Börsipäev 20. veebruar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 20. veebruar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Vaatamata suhteliselt heitlikule nädala esimesele poolele kujunesid neljapäev ja reede ning kokkuvõttes ka terve nädal turgudel võrdlemisi positiivseks. Osa sellest oli tingitud majandusnäitajatest, kui USA töötuabiraha taotlused jätkasid langust, eurotsooni SKT, Suurbritannia jaemüük ja Saksamaa ZEW indikaatorid osutusid arvatust paremaks. Turgudele andis rõõmustamiseks põhjuse ka keskpankade tegevus. Jaapani keskpank otsustas valitsuse võlakirjade ostuprogrammi suurendada 10 triljoni jeeni võrra, Rootsi keskpank alandas repomäära 25 baaspunkti võrra ning nädalavahetusel kärpis Hiina keskpank kohustuslikku reservimäära 50 baaspunkti jagu, mis annab pankadele koheselt võimaluse laenumahtusid ligikaudu 0,4 triljoni jüaani ulatuses vabanevate deposiitide arvelt kasvatada. Viimane on soosimas ka tänast sessiooni Aasia turgudel, kus indeksid on kauplemas 0,5-1,0% kõrgemal võrreldes reedese sulgumisega.

    S&P 500


    Osa sellest on kindlasti mängida ka pealkirjadel, mis puudutavad Kreekat. Eelmisel nädalal tõdes Jean-Claude Juncker, et kriitilised otsused Kreeka PSI ja teise finantsabipaketi osas on võimalik täna kell 16.30 algaval eurotsooni rahandusministrite kohtumisel ära langetada. Siiski püsib õhus omajagu skepsist, kui Saksamaa rahandusministri Wolfgang Schäuble’i sõnul on tal sügavad kahtlused, et Kreeka suudab lubatud kärpemeetmeid ja reforme täies ulatuses rakendada. Selles valguses ei oleks vast imekspandav, kui lõplik otsus 130 miljardi euro suuruse finantsabi andmiseks 1-2 märtsi Euroopa Liidu tippkohtumiseni edasi lükatakse. See aga tähendaks omakorda seda, et Kreeka võla restruktureerimine peaks käivituma ilma kindlate finantseerimisvahendite olemasoluta, suurendades kreeditorides ebakindlust.

    Kuna USA turud on täna presidentide päeva tõttu suletud, siis eurogrupi kohtumine jääb turuosaliste peamiseks fookuseks. USA indeksite futuurid siiski kauplevad ning näitavad hetkel 0,5%list plussi. EUR/USD on möödunud nädala teises pooles teinud samuti märkimisväärse taastumise ning liigub täna hommikul 0,55% kõrgemal 1,3212 dollari juures.
  • Itaalia detsembri tööstustoodangu tellimuste maht kahanes aastaga -4,3%, mis oli oodatust veidi vähem (-5,6%). Kuu baasil aga näidati tõusu 5,5%, mis oli tublisti üle prognoositud 0,4%
  • Möödunud nädal kui Apple üsna vägaivaldse päevasisese pöörde tegi, käidi ühe võimaliku põhjusena välja, et ettevõtte aktsia tõusu tõttu on osakaal kasvanud Nasdaq indeksis taas nii suureks, et vaja oleks selle vähendamist. Institutsioonid ja nende tooted (näiteks QQQQ ), kelle poliitikaks on matkida Nasdaqi indeksi liikumist, tähendaks see Apple'i aktsia müümist ning seeläbi negatiivse hinnasurve tekitamist. Allolevalt graafikult on näha, et viimane sarnane korrigeerimine toimus 2011a kevadel, mil Apple'i osakaalu kärbiti 8 protsendipunkti võrra. Pärast seda on Apple'i roll Nasdaqi liikumise kujundamises taas tõusnud, jõudes 16% juurde. Kuna Nasdaq seab kõikidele indeksi liikmetele maksimaalseks osakaaluks 24%, siis justkui ruumi veel peaks olema ning tavaliselt tegutsetakse siis, kui protsent on kasvanud üle 20%.
  • kui vaadata S&P 500 futuurigraafikut, mis peegeldab tänast +0,5%list tõusu, siis sellega ollakse nüüd nibin-nabin kõrgemal eelmise aasta tipust. Tehnilisest küljest on huvitav, kas double top muutub vastupanutasemeks ja tehakse hingetõmme või liigutakse edasi

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon