Börsipäev 14. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 14. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Aktsiaturud leidsid eile Euroopas toetust tänu Euroopa Keskpanga nõukogu liikmete kommetaaridele, mis viitasid kasvanud tõenäosusele, et järgmise nädala istungil võidakse avalikustada järjekordne plaan vedada eurotsoon välja disinflatsioonilisest keskkonnast. Stoxx 600 sulgus 1,4% kõrgemal.

    Ka USA aktsiaturud kauplesid sessiooni alguses üle protsendi plussis, kuid optimism vaibus kiiresti ning järgmine hetk võitles S&P 500 indeks juba ühe protsendise kaotusega, mida päeva lõpuks õnnestus siiski -0,3%ni vähendada. Otseselt on raske öelda, mis nõnda vägivaldse meelemuutuse põhjustas. Alcoa oli eelneval päeval avanud neljanda kvartali tulemuste hooaja arvatust paremate numbritega, kuid mis võis turuosaliste tähelepanu pälvida, oli ühe majade ehitaja, KB Home’i, kasumihoiatus ja kommentaar oodatust pehmema nõudluse kohta.

    Teatavat rolli võis mängida ka nafta, mis ühel hetkel oli üle 3% miinuses, kuid taastus USA sessiooni lõpuks (WTI sulgus 45,89 dollaril, Brent 46,59 dollaril). USA valitsus avaldas värske energiaturu ülevate, milles prognoosib vaatamata naftahinna langusele ja ettevõtete kapitalikulutuste kärbetele USA naftatoodangu kasvu 2014.a 8,67 miljonilt barrelilt päevas 9,3 miljoni barrelini päevas 2015.a ning 9,5 miljoni barrelini päevas 2016.a.

    Säärane aktsiaturgude närvilisus ei tähenda üldiselt head ning kui tänane USA detsembrikuu jaemüügi statistika peaks ka pettumuse valmistama, võib tekkida hirm, et eelnev oli alles hoiatuslask.

    Makronäitajatest avaldati Ühendriikides väikeettevõtete kindlustunde indeks, mis paranes detsembris 2,3 punkti 100,4 punkti peale, jõudes sellega kõrgeimale tasemele alates 2006.a. Küsitluse kohaselt ütles 17% vastanutest, et kavatsevad tulevikus töötajate palkasid tõsta, mis on seitsme aasta kõrgeim tase ning viitab tööturu normaliseerumisele. Ainuke probleem on selles, et vaatamata antud indeksi tõusule, pole see siiani olnud kooskõlas tegeliku tunnipalga muutusega, mille kasv aeglustus detsembris mitme aasta madalaimale tasemele 1,7% peale.

    USA väikettevõtete kompensatsiooni indeks (valge) ja USA keskmise tunnipalga nominaalne aastane kasv (%, oranž)


    Öösel on Maailmapank kärpinud globaalse SKP tänavust kasvuootust 3,4% pealt 3,0% peale ja 2016.a oma 3,5% pealt 3,3%ni. Võrreldes 2014.a 2,6%ga märgiks see siiski kasvutempo kiirenemist, kuid panga sõnul veab maailmamajandust hetkel vaid üks mootor, milleks on USA ja sellest pole piisavalt, et muutuda ootustes väga optimistlikuks.

    Liikudes tänase börsipäeva juurde, siis olulisemateks uudisteks saavad olema eurotsooni novembri tööstustoodang ja USA detsembrikuu jaemüük. Enne USA turu avanemist avaldavad oma majandustulemused JPMorgan ja Wells Fargo.

    09.45 Prantsusmaa inflatsioon (detsember)
    12.00 Eurotsooni tööstustoodang (november)
    15.00 FEDi Plosser kõneleb majanduse teemal
    15.30 USA jaemüük (detsember)
    21.00 USA Föderaalreservi Beige Book

  • Soomes aeglustus inflatsioon detsembris 0,5pp võrra 0,5%ni, rohkm kui oodatud 0,7%
  • Täna kell 10.30 annab Europe Court of Justice oma vastuse Saksa riigikohtu küsimusele, kas Euroopa Keskpanga OMT programm on põhiseadusega kooskõlas. Selle põhjal langetab otsuse Saksa riigikohus, mis võib võtta veel mitu kuud aega aga kui ECJ peaks arvama, et OMT-ga ületatakse piire, siis võib turg selle põhjal välja lugeda, et ka QE võimalused saavad olema piiratud.
  • DRAGHI SAYS ECB IS READY TO BUY GOVERNMENT BONDS: DIE ZEIT
    DRAGHI: GERMANS SHOULD UNDERSTAND ECB HAS PAN-EUROPEAN MANDATE
  • Prantsusmaa inflatsioon aeglustus detsembris 0,2pp võrra 0,1%ni, mis osutus oodatud 0,0%st veidi kõrgemaks.
  • Briti suurima luksuskaupade tootja, Burberry, (+0,2% @ 1668 penni) võrreldavate poodide müük kasvas detsembris lõppenud kolmandas kvartalis 8%, ületades konsensuse 7% ootust. Müügi kasvu toetas kahekohalistes protsentides kasv Ameerikas, Euroopas, Lähis-Idas, Indias ning Aafrikas. Ettevõtte jaemüük kasvas detsembris lõppenud kvartalis 15% Y/Y ehk £604 mln peale, ületades konsensuse £579 mln suurust ootust. Lisaks hoiatas luksuskaupade müüja, et majandusaasta marginaale võib negatiivselt mõjutada 2014. aasta lõpus aset leidnud müügi nõrkus Hongkongis.

  • Kohus andis Euroopa Keskpanga tegevusele rohelise tule aga teatud tingimused peavad olema täidetud

    ECB’S OMT BOND BUYING PLAN MAY BE LEGAL, EU COURT AIDE SAYS
    OMT IS `IN PRINCIPLE' IN LINE WITH EU TREATY: EU COURT ADVISER
    EU COURT ADVISER SAYS OMT PROGRAMME IN LINE WITH EU LAW SO LONG AS CERTAIN CONDITIONS MET
    EU COURT ADVISER SAYS OMT LEGITIMATE SO LONG AS THERE IS NO DIRECT INVOLVEMENT IN FINANCIAL ASSISTANCE PROGRAMME THAT APPLIES TO STATE IN QUESTION
  • Itaalia valitsuse võlakoormale lisandus novembris 2,6 miljardit eurot, mis tõstis kogusumma 2,16 triljoni euroni.
  • Eurotsooni tööstustoodang kasvas novembris 0,2% võrreldes oktoobriga, ületades sellega analüütikute 0,0% ootust (oktoobri muutus revideeriti 0,1% pealt 0,3% peale). Mullusega võrreldes kahanes toodang -0,4% (oodati -0,7%)

    Eurotsooni tööstustoodangu MoM muutus (%) ja analüütikute ootus
  • JPMorgani headline numbrid jäävad ootustele alla

    JPMorgan Chase prelim $1.19 vs $1.31 Capital IQ Consensus Estimate; revs $22.51 bln vs $23.22 bln Capital IQ Consensus Estimate
  • Wells Fargo prelim $1.02 vs $1.02 Capital IQ Consensus Estimate; revs $21.4 bln vs $21.29 bln Capital IQ Consensus Estimate
  • Näib, et kütuse arvelt säästetud summad jäävad pangakontole

    USA detsembri jaemüük langes MoM -0,9% vs oodatud -0,1% (november revideeriti allapoole 0,7% pealt 0,4% peale)
    Ilma autode ja kütuseta langes müük -0,3% vs oodatud +0,5% (novembris 0,6%)

    Eeldatavalt tulevad varsti analüüsimajade Q4 SKP allapoole korrigeerimised
  • Goldman cuts its Q4 GDP forecast to 2.8% from 3.1% on disappointing retail sales
  • Ei tasu unustada, et QE4 võimalus on alati olemas

    PLOSSER SAYS FED CAN USE BALANCE SHEET TO REACH INFLATION GOAL
  • BBRY lendas taevasse aga põhjust selle taga hetkel raske näha.
  • Reuters raporteeris, et Samsung ja BBRY arutasid eelmine nädal ülevõtmist. Hinnakäärid 13,35-15,49$ per aktsia.
  • Ja siis ütleb Canada no f...cking way me koeralastele müüme oma kalli kahjumliku juveeli.

    EDIT: Canada ütleb ilmselt viisakamalt.
  • BlackBerry lükkab kuulujutud ümber

    BlackBerry announces it has not engaged in discussions with Samsung (SSNLF) with respect to any possible offer to purchase BlackBerry
  • BBRY on ehe "poiss, kes hüüdis hunt" juhtum: lõpuks kui päris kosilane tuleb, siis ei usu enam keegi.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon