Börsipäev 6. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 6. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Ühendriikide konjunktuur saatis eile erisuguseid signaale, kuid aktsiaturul jäi siiski domineerima optimistlik meeleolu osalt tänu Senati rahanduskomitee juhi hinnangule, et Ühendriigid ja Mehhiko suudavad jõuda migratsiooni osas kokkuleppele ning vältida esmaspäevast planeeritud tariifide tõusu. S&P 500 indeks sulgus 0,8%ga sessiooni tipus, Euroopas parandas Stoxx 600 oma taset 0,4% võrra.

    Ühendriikide erasektoris loodi ADP küsitluse kohaselt mais vaid 27 tuhat töökohta, mis oli madalaim alates 2010. aastast ning jäi tublisti alla analüütikute 185 tuhande suurusele prognoosile. Mõnevõrra aitas valitsuse reedese tööturu raporti ootuses leevendada hirmu teenindussektori aktiivsusindeks, mis kerkis mais 1,4 punkti võrra 56,9 punktile (oodati 55,4) ning saavutas sellega kõrgeima taseme alates veebruarist. Erinevalt ADPst hüppas teenindussektori tööhõive indeks 4,4 punkti 58,1 punktile, märkides suurimat tõusu viimase kahe aasta jooksul.

    Kuna teenindussektoril on Ühendriikide majanduses suurem osakaal võrreldes töötleva tööstusega, mis koges mais kasvu aeglustumist, siis erasektori aktiivsus tervikuna paranes 1,2 punkti võrra 56,4 punktile. Sama ei saa aga väita globaalselt, kuna JPMorgani ja Markiti küsitluste tulemusel alanes töötleva tööstuse ja teenindussektor ühine aktiivsusindeks mais 0,9 punkti võrra 51,2 punktile, mis viitab globaalse majanduse kasvu aeglustumisele ligi kolme aasta madalaimale tasemele.



    Aasia börsidel liikusid aktsiaturud erisuunaliselt, kui Jaapanis kauples Nikkei kirjutamise hetkel 0,2% kõrgemal ning Hiinas taganes Shanghai Composite 0,8% võrra. Mõnevõrra vähendas investorite riskiisu Donald Trumpi säuts, mille kohaselt on immigratsiooni läbirääkimistes Mehhikoga toimunud küll edasiliikumine, kuid siiski mitte piisavalt, et kokkulepet saavutada. Kõnelused jätkuvad täna ning kui üksmeelt ei saavutata, siis rakendub esmaspäevast Mehhiko importkaupadele 5% tariif. Täiendavat survet avaldasid Moody’s ja Fitch, kellest esimene langetas Mehhiko riigi reitingu stabiilse pealt negatiivsele ning Fitch kärpis reitingu BBB+ pealt BBB peale, tõstes väljavaate negatiivse pealt stabiilsele.

    Tänastest uudistest kerkivad esile Saksamaa tehaste aprilli tellimused, Euroopa Keskpanga intressimäära otsus ning USA läinud nädala esmased töötu abiraha taotlused.

    09.00 Saksamaa tehaste tellimused (aprill)
    12.00 Eurotsooni esimese kvartali lõplik SKP
    14.45 Euroopa Keskpanga intressimäära otsus
    15.30 Mario Draghi pressikonverents
    15.30 USA kaubandusbilanss (aprill)
    15.40 FEDi Kaplan esineb
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    20.00 FEDi Williams esineb
  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 636 tehingut ning käive oli 1,028 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 747 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 179 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 451 ning 149.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    TSM1T tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 2,00 x 10 000)
    NCN1T tehingute seas oli kaks plokktehingut (EUR 1,00 x 15 000 ja 1,00 x 25 000)

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:

    EfTEN Real Estate Fund III EFT1T kinnitas uute aktsiate jaotuse investoritele. Kõigepealt jaotati 820 489 uut aktsiat fondi senistele aktsionäridele, vastavalt prospektis toodud märkimise eesõigusele. Ülejäänud 179 511 aktsia osas määrati märkimiskorralduse laeks 10 000 aktsiat ning kõigile investoritele jaotati aktsiaid vastavalt nende märkimise proportsioonile kogu märkimiste mahust.

    AS Tallink Grupp TAL1T nõukogu esimehe Enn Pandi lähisugulased soetasid Tallinki aktsiaid. Eve Pant ostis 106 500 aktsiat hinnaga 1,06 eurot tükk ja Siim Emil Pant 7 064 aktsiat sama tükihinnaga.

    Vastavalt 3. juunil avalikustatud börsiteatele, allkirjastasid 5. juunil 2019 AS-i LHV Group LHV1T tütarettevõte AS LHV Pank ja Danske Bank A/S ostulepingu, mille kohaselt LHV Pank omandab Danske Banki Eesti filiaali eraisikutega seotud käitise, mis sisuliselt koosneb eraklientide laenuportfellist.

    Sel nädalal:
    03.06-07.06 Klaipėdos nafta KNF1L mai müügitulemused
    05.06 - 21.06 AS LHV Group allutatud võlakirjade avalik pakkumine
  • Saksamaa tehaste tellimused kasvasid aprillis 0,3% võrreldes märtsiga, osutudes premaks oodatud 0,0%st ning lisaks korrigeeriti märtsi tulemus 0,6% pealt 0,8%le. Eelmise aasta sama perioodi baasil aeglustus langus 5,9% pealt 5,3%le (oodati -5,9%).

  • Rosenberg kirjutas, et Trumpil võib olla hoopis järgmine kaval taktikaline plaan, et saada valituks teeb ta kõik turgude tõusuks. Selleks on tal vaja keskpanga tuge ja madalamaid intresse. Kuna FED aga püüab end näidata sõltumatuna, siis ei saa nad koheselt Trumpi nõudmistele alluda. Trump mängib nad nurka läbi tariifide triangli, mis ajutiselt toob kaasa majanduse jahtumise > FED ehmatab, ning toob intressid korralikult alla. Trump eemaldab kõik tariifid ja stokid on uutel kõrgustel ning saab 2020 uuesti valituks.

    spekull
  • Eurotsooni esimese kvartali SKP jäi esialgsega hinnanguga võrreldes samaks

    Eurozone GDP Expands 0.4% Q/q in 1Q; Flash Reading +0.4% Q/q
    Eurostat reports Eurozone GDP rose 1.2% y/y vs flash +1.2% y/y.

  • intressimääri tõstmist lükati poole aasta võrra edasi

    ECB leaves interest rates on hold at June 2019 meeting:
    Main refi rate 0.0% unch.
    Deposit rate -0.40% unch.
    Marginal lending rate 0.25% unch
    ECB ANNOUNCES DETAILS OF THIRD PROGRAM OF LONG-TERM BANK LOANS
    ECB SEES RATES AT PRESENT LEVELS AT LEAST THROUGH 1H 2020.
  • noppeid twitterist:

    BYND trading as if the entire world will go vegan

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon