Börsipäev 19. august - Investeerimine - Foorum - LHV finantsportaal

LHV finantsportaal

Foorum Investeerimine

Börsipäev 19. august

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

  • Balti põhinimekirjas tehti reedel 291 tehingut ning käive oli 527 tuhat eurot, millest Tallinna börsi käive moodustas 177 tuhat eurot ning Vilniuse börsi käive 279 tuhat eurot. Tehinguid tehti vastavalt 105 ning 147.

    Enimkaubeldud aktsiad olid:

    Suuremad tõusjad ja langejad olid:


    Sel nädalal:
    19.08-25.08 PRFoods PRF1T PRF1T vahearuanne
    21.08 LHV Group LHV1T LHV1T erakorraline aktsionäride koosolek
    22.08 HansaMatrix HMX1R vahearuanne
  • Reedel sai USA aktsiaturgude jaoks läbi jällegi üks volatiilne nädal, millest seekord tulid aktsiaindeksid võidukalt välja. Dow Jonesi indeks kerkis kauplemispäeva lõpuks 1,20%, S&P 500 võitis 1,44% ja Nasdaqi koondindeks 1,67%. Indeksitele puhus taganttuult mitmete asjaolude hulgast fakt, et USA riigivõlakirjade tootlused liikusid reedel kergelt ülespoole. Ka Euroopas vilkusid aktsiad rohelist, kus Euro Stoxx 600 indeks tõusis 1,24%.

    Eelmisel nädalal pöördus USA riigivõlakirjade tulukõver ümber, mis on viimase 50a jooksul olnud läheneva majandussurutise ohusignaaliks. Sellele lisaks näitasid nii Hiina kui Saksamaa nõrku majandustulemusi ja suurendasid ebakindlust globaalse majanduse tuleviku suhtes veelgi. Valge Maja kaubandusnõunik P. Navarro ning majandusnõunik L. Kudlow võtsid pühapäeval USA jutusaadetes selles osas sõna. Navarro kohaselt kogeb USA majandus 2020. aastal tugevat kasvu, mida saadab pulliturg. Tema sõnul ei mõju ka Hiina toodetele pandavad tariifid USA tarbijatele negatiivselt, isegi kui Harvardi ülikooli uuringute tulemused näitavad vastupidist. Kudlow väitis, et tema arvates saab USA majanduse olukord 2019. aasta teises pooles olema väga hea ja lisas, et tema ei näe retsessiooni ohtu.

    Jaapani kaubandusbilansi puudujääk oli juulis 249,6 miljardit jeeni oodatud 200 miljardi jeeni asemel. Import vähenes juulis 1,2% (YoY), mis oli oodatud 2,7% langusest väiksem. Eksport vähenes 1,6% (YoY) oodatud 2,2% asemel.

    Aasia aktsiaturgud alustasid uut nädalat positiivses meeleolus. Hiina Rahvapank süstis seda positiivsust, kui andis teada, et kavatseb riigi majandust stimuleerida. Üks strateegia selle jaoks on vähendada firmade laenukulusid. Kirjutamise ajal juhtis Hongkongi Hang Seng regiooni 1,99% tõusuga, Jaapani Topix indeks kerkis 0,50%, ja Lõuna-Korea Kospi indeks tõusis 0,73%.

    Tänane oluliseim makro on väga tagasihoidlik, kus oodata on vaid Eurotsooni juulikuu tarbijahinnaindeksit. Samas selle nädala oodatuimaks sündmuseks on neljapäeval algav Jackson Hole’i majanduskonverents, kus reedel räägib USA föderaalreservi (FED) president Powell sellest, kas FED jätkab intressimäärade langetamist.

    12:00 Eurotsooni tarbijahinnaindeks (juuli)


  • Eurotsooni tarbijahinnaindeks kasvas juulis 1,0% (YoY) oodatud 1,1% asemel ning vähenes 0,5% (MoM) analüütikute oodatud 0,4% languse asemel. Tuum tarbijahinnaindeks, mis ei arvesta muutustega energia, toidu, alkoholi ning tubaka hindades, vastas oodatud 0,9% kasvule (YoY).

Teemade nimekirja

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon