Börsipäev 25. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 25. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Üldiselt on tänupühade nädal rõõmustanud investoreid suhteliselt positiivse sentimendiga, kuid tänavu saab olema üks neist aastatest, mil nelja tööpäeva sisse kõige paremad uudised pole mahtunud (eeldades muidugi, et tänane sessioon eelnevatest palju ei erine). USA futuuridel ja Euroopa börsidel õnnestus eile hetkeks pisut kosuda, ent Portugali krediidireitingu langetamine ja Eurobondide plaanile jätkuvalt külma vett peale valanud Merkel viisid Stoxx 600 indeksi päeva lõpuks -0,15%lisse kaotusse.

    Sarnaselt Portugalile kaotas investeerimisväärilise krediidireitingu eile ka Ungari, kui Moody’s otsustas riigi reitingu langetada Baa3 pealt Ba1 peale.

    “The first driver of today’s downgrade is the uncertainty surrounding the Hungarian government’s ability to meet its targets on fiscal consolidation and public sector debt reduction,” Moody’s said in its statement. “Hungary’s recent requests for assistance from the IMF and the EU illustrate the funding challenges facing the country”.

    Makrokalender jääb suhteliselt õhukeseks. Välja võiks vaid tuua Prantsuse tarbijakindlustunde indeksi (kell 9.45) ja Itaalia septembri jaemüügi (kell 11.00). Võlakirjaoksjonil üritab Itaalia täna kokku saada 8 miljardit eurot.

    USA turgudel on täna poolik kauplemispäev ning lõpukella lastakse Eesti aja järgi kell 20.00. Indeksite futuurid kauplevad mõlemal pool Atlandit kerges miinuses.
  • EUR/USD on öösel jätkanud langust ning jõudnud 1,3300 dollari tasemele. Järgmine olulisem tase võiks olla oktoobri põhi 1,31700 USDi juures.
  • Prantslaste kindlustunne on novembris täiendavalt kannatada saanud ning kukkunud oktoobri 82 punkti pealt 79 punktile. Bloombergi konsensus ootas langust 81 punkti peale.
  • Eraisikud ja ettevõtted on vähendamas oma deposiite perifeeriariikide pankades, seda eriti just institutsionaalsete klientide poole pealt, kelle deposiidid vähenesid paljudes suuremates Itaalia ja Hispaania pankades kolmandas kvartalis üle 10%. See sunnib pankasid tõstma kapitali meelitamiseks intresse, mis aga muudab finantseerimise nende jaoks kulukamaks. Itaalias näiteks oli septembri keskmine deposiidi pealt makstav intressimäär 2,6% ehk ligi kaks korda kõrgem võrreldes aasta alguse tasemega. Portugalis on intress jõudnud kohati juba üle 4%.
  • Itaalia septembri jaemüük vähenes aasta baasil -1,6%, olles sellega oluliselt nõrgem võrreldes oodatud +0,5%ga. USA futuurid liiguvad nüüdseks juba -0,7% madalamal ning EUR/USD põrutanud läbi 1,3300 taseme, kaubeldes 1,3267 dollaril (-0,56%)
  • Vahe Saksamaa ja Suurbritannia valitsuse 10a võlakirja tuluste vahe tagasi nulli jõudnud, kui raha hindab UK võlga turvalisemaks investeeringuks. Viimati juhtus see 2009.a kevadel


  • Eelnevalt liikusid kuulujutud, et Itaalia on kas tänast või mõnda järgmise nädala võlakirjaoksjonit edasi lükkamas, kuna yieldide näol on närvilisus uuesti kasvanud. Tänane oksjon küll korraldati, aga kaua sellises tempos vastu peetakse, kui 183 päevase võlakirja yield on täpselt kuu ajaga pea kahekordistunud.

    Italian 6-month BOT auction for EUR 8bln, bid/cover 1.47 vs. Prev. 1.57 (yield 6.504% vs. Prev. 3.535%)
    (Update 1, 12:15)
    The yield marks a new Euro-era high.

  • Itaalia 10a yield teinud samuti uue tipu alates 1997. aastast
  • Bund on samuti viimastel päevadel korralikult kukkunud ja täna yield juba 2,235%. Huvitav milliselt tasemelt Supermario Saksa paberitele tugiostusid tegema hakkab?
  • Pigem on huvitav see, millal Merkel taipab, et katla ühes servas ei saa rammusamat suppi keeta, kui ülejäänud katlas ning vajalikud sammud astutakse, et katlasse enam vett peale ei visataks. Ja korrutamine, et meie oleme head ja teised pahad selles olukorras ei aita. Lihtsalt edaspidi tuleb hoolikamalt kaaluda, millistesse "kateldesse" ronida ja millistesse mitte.
  • Tegelikult on huvitav olukord. ECB saaks tahtmise korral hetkel igale riigile kehtestada oma intressimäärade lae vastavalt sellele kui ilusasti keegi käitub ja kuidas inflatsiooniootustega lood on.
  • See ECB sõltumatus on ju de facto müüt - lõppude lõpuks peaks ECB teenima riike, kes ta ellu on kutsunud ning eks seda lõpuks ka tehakse, kui muu enam ei aita. Mulle tundub, et oleme sellele väga lähedal. Head valikud (või siis vähem halvad) on otsas ning õhulosse ei usu enam keegi - kusagilt tuleb reaalne raha välja käia ja kui riikidel seda ei ole, siis ECB trükib kasvõi potensiaalse inflatsiooni hinnaga ning hiljem vaadatakse kuidas sellega tegeleda.
  • AGM, sina saad sellest aru. Mina saan sellest aru. Ma tean veel vähemalt minuga võrreldes väga ergast kriiti siin foorumis, kes saavad sellest aru. Aga ECB? "Võladeflatsioonilise allakäiguspiraali vältimine" VÕIKS ju olla mingi asi, millest nemad ka aru saavad?
  • Zee prize stabilitee võiks pmst tähendada ka suure deflatsiooni vältimist.
  • Karum6mm
    Ekstrapoleerime veidi seda pilti ja siis saame juba paraja friikaudi, mis?



    Ühes otsas räägitakse, et turg on rahaga üleujutatud, intressid madalad, QE, vähendatakse pidevalt võlga pankade ees jne. Teises servas räägitakse pankade omavahelisest usaldamatusest, omavaheline laenamine on muutunud kallimaks jne. Reaalsus on aga ju see, et millegipärast hoiuse intressimäärad on ajalooliselt suhteliselt madalad, mis näitab, et pankadel nagu pole rahva käest kapitali juurde vaja. Keegi kuskil valetab?
  • Kui muidu kaotab RIMM jätkuvalt turuosa ja ettevõtte aktsia väärtus väheneb lausa silmnähtavalt, siis Indoneesias tekitas RIMM-i uus telefon BlackBerry Bold 9790 lausa furoori, kuna poe ukse taha kogunes tuhandeid inimesi ning turvalisuse tagamiseks toodi kohale lausa politsei. Thestreet.com kirjutab, et elevust tekitas eelkõige võimalus olla esimese tuhande ostja seas, kes said endale $ 540 maksva telefoni soetada poole hinna eest.
    Indoneesia on ka veel üks väheseid turge, kus RIMM hoiab oma BlackBerryga nutitelefonide segmendis liidrikohta.
  • WSJ UPDATE: France Proposes Benoit Coeure As Candidate For ECB Board
    --France proposes senior Treasury official Coeure to replace Italy's Bini Smaghi on ECB executive board
    --France has been maneuvering to get one of its nationals on board after former ECB chief Trichet's departure --Trichet's replacement by Draghi left France with no ECB executive board members and gave Italy two
  • Pisut sangviinilisemat juttu eurobondide võimalustest: http://www.voxeu.org/index.php?q=node/7332
  • Karum6mm
    AGM, sina saad sellest aru. Mina saan sellest aru. Ma tean veel vähemalt minuga võrreldes väga ergast kriiti siin foorumis, kes saavad sellest aru. Aga ECB? "Võladeflatsioonilise allakäiguspiraali vältimine" VÕIKS ju olla mingi asi, millest nemad ka aru saavad?

    Kas oleks võimalik näidata ühte edukat interventsiooni, kus rahatrükkimine on reaalselt seatuid eesmärke täitnud? UK? USA? JPN? UKs muideks on asi huvitavaks läinud, Cameron tahab huvitavaid tasulisi teenuseid rakendada näiteks "pay for fast lane" operatiivsõidukite rida kasutamiseks neile kes maksavad (lisaks teemaksule), tasuline politseiliin mitte erakorraliste rikkumistest teatamisteks. Trükkida võib kõike, ka WC paberit.
  • winger, sa tahad deflatsoonilises tuumatalves elada?
  • Gapping up
    On news: POZN +43% (POZN is one of the few stocks seeing a major move on news, trading up over 40% after selling rights to the co's MT 400 drug for the treatment of migraines), AMRN +5.1% ( announces FDA acceptance for filing of AMR101 NDA), YHOO +0.8% (confirms that it signed a nondisclosure agreement with MSFT).
  • Ignore the Shopping Hype
    By James "Rev Shark" DePorre
    Nov 25, 2011 | 8:46 AM EST

    Once again, we come to the Holiday Season, a deeply religious time that each of us observes, in his own way, by going to the mall of his choice. -- Dave Barry

    The worst Thanksgiving week in history isn't looking any better for the market this morning. A weak Italian bond auction and the lack of any new solutions for Europe's problems are keeping the pressure on.

    At the moment we simply have very strong downside momentum in place and there has not been any catalysts at all to produce a bounce. The biggest positive the bulls have going for them is that the news flow, the sentiment and just about everything else is so negative it can't go much lower. Unfortunately, the high level of doom and gloom isn't producing any bottom so far. Market players are standing aside and have no interest in bargain hunting right now.

    Technically the indices have very little downside support and if we do finally see a bounce it sure will not be easy to trust. The lows we saw in early October are beckoning and unless we see some positive news flow a retest of those levels does not look out of the question.

    It is very ugly looking out there this morning and it is going to be a very slow half day of trading, but to make it even worse the media is going to spend all day talking about Black Friday shopping. From a trading standpoint, Black Friday has never been very relevant. A reporter at a mall in New Jersey will talk about the crowds and the fact that many are carry bags full of merchandise, but anyone trying to trade off that should stick to slot machines. Black Friday just gives the media something to talk about for a day or two and has never been an accurate indicator of the overall shopping season.

    With the advent of online shopping, the action at stores is even less of a reliable indicator. There will always be folks who line up for a few exceptional deals. But more and more people simply wait to do their shopping online. Ignore all the hype about shopping today. It has no bearing on overall market action and is untradeable.

    I'd really like to be more upbeat about the market, but there just isn't any reason to fight this uptrend. I've been surprised by the complete lack of any oversold bounce in the last few days. We are likely to see one soon, but when the market is under so much pressure a bounce is simply an invitation to escape some painful longs and look for short entries. Anyone trying to call a major bottom at this point is probably relying much more on hope than logic. There are no major positives, other than excessive negativity, to be found right now.

    I'd like to thank everyone for the very kind responses to me Thanksgiving column. This year, more than usual, many folks are dealing with challenges. Don't give up and just keep on plugging away. It might not happen right away, but things will improve. Expect the worst and hope for the best and before you know it the future will look brighter.
  • Gapping down
    While stocks are set to gap down, few are moving on company-specific news.

    News/Analyst Actions: AEG -3.1% (downgraded to Neutral at Goldman), ARMH -2.5% (checking for anything specific), ASML -2.0% (checking for anything specific), MSFT -1.0% (YHOO confirms that it signed a nondisclosure agreement with MSFT), T -0.7% (T withdraws T-Mobile (DTEGY) merger plan from FCC).
  • Headlines from EU Official saying that it may look to drop the private sector involvement from the ESM plan
  • http://www.cnbc.com/id/45428383

    Soodusmüükide ajal antakse vastu nina ka mujal, kui ainult meil...
  • Kui roheline värv Euroopasse jõudis ja ka ülemeremaadel levima hakkas, olid Bati börsid juba suletud ja ootamas uut languspäeva, et olla teerajajaks ja eeskujuks kogu börsimaastikul.
  • Cornet
    Kui roheline värv Euroopasse jõudis ja ka ülemeremaadel levima hakkas, olid Bati börsid juba suletud ja ootamas uut languspäeva, et olla teerajajaks ja eeskujuks kogu börsimaastikul.


    Ei lase eestlased kellelgi oma tuumadeprekat ja enesepiitsutamistuhinat kõigutada :-)
  • CNBC reporting a Deutsche Bank note that is out suggesting weak German auction on Wednesday will force the hand of Germany and France to act
  • Headlines crossing that Greece has started talking directly to creditors about bond swap, bypassing IIF
  • Headlines that Greece is talking with creditors about demanding a net present value of 25% compared to the high 40s that was negotiated earlier
  • JP Morgan lowers S&P 500 tgt to 1350 from 1475 - CNBC
  • S&P downgrading Belgium to AA from AA+, Outlook negative
    Fitch downgrading Belgium as well, to AA from AA+
  • AlariÜ
    Headlines crossing that Greece has started talking directly to creditors about bond swap, bypassing IIF

    Headlines that Greece is talking with creditors about demanding a net present value of 25% compared to the high 40s that was negotiated earlier

    Reutersil selle teema kohta täpsem kirjutis. Huvitav lugemine alles peatükist "SQUEEZE THEM OUT". Lühidalt - Kreeka valitsus tahab neid, kes vabatahtlikult ei nõustu, eriti tugevasti pigistada. Paljud ka küsivad, milleks IIF üldse vahendajaks tuli. Igatahes kreeklased mitte ei mänginud lolli ja istunund vaikselt uue valitsuse moodustamise ajal, ja sellest ka Evangelos Venizelos'e soov säilitada rahandusministri tool uues valitsuses, vaid nad panid uut taktikat paika ja sellest tulenevalt ütles IIF viimaste kõneluste valguses vastaspoolega olevat "tehnilisi raskusi".

    Haistan referendumit vol 2.

    Greeks drive hard bargain as creditor talks start
  • Kui rääkida nii-öelda visuaalsest majandusanalüüsist, siis tänane Black Friday "hullus" oli vähemasti minu arvates võrdlemisi tagasihoidlik. Ainuke pood, mis tõepoolest inimeste tähelepanu pälvis oli Apple. Uudishimust sai külastatud viite Apple poodi ning iga müügikoha juures ulatus järjekord uksest välja (poodides käisin keskpäeval).
  • Alloleval graafikul on kujutatud Prantsusmaa 10-aastase võlakirja ja EFSF 10-aastase võlakirja vaheline korrelatsioon ning Saksamaa 10-aastase võlakirja ja EFSF võlakirja korrelatsioon. Belgia reitingut täna kärbiti, kuid tahaks loota, et reitinguagentuurid pigistavad silmad kinni ning jätavad Prantususmaa puutumata. Teisisõnu, EFSF AAA reitingut oleks sellisel juhul vägagi raske põhjendada ning ilmselgelt liiguksid võlakirja hinnad Prantsusmaa kohta käivate uudistega kaasa.

  • Teisest küljest on mitmed kommentaatorid rääkinud, et see, et inimesed vägivallatsevad musta reede šoppingul, on hea märk. Ses mõttes, et näitab, et tarbijad on endiselt valmis rabama kokku Hiina kräppi, pea-asi et odavalt saab. Kui poleks olnud pipragaasi- jm vägivalla uudiseid, tuleks USA tarbijate sentimendi osas olla tüki murelikum.
  • Karum6mm
    winger, sa tahad deflatsoonilises tuumatalves elada?

    Äh, need suletud küsimused. Too mõni lähiaja näide, kus see on toiminud? UK kuulutas uue QE paketid välja £1 mld 1000 000 noore töötu töölevõtmiseks ja uued toetused väikeettevõtetele. Surve eurotsooni sees vajab selgelt mingit leevendust, aga kus on siis piir? Loodsin adekvaatsemale vastusele.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon