Börsipäev: 4. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 4. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 890 tehingut ning käive oli 1,696 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 533 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 991 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 348 ning 447.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    TKM1T tehingute seas oli ka kaks plokktehingut (EUR 9,28 x 2000 ning EUR 9,26 x 1155).

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    SAB1L tõusu toetasid neljapäeval avaldatud tulemused, mis näitasid puhaskasumi mullust +64 kasvu. Nii BLT1T, GRD1R kui ka VLP1L languse taga olid negatiivsed tulemused.

    Uudised:

    Apranga APG1L teatas reede hommikul veebruarikuu müügitulemused. Ettevõtte müügitulu koos käibemaksuga oli tänavu veebruaris 15,2 miljonit eurot, kasvades aastavõrdluses +18,0%. Aasta esimese kahe kuu jooksul on APG müügitulu olnud 32,1 miljonit eurot, mida oli +4,8% enam kui aasta tagasi samal ajal. Jaanuaris-veebruaris tuli kasv vaid Leedust (+11,4%), samas kui Lätis vähenes müügitulu -6,7% ning Eestis -0,3%. Aprangal on hetkel 181 poodi kogupinnaga 82,1 tuhat ruutmeetrit, mida on -2,4% vähem kui mullu samal ajal.

    Sel nädalal:
    01.03.-07.03. Klaipedos Nafta KNF1L veebruarikuu müügitulemused
    04.03.-08.03. Tallink Grupi TAL1T veebruarikuu müügitulemused
    08.03. Baltic Horizon Fundi NHCBHFFT dividendimakse ex-päev (0,027 eurot osaku kohta)
    10.03. Vilkyškių pieninė VLP1L veebruarikuu müügitulemused

    Siin on eelmise nädala hinna- ja indeksimuutused:
  • Oodatust negatiivsemaks osutunud USA konjunktuur ei suutnud reedel ehmatada turuosalisi, kelle tähelepanu on praegusel ajal rohkem fikseeritud progressile kaubanduspingete leevenemises ning FEDi lõdvemale rahapoliitilisele hoiakule. S&P 500 indeks kosus reedel 0,7%, pannes nädalale punkti 0,4% võiduga (eurodes 0,2%). Euroopas suundus Stoxx 600 reedel 0,4% kõrgemale ning parandas viie päeva lõikes taset 0,8%.



    Nii nagu esialgne info juba reetis, tabas eurotsooni töötlevat tööstust küsitluste lõplike tulemuste kohaselt veebruaris aktiivsuse suurim langus viimase kuue aasta jooksul, kui PMI alanes -1,2 punkti 49,3 punktile ning uute tellimuste indeksi edasine kukkumine ütleb, et tootmist võidakse Brexiti, USA võimalike tariifide ja globaalse majanduse jahtumise tõttu lähikuudel edasi kärpida.

    Ühendriikide töötlev tööstus on siiani pidanud maailmamajanduse aeglustumisele üsna hästi vastu, ent veebruaris kogeti ka teisel pool Atlandit tagasilööke. ISM küsitluse kohaselt alanes USA töötleva tootsuse aktiivsus veebruaris 56,6 punktilt 54,2 punktile (oodati 55,8), märkides kahe aasta madalaimat taset. Uute tellimuste indeks langes -2,6 punkti 55,5 punktile ja tööhõive tuli alla kolmandat kuud järjest (-3,2 punkti 52,3 punktile).

    Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeksi veebruari lõplik näit korrigeeriti 95,5 punkti pealt 93,8 punktile, mis jättis põrke osaliselt valitsuse tööseisaku tõttu jaanuaris saavutatud kahe aasta madalaimalt tasemelt (91,2) arvatust väiksemaks. USA tarbijate isiklikud sissetulekud kahanesid jaanuaris -0,1% (oodati 0,3%) võrreldes detsembriga, mil 1,0% kasvu toetasid dividendid ning subsiidiumid põllumajanduses. Tarbimine avaldati vaid detsembrikuu kohta, valmistades -0,5% languse näol kerge pettumuse (oodati -0,3%). Tagasihoidlikuma tarbimise taga võis olla finantsturgude volatiilsus ja valitsuse tööseisak, mistõttu hüppas säästmismäär 6,1% pealt 7,6%le (kõrgeim alates 2016.a) ning tõenäoliselt toob turgude rahunemine ja jaanuarikuu langus sissetulekustes selle uuesti alla.

    Aasia aktsiaturgudel juhatati uus nädal sisse üsna jõulise tõusuga, kui riskiisu toetas info, et Hiina ja Ühendriikide läbirääkimised on jõudnud viimastesse faasidesse ning väidetavalt on selle raames USA valmis taganema kõikidest või suuremas osas rakendatud tariifidest. Hiina Shanghai Composite kerkis 1,1%, Jaapani Nikkei parandas taset 1,0% ning USA indeksite futuurid kauplesid kirjutamise hetkel 0,4% jagu plusspoolel.

    Olulisi majandusuudiseid jagub tänasesse päeva üsna vähe, küll aga toob käesolev nädal mitmeid tähtsaid sündmusi. Homme algaval Hiina poliitilisel kongressil seab valitsus oma järgneva aasta eesmärgid, sh ootuse majanduskasvule ning paneb paika poliitilise tegevuskava. Neljapäeval langetab Euroopa Keskpank intressimäära otsuse ning Ühendriikides avaldatakse reedel veebruarikuu tööturu raport.

    10.00 Hispaania töötute arvu muutus (veebruar)
    17.00 USA ehituskulutuste muutus (detsember)
  • Hispaania töötute arv suurenes veebruaris 3,3 tuhande võrra, veidi enam kui eelnevatel aastatel samal ajal
  • Huawei asub väidetavalt vasturünnakule, siiani on seda teemat kaubandusläbirääkimistest eraldi käsitletud

    Huawei Said to Be Preparing to Sue the U.S. Government

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon