Börsipäev 18. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 18. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Tundub, et tulevikus peaks seminaridel deposiitide riiklikust garantiist kõneledes tegema väikese paranduse ja väitma, et ELi seaduste kohaselt ei pruugi üksikisiku deposiit olla panga finantsraskuste korral kaitstud mitte 100 000 euro ulatuses, vaid see summa võiks olla 93250 EUR + n kodupanga aktsiat, kus n=6750EUR÷kodupanga aktsia hind.

    Vähemalt sellise järelduse võib teha laupäeva varahommikul lauale pandud Küprose päästepaketi tingimuste põhjal, kus Euroopa kreeditorid nõuavad vastutasuks muuhulgas seda, et valitsus kehtestaks kuni 100 000 euro ulatuses deposiitide omanikele ühekordse 6,75%lise maksu ja üle selle küündivatele summadele 9,9% maksu, mida kompenseeritakse panga aktsiatega.

    Antud sammu eesmärgiks on see, et riigi võlakoorem ei kasvaks IMFi hinnangul 145% suuruseks SKPst, kui EL jätaks deposiitide omanikud puutumata ja väljastaks 17 miljardit eurot, mis võrdub pea kogu riigi majanduse suurusega. Deposiitide maksud aitaksid laenusumma vähendada 10 miljardi peale ja hoida riiki kursil saavutamaks 2020.a võlakoorma ja SKP 100% suhet.

    Antud uudis kõneleb ühtlasi seda, et riikide päästmisel kasutatakse radikaalsemaid meetmeid võrreldes varasemaga, kuna tõenäoliselt on midagi õpitud väheste tulemustega raha lõputust laenamisest. Aga siinkohal tekib küsimus, et miks peaks Küpros olema erand ning jääma ilma õigusest saada samu tingimusi nagu Kreeka, Iirimaa või Portugal, kus deposiitide omanikud jäeti puutumata. Seda enam, kui vaadata mitusada miljardit eurot Kreekasse on pumbatud ja kui väga jätkusuutlik on seal võlakoorma trajektoor?

    Ma arvan, et deposiidi garantii murdmisest saab oluline pretsedent ja see võib deposiitide omanikel võtta jala värisema teisteski Lõuna-Euroopa riikides, omades suurimaid tagajärgi just Hispaanias ja Itaalias, kui need riigid peaksidki ühel päeval seisma silmitsi riikliku finantsabi palumisega. Küprose majandus on küll väike osa kogu eurotsooni majandusest, ent antud päästepaketi tingimustel võib olla potentsiaalne mõju kogu Euroopa finantssüsteemile, kuna mängureeglid on muutunud. Olli Rehn küll lubab, et tegemist on ühekordse erandiga (link).

    Siit edasi vaadatakse ilmselt hoolega, kas Lõuna-Euroopa riikide hoiustajad muutuvad oma raha kaitsmisel aktiivsemaks ning otsivad turvalisemat kohta. Sellisel juhul võib tekkida oht, et nõrgemate pankade kapitalistruktuur muutub päevakajaliseks teemaks, tekitades uuesti vajadusi varasid müüma hakata ja pöörduda tagasi EKP poole odavate laenude saamiseks.
  • Võibolla uhutakse KGB raha Küprose pankadest välja. Tunnistan ausalt, et ma pidin deposiidi mitte tagamise tingimused vähemalt kaks korda üle lugema, et sotti saada nende sisust. Vaatasin ka kalendrisse - pole veel esimene aprill. Ka kevade pööripäev pole toimunud. Vara siristavad, külm on veel.
  • Küprose parlament on finantsabi osas hääletuse lükanud esmaspäeva peale (Via Reuter). Kes hääletab poolt võib järgmistel valimistel kohast parlamendis suu puhtaks pühkida? Eurotsooni vastaste parteide võidukäik?
  • Britide jaoks selline nähtus nagu säästude kaotamine on nüüd siis tänu EU-le koju kätte toodud. Aga eks see ole britide sõnaseadmiskunst, kus nad alati viitavad probleemile ja probleemi tekitajale (kes on keegi kolmas osapool, soovitavalt suur ja rünnatav).

  • Tabloidid seda "Depositors will receive bank equity as compensation." väga ei tuututa kuigi võiks vast. Ju see fakt segab kassisuuruste tähtedega häda ja viletsust kuulutamast. Samas UK valitsus juba lubab ka midagi komp'ida osadele:
    Approximately €2bn (£1.7bn) of British deposits held in Cyprus will be subject to a levy of up to 10pc.
    British-born Cypriots and their families, some of the UK’s 3,500 service personnel on the island and holiday home owners with savings locally are likely to be affected. George Osborne has said that troops and civil servants serving in Cyprus whose savings are threatened by the island's £8.7bn bailout will be compensated.
  • Erinevalt Olli Rehnist ei välista käesolevast aastast eurogrupi etteotsa valitud president Jeroen Dijsselbloem, et sarnaseid meetmeid võidaks tulevikus teistegi riikide puhul kasutada

    DIJSSELBLOEM DECLINES TO RULE OUT FURTHER DEPOSITOR HAIRCUTS IN OTHER EUROZONE COUNTRIES: GREECE, SPAIN OR ITALY.
  • Arusaamatult kehv kommunikatsioon jälle EL poliitikute poolt. Tundub nagu oleks nende arvates Euroopas asi jälle liiga igavaks läinud ning asja aitaks parandada üks korralik bank run lõunaosariikides. Peaasi, et elu huvitav oleks.
  • Eks nii see Morgan Stanley poolt defineeritud kriis->reaktsioon->olukorra paranemine->rahulolu tsükkel Euroopas käib

  • Rootslased juba karjuvad, kuidas on võimalik, et EU laseb säästudel kaduda. Nüüd UK valitsus garanteerib hoiustajate olematut võimet valida õige pank hoiustamiseks? Küpruse nali oli selgelt tulemas juba siis, kui Kreekas probldeemid hakkasid, sest Küprose keskpank on seotud Kreeka keskpangaga, rääkimata pangandusest. Siiani päästis Küprost KGB / FSB raha ja rahapesu, aga mingil hetkel hakkas see masin juba 2008 aastast kinni kiiluma. Nüüd on moment, kus nii Venemaalt kui ka EU-lt saadakse abiraha ning ei lasta pankadel põhja minna. Jälle midagi kardetakse. Milleks hoiustajal olla hapuks läinud panga osanik? Kannab ta hoolt kapitaliadekvaatsus nõude eest?? See oleks nagu Maapank oleks tegev Eesti pangandusturul. Mõelgem, mis saanuks sellest 2008-2010 perioodil.

    Sellest ajast saati kui pankrot oli kuulutatud ebaseaduslikuks on toimumas massiivsed arusaamatud turumoonutused ja see ei lähe paremaks.
  • Aasia on alustanud nädalat Küprose uudiste peale korralikus miinuses ja üsna punases on päev algamas ka Euroopas, kus futuurid indikeerivad järgmist: DAX -1,6%, CAC40 -1,7%, IBEX35 -3,0%, FTSE MIB -2,6%. S&P 500 futuur kaupleb hetkel -1,4% madalamal ja EUR/USD -1,3% 1,2903 dollari peal.

    Küprose olukord domineerib tõenäoliselt turgudel sentimenti, kuid vaadates otsa alanud nädalale, siis ühte koma teist leiab olulist ka makro ja rahapoliitika poolel.

    USAs saab põhifookus olema FOMC kolmapäevasel istungil, pärast mida avaneb Bernankel võimalus rääkida pressile veidi täpsemalt, mida arutati ja mida mitte. Konsensus muutust senises QE mahus ei oota, ent huviga jälgitakse, milliseks võis osutuda diskussioon selle lõpetamise osas. Täpsemalt peaks seda peegeldama kolm nädalat hiljem avaldatav protokoll. Makrouudistest raporteeritakse teisipäeval veebruaris alustatud elamuehituste ja väljastatud ehituslubade arv ning neljapäeval olemasolevate majade müük, töötu abiraha taotlused ja Philadelphia Fedi töötleva tööstuse küsitlus.

    Euroopas avaldatakse värske ports majandusolukorda kajastavaid küsitlusi eesotsas Saksamaa ZEW ja IFO indeksite (vastavalt teisipäeval ja reedel) ning töötleva tööstuse PMIdega neljapäeval. Suurbritannias raporteeritakse kolmapäeval Inglise keskpanga eelmise kohtumise protokoll ja neljapäeval veebruari jamüügi muutus.

    Aasias avaldab HSBC neljapäeval oma Hiina töötleva tööstuse märtsi PMI, mis peaks andma parema pildi tööstuse aktiivsusest pärast uue aasta püha moonutavaid mõjusid veebruaris.

    Tänane kalender:
    12.00 Eurotsooni kaubandusbilanss (jaanuar)
    ??.?? Küprose finantsabi hääletus parlamendis

  • Hiina kinnisvarahindade kasv on veebruaris kiirenenud, kuid märtsi alguses valitsuse poolt tutvustatud uued regulatiivsed meetmed paksid edaspidi seda hoogu jälle maha rahustama. Veebruari keskmine hinnakasv oli aasta baasil 2,1% vs 0,8% jaanuaris, kui hind kerkis 70st suuremast linnast 66s (jaanuaris oli hinnatõusuga linnade arv 53). Via CNBC
  • Morgan Stanley on suurematest analüüsimajadest nüüd vist ainuke, kes HPQ osas väljas overweight soovitusega (varem neutral) ning targetiks 27 dollarit, mis reedese sulgumise põhjal annab 22% tõusupotentsiaali. Eelkõige on nende teesiks oodatust parem vabarahavoo genereerimise võime jooksval ja järgmisel majandusaastal, mis võimaldab tulevikus avalikustada agressiivsema dividendi- ja aktsiate tagasiostupoliitika. Bloombergis on analüütikute keskmine target HP-le 18,3 USD, millest aktsia kaupleb juba praegu kõrgemal.

  • WSJ raporteeris juba eile õhtul, et õhus on olnud ettepanekud muuta Küprose abipaketi tingimusi eelkõige alla 100K hoisute maksumäära alandades ning üle 100K summade puhul seda suurendades, et eelkõige kohalikud hoiustajad vähem kannataksid. Eurogrupi liikmed plaanivad seda täna arutada

    EUROGROUP TELECONFERENCE PLANNED LATER FOR MONDAY TO DISCUSS REVISED CYPRUS BAILOUT CONDITIONS
  • Erko Rebane
    Morgan Stanley on suurematest analüüsimajadest nüüd vist ainuke, kes HPQ osas väljas overweight soovitusega (varem neutral) ning targetiks 27 dollarit, mis reedese sulgumise põhjal annab 22% tõusupotentsiaali. Eelkõige on nende teesiks oodatust parem vabarahavoo genereerimise võime jooksval ja järgmisel majandusaastal, mis võimaldab tulevikus avalikustada agressiivsema dividendi- ja aktsiate tagasiostupoliitika. Bloombergis on analüütikute keskmine target HP-le 18,3 USD, millest aktsia kaupleb juba praegu kõrgemal.



    Jälle üks "kvaliteetanalüüs" MS tädilt. Liigume lihtsalt hinnale suure delay-ga järgi, midagi muud.
  • Küprose parlament peaks hoiusemaksu üle hääletama täna kell 16 meie aja järgi.
  • Korralik ämber ikka jälle. Juba vaadatakse oma mõni päev tagasi tehtud otsuseid üle. See jätab ikka eriti kehva mulje EL otsustusprotsessidest. Selline tunne, et need ööistungid mööduvad sigarite ja rohke viski seltsis ning ühel hetkel raske pohmelliga üles ärgates ei mäleta keegi kuidas jälle selline otsus sai vastu võetud. Täielik tragikoomika. Hetkeks oli juba tunne, et eelmiste kriiside massiivsetest PR prohmakatest on midagi õpitud, kuid selgub, et siiski mitte.
  • Venemaa eurotsooni otsuste üle väga õnnelik pole, mis võib täiendavat poliitilist pinget üles kruvida

    RUSSIA MAY RECONSIDER PRIVATISATION PLANS IN GREECE AFTER CYPRUS BANK TAX
    RUSSIA MAY RECONSIDER ROLE IN CYPRUS RESCUE AFTER BANK TAX
    EURO-AREA DECISION ON CYPRUS BANK TAX MADE WITHOUT RUSSIA – RIA
    CYPRUS TAX DECISION CASTS DOUBT ON THE WHOLE EU BANKING SYSTEM - RUSSIAN OFFICIALS
  • Kui Venemaad niiväga (arusaadavalt) Küprose teema kotib, siis bailigu ise see omavalitsus seal välja kui bojaaride raha kaitsmine nii oluline on. Miks peaks euro-eurooplane seda offshore-piirkonda subsideerima? Vaatame, mis nendest hoiustest siis saab kui riik sootuks defauldib.
  • Palju Venemaa on Küprosele juba laenanud? Miski €10bn?
  • Kui Küprose uudis oleks tööpäeva sees tulnud, siis reaktsioon turgudel oleks ilmselt oluliselt negatiivsem olnud. Nv andis piisavalt aeg, et seda seedida ja jõuda veel võimalike muudatuste ettepanekuteni, mis võiks aidata surude seda paketti parlamendis läbi. EUR/USD on vaikselt taastumas ja samamoodi ka turud, kui DAX hetkel -1% ja S&P 500 futuur -0,8%.

    EUR/USD
  • Täna ei pruugi siiski hääletust veel toimuda

    CYPRIOT PARLIAMENT DELAYS VOTE TILL FRIDAY - CYPRUS TV
    CYPRUS MAY SCHEDULE PARLIAMENT VOTE FOR TOMORROW AT 4: CYBC
  • USA majadeehitajate kindlustunde indeks tuli märtsis allapoole 44 punkti peale vs oodatud 47 punkti ja 46 punkti jaanuaris

    “In addition to tight credit and below-price appraisals, homebuilding is beginning to suffer growth pains as the infrastructure that supports it tries to re-establish itself,”
    David Crowe, chief economist at the builders association, said in a statement. “The road to a housing recovery will be a bumpy one until these issues are addressed, but in the meantime, builders are much more optimistic today than they were at this time last year.”
    “Although many of our members are reporting increased demand for new homes in their markets, their enthusiasm is being tempered by frustrating bottlenecks in the supply chain for developed lots, along with rising costs for building materials and labor,” Rick Judson, the association’s chairman and a builder from Charlotte, North Carolina, said in a statement.


  • Viimaste andmete kohaselt kavatseb Küprose 56st parlamendiliikmest 33 hääletada finantsabi vastu ja 20 poolt, mistõttu isegi kui need kolm otsustamata häält "jah" poolele saadakse, siis sellest heakskiitmiseks ei piisaks. Väga võimalik, et ka homne hääletamine lükkub edasi. Via Zerohedge
  • EUROGROUP TO SAY THAT CYPRUS SHOULD SAFEGUARD PROTECTION OF DEPOSITORS BELOW 100,000 EUROS - GREEK FINMIN SOURCE

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon