Börsipäev: 1. veebruar - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 1. veebruar

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 456 tehingut ning käive oli 845 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 648 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 181 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 314 ning 123.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    TSM1T tehingute seas oli ka üks plokktehing (EUR 2,08 x 50 000).

    Suurimad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    Neljapäeva õhtul toimunud Nasdaq Baltic Awards’i tseremoonial kuulutati parimate investorsuhetega börsiettevõtteks LHV Group LHV1T. Teisele kohale tuli Siauliu Bankas SAB1L ning kolmandaks Klaipedos Nafta KNF1L. Aasta maaklerfirma tiitli võitis LHV Pank. Tallinna Sadama TSM1T IPO valiti aasta börsisündmuseks Eestis.

    Merko Ehitus MRK1T andis neljapäeval teada, et kontserni kuuluvate Merko Infra ja Merko Ehitus Eesti konsortsiumi ning AS Saku Maja vahel on sõlmitud projekteerimis- ja ehitusleping vee- ja kanalisatsioonitorustike rajamiseks Saku vallas Harjumaal. Lepingu maksumus on ligikaudu 6,4 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks. Tööd algavad 2019. aasta kevadsuvel ning nende valmimise tähtaeg on 2021. aasta juunis.

    Energijos Skirstymo Operatorius ESO1L teatas neljapäeval oma 2018. aasta tulemused. Ettevõtte käive oli mullu 623,4 miljonit eurot, kasvades aastavõrdluses 1,8%, ning EBITDA ulatus 167,5 miljoni euroni, suurenedes 11,0%. Ettevõtte teatel oli käibekasvu taga muuhulgas äriklientide elektrinõudluse suurenemine.

    Lietuvos Energijos Gamyba LNR1L teatas neljapäeval samuti oma eelmise aasta tulemused. Ettevõtte käive oli 2018. aastal 125,9 miljonit eurot, kahanedes aastavõrdluses -14,5%. EBITDA oli samal ajal 46,3 miljonit eurot, vähendes -13,8%. Ettevõtte teatel oli käibelanguse taga muuhulgas elektritootmise vähenemine firmale kuuluvas Elektrėnai jaamas.

    Täna:
    01.02. Apranga APG1L jaanuarikuu müügitulemused

    Sel nädalal:
    01.02.-07.02. Klaipedos Nafta KNF1L jaanuarikuu müügitulemused
  • Ühendriikide börsidel jätkas S&P 500 tõusu, lõpetades päeva 0,9% kõrgemal ning põrgates pärast detsembri kukkumist jaanuaris 7,9% (eurodes 8,1%), mis oli suurim kuine tõus viimase kolme aasta jooksul. Tööstusettevõtete kasumihoiatused ja Microsofti nõrgem sooritus jätsid Dow Jonesi neljapäeval -0,1% punasesse, ent kuu lõikes saavutas ka Dow üle 7% tootluse. Euroopa aktsiaturud avanesid pärast USA eelneva päeva rallit positiivsel territooriumil, ent lõpuks kahanesid muutusid marginaalseks. Aastat on Stoxx 600 alustanud 6,2% tõusuga.

    Ühendriikide esmased töötu abiraha taotlused kerkisid läinud nädalal 53 tuhande võrra 253 tuhandele, ületades konsensuse 215 tuhande suurust ootust. Kuna alles nädala varem oli taotluste tase madalaim alates 1969. aastast, siis tõenäoliselt on nõnda suur hüpe tingitud ajutistest teguritest nagu näiteks valitsuse osalisest tööseisakust, mis mõjutab lepingulisi töövõtjaid erasektoris ning lisaks mahtus läinud nädalasse riigipüha, mis võis hooajalist korrigeerimist raskendada.

    Hilinemisega avaldati eile USA uute majade annualiseeritud müük, mis põrkas novembris 16,6% 657 tuhandele pärast oktoobri -8,3% langust, olles sellega kõrgeim alates eelmise aasta märtsist ning lüües konsensuse 570 tuhande suurust ootust. Osa sellest tõusust võis aga olla tingitud orkaanide järgsest taastumisest lõunaosariikidest ning võis pakkuda häid uudiseid vaid lühikeseks ajaks vaadates olemasolevate majade müügi järsku kukkumist detsembris.



    Veebruar algas Aasia aktsiaturgudel erisuunaliste liikumistega. Meeleolu oli positiivsem Hiinas, kus Shanghai Composite kauples kirjutamise hetkel 1,3% jagu kõrgemal. Mõju võis avaldada kaubandusalaste läbirääkimiste edukas kulgemine ning päev varem regulaatori poolt lõdvendatud võimenduslaenude tingimused. Samal ajal aga näitas Caixini koostatud küsitlus, et erinevalt ametlikust statistikast töötleva tööstuse aktiivsuse langus hoopis süvenes jaanuaris (PMI 48,3 vs 49,7 detsembris) ning saavutas madalaima taseme alates 2016.a veebruarist. Caixini küsitlus keskendub rohkem väiksema ja keskmise suurusega ettevõtetele, mis ühtlasi on kaubanduse suhtes tundlikumad ning sestap võisid tariifid ning välisnõudluse jahenemine avaldada tugevamat mõju. Hiinas oli täna viimane kauplemispäev enne pikemat uue aasta püha, mille ajal on ka mõnede teiste Aasia riikide börsid järgmisel nädalal suletud.

    Pöörates pilgud tänastele majandusuudistele, siis esile võiks tuua eurotsooni jaanuari inflatsiooni, mis peaks kütust ja toitu arvestamata püsima jaanuaris 1,0% peal. Ühendriikides saab tähelepanu keskpunktis olema jaanuari tööturu raport, kus analüütikud ootavad 165 tuhande töökoha loomist väljaspool põllumajandussektorit (detsembris 312 tuhat) ja keskmise nominaalse tunnipalga kasvu jäämist 3,2% peale.

    09.45 Prantsusmaa valitsuse eelarve (detsember)
    10.15 Hispaania töötleva tööstuse PMI (jaanuar)
    10.45 Itaalia töötleva töötuse PMI (jaanuar)
    11.00 Eurotsooni töötleva tööstuse PMI (jaanuari lõplik)
    11.30 Suurbritannia töötleva tööstuse PMI (jaanuar)
    12.00 Eurotsooni inflatsioon (jaanuar)
    15.30 USA tööturu raport (jaanuar)
    17.00 USA töötleva tööstuse ISM (jaanuar)
    17.00 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (jaanuari lõplik)
    17.00 USA ehituskulutuste muutus (november)
    20.00 USA Baker Hughes aktiivsete nafta puurtornide arv (1. veebruar)
    ??.?? USA automüük (jaanuar)
  • Prantsusmaa valitsuse eelarve puudujääk ulatus eelmisel aastal -76,1 miljardi euroni, kasvades aastaga 12% ning olles suurim alates 2014. aastast. Valitsus on lubanud suurendada protestide rahustamiseks kulutusi ligikaudu 10 miljardi euro võrra, mis kergitab prognooside järgi 2019.a eelarve puudujäägi ja SKP suhte 3,4%le (enne seda prognoositi 2,8%).

  • Hispaania töötlevas tööstuses täheldati jaanuaris paranemise märke, kui PMI indeks kerkis 51,1 punkti pealt 52,4 punktile ning ületas sellega ka analüütikute 50,5punktist ootust. Pärast pikemat kasvu aeglustumist võib see olla märk olukorra stabiliseerumisest.

    Markit: Spain's manufacturing economy enjoyed a positive start to 2019, recording faster gains in output, new orders and employment. There were reports of firmer demand from both national and international markets, which encouraged firms to bolster their inventories of purchases and finished goods. Optimism about the future strengthened to its highest level for six months.
  • Seevastu Itaalias on tingimused töötlevas tööstuses edasi halvenenud jaanuaris, kui PMI langes 49,2 pealt 47,8 punktile (oodati 48,8).

    Markit: Anecdotal evidence indicated that ongoing deteriorations in demand conditions continued to hamper inflows of new business. New orders decreased for the sixth month in a row. New business from abroad registered its fourth successive monthly decrease amid reports of weaker demand from key export partners, especially Europe.

  • Väike positiivne üllatus eurotsooni alusinflatisoonis, mis kiirenes jaanuaris 0,1pp võrra 1,1%le oodatud 1,0% asemel.
  • Oodatust rohkem loodi töökohti, kuid detsembri näit revideeriti 90 tuhande võrra allapole

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon