Börsipäev 5. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 5. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA augustikuu tööturu raport pakkus argumenteerimiseks materjali nii neile, kelle arvates on uks intressimäära tõstmiseks FOMC septembri istungil lahti, kui ka neile, kes seda ei usu. Viimaste ülekaal avaldus S&P 500 indeksi 0,4% plussis, kuid tee selleni oli reedesel sessioonil konarlik ning päeva tipust jäi sulgumistase siiski madalamaks. Euroopas lõpetas Stoxx 600 ligi 2% ralliga, mis kujunes ühtlasi ka kogu nädala tõusuks.

    Augustis loodi Ühendriikides väljaspool põllumajandussektorit 151 tuhat uut töökohta, märkides kasvu aeglustumist võrreldes üle 270 tuhandega juunis ja juulis ning osutudes madalamaks analüütikute oodatud 180 tuhandest. Detailidest osutus tagasihoidlikumaks ka keskmise töönädala pikkus, mis kahanes juuli 0,1 tunni võrra allapoole revideeritud 34,4 tunnilt augustis 34,3 tunnile (oodati 34,5), ühtides viie aasta madalaima tasemega ning samuti valmistas pettumuse keskmise tunnipalga nominaalne aastane kasv, mis aeglustus 2,7% pealt tagasi 2,4%le (oodati 2,5%).

    Tööturu värskeim statistika arvamuste lahknevust FOMC liikmete seas tõenäoliselt ei muuda. Ühest küljest peaksid rahule jääma nii need, kelle arvates on majandus lähenemas täistööhõivele ja intressimäära tõstmiseks piisab vaid ca 80 tuhande töökoha loomisest kuus. Teisalt võib jätkuvalt argumenteerida ka ootamise kasuks, viidates palgakasvu aeglustumisele, mis ei pruugi anda piisavat tuge 2% inflatsioonieesmärgi saavutamiseks.

    Kuna neljapäeval avaldatud USA töötleva tööstuse aktiivsusindeks osutus samuti arvatust nõrgemaks, siis teatud kõhklusi võib senine augustkuu konjunktuur USA majandusliku hoo jätkumises tekitada, mistõttu oodatakse sel teisipäeval suure huviga teenindussektori aktiivsusindeksit.

    Positiivne sentiment on kandunud uuel nädalal ka Aasia börsidele, kus Nikkei kauples ligi protsendi jagu kõrgemal, Hongkongi Hang Seng +1,7% võiduga ja Hiina Shanghai Composite 0,2% plusspoolel. Septembri teises pooles toimuva Jaapani keskpanga istungi eel esinenud Haruhiko Kuroda ütles oma kõnes, et tema arvates ei ole rahapoliitikal piiri ning Jaapani keskpangal on piisavalt ruumi osta veel valitsuse võlakirju ja muid varasid, langetada intressimäära või kasutada uusi ideid.

    Päev tõotab jätkuda Euroopa börsidel tavapärasest vaiksemalt, sest Ühendriikides tähistatakse töörahva püha ning väärtpaberiturud jäävad seal täna suletuks. Euroopas avaldatakse teenindussektori augusti aktiivsusindeksid ning eurotsooni juulikuu jaemüük.

    10.50 Prantsusmaa teenindussektori PMI (augusti lõplik)
    10.55 Saksamaa teenindussektori PMI (augusti lõplik)
    11.00 Eurotsooni teenindussektori PMI (augusti lõplik)
    11.30 Suurbritannia teenindussektori PMI (august)
    12.00 Eurotsooni jaemüük (juuli)

  • Kui teises kvartalis tekkis lootus, et globaalne majandus on leidnud uue hingamise, siis augusti makro järgi viitab Fulcrumi mudel taas momentumi raugemisele: Global activity now led by the emerging economies
  • Erinevalt Hispaania töötlevast töötusest on teenindussektoris jätkumas tugev kasv (PMI augustis 56,0 vs 54,1 juulis ning oodatud 54,2) ning tänu sellele paranes kogu erasektori aktiivsus augustis 53,7 punktilt 54,8 punktile (oodati 53,8).
  • Itaalia teenindussektori aktiivsus põrkas augustis juue kuu kõrgeimale tasemele (52,3 vs 52,0 juulis ning oodatud 51,8), kuid töötleva tööstuse madalamat aktiivsust ei suutnud see siiski kompenseerida (kogu erasektori aktiivsus augustis 51,9 vs 52,2 juulis ning oodatud 52,0).
  • Kui Prantsusmaa teenindussektori PMI korrigeeriti 0,3 punkti kõrgemaks 52,3 punktile, siis tavapäratult suur oli Saksamaa vastava näitaja revideerimine 53,3 punktilt 51,7 punktile, märkides 37 kuu põhja. See tähedndab, et kogu Saksamaa erasektori aktiivsuse kasv aeglustus augustis madalaimale tasemele viimase 15 kuu jooksul (53,3 punkti).

    Markit Saksamaa majanduse kohta: "While we should still expect GDP to expand in the third quarter, recent data suggest that the rate of growth is likely to be uninspiring.”

  • Saksamaa tõttu korrigeeriti ka kogu eurotsooni erasektori augustikuu aktiivsusindeksit 53,3 punktilt 52,9 punktile (juulis 53,2), mis oli 19 kuu madalaim tase ning majanduskasvu edasisele aeglustumisele viitab ka uute tellimuste nõrgim pealevool viimase 1,5a jooksul.

    Markit: “It’s clearly disappointing to see the final PMI has come in weaker than the initial flash estimate. While the overall picture is one of steady but sluggish 0.3% growth in the third quarter, the revised figures indicate that the economy is losing rather than gaining momentum."

  • Sarnaselt töötlevale tööstusele oli taastumine augustis üle ootuste tugev ka Briti teenindussektoris

    UK Markit/CIPS Services PMI Aug: 52.9 (est 50.0; prev 47.4)
    UK Composite PMI Aug: 53.6 (est 50.8; rev prev 47.6)
  • nafta +3%

    RUSSIA LIKELY TO MEET WITH SAUDI ARABIA AT NEXT OPEC MEETING IN VIENNA IN NOVEMBER - SOURCE
    SAUDI ARABIA, RUSSIA TO MAKE JOINT STATEMENT AT G20 MEETING IN CHINA FOR COOPERATION TO SUPPORT OIL MARKET - SOURCES
    SAUDI OIL MINISTER TO MAKE ANNOUNCEMENT AT 0930 GMT: OFFICIAL
    SAUDI ENERGY MIN ANNOUNCEMENT TO BE 'SIGNIFICANT': OFFICIAL
  • eurotsooni jaemüük üllatas juulis 1,1% kuise kasvuga (oodati 0,5%), mis tähendas aastatagusega võrreldes 2,9% kasvu (1,7% juunis)

  • tootmismahtude osas kokkulepet polnud

    SAUDI, RUSSIA HAD PRODUCTIVE MEETING THAT BROUGHT THEM CLOSER
    RUSSIA, SAUDI ARABIA TO SET UP WORKING GROUP TO MONITOR OIL MARKET, WORK OUT RECOMMENDATIONS TO ENSURE STABILITY - INTERFAX
    RUSSIA, SAUDI AGREED TO COORDINATE JOINT ACTION TO STEADY MKTS
    SAUDI, RUSSIA AGREED TO WORK TOGETHER TO AVOID CATASTROPHE.
    SAUDIS CANNOT WORK ALONE, NEED OTHERS TO JOIN IN: FALIH

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon