Börsipäev 3. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 3. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Viimastel kuudel on turud suutnud vastu pidada jahenevale makrole ja seda enam on praegune seis väga huvitav, sest kohati jäävad silma märgid makrotsükli võimalikust pöördumisest. Endiselt jagub ka palju murekohti nagu näiteks halvenevad tööturu väljavaated Euroopas ja olematu palgakasv USAs, mis tarbimist mõlemal pool Atlandit aheldab. Aga kusagilt peab see esimene säde tulema ja harilikult annab päris hästi signaale töötlev tööstus.

    Kui makrolugu kõvemini mängima hakkab, võiks see päris edukalt summutada igasuguse kartuse selles osas, mida FEDi kohtumisel väärtpaberite ostuprogrammi suhtes otsustatakse või millist diskussiooni kajastavad protokollid. Isiklikult on mul olnud raske aru saada suurest hirmust selle üle, kui QEd hakatakse vähendame, sest lõpuks saab seda teha vaid siis, kui majandus on piisavalt tugev....ja see on ettevõtete jaoks positiivne. Aga eks USA võlakirjade tuluste viimase kuu liikumised näita hästi, kuivõrd suures sõltuvuses on finantsturud keskpanga likviidsusprogrammist siiani olnud.

    Mõnda aega on turud tõusnud kordajate arvelt, ent majanduskliima paranedes võiks teatepulk üle minna ettevõtete kasumite kasvu kvaliteedi paranemisele (et aktsiate tagasiostude ja madalamate intressikulude kõrval mängiks olulisemat rolli müügitulu taastumine). Näis, kui hästi see hüpotees võiks teisel poolaastal paika pidada või on see pelgalt miraaž.

    USA börsidel võeti reedel viimastel tundidel korralikult kasumit. Juba Euroopa sessiooni ajal hakati järsku spekuleerima nädalavahetuse peale jäänud Hiina töötleva tööstuse PMI võimalikku vajumist alla 50 punkti piiri, ent tegelikkuses kujunes pilt kardetust paremaks. Ametlik PMI indeks kerkis 0,2 punkti võrra 50,8 punkti peale (prognoositi 50,0), kuid täna avaldatud HSBC koostatav PMI liikus aga vastupidises suunas ja jääb alla 50 punkti (mais 49,2 punkti vs 50,4 punkti aprillis). Divergents võib johtuda sellest, et suurematel riigiosalusega ettevõtetel, millel ametlik PMI küsitlus põhineb, on ehk parem ligipääs avaliku sektori projektidele ja krediidile võrreldes väiksemate firmadega, millel HSBC PMI küsitlus põhineb.

    Pöörates pilgud alanud nädalale, siis Euroopas saab fookuses olema neljapäevane EKP intressimääraotsus ja värskete majandusprognooside avaldamine. Täna raporteeritakse eurotsooni töötleva tööstuse lõplikud PMI näitajad, kolmapäeval teenuste mai PMI, aprilli jaemüük ja esimese kvartali SKP. Neljapäeval saabub Saksamaa aprilli tehaste tellimuste number ja reedel sama riigi tööstustoodangu muutus.

    USAs domineerib kalendrit tänane töötleva tööstuse maikuu ISM indeks ja reedene tööjõuraport. Lisaks avaldatakse esmaspäeval maikuu autode müük, kolmapäeval möödunud kuu ADP tööturu küsitlus ja aprillikuu tehaste tellimused ning neljapäeval tavapärased töötu abiraha taotlused.

    Tänane kalender:
    10.15 Hispaania töötleva tööstuse PMI (mai)
    10.50 Prantsusmaa töötleva tööstuse lõplik PMI (mai)
    10.45 Itaalia töötleva tööstuse PMI (mai)
    10.55 Saksamaa töötleva tööstuse lõplik PMI (mai)
    11.00 Eurotsooni töötleva tööstuse lõplik PMI (mai)
    11.30 Suurbritannia töötleva tööstuse PMI (mai)
    15.58 USA Markiti koostatav töötleva tööstuse lõplik PMI (mai)
    17.00 USA ehituskulutuste muutus (aprill)
    17.00 USA töötleva tööstuse ISM (mai)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,2% kõrgemal, Euroopa on avanemas -0,2% madalamal.

  • Austraalia ja Jaapan (lisaks Hiina ametlik PMI) on erandiks aga muidu on mais Markiti töötleva tööstuse PMId mitmel pool allapoole tulnud võrreldes aprilliga

    Japan: Markit/JMMA Manufacturing PMI — 51.5, up from 51.0 in April
    Australia: AiG Manufacturing PMI —43.8, up from 36.7
    South Korea: HSBC Manufacturing PMI — 51.1, down from 52.6
    China: HSBC Manufacturing PMI — 49.6, down from 50.4
    Taiwan: HSBC Manufacturing PMI —47.1, down from 50.7
    Vietnam: HSBC Manufacturing PMI — 48.8, down from 51.0
    Indonesia: HSBC Manufacturing PMI — 51.6, down from 51.7
    India: HSBC Manufacturing PMI — 50.1, down from 51.0
    Russia: HSBC Manufacturing PMI — 50.4, down from 50.6
  • Reformed Brokeri lehelt leiab huvitava graafiku sellest, kui palju S&P 500 ettevõtete aktsiate tagasiostud on EPSi toetanud. Nelja kvartali ärikasum aktsia kohta oli esimese kvartali lõpus 98,3 dollarit, kuid kui aktsiate arv oleks olnud võrdne 2011.a septembri seisuga võrreldes, siis ärikasum aktsia kohta oleks olnud 96,68 dollarit.
  • Rootsi töötlev tööstus on mais päris jõudsalt kosunud, järelikult peaks ka üldisemalt Euroopas käsi veidi paremini käima

    Sweden PMI Survey (May) in at 51.9 versus 50.2 expected and 49.6 prior.
  • Hispaania töötleva tööstuse aktiivsus endiselt kahaneb, kuid aeglasemas tempos (ootus oli 45,5 punkti)

    Markit Spain Manufacturing PMI up to 48.1 in May from 44.7 in Apr. Highest reading since May 2011

  • Kas Hiina ametlik PMI on fabritseeritud või mitte on iseasi, kuid Austraalia kaevandus- ja toorainesektori käekäik annab vast täpsema pildi, kuidas Hiinal tegelikult läheb. ZH vahendas eile CLSA Damien Kesteli kokkuvõtet:
    As noted in recent weeks it has been happy days for investors enjoying the highs on the S&P 500 and associated rallies across Germany, the UK, Japan and elsewhere. But that joy is a world away from the pain that has been inflicted on the majority of resource related equities and their investors.

    The AS39 Index on Bloomberg includes 87 mid and (now) small cap Australian resource companies. It has been smashed – just like many of its constituents. From early 2011 it has fallen >65% to now sit at GFC levels while there are plenty of examples of stocks that not so long ago had mkt caps of $800m that are now $50m. The evidence of pain in the resources space is everywhere but probably none more so than in Western Australia, the “engine room of Australia”.

    Austraalia dollar on vaikselt taastumas neli nädalat kestnud tugevast langusest ja avanes eile hilisõhtul gapiga ülespoole. Hetkel kaubeldakse 0,65% kõrgemal $0,9630 juures ja euro suhtes 0,53% kõrgemal A$1,3500 taseme juures.

    AUDUSD:



    ja EURAUD:

  • Itaalia töötleva tööstuse aktiivsus samuti taastumas

    Italy May Manufacturing Pmi Rises To 47.3 (april 45.5, F'cast 46.2)

  • Sama lugu Prantsusmaal ja Saksamaal

    Final Markit/BME Germany Manufacturing PMI hits 49.4 in May (flash: 49.0) from 48.1 in Apr. 3-month high
    Final Markit France Manufacturing PMI at 46.4 in May (flash: 45.5), up from 44.4 in April & 13-month high
  • Eurotsooni töötleva tööstuse maikuu lõplik PMI tuli 48,3 punkti vs esialgselt avaldatud 47,8 (aprillis 46,7 punkti). Tea, kas tänased andmed vähendavad veidi võimalust, et EKP võiks neljapäeval intressi kärpida. Bloombergi konsensus on siiski hetkel kallutatud arvamuse suhtes, et baasintress jääb 0,5% peale, kuid mitmed analüüsimajad ootavad langetamist. EUR/USD seda vähemalt kajastab, liikudes 0,35% kõrgemale ja kaupleb 1,3040 dollari tasemel.
  • Suurbritannias näitas töötlev tööstus aktiivsuse edasist paranemist mais, kui PMI kerkis 1,1 punkti võrra 51,3 punkti peale (oodati 50,3 punkti). Uute tellimuste nõudluse kasvu taga oli kodumaine tarbija, kuid osalt aitas ka eksporditurg eesotsas Põhja-Ameerika, Aasia ja Saksamaaga. Ja kuna ootamatu nõudluse paranemine sõi varusid, siis peaksid järgnevad kuud hoidma tootmist töötleva tööstuse sektoris üleval. Via Markit:

    “Output is also likely to be raised further in the coming months, as firms refill warehouses after stronger than expected demand has led to a sharp depletion in finished goods stocks. The tentative return to job creation in the sector in May also suggests that manufacturers are becoming more confident in the outlook."
  • USDJPY on tulnud tagasi 100 taseme juurde:

  • Täna õhtupoole viiakse finantsportaalis läbi mõned uuendused, mis saavad olema nii visuaalsed kui ka funktsionaalsed. Näiteks avalehele tekib täiesti uus artiklite veerg nimega Arvamusplats, kuhu kirjutavad Heido Vitsur ning tulevikus mitmed teisedki arvamusliidrid. Uuendusi viiakse tegelikult sisse terve suve, mille raames täiustub näiteks turud ja hinnad lehekülg ning paraneb lehe otsingufunktsioon.
  • Chrysleri USA müük mais +11% YoY vs oodatud +6,4%.
  • SodaStream price target raised to $100 from $55 at Barclays

    Barclays tõstab SODA hinnasihi $100-ni,mis peaks olema ka street high.

    SODA kauplemas eelturul 4,2% kõrgemal ($66.70)
  • USA Markiti PMI tuli mais 52,3 punkti, mis oli 0,2 punkti võrra parem aprilli näitajast ning ühtlasi 0,4 parem võrreldes esialgselt avaldatud näitajaga. Tellimuste indeks paranes, kuid sellele aitas kaasa kodumaine nõudlus (eksporditellimuste indeks kukkus 2 punkti 49,8 punktini), tööhõive indeks osutus nõrgemaks (52,6 punkti vs 53,2 aprillis).
  • Fordi USA müük +14% YoY vs oodatud +13%.
  • IMF cuts German 2013 GDP growth forecast to 0.3 pct from 0.6 pct on eurozone uncertainty
  • USA ISM räägib veidi teist lugu kui Markiti PMI ja ehituskulutuste muutus samuti arvatust nõrgem

    May ISM Index 49.0 vs 50.9 Briefing.com consensus, April 50.7
    April Construction Spending +0.4% vs +1.1% Briefing.com consensus, March -1.7%

  • Tesla Motors: Market chatter that TSLA sales for Q2 may be trending below guidance

    Kuulukas, et TSLA teise kvartali müük võib prognoosidele alla jääda. TSLA täna alates hommikust väga nõrk olnud ja hetkel kaupleb ligi 7% miinuspoolel, $91 kandis.
  • räägitakse ainult USA müügi nr. ja arvatakse, et see on kogumüük.

    Hetkel on klientidele lubatud juuni keskel autosid VIN koodiga 13K+, ehk 6kuuga peaks 9700 autot ära tulema, mis on kenasti 21K tempos

    aga jätkuvalt kallis imo

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon