Börsipäev 26. juuni - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 26. juuni

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 669 tehingut ning käive oli 1,236 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,019 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 134 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 522 ning 109.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Täna:
    26.06 Merko Ehitus MRK1T dividendi ex-kuupäev

    Sel nädalal:
    27.06 Klaipedos nafta KNF1L erakorraline aktsionäride koosolek
  • Trumpi ähvardused Iraani suunal, oodatust nõrgemaks osutunud konjunktuur, allapoole toodud ootused nii Ühendriikide intressimäära langetamise kui ka G20 tippkohtumise osas kulmineerusid eile aktsiaturgudel kasumivõtuna, tingides S&P 500 indeksi ligi 1% languse. Euroopas jõudis Stoxx 600 piirduda tagasihoidlikuma taandumisega, alanedes vaid 0,1% võrra.

    USA väliskaubandusminister Robert Lighthizer arutas esmaspäeval Hiina asepeaministri Liu Hega käesolevaks laupäevaks planeeritud Donald Trumpi ja Xi Jinpingi kohtumise plaani. Väidetavalt ei oodata seal kaubanduskokkulepet, pigem otsitakse võimalust alustada uuesti läbirääkimistega ning vältida sõna-sõna vastu olukordasid, mis aitaksid rahustada finantsturgusid. USA on valmis selleks ajaks edasi lükkama juulist jõustuma pidanud täiendavad tariifid Hiina importkaupadele.

    USA uute majade müük kahanes mais annualiseeritult 7,8% 626 tuhandele, osutudes nõrgemaks oodatud 684 tuhandest ning saavutades madalaima taseme alates mullu detsembrist. Peamine langus tulenes lääneosariikidest, kus hinnad on kõrgemad ja seetõttu kättesaadavus inimeste jaoks madalam. Intressimäärade langus ei ole suurt tungi uute majade turul tekitamas, vaid pigem suunavad inimesed oma pilgud järelturule, kus hinnad on soodsamad. Näiteks kui uute majade keskmine hind alanes mais aastatagusega võrreldes 2,7% 308 tuhandele dollarile, siis olemasolevate majade müük kasvas mais annualiseeritult 2,5% ja keskmine hind kerkis aastaga 4,8% 277,7 tuhande dollarini.

    Ühendriikide tarbijate kindlustunde indeks kukkus mais 9,8 punkti 121,5 punktile, jäädes tublisti madalamaks oodatud 131,0 punktist ning saavutades madalaima taseme alates 2017.a sügisest. Jooksva olukorra hinnangut peegeldav indeks taganes 8,1 punkti 162,6 punktile ja ootuste indeks 10,9 punkti 94,1 punktile. Tähelepanuväärne oli seejuures hinnang tööturule. Kui töökohtasid piisavaks hinnanud tarbijate osakaal alanes vaid 1,3 punkti 44,0%le, siis töökohtade kättesaadavust raskeks hinnanud tarbijate osakaal hüppas 11,8% pealt 16,4%le, mis tõi nende kahe näitaja vahe ehk üldise tööturu tingimuste hinnangu 33,5% pealt 27,6%le. Ei ole välistatud, et tegemist oli lühiajalise nähtusega, kuna sarnast langust võis täheldada ka märtsis, millest järgnevatel kuudel toibuti, kuid samas ei saa välistada ka seda, et aeglustunud majanduskasvu ja kaubanduspingete tõttu on tööturg pöördumas.



    Aasia aktsiaturud jätkasid öösel liikumist allapoole, näidates siiski tagasihoidlikke kaotusi ning kerget plussi Hongkongis ja Indias. Bloombergile antud intervjuus tõdes St Louis FEDi president James Bullard, et intressimäära langetamine 25 baaspunkti võrra järgmisel kuul võiks olla piisav kaitsmaks majanduskasvu oodatust suurema aeglustumise eest. Turgude poolt oodatud 50baaspunktine kärpimine pole tema meelest vajalik. Ja Jerome Powell nentis oma esinemises, et negatiivsed riskid on USA majanduse jaoks kasvanud, toetades sellega argumenti langetada intressimäära.

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta Saksamaa ja Prantsusmaa tarbijate kindlustunde näitajad ning USA maikuu kestuskaupade tellimused.

    09.00 Saksamaa tarbijate kindlustunde indeks (juuli)
    09.45 Prantsusmaa tarbijate kindlustunde indeks (juuni)
    15.30 USA kestuskaupade tellimused (mai)
    15.30 USA kaubandusbilanss (mai)
    17.30 USA toornafta varud (21. juuni)
  • Saksamaa tarbijate kindlustunne on juulis alanemas 0,3 punkti võrra 9,8 punktile, mis osutus madalamaks oodatud 10,0 punktist. Üldine tase on ajalooliselt endiselt kõrge, kuid täheldada võib juba pikemalt kestnud allapoole trendi, mis võib rääkida majandust toetava sisetarbimise kahjuks.
  • Ei tundu olevat uudis, kuna varasemalt on just need kõige keerulisemad küsimused erimeelsusi tekitanud

    Mnuchin says that US-China trade deal is 90% complete
  • Aga see 10%....

    MNUCHIN: THERE IS A PATH TO COMPLETE DEAL BUT WE'LL SEE: DJ
    TREASURY SECRETARY MNUCHIN DOESN'T SAY WHERE TRADE DEAL STANDS NOW: DJ
    MNUCHIN: THIS ISN'T A DEAL FOR SAKE OF HAVING A DEAL: DJ

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon