Börsipäev 18. oktoober - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 18. oktoober

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Reedel kadunud positiivne momentum jättis USA aktsiaturul ostjad eile kõrvaltvaataja rolli, kujundades sessioonist madala käibega languspäeva (S&P 500 sulgus -0,3% kaotusega). Euroopas lõpetasid aktsiad reedese tõusu järel samuti madalamal, mis jättis Stoxx 600 indeksi -0,7% punasesse.

    USA tööstustoodang kasvas septembris 0,1% võrreldes augustiga ning töötleva tööstuse toodangu osa seejuures 0,2%, saavutades aastataguse taseme baasil 0,0% kasvu ning ühtides laias laastus analüütikute ootustega. Kui aga vaadata ettepoole, siis paraku näitas töötleva tööstuse oktoobrikuu esimene regionaalne küsitlus NY osariigis aktiivsuse järjekordset langust. Sentimenti peegeldav indeks alanes -1,99 punkti pealt -6,8 punktile, mis on madalaim alates maist ning kustutab pisut lootust näha aasta lõpus töötleva tööstuse aktiivsuse edasist paranemist, mida septembrikuu üleriigiline ISM indeksi põrge pakkus.

    Kui läinud reedel nentis Janet Yellen, et on olemas usutavaid viise, kuidas intressimäära madalal tasemel hoidmine võiks aidata vähendada majandussurutise tekitatud kahju, suurendades kogunõudlust ja meelitades ameeriklasi tagasi tööturule, siis eile esinenud FEDi asepresidendi Stanley Fischer arvates on keskpanga võime töötuse määra veelgi madalamale langetada piiratud. Töötuse määra surumine mõne kümnendiku võrra alla täistööhõive ei ole Fischeri sõnul ohtlik, küll aga näitab ajalugu, et säärase strateegiaga jätkamine on tihti lõppenud inflatsiooni kiirenemisega ja siis võib olla juba liiga hilja, et reageerida.

    Tänase börsipäeva keskmes on USA septembrikuu inflatsioon, küll mitte konkreetselt selle mõõdiku alusel, mida FEDile meeldib jälgida. Euroopas avaldab EKP laenuturu värske uuringu, milles on tähelepanu all jätkuvalt QE efekt ning samuti selgub Suurbritannia augustikuu inflatsioon. Ettevõtetest raporteerivad oma lõppenud kvartali numbrid teiste seas BlackRock, Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Philip Morris, UnitedHealth, Intel ja Yahoo!.

    11.00 Euroopa Keskpanga laenuturu küsitlus (august)
    11.30 Suurbritannia inflatsioon (september)
    14.00 Brasiilia jaemüük (august)
    15.30 USA inflatsioon (september)
    17.00 USA majade ehitajate kindlustunde indeks (oktoober)
  • Uute laenude maht kasvas Hiinas 1,22 triljoni jüaani võrra septembris, ületades analüütikute 1,0 triljoni suurust ootust. Agregeeritud finantseerimine kasvas 1,72 triljoni võrra (prognoositi 1,39 triljonit), mis on viimaste aastate suurim hüpe septembrikuu kohta.
  • Suurbritannia alusinflatsioon kiirenes septembris 0,2pp võrra 1,5% peale, ületades analüütikute 1,4% prognoosi
  • Fondid on septembri lõpust alates vähendanud lühikest positsiooni naftas ning suurendanud pikkade lepingute mahtu kõrgeimale tasemele alates 2014.a
  • Hedge fondid on esimest korda alates aprillist muutunud S&P 500 suhtes karuseks, panustades lepingute negatiivse netopositsiooni järgi indeksi edasisele langusele. Contrarian indikaatorina võib see ka positiivne uudis olla, kuid nagu näitas eelmise aasta lõpp või selle aasta algus, siis võib lühikeste positsioon enne turu pöördumist ka palju negatiivsemaks muutuda.
  • Goldman Sachs prelim Q3 $4.88 vs $3.83 Capital IQ Consensus Estimate; revs $8.17 bln vs $7.41 bln Capital IQ Consensus Estimate
  • USA inflatsioon aeglustus septembris -0,1pp võrra 2,2%le, kui mitte arvestada kütust ja toitu (oodati 2,3%)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon