Börsipäev 27. august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 27. august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Suvine meeleolu valitses eile USA börsidel täies hoos, kui aktsiate kauplemismahud kujunesid selle aasta üheks madalaimaks. Sentiment oli suurema osa sessioonist positiivne pärast oodatust nõrgemaid USA kestvuskaupade tellimusi, kuna QE vähendamine septembris seati kahtluse alla.

    Aga madala likviidsuse juures on alati ohuks see, kui meediast jooksevad läbi veidigi ärevamad sõnumid, mis võivad turgusid üsna kiiresti ühes või teises suunas liigutada. Viimasel tunnil tõi müügisurvet John Kerry pöördumine, kelle kohaselt on Barack Obama võtmas Süüria valitsust vastutusele keemiarelvade rünnakus oma rahva vastu ning lähiajal peaks ta langetama ka informeeritud otsuse, milline saab olema Ühendriikide sõjaväeline reaktsioon sellisele käitumisele. S&P 500 indeks sulgus -0,4% madalamal.

    Makrouudistest oli tähelepanu USAl, kust saabunud statistika juulikuu kestvuskaupade tellimuste kohta kujunes prognoositust nõrgemaks. Volatiilsemat lennu- ja kaitsetööstust arvesse võtmata kahanesid tellimused eelmise kuu baasil -3,3% vs oodatud +0,5%. Aasta baasil oli see näitaja siiski 9,1% võrra kõrgem (juunis 6,8%), kuid tellimuste realiseerimine on juba mõnda aega näidanud oluliselt madalamat kasvu (juulis YoY 1,6%), mis on kasvatanud täitmata tellimuste mahtu. Seega tellimusteraamatud peaksid edaspidi tarneid soosima, kui just ebakindlust ei sunni neid tühistama.

    Lisaks raporteeriti Dallas Fedi töötleva tööstuse indeks, mis kerkis 0,6 punkti võrra 5,0 punktile, osutudes nõnda paremaks oodatud 4,0 punktist.

    Aasia indeksid on öösel samuti allapoole liikunud… Jaapan -0,6%, Hongkong -1,0%. Hiina Shanghai indeksi langust pehmendas majandust veidi positiivsemas valguses näidanud tööstusettevõtete kasum, mis kerkis juulis mulluse baasil 12%, märkides kiirenemist juuni 6,3% tasemelt.

    Liikudes tänase kalendri juurde, siis Süüria võib ühe teemana turgusid domineerida. Makro poolel saab Euroopas huvitavam info olema Saksamaa IFO indeksid ja USAs tarbijate augustikuu kindlustunne.

    11.00 Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeksid (august)
    16.00 USA S&P/Case-Shilleri majade hinnaindeks (juuni)
    17.00 USA Richmond Fedi töötleva tööstuse küsitlus (august)
    17.00 USA tarbijate kindlustunde indeks (august)
    19.00 Prantsusmaa töötute arv (juuli)

    USA indeksite futuurid liiguvad hetkel -0,2% madalamal, Euroopa on avanemas -0,4% punases.
  • Ei tea, miks see Süüria teema turgudel jala värisema paneb - sõjad on ju alati majandusele ergutavalt mõjunud?
  • FT avaldas täna esimese artikli kolmeosalisest seeriast, kus on võetud Hiina krediidi lembesus luubi alla. Link
  • Bloomberg on pannud ühele graafikule paar olulist infokildu USA kinnisvarasektori kohta, kust on näha, et 30a kodulaenu intressi kerkimine kahe aasta kõrgeimale tasemele vähendas drastiliselt laenutaotlusi ja see omakorda uute majade müüki. Kinnisvaralaenu nõudluse edasise aeglustumise võimalikkust ilmestas eelmisel nädalal ka see uudis, kuidas Wells Fargo kui suurim tegija antud sektoris, plaanib hüpoteeklaenude üksuses kaotada 2300 töökohta, kuna kõrgemad intressid vähendavad refinantseerimise aktiivsust.
  • USA majandus on näidanud küll positiivset kasvu, kuid kahtlemata nõrgemat võrreldes sellega, mida paljud lootsid majandussurutisest taastudes näha. Töökohtasid luuakse, kuid suur osa sellest on osalise tööajaga ning lisaks näitab nominaalne tunnipalk marginaalselt kasvu ja see ei anna tarbijatele piisavalt ostujõudu. WSJ kirjutas sel teemal hiljuti ühe loo, kust toob välja graafiku ameeriklaste palgakasvu kohta. Siit on näha, kuidas väljaspool avalikku sektorit ja juhtivaid ametikohti arvestamata on oli reaalne tunnipalk juulis -0,9% võrra madalam võrreldes sellega, mis see oli 2009.a suvel.
  • Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeksid paranesid nii jooksva olukorra hindamisel kui ka järgneva kuue kuu perspektiivis. Hetkeindeks tuli augustis 112,0 vs prognoositud 111,0 (juulis 110,1) ja ettevaatav indeks 103,3 vs prognoositud 103,1 (juulis 102,4 punkti).
  • Hispaania statistikaamet revideeris 2011.a ja 2012.a SKP muutusi allapoole

    SPAIN'S INE REVISES 2011 GDP GROWTH TO 0.1% FROM 0.4%
    SPAIN'S INE REVISES 2012 GDP CONTRACTION TO 1.6% FROM 1.4%
  • Tiffanyl oodatust parem teise kvartali aktsiakasum, kuid nõrgem müügitulu, kergitab jooksva majandusaasta aktsiakasumi ootust

    Tiffany & Co prelim $0.83 vs $0.74 Capital IQ Consensus Estimate; revs $926 mln vs $941.73 mln Capital IQ Consensus Estimate
    Tiffany & Co raises EPS to FY14 $3.50-3.60 vs $3.54 Capital IQ Consensus Estimate
  • June Case-Shiller 20-city Index +12.1% vs +12.0% Briefing.com consensus; Prior +12.2%

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon