Börsipäev: 2. november - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 2. november

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 275 tehingut ning käive oli 537 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 530 tuhat eurot ning Riia börsi käive 7 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 266 ning 9. Vilniuse börsil oli kauplemispüha ning tehinguid ei toimunud. Tallinna ja Riia indeksid neljapäeval tõusid: vastavalt Tallinn 1192,11 punkti juurde (+0,98%) ning Riia 954,71 punktini (+0,22%).

    Kõige enam kaubeldi Tallinna Sadama TSM1T aktsiatega (+0,73%), millega tehti 15 tehingut ning käive oli 194 tuhat eurot. Tehingute seas oli ka üks plokktehing (EUR 2,068 x 89 835). Järgnes Tallink Grupp TAL1T, mille aktsiaga (+2,47%) toimus 42 tehingut ning käibeks kujunes 57 tuhat eurot. Tallinna Vee TVEAT aktsiaga (0,0%) tehti 29 tehingut ning käibeks jäi 54 tuhat eurot.

    Suurimad tõusjad olid dividendist teatanud PRFoods PRF1T (+9,91%, käive EUR 14k), millele järgnesid Euroopa Investeerimispanga rahastusest teatanud HansaMatrix HMX1R (+6,25%, käive EUR 2k) ning SAF Tehnika SAF1R (+5,62%, käive EUR 696). Suurimad langejad olid teist päeva järjest Ekspress Grupp EEG1T (-1,85%, käive EUR 20k), kellele järgnesid Nordecon NCN1T (-0,52%, käive EUR 4k) ning LHV Group LHV1T (-0,47%, käive EUR 37k).

    Tallinna Sadam TSM1T ja Alexela Invest sõlmisid ühiste kavatsuste protokolli Paldiskisse LNG terminali rajamise võimaluste ja LNG tankerite ja punkerlaevade vastuvõtmiseks ning LNG maha- ja peale laadimiseks vajaliku sadamataristu rajamiseks parima lahenduse väljatöötamiseks ja realiseerimiseks Pakri poolsaarel Lahepere lahe ääres Paldiskis, teatas Tallinna Sadam neljapäeval börsile. Tallinna Sadam ja Alexela jätkavad läbirääkimisi ühistegevuse tingimuste kokkuleppimiseks eesmärgiga jõuda lepinguni 2020. aasta lõpuks. Protokoll näeb ette, et Tallinna Sadama roll Paldiski LNG terminali projektis osalemise korral on vajaliku sadamataristu väljaarendamine ja tagamine ning Alexela roll on terminali rajamine ja opereerimine.

    Tallink Grupp TAL1T teatas neljapäeva hommikul oma kolmanda kvartali tulemused, mis näitasid müügitulu kasvu 0,3%, võrreldes mullu sama ajaga, ulatudes 283,6 miljoni euroni. Kokku vedas Tallink kolmandas kvartalis 2,9 miljonit reisijat ning see arv suurenes mullusega võrreldes 1,2%. Ettevõtte EBITDA oli kolmandas kvartalis 71,1 miljonit eurot, kahanedes aastaga 5,7%, ning puhaskasum oli 46,1 miljonit eurot, mis vähenes aastavõrdluses 3,6%. Ettevõtte teatel mõjutasid kolmanda kvartali tulemusi kütuse maailmaturuhindade tõusust tulenev suurem kütusekulu ning prahitulude vähenemine 2,9 miljoni euro võrra eelmise aasta sama perioodiga võrreldes, sest prahiti välja vähem laevu. Tänavu üheksa kuu lõpus oli Tallinki vaba rahavoog 93,0 miljonit eurot, mida oli aasta varasemaga võrreldes 16% rohkem.

    Lisaks andis Tallink Grupp teada, et vastavalt varem välja kuulutatud teisese noteerimise kavale noteeritakse ettevõtte aktsiad Helsingi börsil Soome väärtpaberite hoidmistunnistustena orienteeruvalt 3. detsembril 2018. Ühtlasi omandab ettevõte alates 2. novembrist enda aktsiaid maksmimaalselt 500 tuhande euro ulatuses, et konverteerida need hoidmistunnistusteks.

    Arco Vara ARC1T andis neljapäeval börsile teada, et ettevõte võõrandab oma 100%-lised osalused tütarühingutes Arco Vara Kinnisvarabüroo (Eestis registreeritud tütarühing) ja Arco Imoti EOOD (Bulgaarias registreeritud tütarühing) nende ettevõtete juhtkondadele alates 1. jaanuarist 2019. Arco Vara Kinnisvarabüroo ja Arco Imoti EOOD jätkavad tegevust Arco Vara kaubamärkide all ning kasutades Arco Vara andmebaase ja muud intellektuaalomandit 5-aastase litsentsilepingu alusel.

    Sel nädalal:
    02.11.-08.11. Klaipedos Nafta KNF1L oktoobrikuu müügitulemused
    02.11. Apranga APG1L oktoobrikuu müügitulemused
  • Ühendriikide aktsiaturud jätkasid neljapäeval põrkamist oktoobrikuu langusest, mida motiveeris nii Hiina kui ka USA presidendi avaldatud optimism kuu lõpus toimuva kohtumise suhtes. S&P 500 indeks kerkis 1,1%, Nasdaqi tõusuks registreeriti 1,8%. Euroopa aktsiaturud liikusid erisuunaliselt, jättes Stoxx 600 indeksi eile paigale.

    Inglise keskpank jättis intressimäära ootuspäraselt 0,75% peale, tõdedes kommentaarides, et majanduse väljavaade sõltub väga tugevalt Euroopa Liidust väljaastumise tingimustest. Praeguse ebakindluse taustal on ettevõtete investeeringud osutunud arvatust tagasihoidlikumaks, samas aga majapidamised osutunud kulutustes prognoositust julgemaks.

    Ühendriikide esmased töötu abiraha taotlused alanesid läinud nädalal kahe tuhande võrra 214 tuhandele (oodati 212 tuhat), jäädes rekordmadalate tasemete juurde. USA töötleva tööstuse ISM aktiivsusindeks langes oktoobris -2,1 punkti 57,7 punktile, osutudes kesisemaks konsensuse prognoositud 59,0 punktist. Uute tellimuste indeks alanes -4,4 punkti 57,4 punktile, mis on ajalooliselt endiselt kõrge, kuid võib osaliselt peegeldada globaalse majanduskasvu aeglustumist. Endiselt on töötleva tööstuse jaoks probleemiks tööjõu puudus ning pikad tarneajad pakkumisahelas, mis muudab koduturu nõudluse rahuldamise keeruliseks ning tingis varude languse.

    Aasia aktsiaturud kauplesid öösel samuti tugevalt plusspoolel tänu täiendavale infole, et president Trump on väidetavalt palunud oma ametnikel kaubandusleppe võimalikke tingimusi kokku panna, et novembri lõpus toimuval G20 tippkohtumisel Hiinaga tariifide sõjas rahu sõlmida. Nikkei rallis 2,6%, Hang Seng +3,8% ning Shanghai Composite +2,6%. Ka USA aktsiaindeksite futuurid tulid välja miinusest, mille osaliselt tingis järelkauplemise ajal pühade hooajaks oodatust nõrgema prognoosi andnud Apple. Ühtlasi teatas viimane, et ei kavatse järgmisest kvartalist enam raporteerida oma toodete ühikumüüke, kuna see on muutunud firma äri peegeldamisel vähemtähtsamaks.

    Tänase börsipäeva keskmes saab olema USA tööturu raport, mis peaks näitama, et väljaspool põllumajandussektorit loodi eelmisel kuul kokku 200 tuhat töökohta (septembris 134 tuhat). Orkaan Florence’i järgne majanduskatiivsuse taastumine ning oktoobris Floridat tabanud orkaan Michael võivad raskendada andmete tõlgendamist.

    10.15 Hispaania töötleva tööstuse PMI (oktoober)
    10.45 itaalia töötleva tööstuse PMI (oktoober)
    11.00 Eurotsooni töötleva tööstuse PMI (oktoobri lõplik)
    14.30 USA kaubandusbilanss (september)
    14.30 USA tööturu raport (oktoober)
    14.30 Kanada tööturu raport (oktoober)
    16.00 USA tehaste tellimused (september)
  • Eurotsooni töötleva tööstuse PMI korrigeeriti 0,1p võrra allapoole 52,0 punktile, mis märgib 26 kuu madalaimat taset. Allapoole korrigeeriti ka Saksamaa tulemus, Itaalias vajus tööstusektori aktiivsus koguni langusesse.

    Italian Markit Mfg PMI Oct: 49.2 (est 49.7 ; prev 50.0)
    Spanish Markit Manufacturing PMI Oct: 51.8 (est 50.9 ; prev 51.4)
    French Markit Mfg PMI Oct F: 51.2 (est 51.2 ; 52.5 in September)
    German Markit Mfg PMI Oct F: 52.2 (est 52.3 ; 53.7 in September)

  • CNBC lükkab Bloombergi loo ümber

    NEW: A senior administration official tells me that the report president Trump is ready to cut a trade deal with China is not true. “There is a long way to go” on negotiations, the official said.
  • USAs loodud töökohtade arv oktoobris arvatust suurem, muus osas raport ootuspärane

  • Nii kerge on turul raha teha :) Ükspäev ütleme, et valmistame juba diili ette.
    Järmisel päeval tuleb :Kudlow says there is no China trade plan in the works.
    Tundub, et Trump on Elon Muskilt midagi õppinud.
    Twiidi ja raha tuleb.
    Nojahh ega Hiina pole Canada.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon