Börsipäev 5. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 5. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 742 tehingut ning käive oli 1,534 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,082 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 277 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 498 ning 166.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Uudised:

    Tallink TAL1T avaldas enda maikuu reisijanumbrid. Reisijate arv maikuus kasvas aastavõrdluses 0,1% 853,3 tuhande reisijani, mis on ühtlasi ettevõtte jaoks ka läbi aegade maikuu rekord. Veetud kaubaveo ühikute maht jäi mullusega võrreldes sisuliselt samaks, vähenedes 8 ühiku võrra 35,4 tuhandele ühikule. Veetud reisijate sõidukite maht vähenes 6,6 protsendi võrra 94,3 tuhandele ühikule.

    AS Ekspress Grupp EEG1T omandab Läti piletimüügiplatvormi operaatori SIA Biļešu Paradīze. Ettevõtte sõnul on omandamise eesmärkideks laieneda uutesse ärisektoritesse, tõsta grupi omakapitali tootlust ning kasutada lisanduva äritegevuse ja meediategevuse vahel tekkivat sünergiat. Tehingut rahastati osaliselt ASi Citadele banka ja Aktiva Finants OÜ (100%line omanik Hans H. Luik) poolt antud laenudega.

    Sel nädalal:
    03.06-07.06 Klaipėdos nafta KNF1L mai müügitulemused
    05.06 - 21.06 AS LHV Group allutatud võlakirjade avalik pakkumine
  • Lühiajaliselt ülemüüdud tingimused andsid eile võimaluse revanšiks pullidele, kellele pakkus taganttuult FEDi presidendi Jerome Powelli poolt intressimäära langetamiseks lahti jäetud uks ning samuti Mehhiko ametnike lootusrikkad kommentaarid migratsiooniprobleemi lahendamisest Ühendriikidega. S&P 500 indeks saavutas 2,1%ga viie kuu suurima tõusu ning ka Euroopas õnnestus Stoxx 600 indeksil lukku lüüa teine järjestikune võidukas päev (0,6%).

    Föderaalreservi president Jerome Powell ei osanud oma eilses esinemises öelda, kas ja kuidas olukord kaubanduses laheneb aga nad jälgivad arengute mõju Ühendriikide majandusele pingsalt ning kasvu säilitamise nimel kavatsetakse ka vastavalt reageerida. Ka FEDi asepresident Richard Clarida toonitas hiljem CNBCs esinedes, et keskpank annab endast kõik, et saavutada maksimaalset tööhõivet ning saavutada ja säilitada stabiilset inflatsiooni.

    Vaatamata sellele, et Maailmapank kärpis aeglustunud kaubanduse tõttu globaalse SKP tänavuse kasvuootuse 2,9% pealt 2,6%le ning hindas tarfiifisõja, arenevate riikide finantsturbulentsi ja arenenud riikide arvatust märksa nõrgema kasvu tõttu väljavaates negatiivsete stsenaariumite tõenäosust suuremaks, domineeris Aasia börsidel öösel roheline värv. Tugevusega paistis silma Jaapan, kus Nikkei parandas oma taset 1,7% võrra.

    Hiina börsidel jäi tõus tagasihoidlikumaks (Shanghai Composite +0,6%), mille taga võis osaliselt olla arvatust nõrgemaks jäänud Caixini teenindussektori aktiivsusindeks. Erinevalt ametlikust PMIst, mis viitas mais teenindussektori stabiilsele kasvu, täheldati Caixini küsitluse kohaselt kasvu aeglustumist 54,5 punkti pealt 52,7 punktile (oodati 54,0), langedes sellega tagasi veebruari tasemele. Oma kõnes maalis president Xi Jinping aga Hiina majandusest optimistliku pildi, öeldes et vaatamata globaalse majanduse ning kaubanduse aeglustumisele on Hiina majandus paistnud tänavu silma stabiilse kasvu, suureneva tööhõive, kerkivate sissetulekute ja stabiilse inflatsiooniga.

    Teenindussektori aktiivsus on täna fookuses ka eurotsoonis ning Ühendriikides, millele lisaks selgub USA ADP tööturu küsitlus ning see peaks konsensuse arvates näitama maikuus loodud töökohtade arvuks 185 tuhat (275 tuhat aprillis).

    10.00 Hispaania tööstustoodang (aprill)
    10.15 Hispaania teenindussektori PMI (mai)
    10.45 Itaalia teenindussektori PMI (mai)
    10.50 Prantsusmaa teenindussektori PMI (mai lõplik)
    10.55 Saksamaa teenindussektori PMI (mai lõplik)
    11.00 Eurotsooni teenindussektori PMI (mai lõplik)
    11.30 Suurbritannia teenindussektori PMI (mai)
    12.00 Eurotsooni jaemüük (aprill)
    15.15 USA ADP tööturu küsitlus (mai)
    17.00 USA teenindussektori ISM (mai)
    21.00 FEDi Beige Book
  • Hispaania teenindussektori aktiivsus madalaim alates 2018.a septembrist, uute tellimuste indeks madalaim alates 2013.a

    Spain May Services PMI 52.8 vs 53.1 in April; Est. 52.5
    New Business falls to 51.7 vs 54.5 in April
  • Hispaania aprillikuu tööstustoodang ületas ootust, kerkides MoM 1,8% (prog 0,5%) ning aasta baasil 1,7% (prog -0,2%).
  • Eurotsooni teenindussektori maikuu aktiivsus revideeriti 0,4 punkti kõrgemaks 52,9 punktile, mis märkis aprilliga võrreldes 0,1punktist paranemist. Samas langes uute tellimuste indeks punkti võrra 51,9 punktile, mis ei paku väljavaate osas kuigi julgustavat signaali. Kogu erasektori PMI korrigeerimise tulemusel 51,8 vs 51,5 aprillis.

  • Eurotsooni jaemüük kahanes aprillis MoM -0,4% vs oodatud -0,5% ning mullusega võrreldes näitas ootuspärast 1,5% kasvu
  • Kesise võitu uute töökohtade arv USAs (madalaim alates 2010)

    ADP RESEARCH INSTITUTE SAYS U.S. ADDED 27K JOBS IN MAY (VS EST 185K)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon