Börsipäev: 29. märts - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 29. märts

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 346 tehingut ning käive oli 548 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 286 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 212 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 171 ning 145.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:


    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    Neljapäeval toimunud Siauliu Bankase SAB1L aktsionäride korralisel üldkoosolekul kiideti heaks 2018. aasta aruanne ning kinnitati kasumi jaotamise ettepanek, mille järgi maksab ettevõte dividendi 0,029 eurot aktsia kohta. Neljapäevase SAB1L sulgemishinna 0,456 eurot pealt teeb see dividenditootluseks 6,4%. Dividendisaajate nimekirjad fikseeritakse 11. aprilli 2019 päevalõpu seisuga. Seega peaks SAB1L dividendimakse ex-päev olema 10. aprill 2019. Järgmise 18 kuu jooksul alates otsuse langetamisest ehk neljapäevast on oodata ka Siauliu Bankase aktsiate tagasiostuprogrammi, kus ostetava aktsia hind on maksimaalselt 15% kõrgem kui juhatuse otsuse ajal olev turuhind (kuid mitte kõrgem aktsia raamatupidamisväärtusest); madalaim hind on vastavalt kuni 15% vähem kehtivast turuhinnast.

    Novaturas NTU1L teatas neljapäeval, et kutsub aktsionäride korralise üldkoosoleku kokku 25. aprilliks 2019. Kavas on aruannete heakskiitmine. Juhtkond on teinud ettepaneku esialgu mitte dividende maksta, viidates, et 2018. aastal teenitud puhaskasumist maksti juba 75% välja 2018. aasta jooksul. Ettevõtte teatel võib 2019. aasta jooksul dividendi maksmine kõne alla tulla, sõltudes ettevõtte tulemustest ja konkurentsiolukorrast.
  • USA aktsiate neljapäevane sessioon lõppes tagasihoidlikult, kuid siiski rohelistes värvides, mida saatis USA ja Hiina vaheliste kaubandusläbirääkimiste jätkumine. S&P500 indeks kerkis kauplemispäeva jooksul ligi 0,50%, kuid lõpetas +0,36% juures. Kõige suuremad tõusjad indeksis olid finants- ja materjalisektor. Dow Jones ning Nasdaq tõusid neljapäeval S&P500-ga võrdväärselt, kus indeksid kerkisid vastavalt +0,36% ning +0,34%. Euroopa aktsiaturud finišeerisid eilse päeva erisuunaliselt, kus Stoxx 600 kaotas -0,12%.

    FEDi Williams pidas eile Puerto Ricos kõne, milles väitis, et USA majanduse olukord on väga hea ja et tema majanduslanguse pärast kuigi mures ei ole, isegi kui eksisteerib märke globaalse majanduse aeglustumisest. Ta märkis, et ta jälgib USA riigivõlakirjade tulukõverat väga hoolikalt ja selle ümberpöördumine on ajalooliselt osutanud küll retsessioonile, kuid praegu see nii ei pruugi olla.

    Aasia aktsiaturud panid tugevale kvartalile punkti, kus kõige rohkem olid tõusnud Hiina aktsiad. Shanghai Composite indeks oli kirjutamise ajaks kerkinud +3,20%. Investorite tuju tõusis pärast seda, kui USA ametnikud teatasid, et Hiina on teinud USAle ettepanekuid mitmetes küsimustes, sh sunniviisilise tehnosiirde osas. Aktsiad tõusid ka Jaapanis, Hongkongis ja Koreas, kus vastavad indeksid ehk Topix (+0,56%), Hang Seng (+0,97%) ja Kospi (+0,59%) vilkusid kõik rohelist.

    Tänane börsipäev on täidetud uudistega, mis kajastavad näiteks Saksamaa jaemüügi numbreid, USA isiklikke sissetulekuid ja kulutusi, kui ka uute majade müüki. Samuti peavad täna kõne FEDi Williams ning Kaplan.

    09:00 Saksamaa jaemüük (veebruar)
    11:45 EKP Cœuré’i kõne
    14:30 USA isiklikud sissetulekud (veebruar)
    14:30 USA isiklikud kulutused (jaanuar)
    15:25 FEDi Williamsi kõne
    16.00 USA uute majade müük (veebruar)
    16.00 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (märtsi lõplik)
    16:30 FEDi Kaplani kõne

  • Saksamaa jaemüük tõusis veebruaris ootamatult, kasvades oodatud -0,9% asemel MoM 0,9%. Aastatagusega võrreldes kerkis suhteliselt volatiilne näitaja 4,7%, mis oli tublisti üle oodatud 2,8% kasvu.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon