LHV väärtpaberitehingute kulude ja tulude kalkulaator - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

LHV väärtpaberitehingute kulude ja tulude kalkulaator

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • https://www.lhv.ee/et/investeeringute-kulude-ja-tulude-kalkulaator#aktsiad
    Kas keegi, kes numbreid tunneb, võiks natuke seletada seda kalkulaatori loogikat? Mõju tootlusele aastas on RiY? Makstud tasude tõttu saamata jäänud tootluse mõju kohta on ka mingi erialatermin? Kas see on mingi standard kalkulaatori formaat, mis laialt kasutusel või millest just selline valik (ala RiY aasta baasil ja single-dollar cost kogu perioodi põhjal).
  • LHV kalkulaator teeb investeeringu tootluse ja tulemuse arvestamiseks läbi kaks arvutuskäiku, üks koos kõigi tasudega ning üks ilma kõigi tasudeta. Mõju tootlusele on kahe stsenaariumi tootluse erinevus, ehk inglise keeles reduction in yield. Samamoodi on tasude ja kulude kogumõju perioodi kohta nende kahe stsenaariumi lõpptulemuste erinevus väljendatud eurodes.

    Makstud tasude tõttu saamata jäänud tootlus on pigem LHV spetsiifiline eeldus tasude mõju arvutamisel. Tahtsime võtta eelduseks selle, et kliendil on konkreetne summa, mida tal on võimalik investeerida. Seega mida suuremad on esialgsed sisenemistasud, seda vähem saab ta investeerida ning seega teenib see reaalselt investeeritud rahasumma ka vähem tootlust võrreldes olukorraga, kus klient saaks 100% summast investeerida.

    LHV on kalkulaatori loomisel lähtunud enda tõlgendusest regulatsiooni nõudest kuvada kliendile selgelt ja arusaadavalt tasude ja kulude mõju investeeringu tootlusele. Meie lootus on, et LHV lahendus seda ka kliendile arusaadaval viisil teeb. Valitud näitajad on samuti valitud lähtuvalt sellest, et kuidas meie arust oleks kliendil kõige lihtsam mõista tasude mõju tema investeerimistulemile.

    Teiste teenusepakkujate metoodikaid me täpselt kommenteerida ei oska ning lisainfot vastavate arvutuste kohta võiks küsida konkreetselt teenusepakkujalt.
  • Tänud, Martin. Hakkasgi tegelikult silma selle poolest, et annab päris hea ülevaate (RiY ja single-dollar kõrvuti). Mis ma teeks oleks see, et signpostiks (nt nn "küsimärkidega") natuke täpsustavat infot sinna juurde (nt osaliselt see, mida ülal kirjeldad pluss ja ka info, millised tasud on insturmendi sisesed ja ja millised teenustasud). Kuna kalkulaator katab erinevaid instrumente, siis pole seda ilmselt kõige lihtsam teha, aga läbi näidete oleks ilmselt ikkagi kliendile abiks.
  • Tõstan küsimuse siia ümber. Vastuseks võin öelda, et me ei ole veel jõudnud viia kalkulaatorit kooskõlla uue hinnapoliitikaga aga see muudatus on juba töös.

    markus95
    Jääb arusaamatuks, kust tulevad teenustasud ''Väärtpaberitehingute kulude ja tulude kalkulaatoris'', kui valida baltikumi aktsiatega investeerimine. (nt 100 euro investeerimisel 6.4 eurot ja maksimaalselt 0.4% investeerimse summat suurendades). Haldamine ja tehingud pidavat olema balti turul investeerimisel tasuta, või?

    link kalkulaatorile: https://www.lhv.ee/et/investeeringute-kulude-ja-tulude-kalkulaator#aktsiad
  • Kas keegi oskab seletada, miks kalkulaatori järgi jääks ma miinustesse, kui näiteks 100€ eest osta ETF ja periood 3a?
    Hinnakirja järgi peaks olema tehingutasu 1%.
    Olen suht algaja ja tahaks osta mõned ETF'id, saan aru et üksikaktsiatel on veel tehingutasu 11 € + 0,3% aga ETFil vaid 1%?
  • Kas vahe võib tulla Kasvukonto ja väärtpaberikonto erinevast hinnakirjast?
    Kasvukontol ostutehingud 1%, müük 11 EUR + 0,3%
    Väärtpaberikontol ostu- ja müügitehingud 11 EUR + 0,3%
    Mõlemal juhul võetakse kolme aasta jooksul arvesse ka haldustasu, mis on vastavalt 0,5%, min 0,5 eurot kuus Kasvukontol ja 0,025%, min 2 eurot kuus väärtpaberikontol. Mõlemal juhul lisandub ka käibemaks.
  • Tere,
    tänan vastuse eest.
    Vaatasin siit tehingutasu: https://www.lhv.ee/et/hinnakiri#v-rtpaberid
    sooviks osta tavalisele investeerimiskontole USA ETF'e, siis peaks ju tehingutasu tulema vaid 1%?
    Mitte üksikaktsia 11 € + 0,3%?
  • ETF-idele kehtib aktsiatehingute hinnakiri, kuna sisuliselt on tegemist mõnda indeksit jälgiva aktsiaga.
  • Sooviks ka USA ETF-e osta. Olen nõus ka 11 € + 0,3% tehingutasuga.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon