Börsipäev 5. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 5. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Nii Euroopa kui ka USA aktsiaturgudel jätkus neljandat päeva järjest kasumivõtt. Kui Euroopas veedeti päev enamus ajast miinuses, siis USAs toimuv sarnanes rohkem Ameerika mägedega. Päeva alustati miinusest, seejärel jõudsid aktsiaturud plussi, kukkusid uutele põhjadele ja lõpuks suudeti jällegi pea nullis lõpetada. Kokkuvõttes langes Europe Stoxx 600 indeks -0.6% ning S&P 500 kaotas -0.1% väärtusest.

    Euroopast tuli eile peamiselt negatiivsema alatooniga uudiseid, kui euroala PMI langes 51,7 punktini Prantsusmaa ja Itaalia majandusaktiivsuse vähenemise tõttu ning regiooni revideeritud SKP ei toonud muutust esialgsetesse nõrgavõitu numbritesse. USAs aga on praegusel ajal reageerimine uudistele peamiselt vastupidine – halb on hea ja hea on halb. Enne avanemist raporteeritud tugevad ADP tööjõuturu numbrid andsid alust oodata ka head tööjõu raportit reedel, mis omakorda ähvardab tuua Fedi võlakirjade ostuprogrammi kärpimise lähitulevikku. Võlakirjade hinnad reageerisid langusega ning 10-aastase paberi tootlus tõusis 2,77% pealt 2,84% peale. ISM teenuste indeks ning septembrikuu uute majade müük jäid ootustele alla, mis aitas kärpimise hirmu leevendada ja turud suutsid taastuda. Samuti levisid kuulujutud, et demokraadid ja vabariiklased on eelarve osas kokkuleppele jõudnud. Kuid samamoodi nagu viimased kuulujutud vaikselt hajuma hakkasid, langes ka S&P 500, taastudes siiski lõpuks avanemistaseme lähedusse. Eile avaldatud Fedi piirkondade raport näitas enamikes regioonides tagasihoidlikku või mõõdukat majandusaktiivsuse kasvu.

    Tänasel päeval on varuks kahe keskpanga kohtumised – Inglismaa ja Euroopa. Kummaltki rahapoliitika muutmist hetkel ei oodata, kuid ilmselt on Draghil pressikonverentsil oodata küsimusi selle kohta, kuidas elavdada regiooni madalat inflatsiooni. Enne homset tööjõuturu raportit tuleb veel killuke informatsiooni USA tööturu kohta esmaste töötu abiraha taotlejate näol. Lisaks avaldatakse USA kolmanda kvartali majanduskasvu revideeritud näit ning tehaste tellimused.

    14.00 Inglismaa keskpanga intressiotsus
    14.45 Euroopa keskpanga intressiotsus
    15.30 Draghi pressikonverents
    15.30 USA esmaste töötu abiraha taotlejate arv
    15.30 USA Q3 SKP kasv – teine hinnang
    17.00 USA tehaste tellimused (oktoober)

    USA indeksite futuurid on kauplemas 0,1% madalamal ning Euroopa futuurid 0,2% miinuses.
  • Raskustes vaevleva jaemüüja J.C. Penney aktsia müüdi -4,5% madalamale vaatamata sellele, et ettevõtte võrreldavate poodide müügi kasv kiirenes novembris 10,1% peale eelmise kuu 0,9% pealt. Analüütikud ootasid 9% müügi kasvu. JPMorgan teatas, et novembris täitusid nende prognoositud kolm katalüsaatorit (oktoobri ja novembri võrreldavate poodide müük ning kolmanda kvartali EPSi avaldamine), mis peegeldavad küll pööret paremuse poole, kuid JC Penney’l tuleb jätkuvalt tegeleda ettevõtte ümberpööramisega tugeva konkurentsi tingimustes.
  • Rõivaste jaemüüja Guess? (-1,6%) kolmanda kvartali kasum vähenes 7% ehk 34 mln dollarini (0,40 dollarit aktsia kohta) aastataguse 36,6 mln dollari pealt (0,43 dollarit aktsia kohta). Kasumit survestas nii Põhja-Ameerika jaemüügi käibe 3,1% kui ka võrreldavate poodide müügi 5% vähenemine. Ettevõtte käive langes kvartalis 2,4% ehk 613,5 mln dollarini. Kuid Guess tõstis majandusaasta aktsiapõhise kasumiprognoosi alumist äärt 0,04 dollari võrra ehk 1,82-1,92 dollari peale aktsia kohta, samal ajal langetades käibeprognoosi 2,55-2,57 mld dollarini varasema 2,56-2,59 mld pealt. Neljanda kvartali kasumiks prognoosib ettevõte 0,74-0,84 dollarit aktsia kohta ning käibeks 750-770 mln dollarit. Analüütikud ootavad kasumiks 0,83 dollarit aktsia kohta 778 mln dollari suuruse käibe juures.
  • Maailma suurim meelelahutusettevõte Walt Disney (+0,1%) teatas, et tõstab majandusaasta dividendi 15% ehk 0,86 dollarini aktsia kohta. Disney dividendimäär on 1,2%. Dividend makstakse välja 16. jaanuaril.
  • Analüütikute reitingumuudatused Euroopas:

    Drax Raised To Overweight Vs Neutral At Jpmorgan
    Vedanta Resources Raised To Sector Perform At Rbc
    TalkTalk Cut To Hold From Buy At Jefferies
    ASOS Rated New Outperform At Bernstein, PT 7,800p
    EDF Removed From Ubs’s Most Preferred List
    Saint-Gobain Cut To Neutral Vs Buy At Bofaml
    Deutsche Wohnen Cut To Underweight Vs Neutral At Hsbc
    SMA Solar Cut To Underweight Vs Neutral At Hsbc
    LEG Immobilien Rated New Neutral At Hsbc
    Deutsche Annington Rated New Neutral At Hsbc
    TAG Immobilien Rated New Overweight At Hsbc
    CAT Oil Cut To Neutral Vs Buy At Bofaml
    Volvo Cut To Hold Vs Buy At Kepler
    Elisa Cut To Underperform Vs Neutral At Bofaml
    Elekta Raised To Strong Buy Vs Buy At Swedbank
  • Kui USA novembrikuu autode müügist võib järeldada, et käesoleval aastal on sealsel turul luksusbrändide seas liider Mercedes-Benz, siis täna avalikustab Daimler, et Mercedesel läheb hästi terves maailmas. Novembris müüdi ettevõtte luksusbrändis 133 441 autot, mis on uus novembrikuu rekord. Edu taga oli uue E-klassi tugev müük Hiinas ja Põhja-Ameerikas. Käesoleval aastal on müüdud 1,32 miljonit Mercedest ,mida on 10,7% rohkem kui eelmisel aastal ning ühtlasi on saavutatud juba eelmise aasta müügitase.
  • Airbus teatas, et on käesoleval aastal klientidele toimetanud 562 lennukit ehk 9% rohkem kui eelmisel aastal samal perioodil. Novembris sai ettevõte 108 uut tellimust. Täna on ka Deutsche Bank Airbusi emaettevõtte EADSi lisanud oma 2014. aasta „Top pick“ nimekirja kommertslennunduse valdkonnas. Eelkõige tuuakse välja tugevat tellimusraamatut (5400 lennukit), mistõttu peaks Airbusil järgneval 8 aastal käed-jalad tööd täis olema. Tõsi, siiski mainitakse, et A350 lansseerimiskulud survestavad küll lähiajal marginaale ning seoses ettenägematute kulutustega A350 osas, rakendatakse EADSi valuatsioonile 1 mld euro suurust diskontot. Esimene A350 peaks kliendini jõudma järgmise aasta teises pooles ning DB hinnangul pole põhjust kahelda, et kui kõik graafiku järgselt sujub, siis on ka EADSi aktsia hind järgmise aasta lõpuks palju kõrgemal kui täna. EADSi hinnasiht tõsteti 55 euro pealt 61 euroni.
  • Inglismaa keskpank jätab intressimäära ja võlakirjade ostuprogrammi mahu muutmata vastavalt 0,5% ja £375 miljardi peale.
  • Euroopa Keskpank jätab intressimäärad samuti muutmata. Tähelepanu nihkub nüüd Draghi pressikonverentsile, mis algab kell 15:30 ja on otsepildis nähtav EKP kodulehe vahendusel.

    European Central Bank leaves interest rate unchanged at 0.25%, as expected; Leaves Deposit rate at 0.00%
  • USA esmaste töötu abiraha taotluste arv oodatust väiksem, nelja nädala libisev keskmine langes 10 750 võrra ehk 322 250 peale. USA kolmanda kvartali SKP teine hinnang näitas, et majandus kasvas 3,6%, mis ületas 3% suurust ootust.

    Initial Claims 298K vs 330K Briefing.com consensus; Prior revised to 321K from 316K
    Continuing Claims 2.744 mln vs 2.850 mln Briefing.com consensus; Prior revised to 2.765 mln from 2.776 mln
    Q3 GDP- Second estimate +3.6% vs +3.0% Briefing.com consensus; Prelim +2.8% Q3 GDP Deflator- Second Estimate +2.0% vs +1.9% Briefing.com consensus; Prelim +1.9%


  • USA majanduskasvu puhul on tegu kiireima kasvuga viimase pooleteise aasta jooksul, kuid peamiselt tulenes see kiireimast varude kasvust alates 1998. aastast. Varude kasv korrigeeriti esialgse hinnangu $86 miljardi pealt $116,5 miljardini. Ettevõtete investeeringute muutus revideeriti -3,7% pealt 0% peale. Eksporikasv oli varasema 4,5% asemel 3,7% ning import 1,9% asemel 2,7%. Tarbijakulutuste kasvu komponent kärbiti 1,5% pealt 1,4% peale.
  • Euroopa Keskpank toob inflatsiooniootusi allapoole ning nagu Draghi ka mainib, siis inflatsioon jääb veel pikema aja vältel alla keskpanga 2% eesmärgile.

    ECB SEES 2013 INFLATION AT 1.4% VS. 1.5% PRIOR
    ECB SEES 2014 INFLATION AT 1.1% VS. 1.3% PRIOR
    ECB SEES 2015 INFLATION AT 1.3%
  • Paistab, et Draghi vist väga ekspordi pärast ei muretse. Hetkel on euri ja swapiturud üles rääkinud. Tubli poiss, nii me inflatsiooni ja majanduskasvu ohjamegi.

    Kuid vbla panustab ta USA võlakirjade ostuprogrammi lõppemisele ja sellele, et USD enivei tugevneb pikemas perspektiivis.
  • USA tehaste tellimused langesid oktoobris 0,9% vs oodatud 1% langus.

    October Factory Orders -0.9% vs -1.0% Briefing.com consensus; Prior +1.7%
  • Keemiafirma AZ Electronic Materialsi aktsia tõusis Londoni börsil +50,25% võrra £395,00 peale, kuna Saksa Merck +4,90% ostab ettevõtte hinnaga $2,6 miljardit ehk £403,5 aktsia kohta. Mercki sõnul saab ühinemisest tekkiva sünergia väärtus olema 2016. aastaks vähemalt €25 miljonit, kuid ühinemisega seotud kulud lähevad perioodil 2014-2016 maksma ca €50 miljonit.
  • Taani finantsettevõte Sydbank müüdi -4,47% madalamale, kuna ettevõte teatas, et neljandas kvartalis on oodata 850 miljoni Taani krooni väärtuses mahakirjutamisi (impairment charge). Täisaasta mahakirjutamiste maht ulatub niisiis 1,83 miljardi kroonini, mis ületas analüütikute ootusi.
  • BBRY saab täna korralikult peksa, põhjuseid ei näe peale selle, et Bieberi pakkumisest turundada loobuti...

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon