Börsipäev 17. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 17. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 450 tehingut ning käive oli 0,55 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 333 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 95 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 271 ning 109.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Täna:
    17.05. Tallinna Sadama vahearuanne
    17.05. Ekspress Grupp korraline üldkoosolek

    Sel nädalal:
    13.05.2019 - 19.05.2019 PRFoods vahearuanne
  • Kuigi Ühendriikide poolt Huaweile seatud piirangud näisid suurendavat lõhet kahe suurriigi vahelises läbirääkimisprotsessis, aitas oodatust tugevamaks osutunud USA konjunktuur vaadata antud teemast mööda. S&P 500 indeks jätkas tõusu kolmandat päeva järjest, kerkides 0,9% ning Euroopas kujunes sessioon samuti väga positiiveks (Stoxx 600 +1,3%).

    Ühendriikide esmased töötu abiraha taotlused näivad viimaks normaliseeruvat lihavõttepühadest ning koolivaheajast tingitud hüppe järel, alanedes läinud nädalal 16 tuhande võrra 212 tuhandele, mis osutus paremaks analüütikute prognoositud 220 tuhandest ning jääb taas rekordmadalate tasemete lähedale.

    USAs alustatud elamuehitused kasvasid aprillis annualiseeritult 5,7% 1,235 miljonile, ületades konsensuse 1,209 miljoni suurust ootust ning saavutades kolme kuu kõrgeima taseme. Positiivse arenguna oli tõusu taga nii ühepereelamute 6,2% kasv kui ka mitmepereelamute 4,7% tõus. Ettevaatava indikaatorina ületas ootust ka aprillis väljastatud ehituslubade arv, kerkides annualiseeritult 0,6% 1,296 miljonile (oodati 1,289mln) ning märkides esimest tõusu alates eelmise aasta lõpust. Ühepereelamute taotlused alanesid 4,2%, kuid seda aitas kompenseerida 8,9% kasv mitmepereelamute ehituslubades.



    Lisaks NY FEDi küsitlusele osutus arvatust tugevamaks ka Philadelphia töötleva tööstuse aktiivsusindeks, paranedes mais 8,1 punkti 16,6 punktile (oodati 9,0) ning saavutades sellega kõrgeima taseme alates jaanuarist. Uute tellimuste indeks langes 15,7 punktilt 11 punktile, samas tööhõive kerkis 3,5 punkti 18,2 punktile ning järgmise kuue kuu väljavaadet kajastav indeks 0,6 punkti 19,7 punktile, mis kokkuvõttes ei näita, et kasvanud pinged Hiinaga oleks esimese hooga tugevat mõju tööstusele avaldanud, kuid seda peegeldavad järgnevad kuud ilmselt juba paremini.

    FEDi nõukogu liige Lael Brainard käis eile välja mõtte, et keskpank võiks kasutusele võtta oportunistliku reflatsiooni strateegia, mis lubaks inflatsiooni kerkimist mõneks aastaks üle eesmärgiks seatud 2% isegi kui selle taga on tariifidest tingitud importhindade tõus. Sarnast strateegiat kasutas edukalt Alan Greenspan, ent toona oli tema taotlus vastupidiselt inflatsiooni aeglustada.

    Aasia aktsiaturgudel olid eilsega võrreldes värvid vahetuses: Jaapani Nikkei kosus pärast eilset langust ligi protsendi jagu, samas kui Hongkongis ja Hiinas võeti kasumit (Hang Seng -1,0% ning Shanghai Composite -1,7%). Hiina meedia kohaselt on riigiesindajad kaotanud huvi jätkata USAga läbirääkimisi, kuna Trumpi hiljutises käitumises ei nähta piisavalt siirust. Antud allika kohaselt heidetakse ette, et USA küll räägib soovist jätkata kõnelustega, ent samal ajal tehakse trikke atmosfääri rikkumiseks, viidates Trumpi selle nädala käigule piirata Huawei tegevust Ühendriikides.

    Tänased majandusuudised saavad olema pigem teisejärgulised, kui esile võiks tõsta USA juhtivate indikaatorite indeksi aprilli muutuse ning USA tarbijate kindlustunde maikuu indeksi.

    09.00 Euroopa Liidu uute autode registreerimised (aprill)
    12.00 Eurotsooni inflatsioon (aprilli lõplik)
    17.00 USA juhtivate indikaatorite indeks (aprill)
    17.00 USA Michigani ülikooli tarbijate kindlustunde indeks (mai)
    20.00 USA Baker Hughes aktiivsete nafta puurtornide arv (17. mai)
  • Väikest kasvu täheldati aprillis uute autode registreerimistes itaalias, Hispaanias ja Prantsusmaal, kuid Saksamaa 1,1% ning Suurbritania 4,1% langused jätsid kogu Euroopa Liidu statistika mullusega võrreldes väiksemaks.

  • Head uudised Euroopa Keskpanga jaoks.....eurotsooni aprilli alusinflatsioon revideeriti 0,1pp võrra kõrgemaks 1,3% peale, mis on kiireim alates 2017.aastast.
  • vana uudis aga nüüd ametlik

    *TRUMP RELEASES PROCLAMATION ON ADJUSTING AUTO IMPORTS
    *TRUMP SAYS EU, JAPAN AUTO TARIFFS DELAYED FOR AT LEAST 180 DAYS

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon