Börsipäev 2. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 2. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti esmaspäeval 646 tehingut ning käive oli 1,433 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 1,130 miljonit eurot ning Vilniuse börsi käive 279 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 476 ning 151.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:
    TSM1T tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 1,95 x 43 823)

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:

    Nordecon AS Ehitus NCN1T ja Porto Franco OÜ sõlmisid peatöövõtulepingu Porto Franco kinnisvaraarenduse esimese maja ehituseks Tallinnas, mille käigus valmib Laeva tänava poolne hoone 3 maa-aluse ja 5 maapealse korrusega. Tööde maksumus on 18,5 miljonit eurot, hinnale lisandub käibemaks. Hoone valmib 2020. aasta alguses.

    Sel nädalal:
    03.07 Silvano Fashion Group SFG1T kapitali vähendamise ex-kuupäev
    03.07 Tallink Grupp TAL1T dividendi väljamakse
    04.07 Arco Vara ARC1T dividendi ex-kuupäev
    01.07-05.07 Tallink Grupp TAL1T juuni müügitulemused
    01.07-05.07 Klaipėdos nafta KNF1L juuni müügitulemused
  • Nädalavahetuse uudised muutsid investorid kaubandusalase tüli lahenemise osas taas lootusrikkamaks ning aitasid S&P 500 indeksil ronida 0,8%ga uuele rekordtasemele. Seejuures polnud aga entusiasm sugugi laiapõhjaline, sest väikefirmasid esindav Russell sulgus 0,2% võiduga, olles sessiooni teises pooles kaubelnud ka miinuses. Euroopas trotsisid aktsiaturud nõrgapoolseid töötleva tööstuse aktiivsuse näitajad, lõpetades Stoxx 600 näol 0,8% võiduga.

    Ülemaailmselt avaldatud töötleva tööstuse küsitlused viitasid sellele, et teise kvartali lõpus jätkus aktiivsuse langus. JPMorgani ja Markiti koostatud PMI indeks alanes 0,4 punkti võrra 49,4 punktile, saavutades madalaima taseme viimase kuue ja poole aasta jooksul. Kuna ka uued tellimused on kahanemas järjest kiiremas tempos (vastav indeks alanes 49,5 punkti pealt 49,0 punktile), ei viita see lähiajal võimalusele, et tootmises oleks pilt paremaks muutumas. Siinkohal tasub siiski märkida, et tegemist on küsitlustel põhineva infoga ning ajalooliselt on tulnud ette olukordasid, kus nö pehmed näitajad üle- või alahindavad tegelikku olukorda.



    Konkreetsemalt Ühendriikides alanes üleriigiline töötleva tootsuse ISM indeks juunis 0,4 punkti 51,7 punktile, osutudes paremaks oodatud 51,0 punktist. See märkis siiski madalaimat taset alates 2016.a oktoobrist ning halba maiku lisas seik, et uute tellimuste indeks kukkus 2,7 punkti 50,0 punktile (madalaim alates 2015.a sügisest).

    Aasia aktsiaturgudel tõmmati öösel hinge pärast eilset tõusu. Üheks erandiks oli Hang Seng, mis eile oli suletud ning võttis tänase 1,6% tõusuga järele. Austraalia keskpank otsustas langetada intressimäära ootuspäraselt 25 baaspunkti võrra 1,0%le, märkides sellega rekordmadalat taset. Austraalia majanduskav on vajunud 1,8% peale peamiselt Hiina aeglustumise ja kohaliku kinnisvaraturu jahtumise tõttu. Ja kuna ka inflatsioonisurve on tagasihoidlik, jäetakse uks lahti intressimäära edasiseks langetamiseks.

    Pöörates pilgud tänastele majandusuudistele, siis esile võiks tõsta vaid Saksamaa maikuu jaemüügi muutuse. Tähelepanu võib pälvida USA plaan maksustada 4 miljardi dollari väärtuses Euroopa Liidust pärit importkaupasid (näiteks kirsid, liha, juust, viski), näidates sellega vastuseisu Airbusile makstavatele subsiidiumitele. OPECi liikmed kogunevad täna Viinis teist päeva koos liitlasriikide esindajatega, et kinnitada kärbitud tootmismahtude üheksa kuu pikendamise plaan, millesse on Saudi Araabia lubanud anda nõutust suurema panuse.

    09.00 Saksamaa jaemüük (mai)
    09.45 Prantsusmaa valitsuse eelarve (mai)
    10.00 Hispaania töötute arv (juuni)
    15.00 Brasiilia tööstustoodang (mai)
    16.30 Kanada töötleva tööstuse PMI (juuni)
    ??.?? USA automüük (juuni)
  • Saksamaa jaemüük, mis kipub olema väga volatiilne näitaja, kahanes mais 0,6% võrreldes aprilliga, jäädes alla analüütikute 0,5% kasvuootusele. Seejuures aga korrigeeriti aprilli langus 2,0% pealt 1,0%le. Mullusega võrreldes oli kasv 4,0%, mis ületas konsensuse 2,7% ootust.

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon