Börsipäev: 4. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 4. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 681 tehingut ning käive oli 1,511 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 637 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 844 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 400 ning 266.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    TSM1T tehingute seas oli ka üks plokktehing (EUR 2,17 x 50 000).

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    Telia Lietuva TEL1L andis kolmapäeval teada, et kutsub kokku aktsionäride korralise üldkoosoleku 26. aprilliks 2019. Koosolekuks teeb juhtkond ettepaneku maksta dividendi 0,08 eurot aktsia kohta, mis teeb kolmapäevase TEL1L sulgemishinna ehk 1,17 eurot põhjal dividenditootluseks 6,8%. Telia Lietuva maksab dividende kokku 46,61 miljoni euro eest.

    Harju Elekter HAE1T teatas kolmapäeval, et ettevõtte aktsionäride korraline aastakoosolek toimub 2. mail 2019. Kavas on eelmise majandusaasta aruande ja kasumijaotamise ettepaneku kinnitamine. Juhatus on varem teinud ettepaneku maksta dividende kokku 3,19 miljonit eurot ehk 0,18 eurot aktsia kohta. Kolmapäevase HAE1T sulgemishinna ehk 4,89 eurot põhjal teeb see dividenditootluseks 3,7%. HAE1T dividendimakse ex-päev on 15. mai 2019, dividendid makstakse välja seoses tulumaksuseaduse muudatusega kahes osas 24. mail 2019. Ühtlasi andis Harju Elekter teada, et tütarettevõtte Harju Elekter Teletehnika juhatusest lahkub 4. aprillil Andre Koit ning seejärel jätkab juhatus ühe liikmega.

    Tallink Grupp TAL1T avaldas kolmapäeva hommikul enda värsked reisijanumbrid märtsikuu kohta. Tänavu märtsis kahanes Tallinki reisijate arv aastases võrdluses -4,1% 686,5 tuhande reisijani. Langust vedas Eesti-Rootsi liin, mille reisijate arv kahanes -24,4% 61,5 tuhande inimeseni. Reisijate arv langes ka Eesti-Soome liinil (-4,5% 357,8 tuhandeni) ning Läti-Rootsi liinil (-9,3% 50,9 tuhandeni). Ainsana suurenes reisijate arv seega Soome-Rootsi liinil: +6,2% 216,3 tuhande reisijani. 2019. aasta esimeses kvartalis vähenes Tallinki reisijate arv -3,9% 1,856 miljoni reisijani. Sealjuures oli langus ühtlane ning ainsaks erandiks oli Soome-Rootsi liin, mille reisijate arv kasvas +8,0%. Ettevõtte teatel mõjutasid tulemusi nii märtsis kui ka esimese kvartali peale kokku laevade korralised hooldustööd kõikidel liinidel.

    Tallinna Kaubamaja Grupp TKM1T teatas kolmapäeval, et ettevõte koondab teatud kaubagruppide müügile spetsialiseerinud ketikaubandused ühtse juhtimise alla. Muudatus puudutab tütarettevõtteid TKM King, TKM Beauty ja TKM Beauty Eesti. Sellega seoses asub alates 4. aprillist 2019 TKM King juhatuse liikme ja tegevjuhina ametisse Anne-Liis Ostov. Senise TKM King juhatuse liikme Tiit Mägi volitused lõpevad 1. mail 2019 seoses volituste tähtaja möödumisega ning ta lahkub Tallinna Kaubamaja Grupist. Anne-Liis Ostov jätkab ka TKM Beauty ja TKM Beauty Eesti juhatuse liikme ja tegevjuhina.

    Olainfarm OLF1R saatis kolmapäeva õhtul välja börsiteate, kus kinnitati juba varem meedias avaldatud väiteid uue nõukogu kohta. Nimelt valis 1. aprillil 2019 toimunud aktsionäride erakorraline üldkoosolek (mille ettevõte ise oli varem tühistanud, kuid mis siiski aset leidis) ettevõttele järgmiseks viieks aastaks uue nõukogu koosseisus: Karlis Krastins, Janis Buks, Gundars Berzins, Haralds Velmers, Andrejs Saveljevs. Kõik senised liikmed kutsuti tagasi. Lisaks otsustati maksta nõukogu liikmetele preemiat, kui selle aasta sees võetakse vastu uus äristrateegia järgmiseks viieks aastaks ning kinnitatakse dividendipoliitika maksta välja 20% puhaskasumist.

    Klaipedos Nafta KNF1L andis neljapäeva hommikul teada, et ettevõtte aktsionäride üldkoosolek toimub 26. aprillil 2019. Kavas on majandustulemuste kinnitamine ning kasumijaotamise ettepaneku heakskiitmine. Juhtkond teeb üldkoosolekule ettepaneku maksta eelmise aasta tulemuste eest dividende summas 11,58 miljonit eurot, mis moodustab 100% ettevõtte 2018. aasta puhaskasumist, mis ületab ettevõtte dividendipoliitikat maksta välja 50% eelmise aasta puhaskasumist. Aktsia kohta teeb see 0,03 eurot. KNF1L kolmapäevase sulgemishinna 0,413 eurot põhjal teeb see dividenditootluseks 7,3%.

    Homme:
    05.04. PRFoodsi PRF1T dividendi maksepäev (ex-päev oli 27. detsembril 2018)

    Sel nädalal:
    01.04.-05.04. Klaipedos Nafta KNF1L märtsikuu müügitulemused
  • Kaubandusläbirääkimiste edenemise tuules 0,6% kõrgemal alustanud S&P 500 indeks kaotas sessiooni teises pooles auru, kui osaliselt võis turuosaliste meelolu jahutada USA oodatust tagasihoidlikumaks osutunud majandusstatistika. Siiski õnnestus S&P 500 indeksil 0,2% võiduga saavutada viimase kuue kuu tipp. Euroopas jõudis Stoxx 600 sulguda 1%ga kõrgeimal tasemel alates mullu augustist.

    Erinevalt eurotsooni töötlevast tööstusest võis teenindussektoris täheldada märtsis aktiivsuse elavnemist. Positiivsed üllatused nii Hispaanias, Itaalias kui ka Prantsusmaa ja Saksamaa esialgsete näitajate kõrgemaks revideerimised aitasid euroala teenindussektori PMId kergitada märtsis 0,5 punkti võrra 53,3 punktile, saavutades parima taseme alates mullu novembrist. Samal ajal aga maadleb töötlev tööstus ligi kuue aasta sügavaima langusega ning ajalugu on näidanud, et viimane kipub mõjutama ka teenindussektorit, mistõttu on üldise majanduskasvu hoogustumiseks vaja töötlevas tööstuses positiivsemaid arenguid.

    Ühendriikide teenindussektori aktiivsus jahtus märtsis ISM indeksi järgi 3,6 punkti 56,1 punkti peale (oodati 58,0), tuues selle lähemale Markiti näitajale, mis vastupidiselt liikus 0,5 punkti kõrgemale 55,3 punktile. Olgugi et ISM näitaja jaoks tähendas see madalaimat taset alates 2017.a augustist, viitab see endiselt teenindussektori üsna tugevale kasvule. Üldiselt hinnatakse majanduskeskkonda heaks, osade ettevõtete sõnul on nõudlus pärast veebruari hüpet liikunud tagasi stabiilsemale tasemele ning mitmetes valdkondades hoiab äri tagasi töökäte puudus.

    Aasia aktsiaturud liikusid öösel erinevates suundades, kui Nikkei kauples marginaalse muutusega, Hang Seng -0,5% punases, kuid positiivsena püsis sentiment Hiinas, kus Shanghai Composite parandas taset 0,5%.

    Tänastest uudistest võiks esile tõsta Saksamaa tehaste veebruari tellimuste muutuse ja USA läinud nädala esmased töötu abiraha taotlused. Euroopa Keskpank avaldab märtsi istungi protokolli, kus üheks peamiseks teemaks oli pankadele pakutav laenuprogramm.

    09.00 Saksamaa tehaste tellimused (veebruar)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    20.00 FEDi Mesker ja Harker esinevad
  • Saksamaa tehaste tellimused kahanesid veebruaris -4,2% võrreldes jaanuariga, osutudes märksa halvemaks oodatud 0,3% kasvust (jaanuari revideeriti -2,6% pealt -2,1%le). Aasta baasil süvenes hooajaliselt korrigeerimata langus -8,4% peale (oodati -3,1%). Paraku ei tõota ka märts PMI järgi häid uudiseid tuua.
  • Suur tõen, et täna-homme turgudel short.
    Krabasin eile veel UVXY call 38 strike, aprill keskpaik. Mullas või kullas.

    PS - ...ja nüüd paar mintsa hiljem loen saksa tehaste tulemust !!!
  • Väljas on JPMorgani juhi kiri aktsionäridele, mida hinnatakse Buffetti kõrval samuti väga kõrgelt ning paar päeva tagasi ilmus ka Howard Marksi kvartaalne kiri

    Jamie Dimoni kiri aktsionäridele
    Latest memo from Howard Marks: Growing the Pie
  • Osa EKP nõukogu liikmetest oleks olnud valmis lükkama intressimäära tõstmist edasi 2020.a teise kvartalisse.

    ECB March meeting statement
    --Growth returning to potential through projection horizon might be optimistic
    --Risk of inflation expectations de-anchoring seen as low
    --Economy is in extended soft patch, length is still unclear
    --Uncertainty has elevated, citing trade tensions
    --Growth slowdown could weigh on the pass-through from wages to prices
    --Some members argued for guidance to stipulate steady rates through Q1 2020 instead
  • USA töötu abiraha taotlused teevad tsükli uue põhja

    US Initial Jobless Claims Mar-30: 202K (exp 215K; R prev 212K)
  • Erko Rebane
    Saksamaa tehaste tellimused kahanesid veebruaris -4,2% võrreldes jaanuariga, osutudes märksa halvemaks oodatud 0,3% kasvust (jaanuari revideeriti -2,6% pealt -2,1%le). Aasta baasil süvenes hooajaliselt korrigeerimata langus -8,4% peale (oodati -3,1%). Paraku ei tõota ka märts PMI järgi häid uudiseid tuua.


    Ja DAX teinud 5 päevaga 600 punkti ning kappab edasi. Ma saan aru, et ta on igasugu keskmistest ja Ichimokudest ja vastupanu tasemetest just läbi, aga raske mõista seda liikumist, olen sellesse müünud.
  • And look at the volume, this market has VERY strong legs.
    Praegu käib mäng vist preemiate "killimiseks".

    IT is around the corner...võimalikult vähe käsi peab sellest kasu saama.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon