Börsipäev: 20. detsember - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 20. detsember

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 530 tehingut ning käive oli 3,139 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,971 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 1,105 miljonit eurot. Tehinguid tehti vastavalt 250 ning 230.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    TSM1T tehingute seas oli ka kaks plokktehingut (EUR 2,05 x 537 000 ning EUR 2,05 x 50 000). SAB1L tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 0,41 x 1 000 000). APG1L tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 1,62 x 250 000).

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    LHV Group LHV1T teatas kolmapäeval, et Moody’s Investors Service kinnitas LHV Pangale investeerimisjärgu tasemel krediidireitingu stabiilse väljavaatega tasemel Baa1. Tegemist on esimese korraga, kui LHV rahvusvaheliselt reitinguagentuurilt investeerimisjärgu reitingu saab. Baaskrediidihinnagu määramisel võeti arvesse LHV Panga tugevat kapitaliseeritust ja kasumlikkust, mis tasakaalustab panga agressiivset kasvu ja võrdlemisi hiljuti väljastatud laenuportfelli.

    LHV Group LHV1T andis neljapäeva hommikul teada, et LHV Panga nõukogu otsustas 19. detsembril toimunud koosolekul väljastada allutatud võlakirju, mille abil saab LHV Group investeerida tütarettevõttesse edasi võlakirjade avaliku pakkumisega kaasatud kapitali. Investeeringu eesmärk on panga kapitalibaasi tugevdamine ärimahtude kasvatamiseks. LHV Pank emiteerib 20. detsembril 2018 uued allutatud võlakirjad emissiooni mahuga 10 000 000 eurot. Kokku väljastatakse 200 võlakirja nimiväärtusega 50 000 eurot ja emissioonihinnaga 50 000 eurot võlakirja kohta. Võlakirjad emiteeritakse 10-aastaseks perioodiks ja ennetähtaegse lunastamise võimalusega emitendi poolt pärast 5 aasta möödumist. Võlakirjade intressimäär on 6,5% aastas ja emitent tasub seda kvartaalsete väljamaksetena. Võlakirjade näol on tegemist tagamata võlakohustusega ning tegemist on kontsernisisese tehinguga.

    Ekspress Grupp EEG1T teatas neljapäeva hommikul, et ühendab endaga tütarettevõtted OÜ Ekspress Digital ja OÜ Ekspress Finance. Grupisisese ühinemise eesmärk on suurendada juhtimise efektiivsust ning lihtsustada grupi juriidilist ja juhtimisstruktuuri. Seoses sellega kutsutakse kokku aktsionäride erakorraline üldkoosolek 22. jaanuaril 2019.

    Grigeo GRG1L teatas kolmapäeva õhtul enda finantsplaani, mille kohaselt kasvaks ettevõtte käive järgmisel aastal 154 miljoni euroni. See oleks 7,8% kõrgem kui tänavuseks aastaks prognoositud käive. Grigeo EBITDA peaks plaani kohaselt ulatuma 27,2 miljoni euroni, mida oleks tänavusega võrreldes 1,8% vähem.

    Sel nädalal:
    17.12.2018-17.01.2019 Siauliu Bankase SAB1L aktsiate avalik müük (Siauliai linna poolt)
  • Ehkki FED ulatas turgudele jõulukingi, ei osutunud see siiski nõnda atraktiivseks nagu loodeti, tingides S&P 500 indeksi -1,5% kaotuse ning tuues viimase korrektsiooni alates 20. septembril saavutatud tipust -14,4%ni. Kui võtta päevasisesed tipud ning põhjad, kujuneks langus -15,4%liseks, mis on Bloombergi kohaselt kolmandaks suurim korrektsioon alates finantskriisist. Euroopas jõudsid aktsiaturud sulguda plusspoolel, kui Stoxx 600 parandas taset 0,3%.



    Föderaalreservi rahapoliitikat koordineeriv komitee otsustas eile kergitada intressimäära vahemiku tänavu järjekorras juba neljandat korda 25 baaspunkti võrra 2,25-2,50% peale ning majandusprognoosides toodi septembriga võrreldes veidi allapoole nii SKP (2019.a kasv korrigeeriti 2,5% pealt 2,3%le) kui ka alusinflatsiooni ootust (2,1% pealt 2,0%le). Intressimäära keskpunkti nähakse tuleva aasta lõpuks jõudmas 2,8% peale varasema 3,0% asemel, mis tähendaks kolme kergitamise asemel kahte tõstmist, ent siin läheb nägemus finantsturgude omast lahku (intressimäär võiks aasta jooksul tõusta vaid 10 baaspunkt). Pressikonverentsil rõhutas Jerome Powell, et tuleviku intressimäärad sõltuvad jooksvast konjunktuurist ning et väljavaates on piisavalt palju ebakindlust, mis võib realiseerudes muuta FEDi ettevaatlikumaks. Bilansi vähendamine kulgeb Powelli sõnul sujuvalt ning lähitulevikus ei plaanita normaliseerimist muuta.

    Aasia aktsiaturud järgnesid Ühendriikide omale, alanedes Jaapanis -2,8%, Hiinas -0,6%, Austraalias -1,3%, Lõuna-Koreas -0,9% ning Hongkongis -1,3%. Jaapani keskpank otsustas jätta intressimäära ootuspäraselt -0,1% peale ning jätkab toetavate ostudega valitsuse 10a võlakirja tulususe hoidmist nulli lähedal. Majanduslikus ülevaates võis täheldada pisut väiksemat optimismi ettevõtete kasumite ning sentimendi osas võrreldes eelmise istungiga oktoobri lõpus.

    Täna on otsustamise järjekord inglise ning Rootsi keskpanga käes, kellest esimene peaks Brexiti eel jätma intressimäära samaks ning teise puhul aga prognoosib paigal püsimist väiksem konsensus, mis tähendab, et eksisteerib võimalus ka 25baaspunktiseks tõstmiseks. Majandusnäitajatest selguvad Suurbritannia novembri jaemüük, USA läinud nädala esmased töötu abiraha taotlused ja Philadelphia töötleva tööstuse detsmbri aktiivsusindeks. Pärast USA turgude sulgumist avaldab oma majandustulemused Nike.

    10.30 Rootsi keskpanga intressimäära otsus
    11.30 Suurbritannia jaemüük (november)
    14.00 Inglise keskpanga intressimäära otsus
    15.30 USA Philadelphia FEDI töötleva tööstuse küsitlus (detsember)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    17.00 USA juhtivate indikaatorite indeks (november)


  • Mõned aktsiad veel on, mis saaksid tippude asemel uued põhjad teha. Aga üldiselt on langus juba päris võrreldav 10 aasta suurimate korrektsioonidega.
  • Esimest korda alates 2011.a tõstab ka Rootsi keskpank intressimäära

    SWEDEN'S RIKSBANK RAISES KEY RATE TO -0.25 %
    RIKSBANK SEES SWEDEN GDP GROWING 1.5% IN 2019 VS 1.9% IN OCT
    RIKSBANK: CONDITIONS GOOD FOR INFLATION TO REMAIN CLOSE TO TGT
    RIKSBANK: SEES NEXT HIKE IN 2H 2019

  • Suurbritannia kasvas novembri jaemüük autosid ja kütust arvestamata MoM 1,2% vs oodatud 0,2% ning mullusega võrreldes kiirenes kasv 2,8% pealt 3,8%le.
  • USA töötuabiraha taotlused osutusid üsna ootuspäraseks, Philadelhpia töötleva tööstuse aktiivusus osutus madalamaks, nii nagu NY omagi

    PHILADELPHIA FED DEC BUSINESS INDEX 9.4 VS NOV 12.9
    Initial claims 214k, Exp 215k

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon