Börsipäev: 11. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev: 11. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 662 tehingut ning käive oli 1,193 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 711 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 353 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 314 ning 260.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    TAL1T tehingute seas oli ka üks plokktehing (EUR 1,025 x 236 804).

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    APG1L tõusu toetas mitmendat päeva järjest esmaspäeval tulnud dividendiettepanek 0,13 eurot aktsia kohta. SAB1L languse taga oli kolmapäevane dividendi ex-päev (dividendi suurus oli 0,029 eurot aktsia kohta).

    Uudised:

    Tallinna Sadam TSM1T teatas kolmapäeva hommikul, et ettevõtte kaubamahud vähenesid tänavu esimeses kvartalis aastavõrdluses -6,0% 4,7 miljoni tonnini. Enim vähenesid vedellasti mahud: -11,9%. Konteinerites veetud kaupade maht kasvas samas +9,0%. Reisijate arv vähenes kvartalis -7,0% ning laevakülastuste arv -4,5%. Ettevõtte juhatuse esimehe Valdo Kalmu sõnul mõjutas esimeses kvartalis nii kaubamahu kui ka reisijate arvu vähenemist mitme reisilaeva liinilt eemal olek. „Hoolduste tõttu olid liinilt eemal nii Tallinki, Viking Line’i kui ka Eckerö Line’i laevad ja seetõttu vähenes aasta esimestel kuudel sadamaid läbinud reisijate arv kui ka ro-ro kaupade maht,“ ütles Kalm. Kaubamahu langust mõjutas lisaks veeremile ka vedellasti projektikaupade vähenemine jaanuaris.

    Silvano Fashion Group SFG1T andis kolmapäeva hilisõhtul teada, et ettevõtte korraline üldkoosolek leiab aset 3. mail 2019. Lisaks majandustulemuste kinnitamisele on kavas nõukogu liikmete valimised (nõukogust kutsutakse tagasi Ants Susi ning uueks liikmeks on esitatud Triin Nellis), põhikirja muutmine ning aktsiakapitali suurendamise küsimus. Eelmise aasta puhaskasumi jaotamiseks aktsionäridele on ettevõtte juhtkond teinud ettepaneku maksta dividendidena välja 7,20 miljonit eurot, mis teeb aktsia kohta 0,20 eurot. Kolmapäevase SFG1T sulgemishinna 2,62 eurot pealt teeb see dividenditootluseks 7,6%. SFG1T dividendi ex-päev on 16. mail 2019 ning dividend makstakse välja kahes võrdses osas hiljemalt 20. maiks ja 10. oktoobriks 2019. SFG aktsiakapitali suurendatakse 3,60 miljoni euro võrra praeguselt 3,60 miljonilt eurolt 7,20 miljoni euroni olemasolevate aktsiate nimiväärtuse suurendamise teel 0,10 euro võrra iga aktsia kohta ehk 0,10 eurolt 0,20 euroni. SFG aktsiakapitali suurendatakse fondiemissiooni teel ülekursi arvelt. Fondiemissioon viiakse läbi ülekursi arvelt summas 3,60 miljonit eurot. Aktsionäride nimekiri, kellel on õigus osaleda fondiemissioonis, fikseeritakse 17. mai 2019. aasta seisuga arveldussüsteemi tööpäeva lõpus. Aktsiatega seotud õiguste muutumise päev ehk ex-päev on 16. mai2019.

    HansaMatrix HMX1R teatas kolmapäeval, et ettevõtte aastakoosolek toimub 13. mail 2019. Lisaks majandustulemuste kinnitamisele on kavas ka arutelu eelmise aasta kasumijaotamise üle. HansaMatrixi puhaskasum oli mullu 0,9 miljonit eurot. Börsiteade otsuste kavandeid ei sisaldanud, need on ettevõte lubanud avaldada 29. aprillil.

    Täna:
    11.04. Tallinna Kaubamaja Grupi TKM1T kvartaliaruanne
    11.04. Linda Nektari LINDA üldkoosolek

    Sel nädalal:
    08.04.-14.04. PRFoodsi PRF1T märtsikuu tulemused
    12.04. Baltika BLT1T üldkoosolek
    12.04. Tallinna Kaubamaja Grupi TKM1T dividendi maksepäev
  • USA aktsiaturuindeksid lõpetasid kõrgemal pärast FEDi märtsi istungi protokollist peegeldunud leebet hoiakut. Kui S&P 500 sulgus 0,4% võiduga, siis tugevamalt rallisid väikefirmad, kergitades Russell 2000 indeksit 1,3%. Euroopas jõudis Stoxx 600 pärast kahepäevast langust 0,3% plussi.

    Euroopa Keskpank otsustas jätta intressimäärad samaks, ega teinud muudatusi ka tulevikku puudutavate ootuste osas. Pressikonverentsil tõdes Mario Draghi, et eurotsooni majandustsükkel on võtnud negatiivse suuna ning et tendents võib jätkuda läbi terve 2019. aasta. Vajadusel ollakse valmis majandust täiendavalt toetama, tuginedes esmalt pikaajalistele pangalaenudele ning muudatustele negatiivses intressimääras. Tema sõnul ei ole nõukogu arutanud negatiivse intressimäära mõju pankade kasumlikkusele ning nende võimele pakkuda ettevõtetele ja majapidamistele laenu, kuid uks jäeti siiski lahti.

    FEDi märtsi istungi protokoll näitas, et keskpank on mures mitmete ebakindlust tekitavate tegurite pärast (inflatsioon, majanduskasvu aeglustumine, kaubanduspinged, Brexit ning majanduste jahtumine Euroopas ja Hiinas), mistõttu otsustati võtta nägemus jätkata tasakaalukalt ning hoida intressimäära tõenäoliselt aasta lõpuni paigal. Osade liikmete arvates võivad aasta lõpus olla kõrgemad intressimäärad siiski õigustatud, kui majanduskasv püsib pealpool pikaajalist trendi. Palju arutelu tekitab põikpäine inflatsioon, mis on aeglustunud alates eelmise aasta keskpaigast ning tendents jätkus eile avaldatud andmete järgi ka märtsis, mil kütust ja toitu arvestamata kasvasid Ühendriikides hinnad aastaga 2,0% (veebruaris 2,1%), jäädes sellega alla analüütikute oodatud 2,1%le.

    Aasia aktsiaturud kauplesid öösel sügavavaimate kaotustega viimase kahe nädala jooksul eesotsas Hiinaga, kus Shanghai Composite alanes -1,0% ja Hang Seng kaotas -0,7%. Hiina inflatsioon hüppas märtsis ootuspäraselt 1,5% pealt 2,3%le ning tootjahinnaindeksi kasv kerkis 0,3pp võrra 0,4% (esimene kiirenemine alates mullu juunist), mis vastas samuti ootustele. Tarbijahinnaindeksit tõukasid tagant juurviljade ja sealiha hind, samas kui toitu ning kütust arvestamata püsis hinnatõus 1,8% peal.

    Majandusuudiste valik jääb täna tagasihoidlikuks, kui laual on vaid USA läinud nädala esmased töötu abiraha taotlused ning märtsi tootjahinnaindeksi muutus. Theresa May sai eile Euroopa Liidult Brexitiks ajapikendust oktoobri lõpuni, millele ta peab nüüd poolehoidu leidma kodumaal.

    10.30 Rootsi majade keskmine hind (märts)
    15.30 USA tootjahinnaindeks (märts)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
  • Rootsi majade keskmine hind kerkis märtsis 2,961 miljonilt 3,097 miljonile kroonile, mis tähendas aasta baasil 0,9% kasvu.
  • USA töötuabiraha taotlused teevad uue tsükli põhja, tootjahinnaindeks ootuspärane

    US JOBLESS CLAIMS -8K TO 196K IN APR 6 WK; SURVEY 210K
    PPI Ex food and energy +2.4% vs +2.4% y/y expected

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon