Küsimus indeksaktsiate ja fondide kohta - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Küsimus indeksaktsiate ja fondide kohta

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Hei!

    Hakkasin ~ca kuu aega tagasi huvituma investeerimisest ja kõigest sellega kaasnevast, olen selle ajaga natukene lugenud ja uurinud kuid reaalseid tehinguid veel siiski ei ole teinud.

    Mingi hetk tekkis üks küsimus, millele selget vastust ma kuskilt ei leidnud ja lootsin siit abi saada. Loodan, et kuhugi valesse kohta seda ei postita..

    Olen lugenud, et kuskil vähemalt pool (algajal v inimesel kes täiesti passiivselt asjaga tegeleb isegi rohkem) võiks olla investeeritud näiteks erinevatesse fondidesse? Võtame näiteks S&P500l põhineva indeksi (IVV) - Kui vaadata eelnevalt nimetatud aktsiat siis lihtsa googeldamise tagajärjel võib näha, et aktsia hind on hetkel ~$210.03 ja dividende makstakse 4 korda aastas ca ~$1 kvartalis. See teeb väga ümmarguselt kuskil 2% aastast tootlust.

    On see tõesti see tee mida minna või olen ma millestki valesti aru saanud?

    Kust tuleb see S&P keskmine aastane tootlus ~8-10% mida mõningates kohtades väidetakse?

    Suurema likviidsuse tagamiseks eelistada näiteks S&P IVV aktsiat fondile? Või üleüldiselt kumba eelistada ja mis põhjusel?

    Siin on nüüd küll päris palju küsimusi aga oleks äärmiselt õnnelik kui keegi viitsiks võtta vaevaks ja ära vastata. Kui millestki täiesti valesti olen aru saanud siis igasugune kriitika on teretulnud. Erinevad arvamused on samuti oodatud.
  • Sõna indeksaktsia kirjutatakse kokku.

    Miks uus teema? Kas olemasolevatesse teemadesse Sulle ei sobi postitada? Kas järgnev on läbi loetud?
    https://fp.lhv.ee/forum/invest/121078?postId=2684571
    https://fp.lhv.ee/forum/invest/119999?postId=2328786
    https://fp.lhv.ee/forum/invest/119100?postId=2318480
    Kas Sa foorumi otsingut "Otsi Foorumist" oskad kasutada?


  • On see tõesti see tee mida minna või olen ma millestki valesti aru saanud?

    Oled õigel teel....mida vähem on aega ja oskusi investeerimiseks, seda rohkem tuleks pöörata fondimaailmale ning indeksaktsiatele. Traditsiooniliste fondide eesotsas on fondijuhid koos toetava meeskonnaga, kelle ülesandeks on leida kindla strateegia raames üles võimalused selleks, et pakkuda investoritele parimat võimalikku tootlust. Indeksaktsiate puhul on läbipaistvus suurem, sest järgida tuleb kindlat indeksit (näiteks S&P 500) ning selleks pannakse fond kokku samadest varadest. Fondi aktiivne juhtimine toob üldiselt kaasa kõrgemad kulud ning ajalooliselt paraku ka võrdlusindeksist valdavalt madalamad tootlused. Tänu passiivsele juhtimisele on näiteks IVV aastane kulu vaid 0,07%.

    Kust tuleb see S&P keskmine aastane tootlus ~8-10% mida mõningates kohtades väidetakse?

    Dividend on tõesti vaid üks osa tootlusest, teise poole moodustab hinnaliikumine, mis võib aga aastate jooksul palju varieeruda. Soovitan uurida vastavate fondide kodulehekülgi, kus on kõik vajalik info välja toodud. Näiteks IVV puhul selgub , et viimase 5a keskmine tootlus on 11,5% aga möödunud aasta oma vaid 1,74%. Aastad pole vennad ning selleks et ajaloolisele keskmisele võimalikult lähedast tootlust saavutada tuleks indeksaktsiasse teha perioodilisi investeeringuid (näiteks kord kvartalis), mis garanteerib, et sa ei soetaks vara vaid siis, kui hinnad on tipus, aga ka siis, kui need on põhjas, muutes tõenäolisemaks selle, et väljud kunagi tulevikus oma investeeringust võidukalt.

    Suurema likviidsuse tagamiseks eelistada näiteks S&P IVV aktsiat fondile? Või üleüldiselt kumba eelistada ja mis põhjusel?

    Likviidsus on investeerimisel kahtlemata üks oluline aspekt, lisaks tasuks jälgida veel kulude poolt (börsil kaubeldavate fondide puhul maakleri tehingutasud vs tradistsioonilise fondi puhul sisenemis-, väljumis ja haldustasud) ning muidugi tuleks lähemalt tutvust teha, kuidas fond tootlust saavutab ning milline on varade jaotus.

    PS! Korrigeerisin teema pealkirja.
  • Mis juhtub minu IVV osakutega, kui BlackRockiga pahasti läheb? Kas oleks mõistlik erinevate fondihaldurit vahel hajutada?
  • ZWEN
    Mis juhtub minu IVV osakutega, kui BlackRockiga pahasti läheb? Kas oleks mõistlik erinevate fondihaldurit vahel hajutada?


    ETFi varasid hoitakse panga omadest eraldi ning pankroti korral võtab fondi juhtimise üle mõni teine firma, võis siis see likvideeritakse ning investor saab vastavalt osaku väärtusele raha tagasi. Teine lugu on aga ETNidega, kuna need pole tagatud kindla alusvaraga ja seega eksisteerib krediidirisk.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon