Börsipäev 13. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 13. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ehkki kolmapäevase languse järel võis eile näha, et turuosalised olid julgemad kasutama nõrkushetki pikkade positsioonide võtmisel, siis kokkuvõttes kujunes sessioon USA turgudel võrdlemisi närviliseks ning viimane tund oli ikkagi müüjate päralt, kes viisid S&P 500 lõpuks -0.4% madalamale. Euroopas lõpetas Stoxx 600 indeks protsendi jagu punases, olles detsembri algusest kukkunud nüüdseks juba -4,6% ja olles sellega lühiajaliselt ülemüüdud.

    Lisaks sellele, et Euroopas oli eile teatud määral ka Wall Street eeskujuks, siis osa nõrkusest võis põhjendada ka eurotsooni oktoobri tööstustoodangu MoM langus teist kuud järjest. Eelnevalt avaldatud riikidepõhine statistika andis juba hoiatavaid signaale, kuid tegelik pilt kujunes isegi nutusemaks kui paljud olid oodanud. Oktoobri tööstustoodang kasvas aasta baasil vaid 0,2% (prognoositi 1,1%) ning lisaks revideeriti allapoole ka septembri näit (YoY 0,2% vs 1,1% enne), mis näitab, et antud sektor pole igatahes taastumist eurotsooni vedamas.

    Ühendriikide majandusuudistes toodi välja, et sealsed tarbijad on viimastel kuudel olnud arvatust tugevamad, kui novembri jaemüük kasvas oktoobriga võrreldes 0,7% (prognoositi 0,6%), samal ajal kui oktoobri näitaja revideeriti 0,4% pealt 0,6% peale. See peaks keskpanga jaoks andma täiendavat kindlustunnet QE vähendamise kaalumisel.

    Möödunud nädala töötu abiraha taotlused hüppasid ebatavaliselt palju (68K) 368 tuhande peale, kuid pühade aeg kipub antud statistikat üpris palju moonutama ning väidetavalt ei ole aegrea hooajalisust liikuvate pühade tõttu kõige lihtsam korrigeerida. Sestap väga palju tähelepanu töötu abiraha taotlustele hetkel ei omistata.

    Pärast turgude sulgumist sai selgeks, et viimastel nädalatel vaikselt kokku pandud ja eile avalikkuse ette toodud USA eelarveettepanek sai esindajatekojas 332 poolt ja 94 vastuhäältega heakskiidu ning suundub järgmisel nädalal senatisse. Kui viimane sellele samuti rohelise tule annab ja president lõplikult allkirjastab, siis eelnevate poliitiliste jagelemiste taustal peab tunnistama, on protsess üllatavalt valutult ja kiiresti kulgenud, mis on igati tervitatav.

    Tänane makrouudiste kalender midagi põnevat investoritele ei paku.
    10.00 Hispaania lõplik inflatsioon (november)
    11.30 Itaalia valitsuse võlakoorem (oktoober)

    USA indeksite futuurid kauplevad hetkel 0,3% kõrgemal.
  • Mõned soovituste muudatused Euroopas:

    Anglo American Cut to Hold Vs Buy at Deutsche Bank; PT 1780 to 1500 (Close 1275)
    Fortum Cut to Sell From Hold at Nordea
    Novatek Rated New Neutral at Credit Suisse; PT $141/GDR (Close 135,7)
    Gazprom Rated New Underperform at Credit Suisse; PT Rub116 (Close 134,12)
    Metro AG Raised to Neutral Vs Sell at Citi
    Drax Cut to Neutral Vs Buy at at Citi
    TeliaSonera Cut to Underweight Vs Equalweight at Barclays
    Randstad Rated New Equalweight at Morgan Stanley; PT Eu46 (Close 43,4)
    Adecco Rated New Equalweight at Morgan Stanley; PT Chf69 (Close 65,2)
    AZ Electronic Materials Cut to Neutral Vs Buy at UBS; PT 335 to 403,5 (Close 390,0)
    Pagegroup Rated New Overweight at Morgan Stanley; PT 550p (Close 455,1)
    Hays Rated New Overweight at Morgan Stanley; PT 150p (Close 116,4)
    European Telecoms Raised to Neutral From Negative at Barclays
    EDP Renovaveis Cut to Neutral Vs Buy at UBS
    EDP Renovaveis Raised to Buy Vs Neutral at Goldman; PT 4,2 to 4,8 (Close 3,8)
    Statoil Cut to Neutral Vs Buy at UBS
    BP Cut to Neutral Vs Buy at UBS
    Peugeot Cut From Conviction Buy at Goldman, Still Buy
    Sandvik Raised to Buy Vs Hold at Deutsche Bank; PT 85 to 100 (Close 85,0)
    RWE Cut to Neutral Vs Buy at Goldman; PT 30,0 to 31,0 (Close 26,5)
    Ipsen Cut to Neutral Vs Buy at Goldman; PT stays at 37,0 (Close 33,5)
    Iberdrola Cut to Sell Vs Neutral at Goldman; PT 4,35 to 4,65 (Close 4,43)
    Enel Spa Cut to Sell Vs Neutral at Goldman; PT 2,95 to 3,3 (Close 3,04)
    Delta Lloyd Cut Neutral Vs Buy at Goldman; PT stays at 19.0 (Close 17,67)
    Storebrand Cut to Equalweight Vs Overweight at Morgan Stanley; PT 35 to 37,4 (Close 35,96)
  • Morgan Stanley langetas Oracle’i (-2,8%) aktsia soovituse „equal weight“ peale, kuna nende hinnangul on ettevõtte aktsia hetkel õiglaselt hinnatud ning edasine tõusupotentsiaal katalüsaatorite nappuse tõttu piiratud. RBC Capital Markets langetas samal ajal Oracle’i aktsia soovituse „hoia“ peale varasema „osta“ pealt. aktsia 12-kuu hinnasiht on 35 dollarit.
  • USA sõidukitootja General Motors (-0,3%) müüb oma 7% osaluse Prantsusmaa autotootjas Peugeot. GM ostis osaluse eelmisel aastal umbes 400 mln dollari eest ning hetkel kauplevad Peugeot’ aktsiad umbes 30% soetushinnast madalamal.
  • Cisco Systemsi (-1,8%) finantsjuht langetas ettevõtte järgmise kolme aasta käibe kasvu prognoosi 3-6% peale aastas varasema 5-7% pealt.
  • Erko Rebane
    Kunagine suur karu David Rosenberg Financial Postis: U.S. economy in 2014 has more upside than many think


    Nojah, aga uute standardite järgi ongi see ju väga karune ennustus...
  • Kaubavavedude maht USA raudteedel on viimastel nädalatel olnud pühade tõttu muutlik aga 12 nädala keskmine viitab endiselt positiivsele majanduslikule väljavaatele, olles eelmisel nädalal aastatagusega võrreldes 6,7% üleval.
  • Itaalia valitsuse võlakoorem kasvas oktoobris 16,7 miljardi euro võrra 2,0853 triljoni euroni


    Tuleval aastal tuleb Itaalia valitsusel tagasi maksta 57,8 miljardi euro ulatuses intresse ja 331,7 miljardi euro ulatuses teha põhiosa makseid, vähemalt 2012.a tippudest alla tulnud võlakirja yieldid muudavad valitsuse jaoks elu finantseerimisel lihtsamaks.
  • See Itaalia prognoos teeb isegi Münchauseni kadedaks: Samas tempos jätkates on võlg 20 aasta pärast 5-6 triljonit, samas intressikulu on aastaks 2033 kahanenud kärbsemustaks.
  • Baltci Dry Index on tagasi kolme aasta tippudel. Ma ei kujuta ette, kui palju antud indeks täna reaalselt globaalset kaubavahetuse aktiivsust ja toorainete nõudlust laevade ülepakkumise tõttu peegeldab, aga tundub et ka shipping firmade jaoks on põhi ära katsutud ja ees vähe paremad päevad, kui globaalse majanduse tervis kosub. Kunagistest tippudest on indeks muidugi väga kaugel.
  • Kristiina Kirtsi
    USA sõidukitootja General Motors (-0,3%) müüb oma 7% osaluse Prantsusmaa autotootjas Peugeot. GM ostis osaluse eelmisel aastal umbes 400 mln dollari eest ning hetkel kauplevad Peugeot’ aktsiad umbes 30% soetushinnast madalamal.


    Eile €1,1 miljardi suuruse varade mahakirjutamise teatavaks teinud ja seejärel 7,6% suuruse kukkumise läbi teinud Peugeot aktsia müüdi uudise peale avamistasemest -12,09% võrra madalamale €9,34 peale.
  • Briti suurima kahjukindlustusfirma RSA Insurance aktsia langes -7,22% võrra £92,5 peale, mis on ligi kaheksa aasta madalaim hinnatase. Ettevõte teatas, et Iiri äriüksusesse süstitakse veel £135 miljonit lisakapitali, et sealse üksuse maksevõime kordaja alla 200% ei vajuks. Lisaks teatas ettevõtte tegevjuht Simon Lee tagasiastumisest.
  • Kiibitootja ARM Holdings kallines +2,98% võrra 1001p peale aktsia kohta. Ettevõte võttis üle Suurbritannia päritolu tarkvarafirma Geomerics, kuid täpsemaid andmeid tehingu kohta ei avalikustatud. Lisaks kirjutas Bloomberg täna sellest, et Google võib edaspidi oma serveriprotsessorid ise toota, kasutades ARM Holdingsi poolt väljatöötatud tehnoloogiat, ohustades sedasi Intelit.
  • Lenzer
    See tuhat on ikka penni ju?


    tänud, parandatud

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon