Börsipäev 24. mai - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 24. mai

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • USA ja Hiina jätkuv vastasseis ning lisaks oodatust kesisemaks jäänud majandusnäitajad sundisid investoreid aktiivsemalt kaitset otsima, surudes USA valitsuse 10a võlakirja tulususe päevasiseselt 2,29%le ehk madalaimale tasemele alates 2017. aasta oktoobrist ning kukutades S&P 500 indeksit 1,2% võrra. Euroopas lõpetas Stoxx 600 1,4% madalamal eesotsas energiasektoriga, mis kukkus 3,3% ning autotööstusega, kus aktsiad langesid keskmiselt 3%.

    Eurotsooni töötleva tööstuse ning teenindussektori aktiivsused liikusid mõlemad maikuu esialgsetel andmetel allapoole. Töötleva tööstuse PMI taandus 0,2 punkti 47,7 punktile (oodati 48,1) ja teenindussektori PMI nõrgenes 0,3 punkti 52,5 punktile (oodati 53,0). See kustutas veidi lootust, et eurotsooni majandus on pärast kesist esimest kvartalit võtnud suuna ülespoole. Kaasa ei aidanud siin ka Saksamaa ettevõtete ärikliima indeks, mis mais 97,9 punktile vajudes saavutas madalaima taseme alates 2014.aastast.

    Ootamatule majandusaktiivsuse aeglustumisele viitasid Markiti maikuu küsitlused ka Ühendriikides, kui töötleva tööstuse PMI kukkus kahe punkti jagu 50,6 punktile (oodati 52,6 punkti) ning teenindussektori PMI taandus 2,1 punkti 50,9 punktile (oodati 53,5), saavutades sellega madalaima taseme viimase kolme aasta jooksul. Markiti kohaselt viitab see USA majanduse kõigest 1,2% kasvule ning aeglustumine võib jätkuda, kuna uute tellimuste kasv oli väikseim alates finantskriisist. Suurimaks mureallikaks on töötlevas tööstuses kaubanduspinged, ent sealt võib see üle kanduda ka teenindussektorisse, mis on rohkem siseturule orienteeritud.

    USA uute majade annualiseeritud müük kahanes aprillis 6,9% 673 tuhandele, jäädes üsna lähedale konsensuse prognoositud 675 tuhandele. Aastatagusega võrreldes kasvas müük 7,0%. Positiivse uudisena jätkus läinud nädalal langus Ühendriikide esmastes töötu abiraha taotlustes, alanedes tuhande võrra 211 tuhandele (oodati 215 tuhat), mis kõneleb väga tugevast tööturust.

    Aasia sessioonil sentiment veidi paranes, mis jättis liikumised marginaalseks. Jaapani Nikkei taganes 0,4% ja Hiinas Shanghai Composite 0,2%, kuid Hongkongis näitas indeks kerget plussi. Samuti kauplesid kirjutamise hetkel 0,3% kõrgemal USA aktsiaindeksite futuurid. Trump hindas eile kokkulepet Hiinaga endiselt väga tõenäoliseks ning erinevalt varasemast sidus ta ka Huawei juhtumi läbirääkimistega, kaasates musta nimekirja pandud ettevõtte võimalikku kaubanduskokkuleppesse. Tõenäoliselt sünnib kokkulepe Hiinaga Trumpi arvates üsna kiiresti, kuna tema silmis ei saa Hiina olema väga õnnelik, kui tuhanded ettevõtted hakkavad teistesse riikidesse kolima.

    Majandusuudistest väärivad täna mainimist Suurbritannia aprilli jaemüük ning USA kestuskaupade aprilli tellimused. Ameerikas seisab ees pikem nädalavahetus, kuna esmaspäeval tähistatakse Memorial Day’d ning ka väärtpaberiturud on 27. mail suletud.

    11.30 Suurbritannia jaemüük (aprill)
    15.30 USA kestuskaupade tellimused (aprill)
    20.00 USA Baker Hughes aktiivsete nafta puurtornide arv (24. mai)
  • Balti põhinimekirjas tehti neljapäeval 463 tehingut ning käive oli 774 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 431 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 149 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 227 ning 152.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:

    Nordecon AS kontserni kuuluv ettevõte Nordecon Betoon OÜ (brändinimi NOBE) sõlmis lepingu Kaamos Ehitus OÜ-ga büroo- ja parkimismaja betoon-kandekarkassi projekteerimiseks ja ehitamiseks aadressile Veskiposti tn. 2, Tallinn. Tegemist on esimese 12–korruselise büroohoonega uues Avala kvartalis, pindalaga 14 483 m². Hoone külgneb ühekorruselise 87 parkimiskohaga maa-aluse parklaga, pindalaga 2 897 m². Lepingu maksumus on 3,01 miljonit eurot, hinnale lisandub käibemaks. Tööd valmivad 2020. aasta veebruaris.

    Auga Group AB teatas börsile, et Leedu Keskpank määras ettevõtte juhtkonna liikmele Linas Strelisele 200 000 euro suuruse trahvi siseinfo kasutamise eest börsitehingutel AB „Žemaitijos pienas“ aktsiatega. Linas Strelis lubas trahvi vaidlustada kuid astus eilse päeva seisuga ettevõtte juhtkonnast tagasi.

    Maxima Grupe teatas börsile enda 2018. majandusaasta finantstulemused. Grupi käive kasvas 22,1% 3,45 miljardi euroni ning ettevõtte EBITDA kasvas 49,6% 223,6 miljoni euroni. Eestis kasvatas ettevõte käivet 3,8%.

    Läti finantsturgude järelvalve amet võttis menetlusse Grindeksi suuromaniku poolt tehtud ülevõtmispakkumise detailsed tingimused. Pakutav ülevõtmishind aktsionäridele on 12,59 eurot aktsia kohta.

    Hansa Matrix teatas eile õhtul enda esimese kvartali finantstulemused. Ettevõtte käive kasvas 0,18% aastases võrdluses ning jõudis 5,9 miljoni euroni. Ettevõtte EBITDA oli 1,12 miljonit eurot, mis oli 6% väiksem kui aasta tagasi.

    Täna:
    24.05 Harju Elekter dividendi väljamakse
    24.05 Viimane päev osta Tallinna Sadama aktsiat, et tulevasest dividendimaksest osa saada (ex-date on 27.05)
  • BofAML kirjutab, et investorid on positsoonide võtmisel olnud ettevaatlikud ning näeb juunis võimalikke katalüsaatoreid turu põrkeks. Seda, et FED juba intressimäära langetamisele viitab, pole ise küll kusagilt lugenud.

    Asset-price resilience shows positioning is light and hedging is heavy, and Trump isn’t expected to escalate
    China trade war from here on, BofAML strategists led by Michael Hartnett say in a note.
    * Mid-June looks to be the next time to buy stocks--after the June 1 imposition of U.S. and China tariffs and before the June 19 FOMC and June 28-29 G-20 meeting
    * Says would buy U.S. stocks when S&P 500 at 2,775 (a drop of 1.7% from Thu close)
    * Expects deflation assets to outperform inflation assets on combination of max liquidity and minimal growth
    * “Good news” is that the Fed has signaled that the next move is a cut; dovish central banks indicate bond yields and forecasts still heading lower, liquidity is still chasing yield and suppressing credit spreads and volatility
  • Balti börsi käive oli vist ikka 774 tuhat eurot.
  • USA kestuskaupade tellimused kahanesid aprillis kaitse- ja lennutööstust arvestamata 0,9% võrreldes märtsiga, samas kui analüütikud ootasid 0,3% langust. Lisaks korrigeeriti märtsi 1,4% kuine kasv kõigest 0,3% peale.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon