cap fonde, mis on samuti pihta saanud. ja mitte vähe.

    mis puudutab fondi rahas olemist/rahasse minekut, siis see on filosoofiline küsimus. Fond on saanud investoritele mandaadi investeerida vastavalt fondi tingimustele/investeerimisdeklaratsioonile. Ta on hääletanud oma rahaga fondi sisenedes.

    Samuti võiks küsida, et miks üldse peaks investor andma oma raha aktsiafondile, mille fondijuht hoiab 30% fondist rahas. Selle 30% osa pealt maksab investor 1.5-2.5% aastas valitsemistasu.... Mille eest täpselt?

    ja lõpuks veel üks asi. Millegipärast on paljud siin eeldanud, et teema algataja on nimetatud fondi investeerinud telleri/nõustaja ajupesu toimel. Teema algataja pole seda väitnud ja omalt poolt kinnitan, et meie sõnumid SEB jaemüügijõududele on olnud tasakaalukad - pigem oleme viimastel aastatel rõhutanud fondifonde kui jaeinvestoritele sobivat lahendust.

    Kui vaadata, mida me Ida-Euroopas viimasel ajal rääkinud oleme, siis on seal rohkem rõhku olnud Venemaal ja samuti pakkusime viimases kvartalis kapitaligarantiiga tooteid Kasvufondile. Antud Small Cap fondi me minu mäletamist mööda Eestis väga aktiivselt pakkunud ei ole. Fond on olnud väiksemates ettevõtetes investeeritud ka tingimustes seatud alampiiri (50%) lähedal ja eks see ole olunud samuti omamoodi sõnum investoritele.
  • Pakun välja, et mitte väga põhjalike investeerimiskogemustega väikeinvestor mõtleb umbes nii:
    fond, st. juhitakse aktiivselt (võrreldes indeksiga, ETF-iga);
    small-cap fond, järelikult on tõusupotentsiaal suurem kui suurte firmade fondidel.
    Kahtlen sügavalt, kas tavaline väikeinvestorid üldse suudab oma tegelikud vajadused seoses investeerimisega välja selgitada ja formuleerida ning kas ta suudab teha adekvaatse valiku suurpankade poolt pakutava väga suure hulga erinevate fondide vahel.
    Ma näiteks ei ole suutnud enda jaoks päris lõpuni välja selgitada, mis vahe on erinevate finantsinstitutsioonide KIE fondidel ja mida mis olukorras eelistada. Seega olen fonde valinud eelkõige fondijuhi aktiivsuse ja pädevuse järgi ja üldse eelistan fonde, millel on võimalikult vähe piiranguid, kas siis sektori, piirkonna, firmade suuruse vm. tasandil.
  • ...pigem oleme viimastel aastatel rõhutanud fondifonde kui jaeinvestoritele sobivat lahendust...

    Mmmm... yummy... fees on fees...

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon