Börsipäev 21. august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 21. august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Nädala viimase päeva lõpetasid Balti börsiindeksid erisuunaliselt – Tallinn (-0.35%), Riia (+0.17%), Vilnius (+0.02%). Põhinimekirjas olevate aktsiatega tehti kokku 530 tehingut ja käibeks kujunes 1.4 miljonit eurot, millest Vilniuse börsi käive moodustas 173 tehinguga 694 tuhat eurot ning Tallinna börsi käive 173 tehinguga 377 tuhat eurot.

    Enimkaubeldud aktsia reedel oli Šiaulių bankas (+0.17%) – kokku tehti aktsiaga 86 tehingut moodustades käibeks 438 tuhat eurot. Grindeks (+4.52%) käibeks kujunes 76 tehinguga 161 tuhat eurot. Tallink Grupp (-0.89%) 30 tehingut kogumahus 247 tuhat eurot.

    Enim tõusid Grindeks (+4.52%, käive EUR 161k), Vilkyškių pieninė (+3.16%, käive EUR 60k), Nordecon (+1.61%, käive EUR 2k). Enim langesid SAF Tehnika (-2.26%, käive EUR 4k), Baltika (-1.72%, käive EUR 1k), Pieno žvaigždės (-1.32%, käive EUR 17k).

    24.08 Baltic Horizon Fund dividendi väljamakse
  • Eelmise nädala hinnamuutused Balti põhinimekirjas:
  • Aasta algusest alates aktsiaturgudele liigset rahulikkust ette heitnud turuosalised on viimaks kogemas veidi tormilisemat merd, kui lisaks madalale likviidsusele ja hooajaliselt nõrgemale perioodile on omalt poolt kaasa aitamas geopoliitilised sündmused ning Ühendriikide presidendi suunal kasvav kriitika nii rahva, suurettevõtete juhtide kui ka administratsiooni liikmete ja nõunike seas, kellest nii mõnedki on pidanud Trumpi agenda vedamisest taanduma. Arvestades seda, et lähikuudel seisab ees nii arutelu USA valitsuse võlalimiidi tõstmise kui ka maksureformi üle, tõotab poliitiline teater jätkuda.

    Ühendriikide aktsiaturu jaoks tõi läinud nädal kaasa teise järjestikuse languse, mis suuresti realiseerus neljapäeval, kui liikvele läksid jutud Trumpi majandusnõuniku Gary Cohni võimalikust tagasiastumisest. Ehkki see lükati Valge Maja poolt ümber, ei andnud sõnum investoritele meelerahu ning S&P 500 indeks jäi -0,2% punasesse, registreerides nädala lõikes -0,4% languse. Euroopas päädis nädal Stoxx 600 indeksi jaoks 0,6% tõusuga, kuid maikuu tipust kaupleb indeks jätkuvalt ligi -6% madalamal.



    Ei saaks öelda, et Trumpi lühikese ametis oldud aja jooksul oleks see esimene kord, kui turgudel kõheldakse vabariiklaste valmisolekus koonduda riigijuhi selja taha ning viia ühtse jõuna ellu lubatud reforme. Aga siiani ei näi sündmused reaalsele majandusele olulist mõju olevat avaldanud, sest nii ettevõtete kui ka tarbijate usk majanduslikku väljavaatesse püsib kõrgena ning teise kvartali tulemuste hooaeg näitas taas, et firmad suudavad oma müügitulu ja kasumit kasvatada üsna muljetavaldava tempoga, mis on omakorda kütuseks aktsiaturule.

    Käesoleva nädala oodatuimaks sündmuseks saab olema Kansas City FEDi korraldatav iga-aastane konverents (24-26. august), kus sõna võtavad seekord nii Mario Draghi kui ka Janet Yellen. Euro viimaste kuude tõus peegeldab turuosaliste ootust, et Euroopa Keskpank hakkab positiivse konjunktuuri taustal võlakirjade ostuprogrammi varsti kokku tõmbama ning Jackson Hole’i sümpoosium tundub pakkuvat sobivat akent sellele viitamiseks.

    Selle vastu räägivad aga asjaolud, et esiteks tõi EKP juuli istungi protokoll eelmisel nädalal välja nõukogu liikmete mure tugevnenud euro pärast ning samuti kirjutas Reuters oma allikatele tuginedes, et Mario Draghi kavatseb keskenduda konverentsi peateemale, milleks on dünaamilise maailmamajanduse edendamine. Samuti ei oodata suuri uudiseid FEDi esindajatelt, kuna finantsturgudele on juba selgeks tehtud, et bilansi vähendamist alustatakse üsna pea ja arvestades jätkuvat muret inflatsiooni pärast, siis pole väga põhjust sündmustest ette ruttamiseks.

    Olulisi majandusuudiseid täna ei ole.

  • Credit Suisse Tells Clients to Take Stock Gains, Breathe, Hedge

    “We think that now is a good time to review equity portfolios, lock in some gains and protect investments,” Nannette Hechler-Fayd’herbe, the bank’s director of investment strategy and research, said in an interview in Zurich on Thursday, adding that she isn’t telling clients to sell. “Generally it’s hard to predict political risks -- we don’t know what it’s going to be.”
  • Kopenhaageni börsil noteeritud AP Moller-Maersk (MAERSKB:DC) teatas oma kütuse- ja gaasidivisjoni müügist. Tehingu vastaspooleks on energia- ja keemiasektoris tegutsev Total S.A (FP:FP), hinnaks $7.45 miljardit.
    Total finantseerib tehingut omaaktsiatega $4.95 miljardi ja laenukapitaliga $2.5 miljardi väärtuses. APMM indikeeris, et tehingust saadav materiaalne väärtus jagatakse aktsionäridele 2019. aastaks kas erakorraliste dividendide, aktsiate tagasiostu või Totali aktsiate pakkumise näol.
    Tehingu oodatav lõpp on 2018. aasta esimeses kvartalis.
  • Saksamaa keskpank on majanduse väljavaate suhtes üsna optimislik

    --sees strong economic momentum in summer months
    --expansion fuelled by industry, exports and consumption
    --German core inflation to pick up in coming months
    --strengthening euro damping price pressures
    --2017 GDP growth may exceed June forecast
  • Morgan Stanley usub endiselt V-kujudesse

    Last Thursday's scary sell off in US stocks was the second one in two weeks. We think this was simply a "re-test" of the prior week's correction. Successful re-tests occur when there are positive divergences which is exactly what we observed. As a result, we think this is just another short and shallow dip to buy despite continued handwringing over politics and geopolitics.
    We are focused on what actually drives stocks and our bull market check list remains in tact: Economic and earnings growth, interest rates, inflation, Fed/central banks, credit markets, valuation and technicals.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon