Börsipäev 22. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 22. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Uut nädalat alustasid Balti börsid langusega – Tallinn -0.04%, Riia -0.94%, Vilnius -0.21%. Põhinimekirjas tehti kokku 349 tehingut ning käibeks kujunes 967 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 153 tehinguga 466 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 153 tehinguga 451 tuhat eurot.

    Enimkaubeldud aktsia oli Šiaulių bankas (-1.56%) käibega 311 tuhat eurot ning tehingute arvuks oli 74, mille hulgas oli üks plokktehing (EUR 0.504 x 200000). Järgnes Tallink Grupp (-0.94%) käibega 194 tuhat eurot ning tehingute arvuks oli 29 (üks plokktehing EUR 1.055 x 13169). Olympic Entertainment Group (0.00%) aktsiaga tehti 20 tehingut kogumahus 97 tuhat eurot.

    Suurimad tõusjad olid Pieno žvaigždės (+3.51%, käive EUR 2k), Ekspress Grupp (+2.31%, käive EUR 13k), Merko Ehitus (+1.82%, käive EUR 31k). Suurimad langejad olid SAF Tehnika (-3.77%, käive EUR 40k), PRFoods (-1.82%, käive EUR 11k), Šiaulių bankas (-1.56%, käive EUR 311k).
  • Progress USA ja Hiina kaubandussuhetes aitas Ühendriikide aktsiaturul sulguda arvestatavas plussis (S&P 500 0,7%), millega tehti tasa läinud nädala kaotus. Euroopa aktsiaturud liikusid erisuunaliselt, kui poliitiline ebakindlus Itaalias näis osaliselt summutavat globaalset optimismi (Sotxx 600 +0,3%). Itaalia president on täna kutsunud enda juurde parlamendi ülem- ja alamkoja liidrid, avaldades muret riigi finantside ja itaallaste säästude pärast uue valitsuse poliitika valguses.

    Philadelphia FEDi president Patrick Harker (pole tänavu FOMC hääletav liige) ei näe Ühendriikides kiirenevat inflatsiooni, isegi mitte märke sellest, mistõttu ei tohiks intressimäärade tõstmisega kiirustada. Tema arvates võiks inflatsioon kerkida üle 2%, vahest isegi kuni 2,5%ni.

    Atlanta FEDi president Raphael Bostic (FOMC hääletav liige) usub, et Föderaalreserv on lähedal oma eesmärkide saavutamisele ning näeb oma mudelis tänavu veel kahte intressimäära tõstmist aga see väljavaade võib sõltuvalt majandusarengutest muutuda. Inflatsioon võib tema nägemusel mõnda aega jääda 2%st kõrgemaks, isegi kui rahapoliitika normaliseerimist jätkatakse.

    Minneapolis FEDi president Neel Kashkari (pole FOMC hääletav liige) ütles oma esinemises, et puudulik palgakasv õigustab vajadust lasta majandusel edasi kasvada. Tema arvates on tööturul vaatamata madalale töötuse määrale endiselt paranemise ruumi, mistõttu ei peaks FED intressimäära tõstmisega kiirustama ning alati jääb võimalus reageerimiseks, kui palgakasv peaks hoogustuma.

    Majandusuudiseid jagub ka tänasesse päeva väga hõredalt, kui ainsana on Ühendriikides laual Richmond FEDi töötleva tööstuse maikuu aktiivsusindeks.

    17.00 USA Richmond FEDi töötleva tööstuse küsitlus (mai)
  • NYSE lõpetas sellest aastast aktsiaturu võimenduse kohta käiva info jagamise. Selleks, et aktsiate tagatisel võetud laenude kohta siiski mingit pilti saada, kasutab Doug Short nüüd alternatiivina FINRA andmeid, mis võivad pisut erineda, kuid peaksid andma siiski vajaliku info edasi. Pärast veidi tormilisemat perioodi aktsiaturgudel on margin debt teinud aprillis väikese 1,1% MoM taastumise.
  • Richmondi töötleva tööstuse aktiivsusindeks põrkas mais 16 punktile oodatud 10 punkti asemel

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon