Börsipäev 2. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 2. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eelmise aasta sügisel vaatasid kõik Euroopa suunas esimeses kvartalis aeguvate tohutute võlakohustuste tõttu ning kartused võlakriisi eskaleerumise pärast olid igati õigustatud võttes arvesse seda, mida tegid võlakirjaintressid ja kuidas pankadel tekkis taas vastaspoole riski pärast hirm. Ka mind muutis see just esimese kvartali perspektiivis aktsiaturgude suhtes skeptiliseks. Tegelikkuses kujunesid kolme kuu tootlused Tokyost New Yorgini parimaks viimaste aastate jooksul, kuigi vahepeal on Kreeka jõudnud põhimõtteliselt defaultida, Euroopa kärpemeetmed survestavad majandusi ja eelarvedefitsiidi vähendamise eesmärgid on seetõttu küsitavaks muutunud.

    Turuosalised on viimase poole aasta jooksul muutunud selgelt riskialtimaks. Mida eelmise aasta suve teise poole langus paljudele tagantjärgi võib-olla õpetas on see, et nõnda sügavaid tagajärgi nagu kogeti 2008. aastal pole tõenäoliselt tarvis karta. Need jäävad pigem erandiks ja on seotud mõne mulli lõhkemisega. Kuna mullu olid mälestused veel äärmiselt värsked, siis hakati koheselt paralleele tõmbama aga tegelikkuses tuletas see meelde, et ajutised majanduslikud jahtumised on igati tavaline nähtus ning iga kord kui SKT kasv vajub miinuspoolele, ei tasu kohe järeldada võrreldavaid tagajärgi 2007-2008.a finantskriisiga.

    Teine oluline tegur on keskpankade kaitseingli roll, kellele investorid võivad nüüd rahulikuma südamega lootma jääda eriti pärast karmimat joont hoidnud Trichet ametiaja lõppemist. Euroopa Keskpanga LTROde järgselt sai selgemaks, et vajadusel on kõik olulisemad keskpangad valmis majandusse likviidsust juurde pumpama. Jaapan, Euroopa, Inglismaa, USA ja suuresti selle arvele võiks kirjutada ka tõusu aktsiaturgudel alates eelmise aasta sügisest. Ja kui Hiinal peaks oma kasvueesmärkide saavutamisega probleeme tekkima, jätkub neil üha konsensuslikumaks muutuva arvamuse kohaselt intressimäärade kärpimisega ruumi küll.

    Mida pikemaks on aktsiaturgude positiivsus ulatumas, seda enam on mulle jäänud mulje, et tegu on win-win olukorraga nii kaua kui inflatsioon ei hakka küsitavaks muutma keskpankade võimet rahaga majandust stimuleerida ja majandused samal ajal korralikku kasvu ei näita. Kui makro kogub pärast märtsis valmistatud pettumust taas hoogu saavad aktsiaturud sama joont hoida. Kui statistika viitab allapoole trendi jätkumisele kasvavad QE lootused (ja Bernanke on viimastes esinemistes seda seltskonda hoolikalt toitnud), mis realiseerumisel annavad taganttõuke kõikidele varaklassidele.

    Kui arenenud riikide majandused ei suuda jõudu koguda ja ilma lisahapnikuta uuesti korralikult käima hakata, siis inflatsioon pole minu meelest ainukene wild card. Erinevalt USAst, Inglismaast ja Jaapanist ei saa Euroopa Keskpank otse valitsuste võlakirju kokku osta (kui just midagi radikaalselt suurt välja ei mõelda, siis tõestas eelmise aasta lõpp, et järelturult soetamine erilist mõju intressidele ei oma) ja ükskõik kui palju odavat raha kommertspankadele ei anta, ei saa keskpank neid oma käepikendusena kasutada ning riigivõlakirjade turgusid toetama sundida. Seetõttu jääb Euroopa riikide fiskaalpoliitika ja -seis jätkuvalt oluliselt suurema luubi alla kui teiste arenenud riikide oma.

    Kokkuvõttes võib öelda, et huvitavad ajad jätkuvad ja kuigi keskpankurid kaitsevad investorite seljatagust, ei saaks seda kindlustunnet võrrelda siiski olukorraga, kus ettevõtete kasumeid veab tugev majandus ja paranevad väljavaated. Olgu teemaks Hiina jahtumine, jätkuvalt suitsevad võlakolded Euroopas või USA raskused töökohtade loomist oluliselt kiirendada, siis paratamatult sunnib see tooli äärele veidi lähemale istuma :)
  • Riskiisu on saanud täna hommikul veidi tuge eile avalikustatud Hiina töötleva tööstuse PMI näitajast, mis oodatud languse asemel tõusis hoopis veebruari 51,0 punkti pealt 53,1 punktile. HSBC koostatava küsitlus, kus valim on oluliselt väiksem ning tegemist pigem keskmise ja väiksema suurusega ettevõttetega, jäi aga viiendat kuud alla 50 punkti (märtsis 48,3) mistõttu teatud küsitavusi tegelikust olukorrast kahe indikaatori divergents tekitab. DB kirjutab oma kommentaaris, et ametlikus PMI numbris võib olla palju hooajalisust sees ning kui sellega läbi korrigeerida, siis oleks indeksi tegelik tase 51,0 punkti. Hiina turud jäävad pühade tõttu suletuks kuni kolmapäevani ja Shanghai esimest reaktsiooni näeme alles neljapäeval.

  • Olgugi, et käesolev töönädal saab suure reede tõttu olema tavapärasest lühem, siis järgnevad päevad on sellele vaatamata täis pakitud rohkelt makrot ja muid sündmusi. USAs on oluliseks ISM indeksite avaldamine, teisipäevane FOMC kohtumise protokoll, märtsi autode müüginumbrid ja töötururaport, mis hoolimata pühadest avalikustatakse siiski reedel. Euroopas toimub kahe keskpanga igakuine intressimäära otsus.

    Mõned olulisemad sündmused tänasest päevast:
    11.00 eurotsooni lõplik töötleva tööstuse märtsi PMI näit
    11.28 Suurbritannia töötleva tööstuse märtsi PMI

    12.00 erotsooni veebruari töötusemäär
    17.00 USA töötleva tööstuse märtsi ISM
    17.00 USA ehituskulutuste veebruari muutus

    USA indeksite futuurid on hetkel kauplemas 0,2% kõrgemal ning Euroopa avanemas 0,4% plussis.
  • Tänane FT kirjuta, et osad pangad on valmis varsti osa EKP käest võetud laenudest juba tagasi maksma. Ühest küljest positiivne, kuna märk sellest, et kindlustunne on finantssüsteemis taastunud, teisalt ei hinnata siiski EKP pakkumist vaatamata 1a pealt 3a peale pikendatud tagasimakse tähtajale ikkagi piisavalt atraktiivseks ning turuosalised hakkaksid juba üsna pea vaatama, kuidas pankadel tuleb 2014 lõpus ja 2015a alguses aeguvat 1 triljoni suurust EKP laenu tagasi maksta.

    One European bank chief executive said: “There are two reasons to repay early. First, I don’t think it will be wise for us all to be paying back everything in three years’ time. Second, we need longer-term finance than three years. We have been busy raising it over the past few months, even though we’ve had to pay a lot more for it.”

    Some banks are already seeking longer-term commercial funding. BNP, for example, is 60 per cent of the way through its annual €20bn funding programme, mostly through private placements, and with an average maturity of six years.
  • Kui möödunud aasta teises pooles hakati globaalselt ettevõtete kasumiootusi allapoole tooma siis allolevalt graafikult on näha, et Citigroupi koostatava indeksi põhjal (järgib MSCI indeksi põhjal 2432 ettevõtte keskmisi kasumiprognoose) on alates sellest aastast hakatud numbreid jälle ülespoole korrigeerima toetades sellega aktsiaturgusid. Revideerimised on olnud kõige ulatuslikumad just Jaapanis, millele järgnevad USA, Euroopa ja UK. Sektoritest on suurimat kasumiootuste kasvu näidanud tehnoloogia.
  • Hispaania märtsi töötleva tööstuse PMI 44,5 vs 45,0 veebruaris
  • Zerohedge'i vahendusel jäi nädalavahetusel silma graafik insiderite tehingutest, mis on just müügipoolel jälle hoogu kogunud. Kas insiderite käitumise järgi tasub enda positsioonide võtmist või müümist ajastada on iseküsimus, sest ajaloos on piisavalt näiteid selle kohta, kuidas see pole kõige parem mõte olnud, samas eelmise aasta suve lõpus oli väga kõrgeks muutunud insiderite aktsiate kokkuost ideaalseks ostusignaaliks. Klikka pilt, et näha graafikut suuremana.
  • Hispaania PMI on nüüdseks allpool 50 punkti piiri püsinud 11 kuud järjest. Indeksi languse peamiseks põhjuseks oli uute tellimuste märkimisväärne vähenemine, mis peegeldab Hispaania madalat sisenõudlust. Samas oli märgata sisendihindade tõusu, kuid tulenevalt suurest konkurentsist ja vähesest nõudlusest, olid ettevõtted sunnitud pigem hindu langetama. (link)
    Markiti analüütiku Adrew Harkeri kommentaar:
    The Spanish manufacturing PMI for March rounds off a dire first quarter of 2012 for the sector. Moreover, the latest output and new orders data are the worst in the year-to-date, highlighting that the current downturn is once again deepening rather than easing. Meanwhile, cost inflation remained marked as the high price of oil led to price rises in related products.

  • Saksamaal on märtsi lõpp toonud võrreldes esialgse näitajaga töötleva tööstuse PMI näitaja paranemise....48,4 vs esialgne 48,1 (50,2 veebruaris). Samas Prantsusmaal on olukord kehvemaks muutunud...46,7 vs esialgne 47,6.
  • Eurotsooni märtsi lõplik PMI sama mis esialgne näitaja 47,7 punkti, samas kui lahata detailsemalt siis tihti suure tähelepanu all olevad uued tellimused jäid varasemast nõrgemaks.
  • Suurbritannia töötleval tööstusel läks märtsis märksa paremini võrreldes muu Euroopaga. Oodatud 50,7 punkti asemel oli PMI märtsis 52,1 (revideeritud 51,5 punkti veebruaris).
  • Nagu ymeramees 30. märtsi börsipäevas tõi välja, siis Groupon suutis investoreid reede õhtul üllatada teadaandega, et eelmise kvartali kahjum oli tegelikult raporteeritud 42,3 miljoni dollari asemel 64,9 miljonit tingituna suutmatusest õigesti hinnata raha hulka, mis tuli rahulolematutele klietidele tagastada. Pressiteade rõhutas firma sisekontrolli ja raamatupidamise nõrkasid kohtasid, mis alles börsile tulnud ettevõtte puhul pole kindlasti julgustav märk. Aga Morgan Stanley näiteks hindab seda ühekordseks juhtumiks ning peab pikaajaliselt aktsiat siiski atraktiivseks. Küll aga tõmmatakse base case 22 dollari peale ja soovitus equal-weight. Samas ma vaatan, et stsenaariumianalüüsis on käärid negatiivse ja positiivse stsenaariumi vahel ikka äärmiselt suured....bear case 7 dollarit ja bull case 50 dollarit....internetifirmade puhul siiski vist mitte midagi imekspandavat :)
  • eurotsooni töötusemäär tegi veebruaris uue rekordi tõustes 10,7% pealt 10,8% peale, mille põhjal on hinnanguliselt 17,1 miljonimist ilma tööta.Noorte seas püsis määr 21,6% peal. Allolevalt jooniselt on hästi näha, kuivõrd erineb pilt riigiti
  • Illumina, mis siin eelmise nädala börsipäeva foorumis läbi käis, tõstis täna oma esimese kvartali progoose, kuid aktsiat on survestamas Bloombergi artikkel, mille kohaselt võib 6,6 miljardi dollari suuruse ülevõtmispakkumise teinud Roche oma ostusoovi laualt eemaldada.
  • GPN - turvalisuse jama. Visa cutib GPN-i ära. GPN cutib guido ära.
  • Avon Products to be acquired by Coty Inc for $23.25 Per Share in Cash
  • Briefing on jah veidi kiirustanud oma kommentaariga
  • Stifel vaatab Grouponi apsakat oluliselt negatiivsema sündmusena

    Stifel Nicolaus downgrades GRPN to Sell from Hold after the co revised lower its December quarterly results because of inadequate refund reserves (and higher than anticipated consumer returns). The restatement underscores the "work in progress" nature of Groupon's business model and will likely rattle some investors. Firm notes the company reiterated revenue guidance for 1Q12, essentially pointing to a lack of upside in the March quarter. The firm sees a $13 current fair value.
  • Avon lükkab Coty pakkumise tagasi, kuna ei peegelda firma õiglast väärtust. AVP tulnud 24,5 pealt 23,3 dollari peale, endiselt +20% kõrgemal reedeseset sulgumishinnast

    Avon Products rejects Coty's unsolicited indication of interest; believes Coty's indication of interest is "opportunistic" and "does not constitute a real offer"
  • Gapping up
    M&A related: AVP +25.6% (rejects offer to be acquired by Coty Inc for $23.25 per share in cash).

    Other news: TWER +23.2% (disclosed on Friday it signed a Wi-Fi agreement with a national wireless carrier utilizing our current and future rooftop assets), BONA +18% (Bona Film Chairman agrees to purchase 1.5 million ordinary shares at a premium), RNDY +10.3% (following positive mention on MadMoney), NURO +5.4% (disclosed earlier it accepted a purchase order from Wal-Mart Canada), VICL +2.6% (Vical and Astellas Pharma announce that advance toward Phase 3 trial of TransVax CMV vaccine triggers $10 mln milestone payment to Vical), ARMH +1.8% (Vodafone's Deputy Chairman John Buchanan will resign from VOD and become Chairman of ARMH, according to reports), HIG +1.3% (announces agreement with Allianz SE to repurchase junior subordinated debentures and warrants).

    Analyst comments: CXO +2.7% (upgraded to Buy from Hold at Deutsche Bank), FTR +2.2% (upgraded to Buy from Neutral at Nomura), ANF +1.6% (upgraded to Buy from Hold at Brean Murray), KSS +0.9% (upgraded to Neutral from Underweight at JP Morgan).
  • Gapping down
    In reaction to disappointing earnings/guidance: SCEI -14.1% (thinly traded), GRPN -10.2% (also downgraded to Neutral from Buy at BofA/Merrill, downgraded to Sell at Stifel Nicolaus ), ILMN -1.4%, (also reports out indicate that Roche might drop its bid for ILMN).

    Select financial related names showing weakness: NBG -4.9%, ING -3.4%, BCS -2.6%, BBVA -2.0%, STD -2.0%, HBC -1.7%, UBS -1.6%, CS -1.0%.

    Other news: AEZS -56.1% and KERX -53.4% (Aeterna Zentaris announces top-line data from the Perifosine X-PECT Phase 3 clinical trial), PNCL -18.5% (Pinnacle Airlines files for Chapter 11 reorganization to continue implementing turnaround plan), SINA -6.3% (China has issued a ban against microblogging, according to reports), THLD -2.2% (announces detailed results from Phase 2b trial of TH-302 in pancreatic cancer: progression free survival endpoint met, response rate of 27% and PFS of 6 months in highest th-302 dose group).

    Analyst comments: AMZN -2.2% (downgraded to Neutral from Buy at BofA/Merrill), TXN -1.1% (downgraded to Neutral from Buy at UBS), SHW -0.6% (downgraded to Neutral from Buy at BofA/Merrill).
  • mis seal 100 kaupa ikka sitsida...

    Apple initiated with a Buy at boutique firm Topeka Capital, tgt $1001
  • ISM veidi parem:
    March ISM Index 53.4 vs 53.0 Briefing.com consensus; February 52.4

  • Nii nagu arvata oligi, siis ILMN-i juhtkond otsustas Roche pakkumisest ($ 51 aktsia kohta) loobuda.
    Illumina's Board unanimously rejects Roche’s (RHHBY) revised unsolicited offer

    Co announced that its Board of Directors has, after careful review and consideration together with its financial and legal advisors, unanimously rejected Roche's revised offer to acquire Illumina for $51.00 per share in cash.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon