Balti börsid 29. august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Balti börsid 29. august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Eile jäid pullide ja karude võitluses peale karud – OMX Tallinn (-0.79%), OMX Riia (-1.73%) ja OMX Vilnius (+0.00%). Kauplemisaktiivsuse poolest oli tegemist ühe viimaste nädalate aktiivseima börsipäevaga – kokku sooritati Balti põhinimekirjas olevate aktsiatega 342 tehingut koguväärtuses 2,0 miljonit eurot, millest ligikaudu 1,6 miljonit eurot tehti Vilniuse börsil ja 362 tuhat eurot Tallinna börsil.

    Enim kaubeldud aktsiaks oli eile Linas Agro (+0.74%), millega sooritati 24 tehingut kogumahus 1,47 miljonit eurot (millest ligikaudu 1,45 miljonit eurot moodustas 1 plokktehing, hinnaga EUR 0.71). Linas Agrole järgnesid Olympic EG (+0.52%) ja Tallink Grupp (-1.50%) vastavalt 171 ja 77 tuhande euroga.

    Suurimateks tõusjateks olid eile SAF Tehnika (+1.34%, käive EUR 1,8k), Vilkyškiu Pienine (+1.08%, käive EUR 4,1k) ja Arco Vara (+0.98%, käive EUR 2,7k). Enim langesid Grindeks (-4.48%, käive EUR 11,4k), LSC Group (-3.74%, käive EUR 1,7k) ja Baltika (-2.34%, käive EUR 9,5k).

    Nädala olulisemad sündmused:
    • Täna lõpeb Arco Vara uute aktsiate märkimine;
    • Täna on oodata Grindeksi, LSC Group, Olainfarmi ja City Service II kvartali tulemusi.
  • Eesti ehitusettevõtted ehitasid 2014. aasta II kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes Eestis ja välisriikides kokku 4% vähem, teatab Statistikaamet. Ehitusmahud vähenesid kolmandat kvartalit järjest.

    Teises kvartalis ehitati omal jõul 539 miljoni euro eest, sellest hooneid 337 miljoni ja rajatisi 202 miljoni euro eest. 2013. aasta II kvartaliga võrreldes suurenes hoonete ehitamine 2% ning rajatiste ehitamine vähenes 13%.

    Mullu kohalikul ehitusturul elavnema hakanud hoonete uusehitus jätkas tõusutrendil ka käesoleva aasta esimesel poolel. Hoonete remondi- ja rekonstrueerimistööde maht jäi eelmise aasta tasemele. Ligi kolm aastat ehitusturgu vaid positiivselt panustanud rajatiste ehitamine vähenes aga kolmandat kvartalit järjest, viies sellega langusesse ka kogu ehitusturu. (Link)
  • Meie ootused Grindeksi, LSC Groupi, Olainfarmi ja City Service II kvartali tulemustele on järgmised:

  • EKI tarbijabaromeetri andmetel elanike kindlustunne augustis langes

    Tarbijate kindlustunde indikaator augustis on –4. See on 3 punkti halvem kui eelmisel kuul, kuid püsib parem pikaajalisest keskmisest (–10). Kuuga halvenesid eelkõige inimeste ootused riigi majandusarengu väljavaadete osas. Elanike säästuprognoos ja hinnang tööturu võimalustele oluliselt ei muutunud.
  • Keskmine brutokuupalk oli 2014. aasta II kvartalis 1023 eurot ja palk tõusis eelmise aasta II kvartaliga võrreldes 4,8%, teatab Statistikaamet. (Link)

    Võrreldes eelmise aasta sama ajaga oli brutokuupalga tõus II kvartalis aeglasem kui I kvartalis. Ilma ebaregulaarsete preemiate ja lisatasudeta tõusis keskmine brutokuupalk II kvartalis 5,0%. Ebaregulaarsed preemiad ja lisatasud langesid 2013. aasta II kvartaliga võrreldes palgatöötaja kohta 1,8% ning vähendasid keskmist brutokuupalga tõusu 0,2 protsendipunkti.

    Palgatöötaja keskmine brutopalk ja tööjõukulu kuus, II kvartal 2014


Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon