Valuutaturud 15. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Valuutaturud 15. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Jaapani jeeni odavnemine on täna lõpuks peatunud ja kõik jeeniga seotud valuutapaarid on tulnud kasumivõtu tulemusena tugevalt allapoole. USDJPY kaupleb hetkel 0,8% miinuspoolel ja EURJPY üle 1% madalamal. Jeenile on omalt poolt kerget tuge pakkumas ka Jaapani rahandusministri kommentaarid, mille kohaselt võib jeeni liigne odavnemine tekitada kiire hinnatõusu importkaupades. Rahandusminister lisas, et kuigi jeeni langus toetab ekspordisektorit, siis inimeste toimetulekule võib see mõjuda negatiivselt. Küll aga toimub järgmisel nädala Jaapani keskpanga kohtumine, kust oodatakse järjekordselt uute stiimulprogrammide käivitamist ja 2% inflatsioonieesmärgi seadmist. Kõigele lisaks eksisteerib ka oht, et keskpank võib üllatada ja teha teatavaks veelgi ambitsioonikamad plaanid.

    Euro jõudis eile USA dollari vastu enam kui 10 kuu tippudesse $1,34 tasemeni, kuid on täna kergelt taandumas ja kaupleb hetkel avanemistaseme suhtes 0,28% madalamal $1,3340 juures. Euro jõudis eile ka Šveitsi frangi vastu enam kui ühe aasta tippudesse 1,2385 tasemeni, mis osaliselt viitab sellele, et turuosaliste kartused eurotsooni lagunemise suhtes on taandumas ja mida omakorda kinnitab vähemalt hetkeseisuga ka perifeeriariikide võlakirjade tulususte praegused tasemed, mis on langenud ja stabiliseerunud alates eelmisel aastal Mario Draghi poolt antud lubadust päästa euro mis iganes hinnaga. Hispaania võlakirjade edukas oksjon jaanuari alguses lisas samuti turgudele kindlustunnet, et olukord on hetkel suudetud kontrolli all saada. Makro poole pealt valmistasid samas eile avaldatud eurotsooni novembrikuu tööstustoodangu andmed paraja pettumuse.

    Eile pidas Föderaalreservi juht Ben Bernanke Michigani ülikoolis kõne, kus ta tõi peamiste punktidena välja selle, mida on kõikidel varasematelgi kuudel rääkinud: majandus on näitamas paranemise märke, kuid kindlama majanduskasvuni on veel pikk tee minna, pidades eelkõige silmas tööturuolukorda, mis ei taha kuidagi näidata paranemise märke, hoolimata Fedi kõikidest stiimulprogrammidest. Bernanke tõi samas välja, et QE programmid on aidanud pikaajalised intressimäärad hoida madalatena, pidades seega keskpanga tegevust edukaks. Inflatsiooniohtu Bernanke ei näe ja lisas, et vajadusel võib Fed pöörata praeguse ülilõdva monetaarpoliitika ümber, mida tõenäoliselt siiski ei juhtu veel vähemalt selle aasta lõpuks.

    Õnneks pole aga kõik Fedi liikmed ühtmoodi optimistlikult keskpanga pretsedenditu monetaarpoliika suhtes meelestatud. Atlanta Fedi president Lockhart ütles eile peetud kõnes, et tähtajatu QE pole samas päris piiritu, hoiatades seejuures, et keskpanga bilansimahu kasv võib kaasa tuua pikemas perspektiivis tagajärgi, mis on murettekitavad. Ta lisas, et Fedi riigi võlakirjade ja kinnisvaraga tagatud väärtpaberite (MBS) turuosa kasvuga võib kaasneda risk, et ühel hetkel võib nende edasine soetamine mõjuda turgude normaalsele funktsioneerimisele (kui sellest saab üldse praegu rääkida) ja stabiilsusele negatiivselt.

    USA dollar on hetkeseisuga taastumas eelmise nädala tugevamast langusest: AUDUSD kaupleb 0,21% madalamal, NZDUSD 0,38% madalamal, GBPUSD on kerges miinuses $1,6065 juures ja USD on kauplemas kergelt kõrgemal ka Kanada dollari ja Šveitsi frangi suhtes.

    Makronäitajatest on täna tulemas Saksamaa 2012. aasta SKT näit, mis peaks aastasel baasil näitama ootuste kohaselt 0,8% kasvu. Hommikul avaldati Saksamaa lõplik tarbijahinnaindeks, mis jäi muutmata 0,9% (M/M) ja 2,1% peale (Y/Y). Päeval ilmuvad ka Suurbritannia detsembrikuu inflatsioonimäär ja tootjahinnaindeksid (kell 11.30). USA sessioonil avaldatakse detsembri jaemüügi näidud, tootjahinnaindeksid ja ettevõtete laovarude andmed.


    EURUSD


    GBPUSD


    USDJPY


    AUDUSD

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon