Börsipäev: 18. jaanuar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 18. jaanuar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 416 tehingut ning käive oli 866 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 508 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 272 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 234 ning 133.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    TAL1T tehingute seas oli ka üks plokktehing (EUR 1,04 x 130 200). SAB1L tehingute seas oli samuti üks plokktehing (EUR 0,420 x 167 810).

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    Merko Ehitus MRK1T teatas neljapäeval, et kontserni ettevõte UAB Merko statyba on sõlminud PPP-lepingu (avaliku ja erasektori koostöö) Leedu siseministeeriumiga Kaunase rajooni politseijaoskonna uue peakontori projekteerimis- ja ehitustööde teostamiseks ning hoone hilisemaks haldamiseks. Projekti jaoks luuakse uus ettevõte UAB VPSP 2, kelle kanda on ka projekti finantseerimine. Projekteerimine ja ehitus kestab kuni kolm aastat ning pärast hoonete valmimist osutab eraettevõte neis haldus- ja hooldusteenuseid 12 aasta jooksul. Lepingu nominaalväärtus on 23,5 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks. Lepingu periood on kokku 15 aastat.

    Klaipedos Nafta KNF1L andis neljapäeval teada aktsionäride erakorralise üldkoosoleku kokkukutsumisest 8. veebruariks 2019. Päevakavas on ainsa punktina arutelu nõukogu liikmete tasustamise üle.

    Sel nädalal:
    07.01.-25.01. Klaipedos Nafta KNF1L aktsiate tagasiost
  • Ühendriikide aktsiaturg sai positiivse süsti sessiooni teises pooles WSJ artiklist, milles väideti, et USA valitsus kaalub kaubandusläbirääkimiste edendamiseks loobumist osadele Hiina importkaupadele kehtestatud tariifidest. Hiljem lükkas rahandusministeeriumi esindaja kuulujutud ümber, mille järel anti osa tõusust ära, ent S&P 500 suutis sellegipoolest lõpetada päeva sümpaatse 0,8% võiduga. Euroopas päädis päev marginaalsete muutustega.

    USA esmased töötu abiraha taotlused alanesid läinud nädalal kolme tuhande võrra 213 tuhandele, osutudes paremaks konsensuse prognoositud 220 tuhandest. Tase jääb ajalooliselt väga madalaks ning siiani pole valitsuse osaline tööseisak veel olulist mõju avaldanud, kuid vaikselt on riigisektori töötajate esitatud taotlused siiski tõusmas (läinud nädalal 10,4 tuhat vs 4,8 tuhat nädal varem).

    Philadelphia FEDi töötleva tööstuse aktiivsusindeks hüppas jaanuaris 7,9 punkti 17,0 punktile, üllatades positiivselt analüütikuid ja turuosalisi, kes NY küsitluse baasil olid valmis negatiivsemateks uudisteks (oodati 9,0). Ühe regiooni ühe kuu näitaja ei anna alust põhjapanevate järelduste tegemiseks kogu riigi töötleva tööstuse trendide kohta, ent pakub siiski veidi lootust positiivsemaks arenguks viimaste kuude kasvu aeglustumise narratiivis. Uute tellimuste indeksi hüpe kaheksa punkti võrra 21,3 punktile (kõrgeim alates juulist) võiks näidata, et tarfiifidest, poliitilisest draamast ning finantsturgude volatiilsusest hoolimata on vähemalt antud regioonis nõudlus endiselt tugev.

    Ehkki USA esindajate sõnul pole kaubandusalased läbirääkimised Hiinaga kaugeltki veel lõppemas, jäid turuosalised öösel optimistlikuks ning Aasia aktsiaturud olid punkti panemas teisele võidukale nädalale järjest. Nikkei kauples kirjutamise hetkel 1,3% kõrgemal, Shanghai Composite ning Hang Seng liikusid vastavalt 1,5% ja 1,2% plusspoolel. Jaapani inflatsioon püsis värsket toitu ning energiat arvestamata detsembris ootuspäraselt 0,3% peal, jäädes aga jätkuvalt väga kaugele maha keskpanga 2% eesmärgist.

    Nädala viimasesse börsipäeva mahuvad majandusuudistest Suurbritannia detsembri jaemüük, USA detsembri tööstustoodang ning sealsete tarbijate kindlustunde indeksi jaanuarikuu muutus. Ettevõtetest avaldavad oma tulemused teiste seas Schlumberger, State Street ning V.F. Corp.

    NB! Esmaspäeval on Ühendriikide börsid Martin Luther King Jr päeva tõttu suletud.

    11.30 Suurbritannia jaemüük (detsember)
    16.05 FEDi Williams esineb
    16.15 USA tööstustoodang (detsember)
    17.00 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (jaanuar)
    18.00 FEDi Harker esineb
    20.00 USA Baker Hughes aktiivsete naftapuurtornide arv (18. jaanuar)
  • Suurbritannia jaemüük kahanes autosid ja kütust arvestamata detsembris MoM -1,3% (oodati -0,8%) ning aastatagusega võrreldes 2,6% (oodati 3,8%).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon