Börsipäev 10. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 10. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eilne viimaste tundide ralli lubab loota, et müümisega ollakse lühiajaliselt ühel pool. Kõik indeksid põrkasid ülemüüdud tasemetelt, DJIA lõpetas 1.16%, Nasdaq 1.39% ja S&P 1.36% plusspoolel, ning tõusu juhtisid enam peksa saanud finants- ja tehnoloogiasektor. Kuigi nõrk majandus jääb kahtlemata fookusesse, siis FOMCi kogunemine jaanuari lõpus ei ole enam mägede taga ning turg võiks intressikärbete lootuses tugevust näidata.

    Viimaste päevade jooksul oleme erinevate Fedi ametnike sõnavõtte ka foorumis vahendatud, täna peab kõne Bernanke isiklikult (kell 20 meie aja järgi) ning tõenäoliselt saab sõnavõtust põhiline turu mõjutaja.
  • Krediitkaardiettevõttelt Capital One (COF) oodatakse täna kasumihoiatust, mille kohaselt 2007. aasta kasum jääb 20% madalamaks varem prognoositust. Lisaks krediitkaartidele pakub COF ka autolaene, kus maksetega hilinemine ja hapude laenude osakaal on suvest alates järjepidevalt tõusnud.

    2007. aasta kasumiks aktsia kohta oodatakse $3.97, varem loodeti EPSi $5. COF teeb oma tulemused teatavaks 23. jaanuaril.
  • Tund enne turu avanemist teatakse ka Initial Claims(töötu abirahade taotlejad) number, mida oodatakse 340 000 juurde. Viimasel ajal on aga töötuse määr suurenenud, mis tähendab, et võime näha ka abirahade taotlejate arvu suuremat kasvu - see oleks negatiivne märk ja rikuks eileõhtuse tõusu turgudel ilmselt ära. Seega konsensusele vastav number on siin see, mida turg ootab.
  • Säh sulle Jaapanit! Tundub, et mõnes kohas võibki päikesetõusu ootama jääda.

    GS langetab Jaapani majanduse väljavaadet ning tõstab majanduslanguse tõenäosust 50%-le. 2008. aasta majanduskasvu prognoosi kärbitakse 1.2%-lt 1%-le.
    Kuigi investoritele tuleb see kindlasti pettumusena, siis majanduse prognooside alandamist oli oodata, sest Jaapan sõltuvus ekspordist on väga suur ning USA nõrkus selle suurenemisele just kaasa ei aita.
  • Lähis-Ida invasioon USAsse jätkub, ainult relvade asemel on nafta eest saadud dollaripakid. Merrill Lynch ja Citigroup on juba ühe korra kapitali kaasanud, kuid WSJ andmetel on ettevõtted pidamas läbirääkimisi uue kapitalisüsti saamiseks. MERi puhul pakutakse numbriks $3-$4 miljardit ning C peaks kaasama $10 miljardit, rahastajaks Lähis-Ida valitsuste kontrollitud fondid. Varasemad investeeringud USA pankadesse on ära toodud järgmises tabelis:

    Sovereign Salvation

  • Ja siis veel räägitakse, et dollaritega pole midagi teha.. neid saab mõnusalt USAs põletada :)
  • Kas ma olen lihtsalt paranoiline või võib nii paarikümne aasta pärast ütelda, et enamik USA ettevõtteid on naftaraha omandis?
  • White Nigga... ma millegipärast usun, et enne tuleb USA valitsus välja ja hakkab reglementeerima, kui suuri osalusi välisinvestoritele ikkagi müüa tohib.
  • Praegu on USA varad ja dollar odavad - sobiv ostukoht. Majanduse nõrkuse ajal on varasid kõige parem kokku osta, kindlasti ei maksa sama tempot tulevikku laiendada. Kahtlemata kajastab ajakirjandus tehinguid suure tähelepanuga, kuid siiani on ostud piirdunud põhiliselt finantssektoriga. Samas on tore, et rekordilisest nafta hinnast saadavat kasu ei laristata maitsetute paleede ehitamiseks, vaid otsitakse aktiivselt investeerimisvõimalusi. Ehk on selgeks saanud, et kui praegu ei suudeta rikkusi paigutada, siis lõpmatuseni ei saa nafta najal liugu lasta ning võib-olla 30 aasta pärast on järgi ainult kopikad.
  • Jaapan, kas keegi seletaks või viitaks, miks sellises tehnoloogiariigis majandus seisab?
    Kas nad on muust maailmast niipalju ette jõudnud? Äkki Eestil polegi vaja otsida oma Nokiat?
  • Rahvastik vananeb, tarbimine on nõrk, palgad ei tõuse. Jaapanlane tarbib vähe ja säästab liiga palju.
  • Enne, kui Infosys (INFY) homme oma majandustulemused avaldab, alustab Kaufman ettevõtte katmist ostusoovitusega, hinnasihiks antake $54:

    Kaufman sets a $54 tgt, based on channel checks that reveal no signs of a slowdown in the Indian software services market, expect in-line or better results when the co reports Jan. 11 and look for them to reaffirm, but not increase, FY08 guidance with a positive but conservative outlook.

  • Jätkuks MT Jaapani argumentidele - nende rahvuslikud sangarid -sumomaadlejad- pidid keskmiselt 40-aastaselt ära surema...
  • Iglismaa Keskpank jätab intressid muutmata 5.5% tasemele (eelmine kuu langetati).
  • Sumo wrestlers, however, consume an average of approximately 5,500 calories per day and have a life expectancy of 56 years,"
  • njah, ei vaidle, kuna ei tea sellest tuhkagi, juhtusin pealt kuulma kui keegi-kuskil-miskit-mainis
  • Lähis-Ida? 2 Hiina ja 2 Singapuri investeeringut 5-st.
  • Wal-Mart teatab, et detsembrikuu võrreldavate poodide müüginumbrid olid +2.4% (oodatust pisut paremad). 4. kvartali kasumiprognoosi $0.99 kuni $1.03 kinnitatakse, mis vastab konsensusootusele $1.02.
  • Velikij, läksin Lähis-Ida pealt sujuvalt üle viimase aja kõigile USA pankade osaluste müügile. Kas sa ei märganudki? :)

    Tegelikult jah, tabel jutuga ei sobi, aga siiski Lähis-Ida domineerib. Dubai börs soetas osaluse Nasdaqis, Saudi-Araabia valitsuse kontrollitud ettevõte General Electricu plastikuüksuse, suurt kõmu valmistas ka Dubai soov osta ära sadamaid. Siis veel investeeringud AMD-sse ja mõnda kohta veel, mis hetkel meelde ei tule. Mõningase mööndusega võib siia ritta panna ka Sony. Samas tuleb tunnistada, et ka Hiina on natuke šopanud, lisaks tabelis toodud BSC-le ja MS-le investeeriti veel Blackstone'i.
  • Ka Euroopa Kekspank jätab määrad muutmata 4.0% peale.

    Konverentsi põhjenduste osas eesotsas Trichet'ga on võimalik kuulata siit kell 15.30 Eesti aja järgi.

  • Initial Claims 322K vs 340K consensus, prior week revised to 337K from 336K

    Lisaks Goldman Sachsi poolt avaldatud väga negatiivsele väljavaatele USA majandusele ollakse korralikult kärpimas USA finantssektori ettevõtete hinnasihte:

    Goldman cut their BSC tgt to $79 from $96, MS tgt to $50 from $66, JPM tgt to $41 from $51, LEH tgt to $58 from $70, MER tgt to $48 from $54 and their C tgt to $25 from $30.
  • Ei märganud jah, eesti õigusloome pimestas :) Sorry!
  • Eile teatas LHV Pro soovitatud Vitali (VTAL) tegevjuht Jay D. Miler, et lahkub ametist. Miller töötas Vitalis 11 aastat, millest 6 aastat CEO kohal. Just Milleri teene oli Vitali viimine maailmanimede hulka ning ettevõtte kiire kasv. Üheks põhjuseks juhi vahetamiseks võis olla eelmise aasta teises pooles näidatud nõrk kasv, samas võis põhjus olla ka isiklik. Vastasel juhul oleks juhi vahetus tõenäoliselt läbi viidud varem. Ettevõte jõudis uude faasi, nõudes seega uusi oskusi.

    Milleri asemel alustab tööd kolm aastat ettevõttes CFO-ne töötanud Mike Carrel. Kuna uus juht tuleb ettevõtte seest ning kõrgelt kohalt, siis kursimuutust ei oota. Aktsionäride seisukohast toimus juhi vahetus õigel ajal. Uued tooted on just turule tulnud ning Toshiba müük läheb loodetavasti hästi, seega Carrel ei pea hakkama läbi viima suuri muudatusi. Samas lõplikud vastused müügi kohta saame alles kvartali majandustulemustest. Kui tulemused on head, siis võib Milleri lahkumist pidada isiklikuks sooviks.

    Praegu mingeid olulisi muutusi ettevõtte tegevuses ei oota, samas tegi Miller ettevõtte jaoks palju kasulikku ning Carreli oskused alles vajavad tõestamist. Carrel ise ütleb oma prioriteetide kohta järgmist:

    "My top priority is to reignite growth, which stalled this past year. We will focus on product development, services, sales operations, field and partner marketing, and international expansion."

    Samas kinnitati ka ootusi 2007. aasta tulude osas, aruanne avaldatakse 21. veebruaril.

  • Reutersis mõtteavaldus teemal, kuidas aktsiaturgude langus võib olla triggeriks USA majanduslanguseks, kui lisaks kinnisvara väärtusele ka majapidamiste väärtpaberiportfellite väärtus dramaatiliselt kahaneb, siis tulemuseks võib olla tarbimise järsk kokkutõmbumine, siiamaani on 2006. aastal alanud kinnisvarahindade langusele ikka väärtpaberihindade mõõdukas tõus vastukaaluks olnud

  • kui üleeile andis turgude langusesse olulise panuse AT&T avaldus "experiencing 'softness' in consumer business", siis täna on Cowen väljas sellise kommentaariga

    AT&T: Economic factors already baked in; decline overdown - Cowen (39.00 )
    Cowen believes the economic weakness that T acknowledges seeing is already baked into their financial numbers and co guidance. Firm sees T's stock price decline as overdone. They expect T shares to outperform the market by 15% in the coming 12 months.
  • Trichet tunni ajane konverentsikõne väga sisukas ja maitsekas nagu ikka. Tähtsamad punktid? ECB on küll intressid samaks jätnud ja tunneb muret finantsturgude stabiilsuse üle, kuid tänasele otsusele eelnenud arutelul oli laual ainult kaks valikut, mitte kolm - nendeks oli, kas jätta intressid samaks või neid tõsta. Ehk teiste sõnadega, ollakse oma inflatsiooni otsejuhtimise mandaadis väga tugevalt kinni (mis on ka arusaadav, kui euro-ala liikmete arv on kasvanud juba 15-ni) ning muret tuntakse pigem inflatsiooni ja vähemal määral majanduslanguse pärast.

    Huvitav oli ka see, et Trichet möönis, et on arutanud Bernankega majanduse olukorra üle nii siin- kui sealpool ookeanit. Seega üksteise lähtepunktidest ja tulevaste intressimäärapoliitika kavadega ollakse ilmselt väga hästi kursis.

  • Bernanke kõne majanduse teemal toimub USA idaranniku aja järgi kell 13.00 ehk nagu Madis hommikul kirjutas Eestis kell 20.00 õhtul. Seda kõnet jälgitakse väga-väga teraselt ning oodataks vihjeid tulevaste sammude osas - kaasa arvatud see, kas jaanuari lõpus toimuval miitingul langetakse intresse 25 või 50 baasipunkti võrra. Turgu mõjutav sündmus kindlasti.
  • Bernanke says additional policy easing may well be necessary- Bloomberg

    Bernanke prepared to act in a decisive and timely manner - Bloomberg

    Bernanke says December job data 'disappointing'- Bloomberg

    FEDS'S BERNANKE SAYS FED STANDS READY TO TAKE "SUBSTANTIVE ADDITIONAL ACTION" TO SUPPORT GROWTH

    Bernanke says Fed paying particular attention to housing
  • Kommentaarid oodatust varem väljas - väga ootamatult. Paljud turuosalised Wall Streetil veel lõunal... Igaljuhul turg liigub nobedalt ülespoole.
  • mida arvad Joel, kas FED vyib tana yhtul juba alandada rate?
  • renessannss, ei seda kindlasti ei usu (üldiselt ma ei näe ühtegi head põhjust, miks seda päeva keskel peaks tegema. Ning kui lähipäevil jääb liigutus tegemata, siis oleks juba mõtekas regulaarse miitinguni oodata 30/31. jaanuaril).
  • Olin ka lõunal. :)
    Arvan samuti, et "stands ready" viitab pigem langetamisele regulaarsel kohtumisel.
  • Bloomberg veel: "Lower interest rates may be required ``in light of the recent changes in the outlook for and the risks to growth,'' Bernanke said in his first speech on the economy since the Fed's Dec. 11 meeting. ``We stand ready to take substantive additional action as needed to support growth and to provide adequate insurance against downside risks.'' "

    Kõne ise siin.

  • turg on ilmselt ylenarviline, kui tana kyik langeb paeva lyppuks siis asjad väga halvad, kui isegi intressi langetamise ootus ei aita...............
  • CFC Countrywide: Bank Of America in advanced talks to buy Countrywide,
    indeksid üles.
  • Tuletan meelde, et nende strateegiline investeering suvel CFC-sse tehti hinnaga $18... ehk tänane hind on jupp maad odavam küll, muidugi kui ikka tahetakse enda ressursse selle peale kulutada. Aga turule sellised M&A jutud loomulikult meeldivad.
  • ma ei imestaks, kui need jälle tühjad jutud oleksid. Ma tahtsin samuti meelde tuletada, et paari osalise huvilisest räägiti ka tasemel ca 20 dollarit. Ja ei midagi... mõne kuu pärast oli hind 5 dollarit.
    Meenutab natuke Global Crossingut, Worldcomi ja K-Marti.
  • See oleks nagu CFC payback eilsetele rumoritele.
  • kirjutasin oma arvamuse 2008 turgudest. Seni tõesti kaugelt kõige vaevalisemalt valmis saanud Extra.
  • Kristjan, mida mõtled lõppsõna all täpsemalt?
    "Aga nagu pikemaajaliselt tavaks, peaks ka sellel aastal kokkuvõttes volatiilsust müüa olema kasulikum, kui seda osta."
  • OA: optsioonide väljakirjutamine kokkuvõttes vast kasumlikum, kui nende ostmine.
  • Tänud! Muidu tervikuna ka väga hea argumentatsiooniga arvamus turgude kohta 2008.a.!
  • kui vaadata graafikuid, kus võrreldakse kaubeldavat volatiilsust ja tegelikult realiseerunud ajaloolist volatiilsust (implied vs realized volatility), siis optsioonide väljakirjutamine tundub pea alati kasulikum olevat
  • kuni siis ühel hetkel kõik natuke aega optsioonideskis wtf! karjuvad ja siis jälle oma tööd edasi toksivad.
  • täpselt nii, oli miski teooria, mille kohaselt väljakirjutajad teenivad raha 9 juhul 10st, aga see 1 loss võib kõik teenitud raha ära põletada ja rohkemgi veel :)
  • "Black Swan" või midagi taolist oli selle teooria nimi. Muidu selle optsioonide väljakirjutamist puudutava riski kohta on N.N. Taleb kirjutanud väga hea raamatu "Fooled by Randomness" .
  • offtopic, aga see raamat üks mu suurimaid lemmikuid. Selle tüübi lähenemine juhuslikkusele finantsturgudel (ja ka tavaelus) on muutnud nii mõneski aspektis seda, kuidas ma nüüd peale selle raamatu lugemist elule vaatan.
    Näiteks oli seal ka väga hea näide sellest, miks ei ole mõtet ülirikaste naabriks trügida :)
  • 1 N. Talebi huvitavaid mõtteid oli ka see, et ainus juht, kus ta näeb standardhälbe kasutamisest tulu tõusvat on pair trading puhul, samas kui standarhälbe kasutamist riskide hindamisel ta nimetab sharlatanluseks

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon