Börsipäev 20. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 20. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eile jätkus pullide ja karude vägikaikavedu, ilma et kumbki pool oleks taas erilist edu suutnud saavutada ning sellega anda vihjeid kuhu suunas võiks turg edasi liikuda. Siiski, sentiment osutus veidi positiivsemaks, kui kahel eelneval päeval tänu Jaapani keskpanga otsusele suurendada võlakirjade ja muude väärtpaberite ostuprogrammi 10 triljoni jeeni võrra (99 mld EUR) ning USA poolel näitas tugevust olemasolevate majade müük. Stoxx 600 kerkis 0,4% ning S&P 500 0,1%.

    Euroopast väga palju uudiseid eile polnud. Hispaaniast tulid sõnumid, et riik on suuteline kasinusmeetmetega täitma eesmärke ning et valitsuses käib abi palumise kaalumine, mis aitas riigi võlakirjaturgu toetada. Hispaania 10a yield alanes 20 baaspunkti võrra 5,7% juurde ning 2a oma 21 baaspunkti jagu 3,11% peale. Kreekas on aga ühe ametniku sõnul vajalikus 11,5 miljardi euro suuruses eelarvekärpe plaanis jõutud troikaga kokkuleppeni 9,5 miljardi ulatuses.

    USAs oli tähelepanu all kinnisvarastatistika. Olemasolevate majade müük kasvas augustis 7,8% annualiseeritult 4,82 miljoni peale võrreldes juuliga (oodati 4,58M), saavutades kõrgeima taseme alates 2010.a maist. Julgustav oli raportis veel see, et sundmüügis olnud majade osakaal langes 22%ni kogumüügist vs 24% juulis ja 31% 2011.a augustis. Majade varud näitasid aga väikest kasvu 2,47 miljonini vs 2,40 miljonit juulis. Aastatagusega on varud allapoole tulnud -18,2% ja võrreldes näiteks 2005.a augustiga -13%, mistõttu on majade hind viimasel ajal ülespoole liikunud (augustis 9,5% YoY), ent mingist punktist võib varude edasine kasv hakata hinnatõusu pidurdama.

    USA olemasolevate majade müük (valge, mln annuliseeritud), mediaanhind (kollane, tuh) ja varud (oranž, mln)


    Lisaks avaldati augustikuu ehituslubade ja alustatud ehituste arv. Esimene langes küll juuliga võrreldes -1% 803K peale (oodati 800K) ent sellele eelnes 6,7% kuine kasv juulis. Augustis alustatud majade ehituste arv kerkis juuli 733K pealt (revideeriti madalamale) 750K peale, kuid see jäi konsensuse 770K ootusele alla.

    Liikudes tänase päeva juurde, siis kindlasti saavad huvitavad olema Saksamaa, Prantsusmaa ning kogu eurotsooni septembri PMI näidud. Samuti võib tähelepanu pälvida Hispaania võlakirjaoksjon, mille raames müüakse 3 ja 10a paberit (4,5 mld EUR). Suurbritannias raporteeritakse augusti jaemüük, USAs aga iganädalane töötu abiraha taotluste arv, Markiti koostatav PMI, juhtivate indikaatorite indeks ning Philadelphia Fedi töötleva tööstuse küsitlus.

    10.00 Prantsusmaa teenindussektori ja töötleva tööstuse PMI (september)
    10.30 Saksamaa teenindussektori ja töötleva tööstuse PMI (september)
    11.00 Eurotsooni teenindussektori ja töötleva tööstuse PMI (september)
    11.30 Suurbritannia jaemüük (august)
    15.30 USA esmaste töötu abiraha taotluste arv
    15.58 USA Markiti PMI (september)
    17.00 Juhtivate indikaatorite indeks (september)
    17.00 Philadelphia Fedi töötleva tööstuse küsitlus (september)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel -0,2% madalamal ning Euroopa on alustamas poole protsendi jagu miinuses.
  • HSBC koostatava PMI kohaselt kahanes aktiivsus Hiina töötlevas tööstuses 11 kuud järjest, kui indeksi septembri esmaseks näiduks (85-90% vastanutest) kujunes 47,8, mis oli pisut parem augustkuu 47,6 punktist. See uudis on toonud Shanghai Composite indeksi täna -1,3% allapoole, mis teeb YTD kaotuseks juba -7,2%.
  • Nomura ökonomist Richard Koo käis New Yorgis teesklemas kinnisvaraostjat, kes soovib pangast laenu võtta. Tema üllatuseks oli antud finantsasutus dramaatiliselt muutunud oma poliitikat ning oluliselt vastutulelikum kliendi suhtes, kui veel mõni aeg tagasi. Kui selline trend levib ka mujal, siis võib see pakkuda kinnisvarasektorile tuge. Link Businessinsideri loole.

    In New York, I played the role of prospective homebuyer and visited a local bank to get a feel for the home lending market, much as I always do when visiting my home in San Francisco.

    I was surprised to find that the bank, one of the largest US financial institutions, had dramatically changed its lending stance a short while ago and was now aggressively expanding its home mortgage business. While the bank continued to require substantial documentation, it was very willing to lend and offered a wide variety of incentives.
  • Prantsusmaa töötleva tööstuse ja teenindussektori aktiivsuse kohta üsna ebameeldivad uudised kohe hommikul, mis on EUR/USDi viinud -0,8% langusesse. Septembri töötleva tööstuse PMI langes augusti 46,0 punkti pealt 42,6 punkti peale (oodati 46,4 punkti) ning teenindussektori oma kahanes 49,2 punkti pealt 46,1 punktile (oodati 49,5 punkti). Poole tunni pärast saame infot ka Saksamaa kohta.
  • Saksamaal õnneks seis septembris paremuse poole pööranud. Töötleva tööstuse PMI 47,3 vs 44,7 augustis (oodati 45,2) ja teenindussektori oma 50,6 vs 48,3 juulis (oodati 48,5)
  • Eurotsooni töötleva tööstuse septembri esmane PMI kujunes oodatust mõnevõrra paremaks, kui prognoositud 45,5 punkti asemel oli näit 46,0 (augustis 45,1). Teenindussektori oma jäi aga ootustele alla: 46,0 vs prognoositud 47,5 (augustis 47,2). Lõuna-Euroopa riikide PMI indeksid saame teada oktoobri alguses.
  • Suurbritannia jaemüügi muutus oli augustis üsna ootuspärane

    UK RETAIL SALES (EX AUTO FUEL) (AUG) AT -0.3%M/M & 3.1%Y/Y VERSUS -0.3%M/M AND 3.2%Y/Y EXPECTED AND 0.0%M/M AND 2.8%Y/Y (REV. LOWER) PRIOR.
  • Kui tänase Hispaania võlakirjaoksjoni puhul vaadata just 10a tähtaega, siis nõudlus oli varasemast tugevam ning ka yield tuli 100 baaspunkti võrra allapoole, mis on heaks uudiseks. 3a puhul küsiti aga kõrgemat tulusust, mis on veidi kummaline võttes arvesse pigem langevat tendentsi.

    Müüdi 3,94 mld euro eest 2015a võlga, bid to cover 1,6 vs 2,01 eelmine kord (tulusus 3,845%, eelmine kord 2,798%)
    Müüdi 0,859 mld euro eest 2022a võlga, bid to cover 2,8 vs 2,4 eelmine kord (tulusus 5,666%, eelmine kord 6,647%).
  • Erko, ehk lihtsalt pikendatakse duratsiooni, kuna usk kriisi lahendamisse on paranenud? Sellele viitaks justkui nõudluse nihkumine pikemasse serva.
  • Ilmselt küll, nõudluse ja pakkumise suhted tunduvat ka sellele viitavat
  • Daimleri poolt mõni hetk tagasi antud kasumihoiatus on rusumas ka teisi autotööstuse aktsiad. Ettevõtte sõnul jääb Mercedese üksuse tänavune EBIT alla eelmise aasta 5 miljardile eurole, tingituna keerulisest olukorrast Euroopas. Ühtlasi märgitakse, et konkurents on Hiinas muutumas üha märkimisväärsemaks. Daimleri enda aktsia kaupleb -3,2% madalamal.
  • USA krediidireitingu puhul on räägitud S&P reitinguagentuuri poolt 2011. aasta augustis tehtud reitingu langetusest AAA pealt AA+ peale ning viimasel ajal on meediaruumi saanud ka Moody'se hoiatused, et kui USA eelarvedefitsiidi küsimust nüüd lähiajal teravalt ja põhjalikult ette ei võta, on ka nemad sunnitud esimese langetuse ära tegema.

    Ühest asjast on aga väga vähe räägitud – nimelt Egan Jones, kes on vaid üks üheksast SECi poolt aktsepteeritud krediidireitingute väljastajast ja väidetavalt riikidest sõltumatu (Egan-Jones positions itself as unique among nationally recognized statistical rating organizations (NRSROs) for being wholly investor-supported, a structure designed to minimize the potential for conflicts of interest in assessing credit quality. The firm was granted NRSRO status on December 21, 2007, making it the ninth such organization to be recognized by the SEC), on USA reitingu langetamisega läinud kiiresti ja teistest oluliselt veelgi karmimaks. Juulis 2011 langetasid nemad just esimesena USA reitingut AAA pealt AA+ peale. Aprillis 2012 langetati see AA+ pealt AA peale ning 14. septembril 2012 langetati seda QE3 peale täiendavalt AA- peale. Niisama raha trükkimine pole ajaloos kuigi kaua ilma tagajärgedeta kestnud.
  • See jäi enne lisamata:

    “Egan-Jones was also the first to downgrade WorldCom and Enron”

    Ning üks aprill 2012 artikkel (link):

    “Egan-Jones' memo to the SEC today calls the issuer pays model used by Moody’s, Standard & Poor's and Fitch “corrupt,” as it leads to “ratings inflation. Specifically, the study suggests that issuers “with more short-term debt, a newly appointed CEO or CFO, or which have a lower percentage of past bond issues rated by S&P, are significantly more likely to receive an 'inflated rating' from S&P."
  • Gapping up
    In reaction to strong earnings/guidance: APOG +16.3%, SCS +6.8%, CAG +6.8%, AIR +5.4%, RAD +3.8% (light volume), JEF +3.8% (light volume), KMX +3.2%, ADBE +1.1%, (also upgraded to Outperform from Sector Perform at RBC Capital).

    Other news: PRAN +5.2% (continued strength), CIM +5.2% (announced Q3 dividend of $0.09, June 30, 2012 estimated GAAP Book Value of $3.08 per share), ACOM +2.9% (seeing reports that show "Who Do You Think You Are" may be picked up by the TLC Network), DOLE +2.5% (positive mention on MadMoney), P +2.3% (saw late spike, presented at Goldman conference yesterday afternoon; Bloomberg discusses the P may be a possible takeover target ), JVA +1.3% (CEO Gordon reports 6.2% stake in amended 13D filing, down from 8.2% previously reported on 5/8), NKE +0.9% (announces approved a new four-year, $8 bln program to repurchase shares of co's Class B Common Stock).

    Analyst comments: PNK +1.7% (upgraded to Buy from Outperform at Credit Agricole), AWK +0.9% (ticking higher, American Water upgraded to Buy from Neutral at Goldman; also added to Conviction Buy List)
  • Continuing Claims falls to 3.272 mln from 3.304 mln
    Initial Claims 382K vs 375K Briefing.com consensus; Prior revised to 385K from 382K

  • Gapping down:
    In reaction to disappointing earnings/guidance: MLHR -7.3%, NSC -5.1% (also downgraded to Market Perform from Outperform at Wells Fargo), BBBY -5.1%, SWKS -1.3%, (light volume).

    Financial related names showing weakness: CS -2.7%, MS -1.7% (downgraded to Neutral from Buy at UBS), DB -1.5%, GS -1.4% (downgraded to Neutral from Buy at UBS), C -1.3% (downgraded to Neutral from Buy at UBS).

    Metals/mining stocks trading lower: BBL -3.2%, BHP -2.7%, RIO -2.6%, AG -2%, MT -1.8%, GFI -1.8%, GOLD -1.4%, AA -1% (Alcoa's Italy plant is seeing interest from a China investment group, according to reports), SLV -1%, GLD -0.6%, .

    Select oil/gas related names showing early weakness: TOT -2.7%, E -1.8%, RDS.A -1.7%, HAL -1.1% (downgraded to Underperform from Outperform at Credit Agricole), SDRL -0.8%, STO -0.7%.

    A few coal related names lower: WLT -2.8%, ACI -2.3%, ANR -1.8%

    Rail names are trading lower following NSC guidance: CSX -4.2%, KSU -3.5%, UNP -2.4%, GWR -1.3%.

    Other news: ASTI -7.6% (prices 9,166,700 shares of its common stock at $1.20 per share), HZNP -7.2% (announces proposed public offering of common stock), XPO -5.6% (announces offering of $100 mln Convertible Senior Notes due 2017), CQP -4.8% (announces offering of 8 mln common units representing limited partner interests in an underwritten public offering), TCRD -3% (announces public offering of 5.3 mln shares of its common stock), SPG -2.9% (announces common stock offering by Melvin Simon Family Enterprises Trust), GMCR -2.6% (lower after Starbucks announced that it has begun selling new Verismo machine), QCOR -2.2% (after yesterday's 24 point drop, downgraded to Hold from Buy at Jefferies), FB -1.2% (Google is set to top Facebook in online display ads, according to reports), AREX -1.2% (Approach Resources prices 5 mln shares of common stock at $30.50), JCP -1% (following late volatility with CEO afternoon webcast), .

    Analyst comments: X -2.7% (U.S. Steel downgraded to Neutral from Buy at Nomura), COH -1.8% (Coach downgraded to Neutral from Outperform at Credit Suisse).
  • Panen siia ka varasemalt avaldatud makro

    August Leading Indicators -0.1% vs 0.0% Briefing.com consensus
    September Philadelphia Fed -1.9 vs -4.0 Briefing.com consensus; August -7.1
  • Itaalia valitsus on oma prognoose nii selleks kui järgmiseks aastaks allapoole toomas

    ITALY REVISES 2012 GDP TO -2.4% FROM -1.2%
    *ITALY REVISES 2013 GDP TO -0.2% FROM GROWTH OF 0.5%
    *ITALY RAISES 2012 DEFICIT TARGET TO 2.6% FROM 1.7%
    *ITALY REVISES 2013 DEFICT TO 1.6% OF GDP FROM 0.5%
    *ITALY SEES 2012 DEBT AT 126.4% OF GDP, 2013 DEBT AT 127.1%
  • ORCL Oracle reports EPS in-line, misses on revs (32.26 -0.52)

    Reports Q1 (Aug) earnings of $0.53 per share, excluding non-recurring items, in-line with the Capital IQ Consensus Estimate consensus of $0.53; non-GAAP revenues fell 2.3% year/year to $8.21 bln vs the $8.42 bln consensus.


    ORCL kaupleb hetkel 1,6% miinuspoolel.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon