Börsipäev 14. august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 14. august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Euroopa ja USA aktsiaturud sulgusid eile negatiivsel territooriumil, käibed jäid taaskord väikeseks – näiteks Euroopas vahetas omanikku tavapärasest 40% vähem aktsiaid. Ilmselt oli loiu aktiivsuse taga ka uudiste vähesus. Ainus uudisekild, mis turgudele mingitmoodi mõju avaldas, oli Kreeka üheksandat järjestikust kvartalit kahanev SKP, mis „kõigest“ 6,2% langedes investoritele positiivse üllatuse pakkus.

    Euroopa turgudele on pakkunud tuge ka riskifondide lühikeste positsioonide katmine viimase kolme aasta kiireimas tempos. Markiti andmetel on Stoxx 600 indeksis olevate ettevõte laenuks antud aktsiate proportsioon kahanenud juunis mai 2,9% pealt 3,4% peale. Viimati sulgesid riskifondid oma lühikesi positsioone nii kiiresti 2009. aasta aprillis, enne 35% suurust rallit Euroopa aktsiates.

    USAs lõppes S&P 500 kuue päeva pikkune ronimine, mis märgib viimase 20 kuu pikimat tõusuperioodi. NYSE käive oli viimase 10 aasta madalaim (kui arvestada, et tegu polnud pühadehooaja päevaga) ning ES futuuride käive on alates Knight Capitali algoritmide probleemist vähenenud keskmiselt 45%. USA sessioonil olulisi makrouudiseid ei avaldatud ja seetõttu seedisid investorid Jaapani SKP numbrit, mis tuletas meelde, et lisaks Euroopale või olukord halveneda ka Aasias. USA säästjatele valmistab ilmselt peavalu hoiuseintresside langus, kui USA keskmine 5-aastase hoiuse intressimäär langes 0,99%-ni ehk esimest korda ajaloos allapoole protsendi piiri. Olgu öeldud, et 5-aastase hoiuse intressimäär saavutas rekordi 1981. aasta juunis, kui see küündis 20%-ni.
    NYSE käive (5 aastat):


    Jaapani aktsiaturud on pärast oodatust kehvemat SKP kasvunumbrit kosunud, kui Jaapani keskpanga viimase kohtumise protokollist selgus, et mõned keskpanga juhid vaagivad stiimulprogrammide kasutamist majanduse elavdamiseks. Nõrkust näitas Hiina eesotsas finantssektoriga. Keskpanga poolt välja antav Financial News kirjutas, et võimud peaksid suurenama riskivältimismeetmete kasutuselevõttu, kuna aeglustuva majanduskasvu tõttu seisavad mitmed kommertspangad silmitsi üha suureneva probleemsete varade mahuga.

    Olulisematest makrouudistest avalikustatakse täna kell 11:30 Suurbritannia juuli tarbijahinnaindeks, kell 12:00 eurotsooni teise kvartali majanduskasv, Saksamaa ZEW indikaatorid ning eurotsooni tööstustoodang ja kell 15:30 avaldatakse USA jaemüüginumbrid.
  • Prantsusmaa SKP kasvas teises kvartalis võrreldes aastatagusega 0,3% vs oodatud 0,2% ning võrreldes eelmise kvartaliga jäi muutumatuks. Saksamaa SKP ületas samuti ootusi, kui Euroopa suurim majandus kasvas QoQ 0,3% (konsensus 0,2%) ning võrreldes aastatagusega 1%.
  • Siin näeb huvitavat GIF animatsiooni sellest, kuidas high frequency trading oma mänguala perioodil 2007-2012 laiendanud on. Nagu kõrvalolevast jutust aru võib saada, tõlgendatakse graafikut tihtipeale valesti, arvates, et tegu on arvutikauplemise poolt genereeritud käibega, kuid tegelikult näitab vertikaaltelg kaubeldavate sümbolite arvu.
  • Suurbritannia juulikuu inflatsioon oli 2,6% vs oodatud 2,3% ning tõustes eelneva kuu 2,4% pealt. Tarbijahinnaindeksi tõusu taga olid eelkõige kõrgemad transpordi- (eriti lennupiletid) ning rõivahinnad. Tegu on esimese kasvuga viimase 4 kuu jooksul. Ka tarbijahindade tuumikosa kerkis oodatud 2,1% asemel 2,3%.
  • Saksamaa augustikuu ZEW majanduskasvu ootuse indeks tuli -25.5 punkti vs oodatud -19.3 punkti. See on siis nõrgim näitaja alates 2011 detsembrist.
  • Porsche teatas, et juulis müüdi 12 391 sõidukit, mida on 16% rohkem kui aasta tagasi. Nõudlus oli eriti tugev Hiinas (müük yoy +18%) ning Saksamaal (müük yoy +31%). Kokku on Saksamaa sportautode tootja perioodil jaanuar-juuli müünud 81 562 sõidukit, mida on 14% rohkem kui mullu samal ajal.
  • Eurotsooni SKP langes teises kvartalis võrreldes eelnevaga 0,2% ning võrreldes aastatagusega 0,4%, mis vastas ka ootustele.
  • Gapping up
    In reaction to strong earnings/guidance: KORS +13.8%, VELT +10.8% (ticking higher), ANW +9.2%, WX +7.3%, ARRY +4.8%, EL +4.5%, CEL +4.2% (ticking higher), HD +0.9%.

    Other news: AGU +3.1% (Agrium to continue to execute integrated business strategy), TTM +2.4% (ticking higher following reports that the co has appointed GM exec Karl Slym as new managing director), MLNX +1.8% (still checking), MNST +1.6% (announces additional $250 mln share repurchase authorization), BCS +1.5% (Bloomberg discusses speculation of possible breakup at BCS based on its low valuation), REGN +0.5% (positive mention on MadMoney).

    Analyst comments: DEG +2.9% (thinly traded, upgraded to Buy from Neutral at Citigroup ), MCP +2.4% (resumed with a Overweight at Morgan Stanley), ARMH +0.4% (initiated with an Overweight at Evercore).
  • Gapping down
    In reaction to disappointing earnings/guidance: ENVI -47.4%, (downgraded to Hold from Buy at Deutsche Bank, downgraded to Neutral from Buy at Goldman), SUMR -31% (light volume), GRPN -22.9%, CLSN -8.5% (light volume, also files for $75 mln mixed securities shelf offering), DKS -1.7% (light volume), IOC -1.1%.

    Other news: MWE -4.7% (announces public offering of 6 mln common units), KCG -3.5% (Knight Capital Group releases July 2012 volume statistics), EDR -3.1% (announces plans to sell 13.5 mln shares of its common stock in an underwritten public offering), EROC -1.4% (Eagle Rock Energy prices upsized public offering of 8.8 mln common units representing limited partner interests at $8.72 per common unit), TRS -0.9% (announces sale of 1,500,000 shares of common stock by stockholder).

    Analyst comments: WEN -1.4% (downgraded to Underweight at KeyBanc Capital Mkts), LUV -1% (downgraded to Underperform from Neutral at BofA/Merrill ), PSO -0.7% (downgraded to Equal-Weight from Overweight at Morgan Stanley), VALE -0.5% (ticking lower, downgraded to Neutral from Buy at BofA/Merrill ) .
  • USA juulikuu jaemüük oodatust tugevam ning tootjahinnaindeks veidi üle ootuste.

    July Core PPI M/M +0.4% vs +0.2% Briefing.com consensus
    July PPI M/M +0.3% vs +0.2% Briefing.com consensus
    July Retail Sales ex-auto +0.8% vs +0.3% Briefing.com consensus; Prior revised to -0.8% from -0.4%
    July Retail Sales +0.8% vs +0.2% Briefing.com consensus; Prior revised to -0.7% from -0.5%
  • Vallo Lees
    Siin näeb huvitavat GIF animatsiooni sellest, kuidas high frequency trading oma mänguala perioodil 2007-2012 laiendanud on. Nagu kõrvalolevast jutust aru võib saada, tõlgendatakse graafikut tihtipeale valesti, arvates, et tegu on arvutikauplemise poolt genereeritud käibega, kuid tegelikult näitab vertikaaltelg kaubeldavate sümbolite arvu.

    NYT eile kirjutas järjest kiiremast treidimisest ja selle riskidest ning varjupooltest: link
  • Morgan Stanley jätkab uuesti Molycorpi katmist ja teeb seda Osta reitinguga ning $ 20 hinnasihiga.

    Very attractive risk-reward on 3 issues: 1) volumes ramp up to 40 kT/y, 2) cost cuts, and 3) higher cerium (XSORBX) sales. NT, investors may stay sidelined on uncertainty about financing needs post mgmt. comments, falling REO prices, and cuts to 2013 estimates; we think these are mostly priced in.

    Analüütikute arvates on MCP aktsia saavutanud väga atraktiivse hinnataseme ning pakub ahvatlevat riski/kasumi suhet. Morgan Stanley arvates võivad investorid lähiajal küll finantseerimise probleemide tõttu aktsiast eemal hoida, aga nii haruldatse metallide hinnalangus kui ka nõrk nõudlus on juba aktsiahinda sisse arvestatud.

    Resuming coverage of MCP at Overweight with a $20 PT. The seasonal rally in REO prices from March to
    May was shorter than we expected, due to weak demand. Our conservative REO price deck (~$19/kg) is
    near marginal cost ($15-20/kg) due to uncertain demand.
    Spot prices in China ($21/kg) are now below MCP’s costs (~$22/kg); we estimate a $20-30/kg LT price is
    needed to generate adequate IRR on new projects.
    Concerns about additional financing needs are a near-term overhang… Management raised the
    possibility of additional financing on the 2Q call, surprising investors. More capital could be needed
    because of a shorter-than-normal rally in REO prices in China in 2Q, weak demand (Japanese imports down
    57% YTD vs. the 2006-11 avg.), cost inflation, and the decline in MCP stock (cash needed for convertible
    debentures rose). Yet we think these concerns are priced in with MCP at 6x 2014e EPS


    …but 3 execution-specific catalysts should lift the shares from 4Q. 1) Production ramp-up to 40kTpy by
    4Q13 (vs. 3kTpy now): Mining/milling units are already operating. The chemical unit (4Q12 start-up) has lower
    technical risk than peers’ projects due to the mine’s 50+ years of operating history. 2) Lower costs: Costs should
    decline to $10-15/kg by 4Q12 and to ~$7/kg by 4Q13 (vs. ~$22/kg now) due to better fixed cost absorption,
    reagent recycling (~$3/kg), and cheaper power (~$1/kg).


    Kuid neljas kvartal võib tuua positiivseid muutusi, sest näiteks oluliselt peaks vähenema ettevõtte tootmiskulud: langust oodatakse käesoleva aasta neljandaks kvartaliks $10-15/kg jajärgmiseks aastaks juba $ 7/kg versus $ 22/kg praegu.

    Haruldaste muldmetallide hinnalanguse tõttu on ka MCP aktsia kiirelt oma väärtust kaotanud ja alates aasta algusest kukkunud üle 50%. Morgan Stanley oli pikka aega aktsia suhtes väga bullish, kuniks nemadki alla vandusid. Nüüd on aga analüütikud investorites taas optimismi äratamas ja usuvad, et neljandas kvartalis on MCP aktsiahind juba kõrgemal kauplemas kui täna.


    Keeruline öelda, kas turuosalised juba täna analüütikute sõnasabast kinni võtavad ja müümise asemel MCP-d ostma hakkavad. Eelturg indikeerib positiivset vastukaja, aga nii õhukese turu puhul on raske prognoosida, kas see positiivsus ka jätkusuutlikuks osutub.

    Eelturul kaupleb MCP 3% plusspoolel, $ 12,55 juures.
  • MS oli pos MCP, MS jätkab pos MCP. MS-l pole õigus olnud (vaata graafikut). Kuidas see huvitav oleks?
  • Minu meelest on alati huvitav ja vähemalt tähelepanu vääriv, kui mõne turuosalise poolt nii öelda juba maha mateud aktsia/ettevõtte suhtes keegi vastupidise seisukoha võtab. See on muidugi minu sügavalt isiklik arvamus.
    Morgan Stanley`l pole eelnevalt tõepoolest ettevõtte käekäiku õnnestunud just kõige paremini prognoosida, kuid ma ei peaks seda siiski kivisse raiutud seaduseks, et kui üks kord on prognoos vääraks ostunud, siis jätkub sama tendents ka edaspidi.
  • Vastupidist seisukohta ei võetud, jätkas samasuguse positiivsusega. Vahepeal oli pank ilmselt seotud ettevõttega, mille järgselt see reiting taastati...

    http://www.lynascorp.com/page.asp?category_id=1&page_id=25

    See oli mull.
  • MS - MCP saab ehk kulud alla? Aga Cerium spot from $3.80 2009 to $102 2011 ja nüüd iga kvartal koliseb edasi alla, hetkel siis $21. Järgmine kvartal jälle madalamal arvatavasti.
    Eelmise aasta kevadel tõstis MS bull case MCP aktsias veel $240 peale :)
  • Eks sarnaseid näiteid/möödalaskmisi võib paljude analüüsimajade track recordist leida. Too sama Morgan Stanley oli ju enne tulemusi GOOG suhtes samuti negatiivne ja antud hetkel on aktsia tegemas uusi tippe. Rääkimata sellest, et ennustamine on tänamatu töö nagunii :)
    Mis aga MCP-sse puutub, siis callina seda väga tugevaks just pidada ei saa. Parimal juhul oleks võinud lühiajalist elevust tekitada, sest MCP-l on hetkel peale langevate hindade palju muidki muresid kaelas.
  • Tal vist oma maardla rajamine pooleli.
  • Täna siis üle hulga aja päev, kus robotid madala käibega turgu õhtul üles ei osta ja sulgutakse hoopis päeva põhjade juures. Arvestades, et viimastel päevadel on S&P500 üritanud viimase aasta tippudest kõrgemale tõusta, kuid on korduvalt sellest veidi puudu jäänud, siis täna õhtune nõrkus seab siit ülespoole murdmise nüüd korraliku kahtluse alla.
  • Financial Times kirjutab, et Kreeka loodab saada kaks aastat ajapikendust:

    Greece is seeking a two-year extension of its latest austerity programme aimed at improving the country’s debt sustainability and prospects for a return to growth, according to a document obtained by the Financial Times.
    Antonis Samaras, the centre-right prime minister, is expected to outline the proposal during talks next week with Angela Merkel, German chancellor, in Berlin and French President François Hollande in Paris.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon