Balti börsid 5. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Balti börsid 5. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Kui eelnevad päevad on Balti börsid suuremate Euroopa börsidega languse kaasa teinud, siis eile vastupidine stsenaarium ei toiminud. Euroopa suuremad börsid lõpetasid eile 2-3% kõrgemal, OMXT veetis aga terve päeva punases ja sulgus 0,12% madalamal. Balti indeks oli siiski +0,1% tänu Leedu aktsiatele (Vilniuse börs oli +0,8%). Käibe poolest oli igati tavapärane kauplemispäev viimase aja kohta – aktsiaid vahetati 1,4 miljoni euro eest. 2/3 käibest moodustasid Tallink (-0,5%) ja Silvano FG (+1,5%) tänu blokkidele. Teistest rohkem tähelepanu saanutest oli Tallinna Vesi -0,3%, Olympic -0,6% ja Linas Agro nullis. Olainfarm oli suurimaks langejaks 2,6%-ga ja Lasco suurimaks tõusjaks (+2,7%).
  • Eile ilmunud „Konjunktuur” Nr 2/185 väljaandest nähtub, et Eesti majanduskliima püsib enam kui rahuldav ja majanduskliimaindeks on pikaajalisest keskmisest (91,4) 4,5 punkti võrra kõrgem – 95,9.

    Oluline on rõhutada, et lähema 6 kuu arenguväljavaadete suhtes on eksperdid mõõdukalt optimistlikud. Oodatakse ekspordi mahu kasvu, hinnatõusu aeglustumist ja aktsiahindade jätkuvat tõusu. Laenuintressid peaksid lähemal 6 kuul püsima praegusel suhteliselt madalal tasemel.

    Ettevõtjate kindlustunnet väljendav majandususaldusindeks oli juunis 100,5 ja see on madalam kui eelmisel aastal samal ajal või käesoleva aasta märtsis, kuid siiski üle pikaajalise keskmise. Tavalisest mõnevõrra kehvem on ärikonjunktuur tööstus- ja ehitusettevõtete jaoks. Palkade tõus aga tagab eratarbimise suurenemise, mis väljendub ka kaubandus- ja teenindussektori konjunktuuriväljavaadete paranemises.

    Konjunktuuri presentatsiooniga saab lähemalt tutvuda siin.
  • Euroopa Parlament kiitis eile heaks finantstehingute maksukava, mis võimaldab 11 Euroopa Liidu liikmesriigil kehtestada makse aktsiate, võlakirjade ja teiste tuletisinstrumentide tehingute eest.

    Aktsiatele ja võlakirjadele kehtestatakse 0,1protsendiline maksumäär ning tuletisinstrumentidele 0,01protsendiline maksumäär. Kuni 2017. aastani peaks kehtima madalam, 0,05protsendiline maksumäär pensionifondide kauplemisele ja võlakirjadele.

    Praeguseks on uue maksu plaaniga ühinenud Prantsusmaa, Saksamaa, Belgia, Austria, Eesti, Kreeka, Itaalia, Portugal, Slovakkia, Sloveenia ja Hispaania. http://www.ap3.ee/Default.aspx?PublicationId=afff06f3-1d2e-4bd1-91a9-7be78de04d5b
  • Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2013. aasta juunis võrreldes maiga 0,5% ning võrreldes eelmise aasta juuniga 3,8%, teatab Statistikaamet. Kaubad olid 2012. aasta juuniga võrreldes 2,6% ja teenused 6,0% kallimad. http://www.stat.ee/65293
  • Arno, mis Sa arvad sellest ja kuidas põhjendad seda, et planeeritav finantstehingute maksumäär võimendusega instrumentidele suurusjärgu võrra madalam on, kui oma olemuselt võimenduseta instrumentidele? Planeeritud maksumäärad nagu ei ühildu selle avalikult väidetava eesmärgiga, mille jaoks seda maksu kehtestatakse - võimendusega instrumendid on ju oma äkkilisuse poolest nende "kuritarvitamisel" üldisele majanduskliimale ja finantskeskkonnale oluliselt ohtlikumad.
  • Läti laevandusettevõte Latvijas kugnieciba (Lasco) teatas, et lõpetab tütarettevõtte LSC Marine Training tegevuse, mis tegeles merele mineva personali väljakoolitamisega ettevõtte välistele klientidele. Antud lükke eesmärgiks on äritegevuse optimeerimine ja keskendumine põhitegevuse arendamisele.
    https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=564362&messageId=696799

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon