Börsipäev 25. juuli - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 25. juuli

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti kolmapäeval 421 tehingut ning käive oli 941 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 339 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 590 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 190 ning 215.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    TAL1T tehingute seas oli üks plokktehing (EUR 0,948 x 10 802)

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:

    Uudised:

    AS LHV Groupi LHV1T nõukogu kiitis heaks uuendatud finantsprognoosi aastateks 2019–2023, mille kohaselt on oluliselt suurendatud LHV ärimahtude kasvu prognoosi. Lisaks 2019. aasta 6 kuu tulemustele on uuendatud prognoosis arvesse võetud Danske laenuportfelli ostutehingut, laenumahtude ja hoiuste suurendamist ning madalama euribori mõjusid. Prognoositud kasum perioodil 2019–2023 suureneb kokku 7,3 miljoni euro võrra, erinevatel aastatel jääb kasumi muutus võrreldes olemasoleva prognoosiga 10% piiresse. Vaata prognoosi siit.

    Sel nädalal:
    26.07 Tallinna Vesi TVEAT vahearuanne
  • S&P 500 indeks venitas välja 12. rekordi sel aastal, kerkides vaatamata oodatust nõrgemale töötleva tööstuse ning uute majade statistikale 0,5% 3019,56 punktini. Dow Jones aga pildi Boeingu ning Caterpillari aktsiate tulemustejärgse languse tõttu leppima 0,3% taganemisega. Ka Euroopas suutis Stoxx 600 indeks päeva lõpuks seljatada arvatust nõrgematest PMI näitajatest tingitud esmase reaktsiooni ning sulguda 0,1% plusspoolel.

    Kui viimase paari kuu küsitluste baasil tekkis lootus, et euroala töötleva tööstuse raskemad päevad on selja taga ning horisondil paistavad stabiliseerumise märgid, siis juuli üllatas languse süvenemisega. Euroala töötleva tööstuse PMI taganes juulis 1,2 punkti 46,4 punktile (oodati 47,7 punkti), märkides 6,5 aasta madalaimat taset. Teenindussektor on siiani olnud majanduses veduri rollis, kuid ka seal võis juulis täheldada kerget aktiivsuse kasvu aeglustumist, kui PMI alanes ootuspäraselt 0,3 punkti võrra 53,3 punktile. Töötleva tööstuse ettevõtete väljavaate indeks kukkus madalaimale alates 2012.a detsembrist ja ehkki teenindussektori väljavaade jääb viimase nelja aasta süngeimaks, siis võis juulis täheldada meeleolu kerget paranemist.



    Küsitluste tulemuste avaldamise järel suurenes finantsturgudel tõenäosus 35% pealt 40%le, et Euroopa Keskpank kavatseb juba tänasel istungil deposiidiintressimäära veelgi negatiivsemaks muuta, kuid laiem konsensus panustab täna vaid lubadusele, et täiendavad majanduse stimuleerimise meetmed avalikustatakse septembri istungil.

    Sarnaselt Euroopale näitas sama küsitlus ka Ühendriikides töötleva tööstuse ning teenindussektori vahel väga suurt lõhet. USA töötleva tööstuse aktiivsus alanes juulis 0,6 punkti 50,0 punktile (oodati 51,0), mis oli madalaim alates 2009.a septembrist ning teenindussektori PMI kerkis 0,7 punkti 52,2 punktile (oodati 51,8). Töötlev tööstus, mis on ekspordile rohkem avatud, maadleb üleilmse majandusliku ebakindluse kasvu ning nõrgapoolse automüügiga.

    USA uute majade annualiseeritud müük põrkas pärast maikuu 8,2% langust juunis 7,0% 646 tuhandeni, jäädes siiski arvatust pisut lahjemaks (prognoositi 646 tuhat). Mullusega võrreldes kasvas müük 4,5%, kuid kogu esimese poolaasta müük on vaid 2,2% suurem 2018.a sama perioodi omast. Pakkumine antud müügitempo juures vähenes juunis 6,7 kuu pealt 6,3 kuule, kuid seda võib hinnata normaalseks ning mediaanhind püsis aastatagusega võrreldes sisuliselt paigal 310,4 tuhandel dollaril. 30aastase hüpoteeklaenu keskmine intressimäär on aastaga küll tulnud 4,4% pealt 3,9%le, kuid nagu näitas ka olemasolevate majade müük, siis kinnisvaraturul pole see nõudlust siiani oluliselt stimuleerinud, mille taga võivad olla võrdlemisi kõrged hinnatasemed.

    Aasia aktsiaturud kauplesid valdavalt kõrgemal: Nikkei kerkis kirjutamise hetkeks 0,4%, Shanghai Composite 0,2% ning Hang Seng 0,3%. Lõuna-Korea Kospi langes 0,4% pärast uudist, et Põhja-Korea laskis merre kaks lühimaa raketti.

    Esmaspäeval Shanghaisse lendav USA rahandusminister Steven Mnuchin nentis eilses intervjuus, et enne kaubandusleppe sõlmimist saab olema veel üksjagu kohtumisi ning tõenäoliselt saadakse pärast Shanghai miitingut uuesti kokku Ühendriikides juhul kui on olemas ootuspärane progress. Eraldiseisvalt andis Hiina valitsus viiele ettevõttele rohelise tule importida Ühendriikidest kuni kolm miljonit tonni sojaubasid tariifivabalt.

    Tänastest majandusuudistest väärivad mainimist Saksamaa ettevõtete juulikuu kindlustunne, USA läinud nädala esmased töötu abiraha taotlused ning USA juuni kestuskaupade tellimused. Euroopa Keskpangalt oodatakse võimalikke viited vajadusele lõdvendada rahapoliitikat ning ettevõtetest avaldavad oma tulemused 3M, American Airlines, Bristol-Myers, Comcast, Nokia, Alphabet, Amazon, Intel.

    11.00 Saksamaa ettevõtete kindlustunde indeks (juuli)
    14.45 Euroopa Keskpanga intressimäära otsus
    15.30 Mario Draghi pressikonverents
    15.30 USA kestvuskaupade tellimused (juuni)
    15.30 USA esmased töötu abiraha taotlused
    18.00 USA Kansas City FEDi töötleva tööstuse küsitlus (juuli)

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon