Börsipäev 24. aprill - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 24. aprill

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ettevõtete esimese kvartali tulemused pole olnud nõnda negatiivsed nagu kardeti (kasumiootust on siiani ületanud 80% firmadest vs keskmiselt 76% viimase aasta jooksul), andes investoritele põhjust rõõmustamiseks ning aidates tõugata S&P 500 0,9% kõrgemale, mis ühtlasi tähendas laiapõhjalise indeksi jaoks uut rekordtaset. Nasdaq saavutas 1,3% ralliga samuti uue tipu, Dow Jonesi jääb aga rekordist lahutama 0,7%. Euroopas jäi meeleolu vaoshoituks, kui Stoxx 600 sai sessiooni lõpuks kirja 0,2% tõusu, ent seegi tähendas kõrgeimat taset alates eelmise aasta juulist.

    USA uute majade annualiseeritud müük kasvas 4,5% 692 tuhandele võrreldes veebruariga, mis oli kõrgeim alates 2017.a novembrist ning ületas ka konsensuse 649 tuhande suurust ootust. Müüki on toetamas hüpoteeklaenude madalamad määrad ning ühtlasi uute majade hinnalangus, kui mediaanhind alanes märtsis aasta baasil -9,8% 302,7 tuhandele. Uute majade pakkumine märtsikuu müügitempo baasil alanes 6,3 kuu pealt 6,0 kuule.



    Aasia börsidel andis optimism mõnevõrra järele, kui Hiinas jätkus konsolideerumine tingituna ootusest, et valitsus ja keskpank võivad majanduse stabiliseerudes täiendaval stimuleerimisel tagasi tõmmata. Shanghai Composite alanes -0,2%, Nikkei kaotas -0,3% ning Hang Seng -0,6%. Üheks erandiks oli Austraalia börs, kus S&P/ASX 200 kerkis 0,99% pärast oodatust madalamat esimese kvartali inflatsiooni näitajat ning sellele järgnenud negatiivset Austraalia dollari reaktsiooni.

    Majandusuudistest võiks täna esile tõsta Prantsusmaa ja Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeksite aprilli muutused ning Kanada keskpanga nõukogu istungi, mille raames peaks intressimäär jääma 1,75% peale. Ettevõtetest avaldavad oma tulemused enne USA turu avanemist teiste seas AT&T, Boeing, Caterpillar, General Dynamics, Northrop Grumman, SAP ning järelkauplemise ajal Facebook, Microsoft, Paypal, Tesla ja Visa.

    09.45 Prantsusmaa töötleva tööstuse kindlustunne (aprill)
    11.00 Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeks (aprill)
    17.00 Kanada keskpanga intressimäära otsus
    17.30 USA toornafta varude raport (19. aprill)
  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 576 tehingut ning käive oli 895 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 302 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 332 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 264 ning 223.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:
    AS Pro Kapital Grupp teatab, et on lunastanud 30 „AS Pro Kapital Grupp võlakiri 04.2019“ võlakirja väljalaskehinnas kokku 300 000 eurot ning on esitanud Eesti Väärtpaberite Keskregistrile taotluse võlakirjade kustutamiseks registrist. Võlakirjad kandsid intressi 5% kalendriaastas. Iga võlakirja väljalaskehind oli 10 000 eurot ning võlakirjade lunastuspäev oli 23.04.2019.

    Baltika teatab, et 12. aprillil 2019 toimunud aktsionäride korralisel üldkoosolekul kinnitati põhikirja muudatus, mis sätestab, et aktsia nimiväärtus muudetakse 0,1 eurolt 1 eurole. Seejärel tühistatakse kõik senised nimelised aktsiad ja vahetatakse uute aktsiate vastu selliselt, et iga 10 olemasoleva aktsia vastu vahetatakse 1 uus aktsia. Aktsiakapitali suurus jääb muutmata. Juhul kui aktsionäril on alla 10 olemasoleva aktsia, saab ta vastu 1 uue aktsia või kui aktsionäril ei ole aktsiaid arvuliselt niipalju, et on võimalik vahetada 10:1, ümardatakse nimetatud aktsionäri aktsiate arv ülespoole. Aktsiate vahetamiseks vajaminevad olemasolevad aktsiad võetakse aktsionäri KJK Fund SICAV-SIF nõusolekul tema väärtpaberikontolt, mida hoitakse ING Luxembourg S.A. AIF arvel.

    ASi Merko Ehitus kontserni kuuluv AS Merko Ehitus Eesti on alustanud Tallinnas Pikaliiva korteriarendusprojekti teise etapi elamute ehitust, mille raames valmib 2020. aasta kevadel kokku 50 korterit kahes hoones aadressil Pikaliiva 22 ja Kaaruti 8. Pikaliiva elukvartal (merko.ee/pikaliiva) asub Tallinnas Haabersti linnaosas Harku järve lähistel. Arendusprojekt hõlmab kokku kümne neljakorruselise kortermaja ehitamist, esimese etapi kaks elamut 66 korteriga valmivad 2019. aasta sügisel. Korterite suurused jäävad vahemikku 33–84 ruutmeetrit ja ruutmeetrihinnad vahemikku 1892–2550 eurot.

    AS Nordecon ja Maanteeamet sõlmisid lepingu riigitee nr 4, Tallinn-Pärnu-Ikla maantee kilomeetritel 37-42 Kernu ümbersõidu ning Kernu tankla ja Haiba liiklussõlmede ehitustööks. Projekt hõlmab katendi ehitust, mullete ehitust, tehnovõrkude rajamist, truupide ja drenaaži rajamist, viaduktide ehitust, haljastust, liikluskorraldusvahendite paigaldust ja asfaltbetooni paigaldust. Jalakäijatele rajatakse kergliiklusteed. Tööde maksumus on 11,616 miljonit eurot, hinnale lisandub käibemaks. Kernu ümbersõidu ehitustööd kestavad 20 kuud ja ehitus valmib 2020. aasta lõpuks.

    Sellel nädalal:
    25.04. Telia Lietuva (TEL1L) esimese kvartali majandustulemused
    25.04. EfTEN Real Estate Fund III (EFT1T) esimese kvartali majandustulemused
    25.04 Novaturas (NTU1L) Aktsionäride korraline üldkoosolek
    26.04. Tallinna Vesi (TVEAT) esimese kvartali majandustulemused
    26.04. Apranga (APG1L) esimese kvartali majandustulemused
  • Nii nagu näitas ka PMI, ei ole ka kindlustunde indeksi järgi olukord Prantsusmaa töötlevas tööstuses paranemas. Täpsemalt alanes töötleva tööstuse ettevõtete kindlustunde indeks aprillis kahe punkti võrra 101 punktile, jäädes alla analüütikute 102punktisele ootusele.
  • Pärast väikest taastumist on Saksamaa ettevõtted järgmise kuue kuu väljavaate osas muutunud aprillis taas veidi pessimsitlikumaks, kui vastav kindlustunde indeks alanes -0,4 punkti 95,2 punktile vs oodatud 96,1 punkti. Jooksva olukorra hinnang langes -0,5 punkt 99,2 punktile, jäädes samuti alla konsensuse oodatud 99,9 punktile.

  • USA aktsiaturg võib teha tippe ja mujal on samuti taastumine olnud võimas, ent üksjagu investoreid istub kõrval, ega tunne vajadust kaasa minna.

    The latest fund flows show investors took money out of global equities for a fifth week in a row, with year-to-date
    withdrawals now sitting at $24 billion for U.S. shares, $50 billion for European and about $18 billion for Japan, according to EPFR data and Jefferies Inc.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon