Börsipäev 17. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 17. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti teisipäeval 417 tehingut ning käive oli 1,397 miljonit eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 965 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 408 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 233 ning 165.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    TSM1T tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 1,99 x 100 000)
    SFG1T tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 2,33 x 100 000)

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Sel nädalal:
    18.07 Baltika BLT1T vahearuanne
    18.07 Telia Lietuva TEL1L vahearuanne
    18.07 Klaipedos nafta KNF1L erakorraline aktsionäride koosolek
  • Ühendriikide oodatust tugevam juunikuu jaemüük saatis dollari teiste olulisemate valuutade suhtes kõrgemale, kergitas valitsuse 10a võlakirja tulususe 2,10%le ning mõjus kerge löögina aktsiainvestoritele, kuna vähendas intressimäära langetamise ootust. Jerome Powell siiski ei taganenud eile Pariisis esinedes oma nägemusest, et ebakindlus majanduses on kasvanud ning murelikuks teeb inflatsiooni jäämine alla 2%, mis hoidis keskpanga juuli lõpus toimuval istungil intressimäära kärpimise ootust elusana ning piiras S&P 500 puhul langust vaid 0,3%ni. Euroopas lõpetas Stoxx 600 0,4% kõrgemal, mis osutus viimase kahe nädala suurimaks tõusuks.

    USA tarbijate tugevus jätkab üllatamist, kui jaemüük suurenes juunis autosid ja kütust arvestamata 0,7% võrreldes maiga, mil kasvuks registreeriti 0,5%. Tegemist oli üsna laiapõhjalise tõusuga ning ületas tublisti analüütikute 0,3% ootust, mis tingis teise kvartali SKP ootuste tõstmisi. Atlanta FED parandas oma prognoosi 1,4% pealt 1,6%le ning näiteks Morgan Stanley 2,1% pealt 2,5%le.

    Ühendriikide majade ehitajate kindlustunde indeks paranes juulis punkti võrra 65 punktile, taastudes osaliselt juuni kahepunktisest langusest. Ehitajate sõnul on nõudlus ühepereelamute järele tugev, kuid tööjõu ja arendatava maa puudus ning suurenevad ehituskulud muudavad majade ehitamise keeruliseks hinnatasemetel, mida ostjad saaksid endale praeguste sissetulekute juures lubada.

    Aasia aktsiaturud jätkasid kauplemist marginaalsete muutustega erisuunas. Mõnevõrra mõjutas sentimenti Donald Trumpi kommentaar, et USA võib Hiina importkaupadele soovi korral rakendada täiendavaid tariife, seda hoolimata juuni lõpus sõlmitud kaubanduslikust vaherahust. Shanghai Composite kauples kirjutamise hetkel ilma muutuseta, Nikkei taganes 0,3%, Hang Seng langes 0,2% ning Lõuna-Korea Kospi andis ära 0,9%. Plusspoolel liikusid India Sensex (0,3%) ja Austraalia S&P/ASX200 (0,5%).

    Tänastest majandusuudistest võiks esile tõsta USAs juunis väljastatud ehituslubade ja alustatud elamuehituste arvu muutuse. Ettevõtetest avaldavad enne Ühendriikide aktsiaturu avanemist tulemused teiste seas Bank of America, BNY Mellon, Ericsson, PNC, Progressive, Textron, U.S. Bancorp ning järelkauplemise ajal Alcoa, eBay, IBM ja Netflix.

    09.00 Euroopa Liidus uute autode registreerimised (juuni)
    11.00 Itaalia tehaste müük ja tellimused (mai)
    11.30 Suurbritannia inflatsioon (juuni)
    12.00 Euroala inflatsioon (juuni lõplik)
    15.30 USA alustatud elamuehitused ja väljastatud ehitusload (juuni)
    17.30 USA toornafta varude raport (12. juuli)
    21.00 FEDi Beige Book
  • Uute autode registreerimised langesid Euroopa Liidus eelmisel kuul 7,8% võrreldes aastatagusega osalt kuna müügipäevasid oli vähem. Näiteks Saksamaal oli kolm müügipäeva vähem kui 2018.a juunis, mille tõttu langes müük 4,7% aga päevadega korrigeeritud müük kasvas 7%.
  • Euroala alusinflatsioon kinnitati juunis 1,1% peal

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon