Börsipäev: 24. september - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 24. september

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 330 tehingut ning käive oli 1,136 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 849 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 273 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 143 ning 171. Kõik kolm Balti indeksit sulgusid plusspoolel: vastavalt Tallinn 1219,94 punkti (+0,12%), Riia 989,36 punkti (+0,27%) ning Vilnius 690,52 punkti (+0,41%).

    Kõige enam kaubeldi Tallinna Sadama TSM1T aktsiatega (+0,1%), millega tehti 32 tehingut ning käive oli 600 tuhat eurot. Tehingute seas oli ka kaks plokktehingut (EUR 2,040 x 256 626 ning EUR 2,045 x 20 000). Järgnes Klaipedos Nafta KNF1L, mille aktsiaga (-0,4%) toimus 41 tehingut ning käibeks kujunes 97 tuhat eurot. Tallink Grupi TAL1T aktsiaga (+0,4%) tehti 25 tehingut ning käibeks jäi 86 tuhat eurot.

    Suurimad tõusjad olid Rokiškio sūris RSU1L (+7,98%, käive EUR 44k), millele järgnesid Baltika BLT1T (+3,74%, käive EUR 777) ning PRFoods PRF1T (+3,62%, käive EUR 24k). Suurima languse tegid Pieno žvaigždės PZV1L (-1,82%, käive EUR 2k), kellele järgnesid Ekspress Grupp EEG1T (-1,59%, käive EUR 16k) ning EfTEN Real Estate Fund III EFT1T (-0,95%, käive EUR 393).

    Merko Ehitus MRK1T teatas reedel börsile, et ettevõtte kontserni kuuluv SIA Merks ning SIA Lidl Latvija on sõlminud ehituslepingu ligikaudu 47 000 ruutmeetri suuruse kogupinnaga Lidli logistikakeskuse ehituseks Ulbrokase tänaval Riias. Logistikakeskuse ehitus hõlmab laohoone ehitust koos kõrvalasuva administratiivhoone, toetavate rajatiste ja infrastruktuuriga. Lepingu maksumus on 42,5 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks. Ehitustööd algavad 2018. aasta septembris ning nende valmimine on planeeritud 2020. aasta jaanuarisse.

    Olainfarm OLF1R andis reede õhtul börsile teada, et ettevõtte konsolideeritud käive oli tänavu augustis 9,1 miljonit eurot, mida on mullusega võrreldes 13% rohkem. Kõige enam kasvas müük augustis Itaalias ja Kõrgõzstanis, mis mooudtsavad kumbki 1% kogukäibest. Ettevõtte selle aasta esimese kaheksa kuu müügitulu oli 79,5 miljonit eurot, kasvades aastavõrdluses 4% võrra.

    Seoses paavst Franciscuse visiidiga Balti riikidesse on täna Riia börsil kauplemispüha ning tehinguid ei toimu.

    Sel nädalal:
    27.09. Lietuvos energijos gamyba LNR1L aktsionäride erakorraline üldkoosolek. Kavas aruannete ning dividendiettepaenku heakskiitmine.
    28.09. Energijos Skirstymo Operatorius ESO1L aktsionäride erakorraline üldkoosolek. Kavas aruannete ning dividendiettepaenku heakskiitmine.
    28.09. Novaturas NTU1L aktsionäride erakorraline üldkoosolek. Kavas aruannete ning dividendiettepaneku heakskiitmine ning audiitori valimine.

    Siin on eelmise nädala hinnamuutused:


  • Finants- ja tehnoloogiasektor jätsid S&P 500 indeksi reedel marginaalsesse miinussesse, samas kui Dow Jones Industrial Average ronis 0,3%ga uuele rekordtasemele. Nädala suutis S&P 500 indeks vaatamata kasvanud pingetele kaubandussuhetes lõpetada 0,9% plusspoolel, kuid eurotsooni investori jaoks sõi selle ära euro 1,1% tugevnemine dollari vastu. Euroopas ronis Stoxx 600 reedel 0,4% kõrgemale ning tugevnes nädala lõikes 1,7%.



    Eurotsooni erasektori aktiivsusindeks alanes septembris -0,3 punkti võrra 54,2 punktile, mis viitab majanduskasvu stabiliseerumisele 1,5 aasta madalaima taseme lähedal. Kuid arengud nii sektorite kui riikide lõikes on üsna erinevad. Töötlevas tööstuses on eksporditurgude tõttu tellimuste kasv seiskunud, viies täitmata tellimused langusesse ning aeglustades tootmist ja palkamist. Rohkem siseturule orienteeritud teenindussektori aktiivsus paranes kolme kuu kõrgeimale tasemele, kuid sealgi viitavad uute tellimuste ja täitmata tellimuste kasvu aeglustumine lähikuudel madalamale aktiivsusele. Saksamaast on saanud taas peamine kasvu vedur, samal ajal on Prantsusmaa ning ülejäänud eurotsoon mõjumas pidurina.

    Ühendriikide erasektori aktiivsus alanes Markiti kohaselt septembris 54,7 punktilt 53,4 punktile, mis oli küll 17 kuu madalaim tase, kuid osa sellest tingis orkaan Florence. Uute tellimuste kasv oli kiireim alates juunist, peegeldades ettevõtete sõnul tugevat nõudlust ja kuna täitmata tellimused kuhjusid samuti hoogsamalt, viitab see, et majanduskasv võib neljandas kvartalis uuesti kiireneda.

    Tänasest rakendab USA Hiina vastu 200 miljardi dollari väärtuses importkaupadele tariifid, seda lisaks juba kehtivale 50 miljardile dollarile. Hiinas aga langeb 110 miljardi dollari väärtuses USAst tulevast kaubast maksude alla, mis moodustas ligikaud 70% eelmisel aastal Ühendriikidest ostetud kõikidest kaupadest. Läbirääkimised olid planeeritud käesolevaks nädalaks, kuid nädalavahetusel otsustas Hiina loobuda, kuna väidetavalt ei nähta võimalust märkimisväärseteks arengusteks enne Ühendriikides novembris aset leidvaid vahevalimisi. Nii Jaapanis, Hiinas kui ka Lõuna-Koreas olid aktsiaturud täna suletud, Hang Seng kauples aga -1,5% madalamal ning samuti viitasid negatiivsele päev algusele USA aktsiaindeksite futuurid (S&P 500 -0,2%).

    Tänane börsipäev pakub majandusuudistest Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeksit ja kui vaadata otsa ülejäänud nädalale, siis peamise fookuse all saavad olema FOMC intressimäära otsus (kolmapäeval) ning USA ja eurotsooni inflatsiooninäitajad (reedel).

    11.00 Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeks (september)
    17.30 USA Dallas FEDi töötleva tööstuse küsitlus (september)
  • Saksamaa ettevõtete hinnang jooksvatele tingimustele püsis septembris üsna stabiilsena (106,4 vs 106,5 augustis vs oodatud 106,0) ning ootuste indeks tuli pärast eelmise kuu hüpet 101,3 punkti pealt 101,0 punktile, osutudes samuti arvatust paremaks (100,5).
  • Lisaks Itaaliale on fiskaalstiimulit oodata tuleval aastal ka Prantsusmaal

    French government plans to reduce tax by EU6 billion for households and close to EU20 billion for companies as part of budget for next year to be announced on Monday, Les Echos reports.
    Govt hopes to achieve deficit of 2.8% of GDP next year vs 2.6% in 2018

  • Draghi kommentaarid inflatsiooni osas tunduvad varasemast optimistlikumad

    LABOR MARKETS ARE TIGHTENING, SHORTAGES IN SOME AREAS
    DRAGHI: DOMESTIC PRICE PRESSURES ARE STRENGTHENING, BROADENING
    DRAGHI SEES RELATIVELY VIGOROUS PICK-UP IN UNDERLYING INFLATION

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon